Makaron z pieczarkami - szybko i pysznie
Paczka makaronu "grube rurki"
0,5 kg pieczarek
3 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
2 duże ząbki czosnku
250 ml śmietany 18%
sól, pieprz
odrobina oliwy do smażenia
Gotujemy makaron al dente, na patelni podgrzewy odrobinę oliwy i na tym podsmażamy drobno posiekany czosnek. Dodajemy do czosnku pokrojone w płatki pieczarki i dusimy na małym ogniu, następnie dodajemy słodką paprykę. Dusimy ok 10 minut. Do pieczarek, czosnku i papryki wlewamy śmietanę. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Zawartość patelni mieszamy z odcedzonym makaronem. Nakładamy danie na talerz i możemy ozdobić gałązką świeżego tymianku bądź bazylii. (Paulina -paulinajb@op.pl)
|
|
Prosty i bardzo dobry makaron. Podstawą jest użycie dobrej jakości składników, wtedy będzie naprawdę pyszny. Przygotowanie trwa w zasadzie niewiele dłużej niż ugotowanie makaronu.
Potrzebujemy:
-makaron, najlepiej pene
-pomidory w puszce
-dobrej jakości koncentrat pomidorowy
-mięsko mielone, ja polecam pierś z kurczaka
-cebula
-czosnek
-sól, pieprz
-oliwa z oliwek
I coś co sprawia, że ten makaron jest naprawdę dobry:
-kolendra (listki lub nasiona)
-kilka listków mięty
Mięso przyprawiamy i razem z cebulą podsmażamy na oliwie. Gdy będą już prawie gotowe dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Zalewamy całość pomidorami z puszki i dodajemy koncentrat pomidorowy. Dusimy przez chwilę i sprawdzamy smak - jeśli sos jest zbyt kwaśny doprawiamy go odrobiną cukru. W międzyczasie gotujemy makaron, gdy jest już prawie al dente dodajemy kolendrę i miętę. Doprawiamy do smaku. Odcedzamy makaron i całość łączymy. Podajemy posypane parmezanem (lub innym serem żółtym) i udekorowane listkami mięty.
|
|
Oj, zapomniałam podać nazwiska:) |
|
Pieczarki,masło,groszek zielony,boczek i śmietana no i oczywiście makaron ale gruby,wstążki lub kokardki.Makaron ugotować al dente.Pieczarki pokroić w plasterki i podsmażyć na masełku.Oddzielnie podsmażyć boczek.Połączyć razem i dodać groszek zielony z puszki.Potem dolewamy śmietany ,12% mały kubeczek.Chwilę gotujemy.Nakładamy makaron,zalewamy sosem i...smacznego.Łatwe tanie i szybkie.
|
|
- makaron taki jak kto lubi [mi pasuje tutaj np. tagliatelle, fusilli]
- kawałek sera typu blue cheese, grubości ok. 3 cm
- śmietanka 18% [koniecznie ta płynna!]
- natka pietruszki, tymianek, majeranek, szczypta ziaren kminu rzymskiego, pieprz ziołowy [lepsze jest ze świeżą natką i tymiankiem]
- wersja wzbogacona: filet drobiowy [lepszy z indyka, ale kurczak też ujdzie] pokrojony w cienkie paseczki, delikatnie podsmażony [nie usmażony do końca!] w małej ilości oliwy. nie solić!
Ser pokroić na małe kawałki i rozpuścić na patelni na małym ogniu. Dolać 3-7 łyżek śmietanki [w zależności od tego jaką kto preferuje konsystencję i intensywność smaku sera], dokładnie wymieszać. Dodać kmin i pieprz ziołowy. Jeśli zioła [tymianek i majeranek] są suszone - namoczyć przez kilka minut w odrobinie mleka przed dodaniem. W wersji wzbogaconej dodać podsmażone mięso i całość dusić na małym ogniu przez 5minut. Na samym końcu dodać drobno posiekaną natkę.
Powtarzam - odradzam solenie czegokolwiek [no, może poza szczyptą soli do gotowania makaronu, ale nie więcej] ser jest na tyle słony, że ta ilość spokojnie wystarczy
Bon appetit!
|
|
Sałatka z makaronem ryżowym
- 1/2 opakowania makaronu ryżowego( najlepiej Makaron Czaniecki ryżowy)
- 2 filety z kurczaka
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka żółta
- 1 świeży ogórek
- Puszka kukurydzy
- jogurt naturalny
- 2 łyżki majonezu
- szczypiorek
- przyprawa do kurczaka
- pieprz i sól
Sposób przygotowania:
Makaron gotujemy w osolonej wodzie.Filety drobno kroimy w kostkę posypując przyprawą do kurczaka i smażymy na oliwie.Paprykę,ogórka kroimy w drobną kostkę, razem mieszamy dodając posiekany szczypiorek i kukurydzę.Jogurt naturalny mieszamy z 2 łyżkami majonezu, doprawiamy solą i pieprzem. Wszystkie składniki łączymy i gotowe. paulina_lachowska@wp.pl
|
|
- makaron spagetti (ugotować al dente)
- 200g boczku (pokroić w drobną kostkę)
- 1 średniej wielkości cebula (pokroić j.w.)
- 2 łyżki drobnych rodzynek
- 1 łyżka miodu
- puszka pomidorów (w sezonie używam 500g dojrzałych pomidorów sparzonych, obranych ze skórki i pokrojonych w kostkę)
- pęczek natki pietruszki (posiekać)
- sól, pieprz do smaku
Boczek zrumienić na patelni, dodać cebulę a gdy się zeszkli rodzynki i mód. Chwilę smażyć a następnie dorzucić pomidory. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dusić pod przykryciem aż pomidory rozpadną się. Na koniec dodać natkę pietruszki i podawać z makaronem. Smacznego
|
|
Zapiekanka makaronowa-bardzo łatwa do wykonania,tania,a przede wszystkim smaczna. Zmodyfikowałam kilka przepisów i stworzyłam własny. Należy ugotować pół opakowania makaronu najlepiej np.kolanka ozdobne lub wstążki, ok.5 marchewek,usmażyć na oleju 25 dag pieczarek z cebulą, oddzielnie usmażyć na oleju jedną czerwoną paprykę pokrojoną w krótkie paski ewentualnie można skroić marynowaną,dodać puszkę kukurydzy, kilka łyżeczek koncentratu pomidorowego (nawet pół słoiczka), ewentualnie kawałek drobno pokrojonego gotowanego kurczaka, pokrojone w kostkę marchewki, sól i pieprz do smaku. Roztrzepać 2 jajka ze szklanką 12% śmietany i polać zapiekankę. Piec ok. 30 min.,zetrzeć ok.15 dag sera żółtego np.salami i posypać, podpiec ok.10 min. Podawać z keczupem.
|
|
Zapiekanka makaronowa
Jest bardzo łatwa do wykonania,tania, a przede wszystkim smaczna. Zmodyfikowałam kilka przepisów i stworzyłam własny.
Należy ugotować pół opakowania makaronu najlepiej np.kolanka ozdobne lub wstążki, ok.5 marchewek, usmażyć na oleju 25 dag pieczarek z cebulą, oddzielnie usmażyć na oleju jedną czerwoną paprykę pokrojoną w krótkie paski, ewentualnie można skroić marynowaną, dodać puszkę kukurydzy, kilka łyżeczek koncentratu pomidorowego (nawet pół słoiczka), ewentualnie kawałek drobno pokrojonego gotowanego kurczaka, pokrojone w kostkę marchewki, sól i pieprz do smaku. Roztrzepać 2 jajka ze szklanką 12% śmietany i polać zapiekankę. Piec ok. 30 min., zetrzeć ok.15 dag sera żółtego i posypać, podpiec ok.10 min. Podawać z keczupem.
P.S.Właśnie się zarejestrowałam stąd powtórka przepisu.
Ostatnio edytowany 18 listopada 2011 r. o 22:45
|
|
Makaron z rybą
200-250 g makaronu świderki lub kolanka ozdobne,puszka tuńczyka w oleju, 1 czerwona papryka, kilka łyżek oliwy, 3 cebule, 3-5 ząbków czosnku, kilka łyżeczek koncentratu pomidorowego, sól i pieprz do smaku
Ugotować makaron. Przygotować sos: pokrojoną cebulę podsmażyć ze zmiażdżonym czosnkiem na oliwie, dodać koncentrat z odrobiną wody, pokrojoną paprykę, tuńczyka i gotować ok. 10 min.,doprawić. Polać sosem makaron.
|
|
Makaron w sosie brie z brokułami iw białym winie
Składniki
200g makaronu penne rigate
mały ser pleśniowy niebieski
ser brie
brokuły
kieliszek białego wina półwytrawnego
łyżka masła
sól
oregano
Makaron penne rigate ugotować w osolonej wodzie. Oddzielnie ugotować brokuły w osolonej wodzie. Na patelni rozpuścić masło, pokrojony w kostkę ser brie i pleśniowy przyprawić oregano.Podlać winem. Dodać odcedzony makaron i brokuły. Wymieszać delikatnie z sosem. Smacznego. To naprawdę dobre, a przepis wymyśliłam przez przypadek.
|
|
Obiad w 15 min.
200 g makaronu (najlepsze rurki lub świderki)
150 – 200 g mięsa (szynki, kiełbasy itp. -ja daje końcówki z tygodnia)
50 g sera żółtego
Nastawić makaron i gotować z łyżeczką soli i łyżeczka oliwy (nie będzie się kleił). W między czasie pokroić mięsko i je podsmarzyć a potem zetrzeć ser żółty na jarzynówce lub pokroić w cienkie paski/kostkę. Gdy makaron będzie miękki wrzucić go na patelnie z wędlina i dodać ser. Całość można doprawić zieleniną – Bazylia, koperek, nać pietruszki zależnie od tego co mamy. Polać keczupem i obiad gotowy. Może mało wykwintne, ale szybkie, proste i smaczne a dzieci po prostu to uwielbiają.
Smacznego!
|
|
tanie i smaczne danie z makaronem? proszę uprzejmie
Spaghetti po mojemu tanio, szybko i smakowicie
paczka makaronu spaghetti -3 zł
mielonka w konserwie -3 zł
koncentrat pomidorowy -2 zł
papryka surowa(kolor obojetny) -1,50zł
cukinia mała pokrojona w kostkę -1,50 zł
ser żółty 20 dkg -3zł
cebula
ciutkę oleju
czosnek, bazylia
oregano
sól i pieprz (nie uznaję vegety)
Gotujemy makaron aldentte. Na patelni smażymy mielonkę z puszki ciągle mieszając, dodajemy paprykę pokrojoną w kostkę, cukinię i cebulę, chwilę dusimy. Potem należy dodać koncentrat pomidorowy rozmieszany z odrobiną wody. Przyprawiamy bazylią, czosnkiem,solą i pieprzem.Na koniec dodać oregano.Chwilę dusić pod przykryciem. Na ugotowany i ułożony w gniazdka makaron wyłożyć nasz sos, posypać tartym serem żółtym, szczypiorkiem lub natką pietruszki. Danie rewelacyjne. Moi domownicy uwielbiają. Wszystko szykuje się pół godziny i nie zrusza budżetu domowego. To danie dla naszej 5 osobowej rodziny wynosi 15 zł. Polecam
|
|
Spaghetti z sosem anchois
Składniki:
50 dag makaronu spaghetti
10 filetów anchois
4 łyżki przecieru pomidorowego
1 kieliszek białego wina
4 cebule
2 łyżki oliwy
1 czupata łyżka ziół (natka pietruszki, liście selera naciowego, szałwia, igiełki rozmarynu)
sól
pieprz
Przygotowanie:
Przecier i wino zagotowujemy w rondelku i odstawiamy. Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na złoty kolor na oliwie, dodajemy anchois, zioła i przecier z winem. Doprawiamy do smaku solą. Podgrzewamy , nie doprowadzając do wrzenia. W między czasie gotujemy spaghetti w dużej ilości osolonj wody, odcedzamy,mieszamy z sosem i podajemy od razu ze świeżo zmielonym pieprzem.
Szybki makaron - rozgrzewający
Składniki:
35 dag makaronu tagliatelle
4 łyżki oliwy z oliwek
3 ząbki czosnku
1/2 czerwonej papryczki chilii
1 łyżeczka startego imbiru
5 łyżek śmietanki 36%
1 łyżeczka startej skórki z cytryny
sól
pieprz
Przygotowanie:
Na lekko rozgrzaną oliwę wrzucamy czosnek, posiekane chilii i imbir. Dodajemy śmietankę, lekko solimy i pieprzymy, mieszamy i doprowadzamy do zagotowania, zdejmujemy z ognia. Gotujemy makaron w osolonej wodzie, odcedzamy i mieszamy z sosem. Makaron rozkładamy na talerze i posypujemy skórką cytrynową.
|
|
Witam !
Proszę was o pomoc. Biorę udział w konkursie w którym liczą się wyświetlenia mojego filmiku, więc proszę was oglądajcie mój filmik dużo razy wysyłajcie go znajomym. Byłbym bardzo wdzięczny. Proszę was o pomoc, to nic was nie kosztuje tylko klikanie. Z góry dziękuję.
|
|
|
\/
(KLIKNIJ !)
|
|
Makaron ze szpinakiem, łososiem i serem gorgonzola.
Brzmi groźnie ale przepis jest bajecznie prosty a efekt powala na kolana.
Składniki:
- 100 g suchego makaronu tagiatelle /gruba wstążka/
- 200 g świeżego szpinaku
- 50 g serka gorgonzola
- 100 g łososia wędzonego
- sól do posolenia wody na makaron
- 1 ząbek czosnku
- łyżka oliwy z oliwek lub oleju
Makaron gotujemy w dużej ilości osolonej wody. W tym czasie na patelnie wlewamy odrobinę oleju lub oliwy i wrzucamy surowy szpinak. Jak szpinak już nam "siądzie" na patelni wrzucamy do niego ser gorgonzola, pozbawiwszy go wcześniej skórki /skórka się nie rozpuści/, wciskamy ząbek czosnku i mieszamy na małym ogniu do uzyskania jednolitej budyniowatej konsystencji. Na koniec dodajemy łososia pokrojonego w paseczki, ugotowany makaron, mieszamy całość i gotowe. Nie solimy bo część składników jest słona. Smacznego!
|
|
SPAGHETTI Z SOSEM GRZYBOWYM (na 3-4 osoby0
SKŁADNIKI: 50 dag spaghetti, 40 dag boczniaków, duży por, 25 dag pomidorów, 4 łyżki oliwy, 2 ząbki czosnku, łyżeczka oregano, kilka listków świeżego rozmarynu, łyżka masła, 5 dag startego parmezanu, sól, pieprz.
PRZYGOTOWANIE: makaron ugotować al dente. Grzyby oczyścić, pokroić. Por pociąć w paski. Czosnek obrać i posiekać. Pomidory obrać, pokroić w dużą kostkę. Na rozgrzanej oliwie smażyć 5 minut grzyby i por. Dodać czosnek, pomidory, zioła, przyprawy. Dusić 5 minut. Masło rozpuścić w garnku, wrzucić makaron. Dodać sos, wymieszać. Posypać parmezanem.
Smacznego
|
|
MAKARON ZAPIEKANY Z TWAROGIEM (dla 5 osó (pożywne danie)
SKŁADNIKI: 50 dag makaronu, 35 dag twarogu, 15 dag twarożku homogenizowanego, papryka, 2 cebule, 3 pomidory, 4 jajka, 150 ml śmietany 12 proc., 4 łyżki masła, 2 łyżki posiekanej zieleniny, sól, pieprz.
PRZYGOTOWANIE: - Makaron, ugotować w dużej ilości osolonego wrzątku przepisu podanego na opakowaniu. Odcedzić.
- Cebulę obrać, opłukać i posiekać. paprykę umyć, oczyścić z nasion, pokroić w drobną kostkę. Łyżkę pokrojonej papryki odłożyć do dekoracji, a pozostałą poddusić razem z cebulą na łyżce masła.
- Twaróg, jajka oraz śmietanę rozetrzeć na gładką masę. wymieszać z podduszonymi warzywami, doprawić solą i pieprzem.
- Naczynie żaroodporne posmarować łyżką masła i ułożyć na przemian warstwami ugotowany makaron oraz masę twarogową. Ostatnią warstwą winien być makaron. Na wierzchu ułożyć pokrojone w plasterki pomidory i wiórki masła.
- zapiekać około 30 min. w temperaturze około 200 stopni. posypać posiekaną zieleniną i resztą papryki. Polecam udekorować kleksami twarożku.
Smacznego
|
|
PIKANTNE KOKARDKI (dla 4 osó
SKŁADNIKI: 40 dag makaronu kokardki, 1 cebula, ostra papryczka, strąk papryki, 2 łyżki oliwek z oliwy lub oleju, puszka pomidorów bez skórki, natka pietruszki, sól, pieprz.
PRZYGOTOWANIE: Makaron ugotować al dente w lekko osolonym wrzątku, odcedzić. Cebulę obrać, posiekać, zeszklić na oliwie. Dodać posiekaną ostrą papryczkę i pokrojoną w kostkę paprykę. Całość przesmażyć, mieszając. Dodać pomidory z puszki, dusić na małym ogniu, dopóty nie powstanie gęsty sos. Przyprawić go do smaku solą i pieprzem. Do sosu dodać ugotowany makaron. Całość dokładnie wymieszać, rozłożyć na talerze. Przed podaniem potrawę posypać natką pietruszki.
Smacznego
|
|
PYSZNE SPAGHETTI Z PIERSIĄ KURCZAKA
SKŁADNIKI:
0,5 kg pieczarek
pierś z kurczaka (ok. 0,6 kg)
4 cebule
4 ząbki czosnku
makaron spaghetti
400 ml śmietany 30%
przyprawa gyros
WYKONANIE:
Pieczarki poddusić z pokrojoną w talarki cebulą. Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, posypać przyprawą gyros i podsmażyć, aż mięso się zarumieni.
Makaron ugotować, dodać pieczarki z cebulą i mięso.
Do śmietany dodać przeciśnięty czosnek. Tak przygotowanym sosem polać potrawę. Całość trzymać na ogniu przez około 15 sekund, cały czas mieszając. Podawać na gorąco.
SMACZNEGO!
|
Strona 1 z 4
Dodaj odpowiedź:
Przerwa techniczna ... ...
|