Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Użytkownik

Podaj przepis na grilla, wygraj profesjonalny grill Weber

Utworzony przez agata2802, 9 lipca 2010 r. o 09:30
KURCZAK W WINIE 1 kurczak 1/2 l białego wytrawnego wina 2 łyżki octu balsamicznego 4 łyżki oleju sól,pieprz 2 łyżki cukru papryczka chili łyżka posiekanych ziół{tymianek,rozmaryn} 2 ząbki czosnku Kurczaka rozciąć na pól,wino wymieszać z octem,olejem.Przyprawić solą,pieprzem,cukrem.dodać posiekane chili,zioła,czosnek.Kurczaka włożyć do marynaty na 2 godz.Połówki nadziać na patyki do szaszłyków,ołożuć na ruszcie glillować 40 min.smarować marynatą. KUKURYDZA Z BAZYLIĄ 4 kolby kukurydzy 2 Ząbki czosnku 2 łyżki oliwy łyżka bazylii sól,pieprz Kukurydzę ułożyć oddzielnie na folii.Czosnek rozgnieść dodać oliwę,posiekaną bazylię,przyprawić.Natrzeć kukurydzę,owinąć folią,grillować 20 min. SZASZŁYKI Z CUKINII 4 małe cukinie 10 szalotek 8 pomidorów sól,oliwa Cukinie pokroić wzdłuż na cienkie paski,cebulę pokroić na ćwiartki,pomidory na plasterki.Na każdym plasterku cukinii ułożyć cebulę,zwijać w rulonik.Nabijać na patyk do szaszłykówna przemian z pomidorami.Oprószyć solą,skropić oliwą.Grillować 5-7 min smarująć oliwą. ŻEBERKA W JOGURCIE 1 1/2 kg żeberek wieprzowych 25 g przyprawy do żeberek1/2 łyżeczki cukru 15 dag jogurtu naturalnego szczypta curry Przyprawę do żeberek wymieszać z cukrem, jogurtem,curry,posmarować po-porcjowane żeberka.Wstawić na noc do lodówki.Grillować na tacce ok 25 min,co jakiś czas obracająć. WĄTRÓBKA Z POREM 40 dag wątróbki drobiowej 8 plastrów wędzonego boczku duży por sól.pieprz Oczyszczony por pokroić na 2-3 cm kawałki,potem na pół.Wątróbkę ,por,boczek ułożyć na folii.oprószyć solą,pieprzem,zawinąć.piec 15 min. ROLADKI WOŁOWE 60 dag polędwicy wołowej zielona papryka marchew 3 dymki sól, 1/2 łyżki mąki Paprykę ,marchew pokroić w słupki,dymkę w cienkie piórka.Mięso pokroić w cienkie plastry,lekko osolić ,rozłożyć warzywa.Zwinąć ,związać nicią,oprószyć mąką,piec 15 min. BOCZEK Z KOPREM WŁOSKIM 80 dag boczku bez kości sól,pieprz łyżeczka kopru włoskiego Boczek pokroić na plastry,Grillować 35 min.Posypać solą,pieprzem,koprem. SZASZŁYKI DIABELSKIE 30 DAG WOŁOWINY 30 DAG PIERSI Z INDYKA 20 DAG PIKANTNEJ KIEŁBASY 4 MAŁE CEBULE 4 PAPRYCZKI CHILI 10 DAG BOCZKU SÓL.PIEPRZ KOLOROWY Wołowinę,indyka pokroić w kostkę tej samej wielkości,kiełbasę na kawałki.Cebulę na pół,chili oczyścić.Na patyki nadziewać wołowinę,cebulę,chili,kiełbasę,złożony na pól plasterek boczkui indyka.Oprószyć solą,pieprzem,wstawić na noc do lodówki.piec ok 15 min. BOCZEK Z SZAŁWIĄ 80 dag boczku sól,pieprz 5 dag ostrej musztardy 2 łyżki ziół{szałwia,natka,rozmaryn} 2 łyżki przyprawy do grilla Boczek rozciąć na płat ,posmarować musztardą,oprószyć solą,ziołami.Zwinąć w roladę,końce spiąć,by się nie rozwijała.Roladę pokroić na plastry,nabić na patyki do szszłyków,Piec 30 min,kolka razy obracająć. KEBABCZETY 1/2 kg mielonego mięsa cebula 3 ząbki czosnku 2 łyżki mięty łyżka miodu łyżka przecieru pomidorowego łyżka mielonej kolendry chili,sól, 3 łyżki oliwy Cebulę czosnek posiekać.Wyrobić z mięsem,miętą,miodem przecierem,kolendrą,przyprawami.Z masy uformować na patyczkach podłużne kotlety,skropić oliwą.Piec 15 min. STEK Z HALIBUTA 4 steki z halibuta oliwa, skórka z cytryny i pomarańczy łyżeczka chili po łyżeczce pieprzu,suszonego czosnku,ziół prowansalskich Starte skórki z cytrusów połączyć z przyprawami,natrzeć rybę,skropić oliwą.Odstawić na 30 min.Piec po 5 min z każdej strony.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
TOSTY Z SALSĄ TRUSKAWKOWĄ 1 kg truskawek mięta sok z limonki 5 dag cukru kandyzowanego szczypta pieprzu chałka 200 ml mleka 2 cukry waniliowe 5 dag masła 2 jajka Truskawki pokroić na ćwiartki,dodać posiekaną mięte,sok z limonki,cukier,odrobinę pieprzu.Wstawić na 1 godz do lodówki.Chałkę pokroić na grzanki{czerstwą}Mleko,cukier waniliowy zagrzać,jajka roztrzepać,masło stopić.Tosty maczać w mleku,jajku.Piec z obu stron na złoty kolor.Podawać z salsą. JABŁKA Z BAKALIAMI 4 kwaśne jabłka 1 cytryna 4 dymki4 łyżki rumu 8 łyżek posiekanych migdałów 8 łyżek dżemu pomarańczowego 2 łyżki miodu 2 łyżki masła po szczypcie mielonych goździków,cynamonu,imbiru Rodzynki skropić rumem.Jabłka wydrążyć.Z cytryny otrzeć skórkę ,wycisnąć sok.Migdały,rodzynki dżem,miód doprawić sokiem z cytryny,gożdzikami,cynamonem,imbirem.Napełnić jabłka,obłożyć wiórkami masła.Ułożyć na kawałkach filii,szczelnie zawinąć.piec 20 min. KARMELIZOWANE OWOCE 2 banany 4 połówki brzoskwiń 4 plastry ananasa z puszki gałązka winogron po kieliszku rumu, likieru pomarańczowego po 5 łyżek cukru brązowego i masła po 3łyżki posiekanych bakalii , rodzynek,wiórków kokosowych sok i skórka z cytryny Posiekane bakalie,rodzynki,skropić rumem,odstawić.Gruby arkusz folii posmarować masłem posypać brązowym cukrem.Banany z skórką przekroić wzdłuż,skropić sokiem z cytryny,posypać skórką,wiórkami,ułożyć na folii przekrojoną stroną do dołu.Obok ułożyć nakłute na wykałaczki plastry ananasa skropione likierem.połówki brzoskwiń napełnione bakaliami i rodzynkami.Grillować ,aż cukier się skarmelizuje.podawać na gorąco
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
BEKON Z MUSEM JABŁKOWYM 4 grube plastry bekonu duże jabłko łyżka masła 2 łyżki rodzynek łyżka oliwy Jabłka obrać ,pokroić w cienkie plasterki,dusić na maśle aż się rozpadną,dodać rodzynki.W każdym plastrze bekonu wyciąć kieszeń,napełnić musem,spiąć wykałaczką.Pokropić oliwą.Piec po 8 min z każdej strony. ŁOSOŚ Z OWOCAMI 5 dzwonek z łososia puszka sałatki owocowej marynata 4 łyżki oleju 1/2 łyżeczki soli łyżeczka przypraw do ryb Składniki marynaty wymieszać,posmarować rybę,wstawić na 1 godz do lodówki.Grillować z każdej strony po 5 min.Podawać z sałatką owocową. ROLADKI Z WARZYWAMI 8 cienkich kotletów z łopatki lub szynki czerwona i żółta papryka cukinia 2 ziemniaki ugotowane na półtwardo łyżka przyprawy do ziemniaków łyżeczka słodkiej papryki sól,oliwa Kotlety rozbić,posypać papryką,solą.Odstawić na 1 godz.Paprykę pokroić w paski,cukinię w plasterki,ziemniaki w słupki.Warzywa posypać przyprawą do ziemniaków..Na każdym kotlecie ułożyć porcję warzyw,skropić olejem,zwijać roladki,spiąć wykałaczkami.Grillować z obu stron po 20 min. BOGATE MIELONE 1/2 kg mięsa mielonego 2 czerstwe bułki 1 jajko łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego sól,pieprz Farsz po 5 łyżek pokrojonej drobno mortadeli,papryki,cukinii,cebuli,natki,grzanek z chleba łyżeczka suszonych pomidorów Mięso połączyć z jajkiem,namoczoną bułką przyprawą ,solą.Formować kotlety,robić wgłębienia,każdy dołek napełniać farszem.Zawinąć w folię,grillować 15 min,odsunąc na bok i dopiekać 10 min. SZYNKA ZE ŚLIWKAMI 10 plasterków szynki 10 plasterków żółtego sera 10 suszonych śliwek Na plasterkach szynki ,ułożyć ser,śliwkę ,zwijać w rulony,spinać wykałaczkami.Grillować ,aż ser się rozpuści ,szynka zarumieni. SZASZŁYKI Z DORSZA 2 filety z dorsza 4 cytryny 16 plasterków boczku liście laurowe,sól,pieprz Filety pokroić na kawałki,posolić,owinąć plastrami boczku.Na patyczki nabijać na przemian:Kawałki dorsza,liście laurowe,ćwiartki cytryny.Grillować na tacce. KIEŁBASA W MORELOWEJ GLAZURZE 75 dag kiełbasy toruńskiej 1 szkl dżemu morelowego łyżka soku z cytryny sól,pieprz Dżem podgrzać wymieszać z sokiem z cytryny.Kiełbasę podzielić na porcje,Naciąć ukośnie.Piec,w połowie pieczenia posmarować glazurą.Najlepiej smakuje z morelami z puszki. ŻEBERKA ZE ŚLIWKAMI 1 kg żeberek 3 łyżki powideł śliwkowych łyżka koncentratu pomidorowe po łyżeczce cukru,cynamonu 12 śliwek,olej Żeberka po-porcjować.Powidła,cynamon,koncentrat,2 łyżki oliwy z oliwek,wymieszać posmarować żeberka.Piec smarując bejcą.Na 10 min przed końcem na ruszt włożyć śliwki.Żeberka podawać ze śliwkami,sosem jogurtowym doprawiony miętą.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
INDYK FASZEROWANY 1 pierś z indyka żurawina,Vegeta do drobiu sok z malin mieszanka sałat orzechy włoskie Farsz;łyżka masła 100 ml czerwonego wina łyżeczka miodu po10 dag śliwek i moreli kandyzowanych Marynata;łyżeczka oliwy,100 ml czerwonego słodkiego wina Pierś włożyć do marynaty na 1 godz.W tym czasie przygotować farsz;podsmażyć na maśle owoce,dodać miód,wino,ochłodzić.Mięso pokroić ,tworząc kieszonki.Napełnić farszem,spinać wykałaczkami.Całość posypać vegetą,Piec na grillu.Podawać na sałacie z żurawiną i sokiem malinowym,posypać orzechami. BOCZNIAK Z GRILLA 6 boczniaków Vegeta 10 dag sera mozzarella 6 pomidorów 4 łyżki bułki tartej oliwa Sałata; 2 pomidory 1 dymka koperek,przyprawa do sałatek 2 łyżki oliwy Oczyszczone grzyby panierować w oliwie,bułce tartej.Smażyć na ruszcie 3 min z każdej strony.Pod koniec pieczenia jedną stronę posypać tartym serem,pomidorami pokrijonymi w kostkę. Sałatka-pomidory pokroić w ósemki,posypać dumką,koperkiem,polać oliwą wymieszaną z Vegetą. SCHAB FASZEROWANY 80 dag schabu bez kości 4 plasterki szynki 1 pomidor świeża bazylia vegeta do grilla ser mozzarella Marynata;100 ml białego wytrawnego wina bazylia 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki oleju Sałata;2 ogórki małosolne łyżka pasty Ajwar.oliwki 4 dag parmezanu łyżka oliwy z oliwek 2 ząbki czosnku natka pietruszki Schab zamarynować w marynacie,pokroić w plastry,tworząc kieszonki.Na każdy plasterek szynki położyć cząstkę pomidora,listek bazylii,kawałek mozzarelli,zrolować ,włożyć do kieszonki schabu.Spiąć wykałaczkami,posypać Vegetą ,upiec. Sałatka;ogórki pokroić w plasterki,resztę składników połączyć polać ogórki.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
LAKIEROWANE KIEŁBASKI 75 dag grillowych kiełbasek 1 szkl dżemu morelowego 2 łyżki ostrej musztardy łyżka płynnej przyprawy do zup Dżem podgrzać,wymieszać z musztardą i przyprawą.Kiełbaski ponakłuwać,posmarować olejem,lekko podpiec ze wszystkich stron.Posmarować glazurą.obracając. INDYK PACHNĄCY PIERNIKIEM 75 dag piersi z indyka 1 szkl powideł śliwkowych 3 łyżki wytrawnego czerwonego wina łyżka przyprawy do piernika sok z cytryny sól,pieprz,olej Filety lekko rozbić,natrzeć sokiem z cytryny,solą,pieprzem,zawinąć w folię,wstawić do lodówki na 2 godz.Powidła podgrzać,wymieszać z pozostałymi składnikami.Mięso posmarować olejem ,podpiec na ruszcie z obu stron.Posmarować glazurą i piec do miękkości,kilkakrotnie obracając i smarując glazurą. KURCZAK CYTRUSOWY 75 dag filetów z piersi kurczaka sok i skórka z 1 cytryny i pomarańczy 3 łyżki miodu oliwa ,sól pieprz cayenne Sok skórki z cytrusów wymieszać z miodem,doprawić solą,pieprzem.Mięso lekko rozbić,włożyć do marynaty na 3 godz,w tym czasie kilka razy obracać.Osączyć i upiec na ruszcie,smarując marynatą. KOTLETY ZE SŁONECZNIKIEM 8 sznycli wieprzowych 4 łyżki oleju 3 łyżki musztardy 10 dag słonecznika mielona papryka sól,pieprz Ziarna słonecznika zmielić w młynku,wymieszać z musztardą,solą,papryką,pieprzem.Kotlety rozbić,posmarować olejem,sosem.Piec na grillu z każdej strony. SZASZŁYKI 60 DAG MIĘSA WIEPRZOWEGO POKROJONEGO W KOSTKĘ 8 DYMEK 2 KWASKOWATE JABŁKA 2 BANANY SOK Z CYTRYNY ŁYŻKA MAJERANKU SÓL.PIEPRZ,OLIWA Kawałki mięsa skropić sokiem z cytryny,natrzeć majerankiem,solą,pieprzem,owinąć folią ,wstawić na 1 godz do lodówki.Cebulę przekroić na połówki.Obrane jabłka w kostkę,banany w talarki,skropić sokiem z cytryny.Na patyki nadziewać mięso,cebulę,owoce polać oliwą i grillować.Często obracać. ŻEBERKA W MIODZIE 1 kg żeberek 3 łyżki miodu 4 łyżki brandy 3 łyżki oleju 2 łyżki sosu sojowego jasnego 2 łyżki ziół mieszanych-tymianek,oregano,rozmaryn,lubczyk,imbir sól,cukier Przyprawy ziołowe zmieszać z miodem.Żeberka podzielić,zanurzyć w sosie sojowym,odstawić do lodówki na 2 godz.Mięso posmarować miodem z przyprawami.Piec 0 min z każdej strony. PIECZONE JABŁKA 4 duże jabłka po garści biszkoptów,posiekanych orzechów włoskich 2 łyżki masła łyżka miodu 2 łyżki rumu 1 żółtko Jabłka wydrążyć skropić sokiem z cytryny.Biszkopty pokruszyć.Masło połączyć z miodem,żółtkiem,utrzeć na krem.Dodać orzechy,biszkopty,rum.Napełnić jabłka,owinąć folią,Upiec.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
SAŁATKA Z GRILLA 1/2 kg ziemniaków po 2 żółte i czerwone papryki duża cukinia 4 cebule cukrowe 15 gad parmezanu kilka łyżek sosu winegret Marynata 2 łyżki przyprawy do grilla 6 łyżek oliwy łyżka soku z cytryny Obrane ziemniaki obgotować 10 min,Pokroić w grube plastry.Papryki pokroić na pół.Cukinię na plasterki,cebulę na połówki.Warzywa zmieszać .Oliwę wymieszać z sokiem z cytryny,przyprawą,polać warzywa.Chłodzić 15 min.Grillować na tacce piec ok 20 min.Przed podaniem posypać startym serem. WARZYWNE ROZMAITOŚCI 1 kg mieszanych warzyw{bakłażan,cukinia,papryka,cebula} Marynata; 6 łyżek oleju po 2 łyżki musztardy,keczupu,miodu, sok z cytryny,sól Składniki marynaty zmiksować,warzywa pokroić na kawałki,zalać marynatą,odstawić do ,lodówki na 1 godz.Piec na ruszcie z obu stron ,podawać z pieczywem,dowolnym sosem. SZASZŁYKI ZE ŚLIWKAMI 40 dag śliwek duża cebula papryka 3 ziemniaki 20 dag kiełbasy Glazura 2 ząbki czosnku 4 łyżki oleju 4 łyżki powideł śliwkowych łyżka śliwowicy majeranek,tymianek,sól,pieprz,melona papryka Ziemniaki obgotować w łupinach,obrać pokroić na kawałki,Śliwki na połówki,cebulę i kiełbasę na plasterki.Ze składników zrobić szaszłyki.Olej wymieszać z rozgniecionym czosnkiem,powidłami,śliwowica.Doprawić papryką,pieprzem,ziołami,Szaszłyki grillować 20 min smarując co jakiś czas glazurą. ROLADY ZE SZCZUPAKA 2 duże filety ze szczupaka 20 dag świeżego szpinaku 5 dag sera feta czerwony grejpfrut sól,pieprz,olej Oczyszczony szpinak ,łyżka oleju podsmażyć,posiekać.Dodać pokruszony ser,doprawić solą,pieprzem.Filety posolić,posmarować olejem z obu stron.Rozsmarować szpinak,mocno zwijać rolady,spiąć wykałaczkami.Owinąć filią posmarowaną olejem.Grillować 30 min,zdjąć folię ,zapiekać do uzyskania chrupiącej skórki.Podawać z plastrami sparzonego grejpfruta ze skórką. ZIOŁOWE KIEŁBASKI 4 grube kiełbaski 4 cebule łyżka musztardy łyżka tartej bułki 2 łyżki natki8 łyżek masła sól,pieprz Cebulę udusić na masle,doprawić solą,pieprzem,musztardą,dodać bułkę posiekaną natkę.Kiełbaski naciąć wzdłuż,rozchylić nacięcie i nałożyć farsz.Owinąć folią ,grillować 10m min. SKRZYDEŁKA PO HAWAJSKU 1 kg skrzydełek kurczaka tymianek Marynata; 1/3 szkl oleju 1/2 szkl soku ananasowego sól Glazura; po 1/2 szkl dżemu ananasowego,sosu sojowego 1/4 szkl soku ananasowego łyżeczka musztardy Ze skrzydełek odciąć końce,podzielić na dwie części.Olej,sok ananasowy,łyżeczka soli wymieszać.Włożyć skrzydełka,odstawić na 3godz.Składniki glazury połączyć,skrzydełka grillować ,smarując glazurą.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
KOTLETY Z ORZECHAMI 60 dag mielonego mięsa 1 jajko burak 2 cebule sól czosnkowa 5 dag orzechów włoskich sałata natka,pieprz,olej Buraka ugotować,zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę zeszklić na oleju,dodać do mięsa razem z burakiem,jajkiem,doprawić solę,pieprzem,dodać orzechy.Z masy formować kotlety,piec na ruszcie 8 min.Podajemy na liściach sałaty,posypane natką. ŁOSOŚ Z JAGODAMI I ŻURAWINĄ 2 kawałki z łososia po 20 dag papryka bakłażan olej Sos;szalotka sok z 1/2 cytryny 10 dag żurawiny 10 dag czarnych jagód 3 gałązki tymianku sól,pieprz łyżka miodu Sos-Drobno posiekaną szalotkę,żurawinę,jagody,tymianek,miód,sok z cytryny,gotować kilka minut.Łososia posmarować olejem upiec na ruszcie.Paprykę pokroić w drobną kostkę,bakłażan w plasterki.Warzywa pieczemy kilka minut na ruszcie.Podajemy z rybą ,sosem z jagód i żurawiny. SZASZŁYKI OWOCOWE 30 dag truskawek 1 banan 3 plasterki świeżego ananasa 2 łyżki cukru bita śmietana Ananas pokroić w kostkę,banan w plasterki.Z cukru 2 łyżek wody ugotawać syrop.Na patyczki nabijamy na przemian kawałki owoców.Opiekamy na grillu,co jakiś czas smarując syropem,Podajemy z bitą śmietaną. SZASZŁYKI DROBIOWE 2 piersi z kurczaka 4 pomidory koktajlowe 4 plastry ananasa 4 łyżki chutneya z mango sok z cytryny oliwa,sól,pieprz,papryka, Mięso rozkroić na połówki,włożyć do marynaty z soku z cytryny,oliwy z oliwek,ziół na 2 godz.Każdy kawałek skręcamy spiralnie,nakłuwamy na patyk,by w środku znalazł się posmarowany olejem obsypany ziołami pomidorek.Pieczemy ok 15 min.Podajemy na upieczonych plastrach ananasa,posypanych papryką,łyżeczką chutneya z mango. ŻEBERKA Z LICZI 1 kg żeberek 2 puszki liczi po 5 dag morelo,suszonych śliwek 3 ząbki czosnku 2 łyżki miodu 100 ml sosu chińskiego słodko-kwaśnego sól,pieprz Żeberka luzujemy zsuwając w 2/3 z kości.Nacieramy solą,odstawiamy na 2 godz.Marynata Rozgrzać miód,dodać liczi{sok zachować} morele śliwki,dusimy 1 min.Zalewamy sokiem z liczi.dodajemy sos chiński,czosnek,wkładamy żeberka na 1 dobę.W miejsce po kościach wkładamy owoce liczi,grillujemy owinięte folią.Podajemy udekorowane pozostałymi owocami. SZASZŁYKI Z MELONEM 1 pierś z kurczaka 1/2 melona łyżka cukru łyżka octu winnego 3 łyżki ostrego keczupu łyżka sosu sojowego sól.,pieprz.Mięso pokroić na paski.Cukier zagotować z octem,sosem sojowym,do ostudzonego dodać keczup,sól,pieprz.Do marynaty włożyć mięso,wstawić do lodówki na 2 godz.Nadziewać kurczaka na wykałaczki,piec ok 10 min.Polewaj marynatą.Gotowe nabić na połówkę melona. SZASZŁYKI Z CYNAMONEM 70dag piersi z Kurczaka 2 zielone papryki 2 cebule sok i skórka z 2 cytryn 2 ząbki czosnku 1 szkl jogurtu 1/3 szkl oliwy po 2łyżeczki suszonego oregano i mięty 8 liści laurowych sól.pieprz,cynamon Sok z cytryny,oliwa,jogurt ,czosnek,cynamon,mięta,liście laurowe,oregano,pieprz wymieszać.Mięso pokroić w kostkę,zalać marynatą na 8 godz.Paprykę pokroić w kostkę,cebulę na ćwiartki.Na patyki nabijać ;mięso,cebulę,paprykę.opiekać 15 min.smarując marynata>podawać z warzywami. CZOSNKOWA KUKURYDZA 4 kolby kukurydzy z liśćmi 1/3 szkl oliwy 4 ząbki czosnku pieprz,sól, 1/4 kostki masła Kukurydzę oczyścić ,ale liście zostawić,tylko zawinąć z tyłu kolby.Oliwę zmiksować z czosnkiem,solą,pieprzem,natrzeć kukurydzę.Owinąć folią zostawić na 2 godz.Po tym czasie zdjąć folię ,kukurydzę okryć liśćmi obwiązać nicią,piec 20 min.Podawać z masłem. ROLADKI Z KURCZAKA 4 małe filety z piersi kurczaka 4 plasterki sera gouda 10 dag masła 4 plastry bekonu lub szynki biały pieprz,sól pęczek natki pietruszki Mięso lekko rozbić,oprószyć solą,pieprzem.Masło utrzeć z posiekaną pietruszką,posolić i schłodzić.Na każdym kotlecie położyć plasterek sera,masło pietruszkowe,zwijać w roladki.Ułożyć na plastrze bekonu,zwinąć.Obwiązać nicią,owinąć folią.piec ok 30 min.Odwinąć i przyrumienić .podawać z pieczonymi ziemniakami. PIERŚ KURCZAKA Z KIEŁKAMI 2 podwójne filety z kurczaka przeprawa do kurczaka garść kiełków rzodkiewek Marynata;cebula ząbek czosnku 1/2 szkl oleju po łyżce miodu,musztardy,octu winnego cukier Filety przekroić na pół,lekko rozbić,oprószyć przyprawą.Marynata-składniki wymieszać,włożyć mięso ,wstawić do lodówki na 1 godz.Pie ok 15 min z każdej strony.Podawać posypane kiełkami.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
GREJPFRUTY W MIODZIE po 1 żółtym i różowym grejpfrucie łyżka płatków migdałowych łyżka miodu lipowego szczypta cynamonu mięta,melisa Sparzona owoce pokroić na ósemki,ze skórką.Nadziewać na patyki ,posmarować miodem,posypać płatkami i cynamonem.opiekać 5 min.W trakcie pieczenia obracać.Podawać przybrany listkami mięty i melisy. POMARAŃCZOWE UDKA 12 podudzi z kurczaka 3 łyżki konfitury pomarańczowej 1 pomarańcza 1 cytryna musztarda mielona kolendra sól,pieprz,olej Dodatkowo 4 pomarańcze Mięso natrzeć solą,pieprzem.Sok z cytryny i pomarańczy wymieszać z konfiturą,musztardą,kolendrą,do powstałej marynaty włożyć mięso na 30 min.Piec na grillu posmarowane olejem.Piec 30 min smarując na zmianę bejcą i olejem.Obok mięsa piec połówki pomarańczy .Podać jako dodatek. POLĘDWICZKI Z ANANASEN 3 polędwiczki wieprzowe kilka plasterków świeżego ananasa Marynata 4 łyżki sosu sojowego 3 łyżki miodu 2 łyżki musztardy 3 łyżki oleju,pieprz Mięso pokroić na plastry,lekko rozbić.Składniki marynaty wymieszać,włożyć mięso n a1 godz.Piec na ruszcie z ananasem. MELON Z GRILLA 1 melon 1 szkl kremówki sól.pieprz,pistacje Melon rozkroić ,usunąc pestki.Miąższ pokroić w grube cząstki,ułożyć na ruszcie,Piec 5 min,z każdej strony.Posypać białym pieprzem.Śmietanę ubić ze szczyptą soli,posypać pistacjami.Jeść melon maczając a śmietanie. GRILLOWANA SAŁATKA 5 patisonów mały bakłażan 1 cukinia żółta papryka 2 pomidory 1/2 pęczka bazylii 2 łyżki octu balsamicznego 3 łyzki oliwy 2 łyżki czarnych oliwek pieprzPatisony,cukinię,bakłażan pokroić w plastry.oprószyć solą,pozostawić na kilka minut.Ułożyć razem z papryką na ruszcie.Podawać z pomidorami,posypane bazylią,oliwkami.Polane sosem;ocet,oliwa,sól,pieprz wymieszać. CHRUPIĄCE NÓŻKI 8 nóżek z kurczaka 6 ząbków czosnku 2 szkl płatków kukurydzianych Marynata 1/2 szkl sosu sojowego 1 szkl sherry 2 łyżki pasty curry łyżka oleju sezamowego szczypta chili Składniki marynaty wymieszać z rozgniecionym czosnkiem.Masą natrzeć mięso,wstawić do lodówki na 3 godz.Oprószyć płatkami,piec w folii. SANDACZ Z RUSZTU 1 kg sandacza 4 dag masła łyżka oleju brzoskwinie z puszki łyżeczka natki czerwona papryka sól,pieprz Rybę odfiletować,pokroić na małe kawałki,posolić odstawić na 1 godz do lodówki.Posmarować stopionym masłem
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
BANANY GRILLOWANE Z BEKONEM 3 banany łyżeczka zielonego pieprzu 2łyżki miodu 4 łyżki keczupu 12 plasterków boczku łyżeczka curry Obrane banany pokroić na kawałki.Pieprz posiekać ,zmieszać z miodem,keczupem,curry.Obtaczać banany w tak przygotowanej marynacie,zawijać w paski bekonu Piec na grillu,aż będzie chrupki,obracać. STEKI PO KALIFORNIJSKU 2 steki z rozbratla z kością 10 dag masła łyżeczka oleju sok i skórka 1 cytryny i 1 pomarańczy 30 ml Martini Bianco świeża mięta,cukier,sól.,pieprz Masło utrzeć z cukrem,solą,powoli dodawać martini,sparzoną skórkę z cytryny i pomarańczy oraz soki.Steki posypać pieprzem,natrzeć olejem,wstawić do lodówki na 4 godz.Upiec na grillu.Podawać posmarowane masłem z martini,posypane miętą. WOŁOWINA MARYNOWANA W WINIE 4 steki wołowe po 20 dag każdy 3 łyżki oliwy sól,pieprz Marynata;cebula 2/3 szkl czerwonego wytrawnego wina 2łyżki oliwy liści laurowy 6 ziaren pieprzu 1/2 łyżeczki tymianku Składniki marynaty wymieszać{cebula pokrojona}.Mięso lekko rozbić,polać marynata,wstawić do lodówki na 12 godz.Piec na grillu po 3 min z każdej strony.Posmarować oliwą ,zsunąć na boki ,dopiekać 5 min.Podawać z cebulą z marynaty, PIERŚ KURCZAKA Z BORÓWKAMI 1 kg piersi z kurczaka 20 dag borówek 1/4 szkl octu balsamicznego 3 łyżki miodu 3 łyżki keczupu 2 Ząbki miodu 1/2 łyżeczki świeżego imbiru Borówki,ocet,miód,keczup,czosnek,imbir,gotować na wolnym ogniu 15 min.Ostudzony zmiksować.Połowę odlać w reszcie marynować pokrojone w plastry mięso, 1/2 godz w lodówce.Grillować 7 min. z każdej strony.Podawać z pozostawionym sosem.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
MIĘDZYNARODOWA PARADA KOTLETÓW 500 g mielonego mięsa wieprzowego jajko 2 łyżki bułki tartej sól.pieprz,olej Kotlety po hiszpańsku-zielona papryka,przyprawa go gulaszu Kotlety po włosku-bazylia,pasta czosnkowa,łyżka przecieru pomidorowego Kotlety po niemiecku-łyżka musztardy,2łyżki kaparów Kotlety po grecku-przyprawa grecka,4 oliwki Mięso wymieszać z jajkiem,bułką,solą ,podzielić na cztery części,trzy części połączyć z podanymi składnikami,formować kotlety.Kotlety po grecku połączyć z przyprawą,uformować kulki i w środku każdej wcisnąć oliwkę.Kotlety grillować na natłuszczonej olejem folii. PULPETY Z MIĘTĄ 80 mielonego mięsa mieszanego 2 jajka 2 cebule 2 kajzerki 2łyżki posiekanej natki łyżka posiekanej mięty łyżka soku z cytryny łyżka oleju sól.pieprz Mięso połączyć z posiekaną cebulą,namoczoną bułką,jajkiem.Dodać resztę składników.Masę wstawić na 30 min do lodówki.Formować nieduże pulpety,grillować 15 min,obracając co jakiś czas.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
POLĘDWICZKA WIEPRZOWA W POMARAŃCZOWEJ GLAZURZE 60 dag polędwiczek sól,pieprz, Glazura;1/2 szkl ketchupu 2łyżki musztardy 1/2 szkl soku pomarańczowego 4 łyżki dżemu pomarańczowego 5 łyżek posiekanej cebuli Polędwiczki rozciąć do połowy wzdłuż,oprószyć solą,pieprzem.Ketchup połączyć z musztardą,dżemem,sokiem,cebulą,solą.Mięso posmarować glazurą,wstawić do lodówki na 3 godz.Piec ,smarując glazurą. SZASZŁYKI Z NEKTARYNKĄ 50 dag piersi z indyka 3 nektarynki pęczek dymki 5 dag świeżego szpinaku 2 łyżki oliwy sól,pieprz Mięso pokroić na kawałki na jeden kęs.Obrane nektarynki pokroić na ósemki.Mięso i nektarynki nabijać na patyki,na końcach umieszczając po kawałku cebulki.Posmarować oliwą,oprószyć solą,pieprzem,Upiec-8 min z każdej strony.Szpinak rozłożyć na talerzach ,skropić oliwą ,ułożyć szaszłyki. KARKÓWKA W PIWIE 1 kg karkówki 3 łyżki oleju sól,pieprz Marynata 2 szkl piwa3 liście laurowe łyżeczka kminku po 4 ziarna pieprzu ,ziela ang.,jałowca Mięso pokroić w plastry-1,5 cm rozbić,oprószyć solą,pieprzem.Posypać zmielonymi przyprawami ,zalać piwem,mięso musi być przykryte.Wstawić do lodówki na 24 godz.Piec na grillu posmarowane olejem,podczas pieczenia smarawać marynatą. MIODOWA POLĘDWICA WOŁOWA 80 dag polędwicy Marynata; sok z 1cytryny 6 łyżek oliwy 3 łyżki winiaku 2 łyżeczki miodu 1/2 łyżeczki pieprzu sól Polędwicę pokroić w plastry,lekko rozbić.Składniki marynaty wymieszać,włożyć mięso i wstawić do lodówki na 4 godz.Piec ,smaryjąc marynatą. DORSZ W SOSIE WINNYM 1 kg dorsza 1 l mleka sól,pieprz Sos;3/4 szkl oleju 3 łyżki sosu sojowego 5 łyżek czerwonego wytrawnego wina 3 łyżki ketchupu ostry Filety moczyć w mleku 2 godz.Składniki sosu połączyć posmarować rybę,odstawić na 15 min.Piec smarując pozostalym sosem.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Ja mam jeszcze jeden przepis, a w zasadzie pomysł na smaczne pieczywo z grilla. Pomysł jest bardzo prosty, oto i on: Smaczne Pieczywko Grillowane Do wykonania będzie niezbędny biały chleb krojony Kromki smaruję masłem, potem posypuję czosnkiem (jeśli ktoś lubi), kładę plasterek żółtego sera a potem taką kanapkę posypuję obficie przyprawą do ziemniaków. Następnie składam kromki na podwójne kanapki. Zawijam w folię aluminiową i piekę na grillu. Jak ser się roztopi można wyjąć kanapki z folii i podpiec na chrupko bezpośrednio na ruszcie. Kanapki znajdują od razu swoich "adoratorów" SMACZNEGO!!!
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Roladki z kurczaka Składniki na 4 porcje: -4 filety z kurczaka, -100g startego ementalera, -1 łyżeczka musztardy -1 łyżka koncentratu pomidorowego -1 łyżka kaparów,oleju -papryka w proszku, -2 strąki czerwonej papryki, 2 pomidory -1 cebula, -1 ząbek czosnku -1 łyżka octu winnego -1 łyżka oliwy z oliwek -sos tabasco, sól, pieprz Wykonanie: 1. Mięso lekko rozbić. Starty ser wymieszać z musztardą, koncentratem pomidorowym, solą, pieprzem i kaparami. Każdy filet posmarować pikantną masą i zwinąć w roladki. 2. Rolady pokroić w krążki o grubości ok. 2 cm i nabić je na szpikulce. Olej wymieszać z papryką w proszku i za pomocą pędzelka posmarować nim mięso. Grillować ok. 10 minut. 3. Papryki umyć, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne. Pomidory obrać ze skórki, po usunięciu pestek pokroić na kawałki. 4. Paprykę i pomidory zmiksować z obraną cebulą, obranym czosnkiem i oliwą. Doprawić do smaku octem winnym, solą pieprzem i tabasco. Sos schłodzić i podawać do gorących roladek. Smacznego!
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Przepis na faszerowane podudzia z kurczaka. Składniki: - 8podudzi z kurczaka; -1/2 kg mięsa mielonego; - jajko; -duża cebula; - 2 ząbki czosnku; - pęczek posiekanego koperku; - sól, pieprz, ostra papryka. Wykonanie: - Z podudzi usunąć kostki, nie przerywając skóry. - mięso wymieszać z jajkiem, podsmażoną cebulą pokrojoną w kostkę, drobno posiekanym czosnkiem,koperkiem. Doprawic do smaku solą, pieprzem i ostrą papryką. - Podudzia napełnic farszem, obtoczyć w papryce,trochę spłaszczyć,owinąć każde osobno w folię. Grilować ok. 25minut. Podawać z ogóreczkiem małosolnym. Smacznego.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
SZASZŁYKI Z KARKÓWKI Składniki: ziarenka smaku Winiary, 500g karkówki, 3 łyżki białego wina, 6 łyżek oleju, 1/2 papryki czerwonej, 1 cebula, po 1/2 papryki zielonej, żółtej, czerwonej - do dekoracji. Wykonanie: 1. Karkówkę pokroić na kawałki 2,5 x 2,5 cm. Paprykę i cebulę oczyścić, pokroić w paski. 2. Mięso rozbić tłuczkiem na bardzo cienkie płaty. Oprószyć ziarenkami smaku i pozostawić w lodówce na 4-5 godzin. 3. Na każdym kawałku rozbitego mięsa położyć kawałek papryki i cebuli, zrolować. 4. Zrolowane mięso nabijać na patyczki, posmarowane olejem, na przemian z kolorową papryką. 5. Tak przygotowane szaszłyki piec na rozgrzanym ruszcie przez 20 minut. Smacznego!!! SZASZŁYKI Z WĄTRÓBEK Składniki: 1 łyżeczka ziarenek smaku Winiary, 500g wątróbek drobiowych, 3 jabłka "papierówki", 2 małe cebule, 1 łyżeczka cukru, 1 łyżka oleju, pieprz, majeranek. Wykonanie: Wątróbki pokroić na kawałki, oprószyć ziarenkami smaku i pieprzem. Cebule i jabłka obrać. Cebule pokroić w plasterki, a jabłka w cząstki. Jabłka oprószyć cukrem i majerankiem. Na patyczki posmarowane olejem nadziewać kolejno: wątróbkę, jabłko, cebulę. Piec na rozgrzanym ruszcie przez około 10 minut. Smacznego!!!
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Pikantna karkówka glazurowana Składniki : 4 grubsze plastry karkówki, przyprawa do grilla, 2 łyżki płynnego miody, 4 łyżki dowolnego oleju, 2 łyżeczki soku z cytryny, 8 - 10 pieczarek, pieprz czarny. Mięso delikatnie opukaj trzonkiem noża. Zrób marynatę, mieszając olej, miód, sok z cytryny i przyprawę do grilla. Posmaruj mięso marynata z obu stron, wstaw do lodówki co najmniej na godzinę. Grilluj na ruszcie, od czasu do czasu smarując pozostała marynatą. Pieczarki oczyść, wysusz, oprósz pieprzem. Upiecz w folii, pokrój w plastry. Podaj z karkówka. Smacznego
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
BRUSCHETTA Podaję przepis na pyszną, szybką i lekką przekąskę z grilla, alternatywę dla ciężkich kiełbas, boczków i karkówek. Danie pochodzi z kuchni włoskiej, w moim wykonaniu z grilla trochę różni się od oryginału. Składniki: 3-4 duże pomidory, 4-5 ząbków czosnku, kilka świeżych listków bazylii, trochę oliwy z oliwek, szczypta soli, bułka bagietka lub zwykłe bułki lub kromki chleba. Pomidory kroimy w kostkę, dodajemy drobno posiekany czosnek, posiekaną bazylię, sól, wszystko skrapiamy oliwą, mieszamy i odstawiamy na 5 min. Pieczywo -dowolne, według uznania, najlepiej jednak smakuje bagietka- kroimy w kromki i przypiekamy z obu stron na grillu na rumiano. Na ciepłe, zdjęte z grilla kromki kładziemy przygotowane wcześniej pomidory, dodatkowo polewając pieczywo powstałym sokiem. Od razu należy zjeść, dopóki potrawa jest ciepła i chrupiąca. Prosta i smaczna sprawa. Polecam.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
SZASZŁYKI Z INDYKA 50 dkg piersi indyka, 10 plasterków wędzonego boczku, 2 pory, po strąku zielonej i czerwonej papryki, pieprz, sól Mięso pokroić w kostkę, oprószyć sola i pieprzem. Pora umyc, pokroic na 5 kawalkow ' bez zielonych czesci. oczyszczona papryke pokroic na kwadraty. pory zawinac w boczek. Nadziac na szpadki na przemian indyka, papryke, pory w boczku. Upiec na grilu.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Boczek z ... niespodzianką. Podaję przepis: W plastry boczku (wędzony, parzony, surowy - wedle własnego gustu) zawijamy suszone śliwki. Najlepsze są kalifornijskie (bez pestek i niewysuszone). Roladki spinamy wykałaczkami i układamy na grillu. Boczek- pychota, śliwka- rozpływa się w ustach. Krótko mówiąc palce lizać!!! Proste , szybkie. Polecam!
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Kebab z grilla. Składniki * 1 kg mięsa mielonego wołowego. * jajko. * 3 łyżki bułki tartej . * sól do smaku. * pieprz do smaku. * pieprz kolorowy mielony. * 1/2 łyżeczki papryki mielonej ostrej. * 1/2 pół łyżeczki papryki mielonej słodkiej. * posiekana natka pietruszki. * 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę. * patyczki do szaszłyków sposób przyrządzenia: _Wszystkie składniki dobrze wymieszać. Włożyć do miski, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki godzinę. Patyczki do szaszłyków namoczyć w wodzie. Bierzemy garść farszu i oblepiamy równo patyczek formując zgrabny kebab. Smażymy na grillu, najpierw na wyższej półce, potem obniżamy na chwilę ruszt i pozwalamy kebabom mocniej się przysmażyć. Smacznego!
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz

Dodaj odpowiedź:

Przerwa techniczna ... ...