Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Użytkownik

Podaj przepis na naleśniki i omlety, wygraj kosz piknikowy i książkę kucharską Roberta Sowy!

Utworzony przez justyna, 23 kwietnia 2010 r. o 08:18
PLACUSZKI SEROWE 10 dag chudego sera 1 białko 2jajka 0,5 kubeczka małego ( 150g ) jogurtu naturalnego 1 łyżka mąki kukurydzianej Wszystko razem zmiksować i smażyć na rozgrzanej patelni bez tłuszczu. Kłaść placuszki łyżką . W wersji na słodko ze słodzikiem i cynamonem. Z tej porcji wychodzi około 8-9 szt. średniej wielkości. Refleksja: wychodzą dość płaskie i lejące. Dodałabym więcej sera a białka można ubić wtedy będą bardziej puszyste. Smażyć na patelni bez tłuszczu (lepszy efekt niż na oleju)
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
PLACUSZKI SEROWE 10 dag chudego sera 1 białko 2jajka 0,5 kubeczka małego ( 15g ) jogurtu naturalnego 1 łyżka mąki kukurydzianej Wszystko razem zmiksować i smażyć na rozgrzanej patelni bez tłuszczu. Kłaść placuszki łyżką . W wersji na słodko ze słodzikiem i cynamonem. Z tej porcji wychodzi około 8-9 szt. średniej wielkości. Refleksja: wychodzą dość płaskie i lejące. Dodałabym więcej sera a białka można ubić wtedy będą bardziej puszyste. Smażyć na pa telni bez tłuszczu (lepszy efekt niż na oleju)
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
OMLET NA OSTRO! Brokuły (250g), sól, 4-6 jajek, stolowa łyżka białego sosu sojowego, czerwona ostra papryczka, 4 łyżki posiekanej natki pietruszki, stolowa łyżkanoliwy, 4-5cebulek. Brokuły ugotować w osolonej wodzie. Jajka rozbic z sosem sojowym, papryczka oraz pietruszka.Ddodać jeszcze brokuły, wymieszać.Posiekaną cebulkę i czosnek przesmaż na rozgrzanej oliwie, wówczas wylać jajeczna masę i trzymać na ogniu do ścięcia jaj. SMACZNEGO!!
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Naleśniki z owocami i bitą śmietaną 0,25 kg mąki 1 szkl. mleka 1 szkl. wody mineralnej gazowanej 2 jajka (ubić białko i dodać żółtka) szczypta soli nadzienie: Bita śmietana polewa czekoladowa owoce Do mleka dodać wodę mąkę. Białka ubić dodając żółtka. Dodać do mleka mieszać delikatnie, dodać sól smażyć Przełożyć śmietaną dodając brzoskwinie, ananasy lub wg upodobania. Nw wierzch polać polewą czekoladową SMACZNego
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Pyszne naleśniki z jabłkami Składniki:- 2 szklanki mąki- 3 szklanki mleka- 2 jaja - 1 kg jabłek- 1/2 szklanki cukru- 1/2 kostki masła- 1/2 łyżeczki cynamonu Sposób przyrządzenia:Do naczynia wlewamy mleko, następnie dodajemy mąkę i jajka, dokładnie mieszamy ze sobą, następnie. Obieramy jabłka i kroimy je. W naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem układamy naleśniki na przemian z jabłkami. Każdą warstwę oprószamy cynamonem, cukrem oraz odrobiną masła.Wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i zapiekamy około 40- 50 minut. Pyszności polecam.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
BAJECZNE RACUSZKI Z JABŁUSZKAMI, CUKREM PUDREM I DŻEMEM MIRABELKOWYM Niezapomniany smak z dzieciństwa SKŁADNIKI 3/4 szklanki mleka, 1 szklanka mąki, 1 jajko, 1/4 łyżeczki sody, 1 łyżeczka cukru, 2 jabłka (najlepsze kwaśne), szczypta soli, cukier puder, olej lub masło do smażenia. cynamon/dżemik (najlepiej z mirabelek) - Do głębokiej miseczki wbić jajko, dodać mleko, następnie mąkę, cukier oraz sól, wszystko dokładnie mieszamy. Ciasto powinno być dość gęste, o konsystencji wysokoprocentowej/gestej śmietany. - Umyć jabłka, obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w krążki, posypać lekko cynamonem. Maczamy w cieście z obu stron i smażymy na średnim ogniu, na złoty kolor. - Usmażone placki posypujemy cukrem pudrem, mozna posypac skąpo cynamonem, można dać łyżeczkę dzemu. NIEBO W GĘBIE - SMACZNEGO
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Naleśniki:5 jajek,1 opakowanie śmietanki,1 szklanka mleka niepełna szklanka mąki,trochę cukru Nadzienie:250 g sera białego,1-2 banany,cukier waniliowy,zapach (jak kto woli) Ciasto ubijać jak na biszkopt, kiedy będzie gęste dolać śmietankę lub mleko tak, aby nie było za gęste i zbyt rzadkie. Wymieszać, odstawić. Ser i banany zmiksować, dodać cukier, zapach. Smażyć naleśniki i przełożyć nadzieniem. Mniamm
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Pyszne naleśniki z jabłkami Składniki:- 2 szklanki mąki- 3 szklanki mleka- 2 jaja - 1 kg jabłek- 1/2 szklanki cukru- 1/2 kostki masła- 1/2 łyżeczki cynamonu Sposób przyrządzenia:Do naczynia wlewamy mleko, następnie dodajemy mąkę i jajka, dokładnie mieszamy ze sobą, następnie. Obieramy jabłka i kroimy je. W naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem układamy naleśniki na przemian z jabłkami. Każdą warstwę oprószamy cynamonem, cukrem oraz odrobiną masła.Wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i zapiekamy około 40- 50 minut. Pyszności polecam.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Naleśniki z bananami 2 jajka ubić na pulchna masę z 3 łyżkami cukru. Do tej masy dodać: 1 szklankę wody gazowanej, 1 szklankę mleka, 2 łyżki oleju, szczyptę soli, 2 rozgniecione widelcem banany, cukier wanilinowy i mąki tyle, żeby można było smażyć cienkie naleśniki. Po usmażeniu naleśników, na środek każdego położyć kilka plaserków banana i posypać startą czekoladą. Naleśnik złożyć w kopertę i podsmażyć na maśle z obu stron. Podawać polane ubitą śmietaną, udekorowane bananami, posypane czekoladą.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Omlet prawie jak szarlotka Składniki: - 2 jajka, - 2 łyżki mąki pszennej, - pół łyżeczki cynamonu, - pół łyżeczki kardamonu, - szczypta soli, - olej do smażenia, - 2 jabłka, - śmietana, - cukier waniliowy, - łyżka cukru Wykonanie: Jabłka umyć, obrać ze skórki. Jedno pokroić w drobną kostkę, drugie- zetrzeć na grubej tarce i wszystko podsmażyć z cukrem. Mąkę przesiać z cynamonem i kardamonem. Białka ubić na sztywna pianę z solą i łyżką zimnej wody. Dodać żółtka, delikatnie wymieszać. Dodać do jajek mąkę z cynamonem i kardamonem- ponownie delikatnie wymieszać. Na patelni rozgrzać olej. Wylać ciasto omletowe. Usmażyć z obu stron. Usmażony omlet wyłożyć na talerz, posmarować jabłkami, polać śmietaną wymieszana z cukrem i cukrem waniliowym. Można udekorować owocami sezonowymi. Smacznego.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Omlet na słodko. składniki: 4 jajka 2 łyzki cukru 4 łyżki bułki tartej wykonanie: jajka dobrze roztrzepać dodać cukier i bułkę tartą, wylewać na rozgrzany olej, smażyć z obu stron
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
PEŁNOZIARNISTE NALEŚNIKI Z BANANOWO-CZEKOLADOWYM FARSZEM Składniki na ciasto: 2 szklanki mąki pełnoziarnistej Lubella 1,5 szklanki mleka 1 jajo łyżka śmietany szczypta soli, cukru waniliowego Składniki na farsz: 2 banany krem czekoladowy nutella Na rozgrzanym maśle lub oliwie z oliwek smażymy cienkie naleśniki. Całość smarujemy cienko Nutellą. Na połówce układamy pokrojonego w plasterki banana i przykrywamy drugą połówką naleśnika. Dekorujemy bitą śmietaną, rodzynkami i orzechami włoskimi.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Naleśniki szczególne: Placki naleśnikowe: mleko,woda,jajko,mąka. Nadzienie: Podsmażone mięsko np. z indyka, pomieszać z paskami papryki, kukurydzą, gotowanymi brokułami. Nadziać naleśniki, włożyć do żaroodpornego naczynia, posypać żółtym serem. Zapiec w piekarniku aż serek się rozpuści. Smacznego.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
NALEŚNIKI Z NUTKĄ EGZOTYKI Ciasto: mleko mąka jajko ciut oleju Wszystkie składniki zmiksować i smażyć na patelni Ser: ser biały półtłusty (opakowanie) jajko cukier wanilinowy (opakowanie) olejek zapachowy do ciast (pomarańczowy/cytrynowy) cukier kryształ (do smaku) owoce, rodzynki (ewentualnie) Połączyć składniki w makutrze, przełożyć placki naleśnikowe masą serową, i zarumienić na patelni. Podawać ciepłe, polane śmietaną z cukrem, ewentualnie przyozdobione owocami Smacznego p.s przepis na masę stworzyłam sama, a naleśniki od dawna podbijają serca moich znajomych:)
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
NALEŚNIKI BANANOWE 1 szklanka mleka 1 szklanka wody 3 jajka 2 szklanki mąki szczypta soli 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 opakowanie budyniu bananowego Wodę, mleko, sól i cukier - wszystko połączyć, dodać jajka. Na koniec wsypać mąkę i proszek budyniowy . Całość wymieszać na jednolitą masę. Smażyć na rozgrzanym oleju. Proponuję naleśnika posmarować serkiem homogenizowanym waniliowym i położyć plaster banana. Zwinąć w kształt rożka. Smacznego łasuchy
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Składniki: Ciasto naleśnikowe: 1 szklanki mąki 1 szklanka mleka 1 szklanka wody 1 jajko sól Nadzienie: 70 dag pieczarek 30 dag cebuli 20 dag żółtego sera sól pieprz Ponadto: ketchup Do miski wsypać mąkę, wlać mleko, wodę i wbić jajko. Dodać odrobinę soli i zmiksować na jednolitą masę. Na rozgrzaną dużą patelnię wlać odrobinę oleju, a następnie trochę ciasta naleśnikowego. Upiec naleśniki. Z ciasta powinno wyjść 6 – 7 dużych naleśników. Pieczarki pokroić w plasterki, przełożyć na patelnię i smażyć, następnie do pieczarek dodać pokrojoną w kostkę cebulę i razem chwilę podsmażyć. Przyprawić do smaku. Żółty ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Na upieczone naleśniki wyłożyć część farszu, posypać startym serem i zawinąć w rulony. Następnie poukładać je na patelni i ponownie posypać starym serem. Zapiekać pod przykryciem kilka minut, aż ser się roztopi. Podawać na ciepło polane ketchupem. Składniki wystarczą na 2 porcje. Smacznego.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Naleśniki z serem SKŁADNIKI: * 1 jajko, * 1.5 szklanki mleka, * 1.5 szklanki maki tortowej, * 1 łyżeczka cukru, * olej do smażenia, * 250 dag białego sera, * 2 żółtka, * śmietana, * cukier waniliowy, * cukier puder PRZYGOTOWANIE: W misce roztrzepujemy jajko z mlekiem, dodajemy mąkę i cukier. Wszystko mieszamy na gładką masę. Na patelni rozgrzewamy olej i nalewamy małą chochelka ciasto. Smażymy naleśniki z obydwu stron, aż będą złociste. Do osobne miski wkładamy biały ser, żółtka i wsypujemy cukier waniliowy, dokładnie mieszamy mikserem. Smarujemy naleśniki nadzieniem i zwijamy w ruloniki. Polewamy śmietaną i posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
naleśniki: 4 jaja 450 mleka ok. 250 g mąki pszennej szczypta soli płaska łyżeczka cukru 3 łyżki oliwy z oliwek Całe jaja dokładnie zmiksować z mlekiem, mąką i pozostałymi składnikami. (Nie dodawać proszku do pieczenia.) Ciasto naleśnikowe odstawić na ok. pół godziny. ruski farsz 1/2 kg ugotowanych, zmielonych ziemniaków 1/2 kg białego sera jajko podsmażona cebula podsmażone pieczarki pieprz, sól saładniki farszy wymieszać i doprawić do smaku jak na pierogi ruskie zawijać naleśnikowe koperty panierować w jajku i bułce tartej, chwilę podsmażyć na rozgrzanym tłuszczu doskonałe do czerwonego barszczu lub jako przystawka obiadowa
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Naleśniki z masą serową z brzoskwiniami: 2 jajka, 1/2 szkl cukru, 1/2 l mleka, 1,5 szkl mąki, olej Wszystko razem ubić, aż do uzyskania gęstej konsystencji. Smażyć na patelni na oleju:) Masa serowa: 1/2 kg sera białego, 3 jajka, 1/2 szkl cukru pudru, cukier waniliowy, brzoskwinie (z puszki) Ser przepuścić przez maszynkę 3krotnie. Cukier ubić z jajkami i dodawać po trochu sera. Brzoskwinie pokroić w kostkę i dodać na końcu do ubitej masy. Masą przekładać naleśniki, na wierzchu ozdobić bitą śmietaną i kawałkami brzoskwiń.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Jajeczna przekładanka. * 12 jajek * 300 g szynki * 250 g sera żółtego * 2 cebule * 1 czerwona papryka * 1/2 pęczka szczypiorku * olej do smażenia * sól * pieprz * czerwona papryka 1.Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę, szczypiorek umyć, posiekać. Paprykę umyć, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Szynkę pokroić w drobną kostkę. Ser żółty utrzeć na tarce. 2.Na patelni rozgrzać olej, zeszklić cebulę, dodać paprykę i szynkę, całość prze-smażyć i doprawić do smaku 3.Farsz podzielić na 4 równe części. Do miseczki wbijać po 3 jajka (ubić je dobrze) i dodawać przestudzoną porcję farszu. Na patelni rozgrzać olej i smażyć po kolei 4 omlety, postępując według tego samego wzoru. 4.Gotowe omlety ułożyć w tortownicy, każdy przesypując tartym żółtym serem. Zapiekać około 8-10 minut w temperaturze 160° C. Przed podaniem posypać szczypiorkiem.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Strona 1 z 9

Dodaj odpowiedź:

Przerwa techniczna ... ...