AROMATYCZNY MAKARON Z TUŃCZYKIEM
SKŁADNIKI:
20 dag makaronu świderki
1 puszka tuńczyka
sok z połowy cytryny
skórka otarta z cytryny
oliwa
4 ząbki czosnku
natka pietruszki
PRZYGOTOWANIE:
Makaron ugotować al dente, odcedzić. Na patelni zeszklić pokrojony czosnek. Przełożyć do naczynia , a na tej samej oliwie podsmażyć skórkę z cytryny. Dodać pokrojoną natkę pietruszki, tuńczyka, czosnek, sok z cytryny. Delikatnie wymieszać. Dusić 2 minuty. Połączyć z makaronem.
SMACZNEGO!
|
|
AROMATYCZNY MAKARON Z TUŃCZYKIEM
SKŁADNIKI:
20 dag makaronu świderki
1 puszka tuńczyka
sok z połowy cytryny
skórka otarta z cytryny
oliwa
4 ząbki czosnku
natka pietruszki
PRZYGOTOWANIE:
Makaron ugotować al dente, odcedzić. Na patelni zeszklić pokrojony czosnek. Przełożyć do naczynia , a na tej samej oliwie podsmażyć skórkę z cytryny. Dodać pokrojoną natkę pietruszki, tuńczyka, czosnek, sok z cytryny. Delikatnie wymieszać. Dusić 2 minuty. Połączyć z makaronem.
SMACZNEGO!
|
|
Przepis na makaron sojowy z kurczakiem i młodą cukinią. Jedno z moich ulubionych dań. Pochodzi z książki Smak życia, z której wiele potraw wprowadziłam na stałe do mojego jadłospisu.
Składniki:
- 1 filet z piersi kurczaka
- 2 słodkie cebule, czerwone lub młode białe
- 8 malutkich cukinii
- 1 łyżka oleju
- 100 g makaronu sojowego
- garść posiekanej świeżej natki kolendry lub świeżej bazylii
- 1 łyżka prażonych ziaren sezamu
- sól
Marynata:
- 3 łyżki jasnego sosu sojowego
- 2 łyżki cukru
- 3-centymetrowy kawałek kłącza imbiru
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki sake
W garnuszku podgrzej na małym ogniu jasny sos sojowy i cukier. Mieszaj do rozpuszczenia się cukru. Zgaś ogień. Dodaj utarty imbir, wyciśnięty przez praskę czosnek i sake. Wymieszaj, odstaw do ostygnięcia. Pierś kurczaka umyj, osusz i pokrój na kawałki. Zalej mięso marynatą i odstaw na 2 godziny w chłodne miejsce. Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź, przelej zimną wodą, odcedź ponownie i odstaw. Ponieważ makaron sojowy ma długie, splątane nitki, trochę go pokrój. Cebule obierz i pokrój na ćwiartki. Cukinie umyj, osusz, pokrój na kawałki. Rozgrzej głęboką patelnię. Wlej olej i na silnym ogniu przesmaż kurczaka, dodając kilka łyżek marynaty – często mieszając. Dodaj cebulę i cukinię. Smaż 4–5 minut, często mieszając. Posól. Następnie dodaj makaron i przesmaż całość 2–3 minuty. Zgaś ogień, posyp zieleniną i ziarnem sezamowym. Smacznego.
|
|
Frittatine po mojemu, czyli czyścimy lodówkę: http://1.bp.blogspot.com/-fqxs3VV9F1Q/TsEkZLcKAOI/AAAAAAAAClc/_d7erDPQYRw/s200/Frittatine+di+pasta+po+mojemu+%2528aga23034%2529.JPG
Garść ugotowanego makaronu spaghetti
mięso mielone lub pokrojona drobno wędlina
ser żółty mozarella
ser topiony
cebula
beszamel
panierka
ciasto naleśnikowe
Makaron pokroić drobno, dodać mięso mielone lub zesmażoną wędlinę drobno pokrojoną, cebulę pokroić i także usmażyć, dodać do farszu. Wszystko dokładnie wymieszać dodając tarty ser mozarella i ser topiony pokrojony jak najdrobniej. Zrobić troszkę sosu beszamelowego gęstego. Zalać farsz i wymieszać doprawiając. Zostawić do zastygnięcia. Przygotować ciasto naleśnikowe gęste. Z farszu lepimy kotlety lub kulki, maczamy w cieście nalesnikowym i w panierce. Ja zamiast klasycznej panierki obtaczałam w skruszonych płatkach kukurydzianych. Smażyć na tłuszczu na złoty kolor. Przepyszne danie podawane z sałatkami.Pozdrawiam i życzę smacznego
|
|
nie podałam adresu aga23034@gmail.com.
Nie mogę się zalogować dzisiaj.
Pozdrawiam-wilczyca Aga
|
|
Już odzyskałam hasło. Dziękuję |
|
Makaron z serem pleśniowym
Paczka makaronu (spaghetti lub wstążka)
opakowanie sera pleśniowego 150g
duża śmietana 18%
2 połówki piersi z kurczaka
sól, pieprz
ugotować makaron ,pierś z kurczaka pokroić na kawałki, posolić i na szybko usmażyć na dużym ogniu,przełożyć do garnka. Dodać pokrojony ser pleśniowy i podgrzewać na wolnym ogniu aż ser się stopi. Dodać śmietanę ciągle mieszając.Doprawić do smaku. Zdjąć z ognia. Dodać ugotowany makaron i wymieszać, posypać natką pietruszki i bazylią.
Życzę wilczego apetytu. Pozdrawiam
|
|
Zapiekanka makaronowa
-ugotowany makaron ok. 2 garści (rurki)
-2 bakłażany
-sól,czosnek, pieprz, tymianek, oregano,
-2 czerwone papryki
-olej
-mięso mielone (najlepsza wołowina, ale jak kto woli)
-pół litra mleka
-ok. 7 łyżek mąki
-mały jogurt naturalny
-2 jajka
-10 dkg sera owczego (może być inny o zbliżonym smaku)pokrojony w kostkę
-sok z cytryny
http://4.bp.blogspot.com/-z3tVcIVVELA/TkRKYw4ebMI/AAAAAAAABtg/13bulde8hUo/s320/aga23034.png
Makaron ugotować i odsączyć. Bakłażany pokroić w plastry, posolić i po ok 10 minutach spłukać i zostawić by pozbyć się nadmiaru soku. Przygotować paprykę i pokroić w cienkie paski, czosnek wycisnąć, Mięso usmażyć na patelni dodając kawałki bakłażana, papryki i czosnek, smażyć jeszcze chwilę. Doprawić ziołami.
Masę mięsno-warzywną można wymieszać z makaronem lub układać warstwami w naczyniu do zapiekania.
Gotujemy mleko, dodając mąkę .....cały czas mieszamy ok 1 min.
Następnie wyłączamy i dodajemy jogurt, jajka i 3/4 porcji sera, Cytryna,sól, pieprz do smaku.
Wylewamy na zapiekankę i pieczemy ok 30 minut w 200 stopniach, przed końcem posypujemy resztą sera.
To danie kojarzy mi się z kuchnią grecką jakoś tak i polecam do tego sałatkę z kapusty pekińkiej o delikatnym smaku.
Przepisy są przeze mnie wypróbowane i znajdują się na moim blogu Moje mniam.
Pozdrawiam
|
|
Przesyłam kolejny przepis. Tym razem na pyszne spagetti! Polecam zwłaszcza wegetarianom. Danie jest proste do zrobienia, ale czasem to, co jest mało skomplikowane jest smaczniejsze od wyszukanych dań.
Spagetti na zielono
0,5 kg makaronu spagetti,
0,5 kg brokuła,
1 por,
pół pęczka szczypiorku,
2-3 ząbki czosnku,
kilka łyżek masła,
3-4 jajka,
sól,
pieprz,
zioła prowansalskie.
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie i odcedzić. Brokuła podzielić na różyczki i podgotować też w osolonej wodzie. Na rozgrzane masło wrzucić posiekany czosnek i pokrojonego pora, a po kilku minutach brokuła. Krótko podsmażyć, dodać makaron i jajka. Mieszać, aż jajka się zetną. Doprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi, a na koniec posypać posiekanym szczypiorkiem.
|
|
Sałatka makaronowa
[*]makaron rurki lub pióra
[*]3 łyzki oliwy
[*]1 łyżka octu winnego
[*]2 ząbki czosnku posiekane
[*]zioła: bazylia, tymianek, natka pietruszki
[*]sól pieprz
2 duże pomidory
Ugotować makaron na sprężynkę i zahartować pod zimną wodą. Bardzo starannie odcedzić. Oliwę wymieszać z octem winnym i posiekanym czosnkiem. Pomidory obrane ze skórki i drobno posiekane wymieszać z ziołami. Wszystko razem połączyć i delikatnie wymieszać. Odstawić na 15 minut by "nabrało mocy" i zajadać ze smakiem. Życzę smacznego
|
|
Makaron z cukinią-prosto ale za to jaka rozkosz dla kubków smakowych !
makaron spaghetti
cukinia niezbyt duża
sól, pieprz
bazylia
oliwa
ser żółty do posypania (najsmaczniej parmezan)
czosnek
............................................................
Makaron gotujemy al dente. Cukinię kroimy w plastry i smażymy na oliwie na złoty kolorek. Nie wrzucamy zbyt dużo na raz bo zacznie się dusić nie smażyć. Wykładamy ją na talerz.
Na ten tłuszcz wrzucamy pokrojone 2 ząbki pokrojonego czosnku i lekko podsmażamy przez chwilkę by oliwa uzyskała smak. Potem go wyciągamy. Na tę aromatyzowaną oliwę wrzucamy nasz ugotowany makaron, smażoną cukinię i kilka listków bazylii. Doprawiamy ewentualnie, posypujemy serem i delikatnie mieszamy. I już gotowe do serwowania.
Można także zrobić te danie ze śmietaną, zaś zamiast parmezanu dodać ser wędzony. Wtedy danie ma bardziej intensywny smak. Polecam
|
|
Makaron i sos mięsny "na niby"
Makaron rurki, piórka lub jakiś grubszy
ok 1 kg cebuli
oliwa lub smalec
resztki wędliny z lodówki
2 pomidory
bulion mięsny
ser żółty tarty
Oczywiście gotujemy makaronik. Do głębszego rondla wlewamy 1/2 szklanki oleju lub dajemy smalec.Podsmażamy w tym pokrojoną w kostkę wędlinę. Obieramy cebulę i kroimy ją w półplasterki i dorzucamy ją do wędliny. Dodajemy pokrojone w kawałki nie za małe pomidory i dusimy chwilę dodając bulionu. Potem trzeba odparować. Uwaga-nie solimy bo bulion i wędlina już mają sól. Wykładamy nasz sos mięsny "na niby" na makaron, posypujemy tartym serem , przyozdabiamy listkiem bazylki i do dzieła! życzę smacznego!
|
|
Sałatka makaronowa.
Składniki. 1/2 kg makaronu kolanka,2 puszki tuńczyka w oliwie, 70 dag brokułów,5 ząbków czosnku,8 łyżek oliwy z oliwek,
pieprz mielony czarny, cukier i sól do smaku.
Wykonanie: Makaron gotujemy we wrzącej osolonej wodzie.Ryby wyjąć z puszek razem z oliwą i rozdrobnić.Wymieszać z ciepłym jeszcze makaronem.Brokuły ugotować w osolonej wodzie. Ostudzić i podzielić na różyczki.Połaczyć z makaronem. Czosnek drobno posiekać, usmażyć na oleju i dodać do sałatki.Doprawić do smaku solą i pieprzem i cukrem. Wymieszać.Można podawać na zimno i na gorąco. Polecam i życzę smacznego.
|
|
Sałatka z makaronem
1 paczka makaronu świderki
1 puszka groszku
3 marchewki
3 ząbki czosnku (można dodać więcej jak ktoś lubi)
majonez
sól, pieprz
Makaron ugotować w osolonej wodzie, ugotować marchewkę.Makaron ostudzić, dodać pokrojoną w kostkę marchewkę, odsączony groszek, pokrojony czosnek. Wszystko wymieszać dodać majonez i przyprawić do smaku pieprzem i solą.
|
|
|
|
Sałatka z makaronem
1 paczka makaronu świderki
1 puszka groszku
3 marchewki
3 ząbki czosnku (można dodać więcej jak ktoś lubi)
majonez
sól, pieprz
Makaron ugotować w osolonej wodzie, ugotować marchewkę.Makaron ostudzić, dodać pokrojoną w kostkę marchewkę, odsączony groszek, pokrojony czosnek. Wszystko wymieszać dodać majonez i przyprawić do smaku pieprzem i solą.
misiorektj@wp.pl
|
|
jak makarony to oczywiście ŁAZANKI !!!!!
[*]paczka makaronu Łazanki
[*]mała kapusta biała
[*]ser żółty
[*]pieczarki
[*]resztki wędliny lub kiełbasa
[*]olej
[*]sól, pieprz
[*]bazylia
[*]czosnek
[*]cebulka
Kapustę szatkujemy i gotujemy w osolonej wodzie. Na patelnię wrzucamy pokrojoną cebulkę i pieczarki, a potem wędlinę pokrojoną, smażymy. Pod koniec dolewamy troszkę oleju i wrzucamy pokrojony czosnek i przyprawiamy do smaku ziołami i solą. Gdy kapusta już jest miękka odcedzamy i dorzucamy na patelnię. Wszystko razem dokładnie mieszamy i smażymy. W tym czasie gotujemy makaron łazanki na pół miękko, odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Dodajemy do naszych smażonych rzeczy i dokładnie mieszamy. Układamy na talerzu, na wierzch położyć plaster sera żółtego lub posypać tartym i udekorować szczypiorkiem. Na około poukładać plastry ogórka konserwowego i podajemy ukochanej osobie życząc smacznego. Pozdrawiam
|
|
Makaron z dynią
składniki: 450 g miąższu dyni, bez pestek i skóry, pokrojonego w kosteczkę
2 łyżki oleju słonecznikowego
1 łyżeczka oleju z pestek dyni
4 listki świeżej szałwii
125 ml białego półwytrawnego wina, u mnie argentyńskie Quara
250 g makaronu z mąki pełnoziarnistej (ugotowałam po połowie, oddzielnie, żytnie kolanka i pszenne pióra)
8 cieniutkich plasterków kumpiaka
2 łyżki masła
4 - 5 łyżek tartego sera litewskiego Dziugas
prażone pestki dyni
prażone orzeszki piniowe
do smaku: sól morska i świeżo mielony czarny pieprz
sposób przygotowania: dynię pokroiłam w kostkę o boku m/w 1 cm. Nie sparzałam jej bo nie widzę sensu w takim zabiegu, nie rozumiem czemu to ma służyć. Skropiłam olejem słonecznikowym i dyniowy dla podbicia dyniowego smaku. Oprószyłam solidnie solą i pieprzem. Dodałam także posiekane listki szałwii - więcej niż w przepisie bo jakoś wydawała mi się nie za bardzo aromatyczna. Wymieszałam całość, przesypałam na blaszkę i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 170 st.C. W/g przepisu miała się piec aż 40 min., ale moja po 20-stu już się rozpadała więc ją wyjęłam. Razem z dynią piekło się kilka "kwiatków" z połowy kawałków kumpiaka ładnie zwiniętych - będą do przybrania. Blaszkę postawiłam na kuchence. Do dyni dodałam resztę kumpiaka pokrojonego w paseczki, przysmażyłam, wlałam wino i zagotowałam. Podzieliłam dynię na 2 części. Do jednej dodałam ugotowane al'dente kolanka, połowę masła i startego drobno sera, wymieszałam delikatnie żeby nie rozgnieść dyni. Wyłożyłam na talerz - posypałam płatkami zestruganego sera, pestkami dyni i skropiłam odrobiną dyniowego oleju.
A do części drugiej poszły pióra, tak samo ugotowane al'dente, ale po wymieszaniu i wyłożeniu na talerz porcję posypałam tartym serem, posiekaną szałwią i orzeszkami pinii.
zdjęcia i przepisy także na moim blogu http://smacznapyza.blogspot.com/2011/10/makaron-z-dynia-czyli-wspolne-pichcenie.html
http://4.bp.blogspot.com/-1j-fLKCoGL8/TpFmfU0v39I/AAAAAAAAQbQ/VJzfGIipQe4/s400/DSCN0297.JPG
http://1.bp.blogspot.com/-sxzeIYmlyic/TpFv3W-ETGI/AAAAAAAAQbg/u49fjzT0kFY/s400/DSCN0290.JPG
Ostatnio edytowany 24 listopada 2011 r. o 12:55
|
|
Makaron pomidorowy z klopsikami w sosie śmietanowo-serowym
składniki: Ciasto na kluski: 2 żółtka
3 czubate łyżki koncentratu pomidorowego, takiego dobrej jakości
2-3 łyżki gorącej wody
ok. 1,5 szkl. mąki pszennej + trochę do podsypywania przy wałkowaniu
1/4 łyżeczki soli
Klopsiki: 30 dkg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej - zmieliłam sama !
1 małe jajko
3 łyżki przecieru pomidorowego
2 łyżki kaszy manny
1 łyżka startej cebuli
1 starty ząbek czosnku
1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
2-3 łyżki mąki pszennej do obtoczenia
2-3 łyżki oleju do obsmażenia
Sos: 1 nieduża cebula
1 łyżka masła
1-1,5 szkl. wywaru jarzynowego
100 g serka topionego śmietankowego
100 g słodkiej śmietanki, użyłam 12 %
do smaku: zioła prowansalskie, sól, pieprz mielony, papryka słodka mielona, mielone pomidory z bazylią i czosnkiem
sposób przygotowania: Makaron: mąkę przesiałam z solą, dodałam żółtka, koncentrat i wodę, zagniotłam dość sztywne ciasto - w razie potrzeby można dolać ciut wody albo dosypać odrobinę mąki. Ciasto wyrobiłam, zawinęłam w folię spożywczą i odłożyłam na 30 min.. Następnie podzieliłam na 3 części, każdą rozwałkowałam na cienki placek podsypując mąką żeby się nie przyklejał do blatu i wałka. Zwinęłam w rulony i kroiłam paski szer. ok. 0,5-1 cm. Rozrzuciłam luźno na posypanym mąką blacie i zostawiłam żeby lekko przeschły.
Klopsiki: mięso wymieszałam z jajkiem, przecierem, kaszą, cebulą, natką i czosnkiem. Doprawiłam do smaku solą, pieprzem, papryką i ziołami, dobrze wyrobiłam ręką. Masa powinna być dość zwarta. Zwilżonymi w zimnej wodzie rękami nabierałam po ok. 1 czubatej łyżeczce masy i formowałam kuleczki wielkości bardzo małych orzechów włoskich, układałam je na desce. Następnie obtoczyłam je lekko w mące i smażyłam na rozgrzanym oleju przewracając aż się zrumieniły ze wszystkich stron. Usmażone zdjęłam na talerz.
Sos: w rondlu rozpuściłam masło, zeszkliłam pokrojoną w cienkie ćwierć plasterki cebulkę. Gdy zaczęła się rumienić zalałam wywarem i gotowałam 2-3 minuty. Następnie wrzuciłam pokrojony na kawałki serek i gotowałam na małym ogniu mieszając aż całkowicie się rozpuścił. Dolałam śmietankę i doprawiłam do smaku. Gdy sos trochę zgęstniał dorzuciłam klopsiki i dusiłam razem jeszcze kilka minut.
W dużym garnku zagotowałam wodę, posoliłam. Wrzuciłam kluski, zamieszałam drewnianą łyżką. Gotowałam 3-4 min od momentu ponownego zagotowania, odcedziłam. Po osączeniu nakładałam porcje klusek na talerze, wierzch polałam sosem i nałożyłam po kilka klopsików. Posypałam suszonymi pomidorami z bazylią i czosnkiem, przybrałam listkami natki. Można oczywiście ugotowany makaron wrzucić bezpośrednio do sosu, wymieszać i dopiero nakładać....
I wbrew długiemu opisowi wcale nie jest to bardzo czaso- i pracochłonny obiad - wszystko robi się dość szybko
http://3.bp.blogspot.com/-2Ne4mIUGA04/ThloWUZ2YAI/AAAAAAAAO_8/4bDCOQ_JECM/s320/DSCN5678.JPG
Ostatnio edytowany 24 listopada 2011 r. o 12:53
|
|
Zupa cukiniowa ze szmaciakiem i ryżowymi świderkami
PRZYPOMINAM Szmaciak gałęzisty vel siedzuń sosnowy (Sparassis crispa) jest w Polsce pod ochroną!!! Możemy go zbierać i przyrządzać na Słowacji albo w Niemczech.
składniki: 1 nieduża cukinia żółta
1 marchewka
1 mała cebulka,
1/3 strąka papryki żółtej
1 niezbyt duży owocnik szmaciaka
3 - 4 szkl. bulionu z kurczaka
3 garści makaronu ryżowego
1 łyżeczka masła
2 - 3 łyżki sosu sojowego jasnego
1 niezbyt duży strączek chili
do smaku: ew. sól i pieprz biały mielony
sposób przygotowania: Cukinię umyłam, odcięłam końce i 3/4 pokroiłam razem ze skórką w plasterki, resztę w kosteczkę. Resztę warzyw też oczyściłam, marchew i paprykę pokroiłam w kostkę, cebulę w cienkie półplasterki. Szmaciaka dobrze oczyściłam i wypłukałam, odłożyłam na sito żeby dobrze odciekł. W garnku rozpuściłam masło, wrzuciłam cebulę, marchewkę i paprykę oraz cały przekrojone chili. Chwilę smażyłam razem a gdy cebula się zeszkliła zalałam bulionem i dosypałam makaron ryżowy świderki, gotowałam 5 min.. Następnie dorzuciłam cukinię a na wierzchu położyłam kawałki grzyba i dusiłam pod przykryciem kolejne 3 - 5 min.. Doprawiłam zupę sosem sojowym i odrobiną białego pieprzu. Jeśli ktoś woli bardziej słone może albo dolać więcej sosu sojowego albo doprawić solą, ale pamiętajcie, że zwykle bulion już jest solony. Przed podaniem wyłowiłam chili.
Lekka, ale delikatna zupa - słodka cukinia świetnie współgra z lekko orzechowym w smaku szmaciakiem i lekkim makaronem - po prostu pycha !
http://3.bp.blogspot.com/-a2NbCYodWLU/TorICNHagkI/AAAAAAAAQY8/9f8-o2NCl_E/s400/DSCN1632.JPG
Ostatnio edytowany 24 listopada 2011 r. o 12:52
|
Strona 2 z 4
Dodaj odpowiedź:
Przerwa techniczna ... ...
|