Bardzo pyszną, a zarazem ciekawie wyglądającą przekąską "grillową" są: GRILLOWANE FILETY Z ŁOSOSIA NORWESKIEGO Przygotowuje się je w postaci szaszłyków, które odpowiednio nakłute na patyk wyglądają bardzo efektownie, przypominając wijące się węże. Bardzo ładnie i oryginalnie wyglądają na talerzu. Uwielbiają je zarówno dzieci jak i dorośli. To doskonały dodatek do typowo grillowanych dań. Wykonanie takich grillowych "węży" jest bardzo proste, oto ono: "ŁOSOSIOWE" WĘŻE Składniki: -ok 5 filety z łososia norweskiego (w zależności od ilości osó - 3 łyżki octu winnego - 6 łyżek oliwy z oliwek - ząbek czosnku - sól - pieprz - maggi (do smaku) - łyżka ziół prowansalskich Na początek umyj i osusz filety z łososia a potem potnij na długie, cienkie paski. Następnie Wykonaj marynatę do filetów: - ocet winny wymieszaj z oliwą, maggi, zmiażdżonym czosnkiem, solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi (wszystko do smaku). Do marynaty włóż filety i zostaw je na ok. godziny (można je co jakiś czas przekręcać, żeby marynata wszędzie doszła). Następnie osącz i nabijaj na posmarowane olejem szpadki do szaszłyków. Nabijaj tak, żeby utworzyć z filetów "wijące się węże" Grilluj 15 minut na ruszcie lub na tackach aluminiowych. W połowie pieczenia odwróć na druga stronę. podczas grillowania można jeszcze smarować filety pozostałą marynatą. Chyba nie muszę Państwa zachęcać do wypróbowania tego przepisu. Warto go wypróbować, nawet tylko po to, żeby zaskoczyć rodzinę lub znajomych czymś innym, nowym i smacznym... A więc SMACZNEGO!!!
Zaloguj się, aby oddać głos
0