Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Użytkownik

Podaj przepis na pyszne ciasto, wygraj jedną z 10 nagród

Utworzony przez makanka, 3 lutego 2012 r. o 11:03
Tort makowo-orzechowy ciasto :składniki -2 szklanki mąki pszennej,1 szklanka cukru, 4 jajka,1 torebka cukru waniliowego, 5 łyżek oleju, 3 łyżki kakao,1 łyżeczka proszku do pieczenia 8 łyżek wody. wykonanie - jajka ucieramy z cukrem na pulchną masę.Dodajemy stopniowo 8 łyżek wody, mąkę z proszkiem do pieczenia, cukier waniliowy, kakao i olej.Pieczemy ok.45 min Masa makowa: składniki - 3 szklanki maku,2 szklanki mleka, 2/3 szklanki cukru, torebka cukru waniliowego, 3 białka, 2 łyżki miodu. Wykonanie - mak moczymy 3-4 godz.,osączamy, mielemy, zalewamy wrzącym mlekiem. dodajemy cukier, miód,białka, mieszamy, gotujemy do zgęstnienia. Masa orzechowa: składniki - pół szklanki mleka, 20 dag margaryny lub masła( lepiej to drugie),15 dag cukru pudru, 15 dag orzechów, 3 żółtka. wykonanie - zmielone orzechy zalewamy wrzącym mlekiem, studzimy, masło/margarynę ucieramy z cukrem, stopniowo dodajemy żółtka i po łyżce orzechów, cały czas ucierając. Gorącą masę makową wylewamy na ciasto. Przestudzamy,wykładamy masę orzechową na makową. Dekorujemy wg własnego uznania. Trochę pracy wymaga, ale warto ją włożyć. Efekt wspaniały/
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Tort makowo-kokosowy Biszkopt - składniki: 1 i pół szklanki mąki pszennej, 1 i pół szklanki cukru, 6 jajek,pół łyżeczki proszku do pieczenia. wykonanie:Białka ubijamy z cukrem, dodajemy żółtka, dalej ubijając, wsypujemy mąkę i proszek. Po dokładnym wymieszaniu,pieczemy. Ciasto makowo-kokosowe - składniki:1 i pół szklanki cukru,1 szklanka maku, 10 dag wiórków kokosowych, 6 białek, szczypta soli.Wykonanie:białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy sól i cukier, wsypujemy mak i wiórki, delikatnie mieszamy. Pieczemy ok.35 min. Masa orzechowa - składniki:2 szklanki cukru,25 dag kremu orzechowo-czekoladowego, 29 dag masła, 5 jajek. Wykonanie:jajka ubijamy z cukrem, masło ubijamy i dodajemy do niego masę jajeczną, dodajemy po trochu krem czekoladowo-orzechowy i ucieramy. Jasny biszkopt przekrajamy na 4 placki.Przekładamy ciasta masą, a dekoracja wg uznania. Jest pracochłonny. smak wyśmienity, wygląd też. smacznego
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Blok czekoladowy składniki : 1 kostka margaryny, ½ szkl wody, 2 szkl cukru, 5 łyżek kakao, 50 dag mleka w proszku, 5 opak herbatników petit Bakalie po 20dag, rodzynki, orzech , morele, śliwka suszona, wiórki kokosowe Herbatniki pokruszyć i wymieszać z bakaliami . Mleko w proszku wymieszać z kakao. Wodę, cukier i margarynę zagotować, po czym ciągle mieszając wlewać do mleka. Gdy powstanie jednolita masa dodać bakalie Wszystko wymieszać i przełożyć do keksówki .Ugnieść łyżką i pozostawić do wystygnięcia
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
PAPATACZE Z MAKIEM CIASTO:50 dag mąki, 5 dag drożdży, ½ szkl mleka lub śmietany, 5 dag cukru 8 dag margaryny, 2 jaja ,szczypta soli MASA MAKOWA:50dag maku sparzonego i 2razy zmielonego, 20 dag rodzynek, 10 dag skórki pomarańczowej, 2 łyżki miodu, 4łyżki cukru-wszystko razem wymieszać WYKONANIE Z drożdży zrobić rozczyn Gdy wyrosną dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto ,uformować kulę i pozostawić do wyrośnięcia .Następnie rozwałkować na prostokąt grubość 1 cm i równomiernie rozłożyć masę makową Ciasto zwinąć w rulon i pokroić na 1 cm plastry Ułożyć na papierze do pieczenia na blaszce i pozostawić do wyrośnięcia Piec około 20 min w temp 1800C Jeszcze ciepłe posmarować polewą POLEWA 8 dag cukru pudru ,1łyżeczka soku z cytryny ,1łyżka masła Puder wymieszać z roztopionym masłem dodać sok z cytryny Polewa powinna być półpłynna .
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
TORT MAKOWY Z BRZOSKWINIAMI 2 szkl śmietany 30lub 36% 1 szk. maku 2/3 szk. cukru 3/4 szk. mąki 1opak rodzynek 5 jaj 1 puszka brzoskwiń 8 łyżeczek cukru pudru 1opak galaretki cytrynowej Rodzynki namoczyć we wrzątku, odsączyć. Żółtka utrzeć z połową cukru, białka ubić dosypując powoli pozostały cukier ,a następnie wymieszać z żółtkami. Mąkę wymieszać z makiem i dodać do jajek . Masę nałożyć do natłuszczonej tortownicy .Piec około 30 min w temp. 180oC.Wystudzone ciasto przekroić na 3 krążki . Galaretkę rozpuścić w szkl gorącego soku z brzoskwiń Śmietanę ubić z cukrem pudrem ,a następnie dodać tężejącą galaretkę i zmiksować . Ciasto nasączyć sokiem brzoskwiniowym , położyć pokrojone brzoskwinie ,przykryć je połową śmietany ,powtarzać do wyczerpania składników. Udekorować polewą i kawałkami brzoskwini
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
CIASTO TYLKO DLA DOROSŁYCH SKŁADNIKI; BISZKOPT-4 jaja, niepełna szkl cukru pudru, ¼ szkl mąki pszennej i ziemniaczanej, łyżka octu, 2 łyżki kakao , łyżeczka proszku do pieczenia KREM CZEKOLADOWY-20 dag pokrojonych suszonych śliwek i rodzynek, niepełna szkl rumu lub innej wódki, puszka mleka zagęszczonego kakaowego, kostka masła Oraz 2 łyżki kawy rozpuszczalnej do nasączenia biszkoptu WYKONANIE –Śliwki i rodzynki w słoiku zalewamy wódko ,zakręcamy i odstawiamy na noc . Białka ubijamy na sztywno pianę i powoli dosypujemy cukier .Żółtka ucieramy proszkiem i wlewamy ocet . Dodajemy mąkę, kakao i pianę . Delikatnie mieszamy i przekładamy do foremki [25x36]i pieczemy 25 min w 1800C. Gdy ostygnie nasączamy kawą KREM-masło ucieramy na puch ,dodajemy po trochu mleko , a następnie owoce z wódką . Biszkopt przekroić posmarować kremem . Przykryć drugą częścią biszkoptu. Oblać polewą czekoladową,
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Piegusek jogurtowy Składniki: 150ml jogurtu naturalnego 200g cukru 150g maku 300g mąki 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 jajka 150ml oleju słonecznikowego Lukier 15dkg cukru pudru 2-3 łyżki soku z cytryny 1-2 łyżki gorącej wody Przyrządzenie: Mak zagotować w małej ilości wody, odcisnąć i dwukrotnie zemleć. Zmieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać resztę składników łącznie z makiem i delikatnie wymieszać (można użyć miksera, włączonego na bardzo wolne obroty) na gładką masę. Przełożyć doformy i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30 minut. Sprawdzać nakłuwając patyczkiem, czy ciasto nie przykleja się do niego. W razie konieczności należy piec ciasto trochę dłużej, aż wyjęty patyczek będzie suchy. Lukier - do cukieru pudru ododać 3 łyżki soku z cytryny, wszystko wymieszać,aż powstanie jednolita masa.Posmarować ciasto i poczekać aż polewa wystygnie. Szarlotka karnawałowa Składniki: 250 g masła 1/2 kieliszka rumu 1 łyżeczka cynamonu 50g czekolady 50g zmielonych orzechów laskowych 1 proszek do pieczenia 2 szklanki mąki 1 cukier waniliowy 4 jajka 200g cukru 4szt. kwaskowatych jabłek Przyrządzenie: Masło rozpuszczone, żółtka , cukier zmiksować. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym. Mieszając ciasto dodać zmielone orzechy laskowe, cynamon i rum oraz rozpuszczoną w rondelku czekoladę. Wszystko razem połączyć. Jabłka obrać, wykroić gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Wrzucić do przygotowanej masy, wymieszać . Na koniec ubić białka na sztywną pianę i dodać do ciasta i jeszcze raz delikatnie wszystko wymieszać.Ciasto wlać do wcześniej wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą tortownicy. Piec około 1 godziny w temperaturze 180 stopni C.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Maślankowiec Ciasto : 2 i pół szklanki mąki, pół kostki margaryny, 1 czubata łyżka smalcu,pół szkl.cukru, 2 żółtka, 1 całe jajko, łyżeczka proszku do pieczenia, 5 kwasnych jabłek, cynamon. Mąkę, proszek do pieczenia,cukier,margarynę,smalec siekamy nożem. Dodajemy żółtka, jajko i szybko zagniatamy. Wkładamy do lodówki( można nawet na całą noc).Tak schłodzone trzemy na tarce jarzynowej. Jabłka pokrojone w ósemki układamy na to ciasto, posypujemy cynamonem i pieczemy. Masa: 3 galaretki cytrynowe rozpuszczamy w 3 szklankach goracej wody, 1 l.maslanki miksujemy ze szklanką kwasnej smietany. Tężejąca galaretkę wlewamy i oczekujemy chwilę. wylewamy na upieczone ciasto, układamy herbatniki i polewamy czekoladą. Najlepiej jak jest maslanka o smaku pieczonych jabłek. Mozna ją czasem kupić w Biedronce.smacznego
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Tani serniczek Składniki:2 duże gęste kefiry, 2 budynie śmietankowe, szklanka cukru pudru, 5 jajek, pół szklanki oleju, opakowanie okrągłych biszkoptów, 5 jabłek, cukier puder do posypania. wykonanie: Białka ubijamy z cukrem pudrem na sztywno. Mieszamy żółtka, olej i proszek budyniowy na gładką masę. dodajemy kefir, ubitą pianę i dokładnie mieszamy. Pokrojone w kostkę jabłka dodajemy do masy, ponownie mieszając. Blachę o wym.23 na 35 cm wykładamy papierem do pieczenia. Układamy biszkopty. wlewamy masę kefirową i wyrównujemy. Pieczemy ok.godziny, wkładając blachę do wcześniej nagrzanego piekarnika. Ostudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.Wychodzi 15 porcji, a koszt jednej kształtuje sie w granicach ok.2 zł. Bardzo smaczne ciasto. Polecam
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
kora Makowa biszkopt 25 dag maku 10 dag maki 25 dag cukru 10 bialek 6 zóltek 2 czubate lyzeczki proszku do pieczenia 0.5 olejku migdałowego szczypta soli wykonanie Mak mielemy w mlynku do kawy bialka ubijamy ze szczypta soli dodajemy cukier i ubijamy na sztywna piane, dodajemy zoltka, mieszamy, dodajemy przesiana make wymieszana z proszkiem mak i olejek ciasto wykladamy na blache(32cm na 20cm)wylozona papierem do pieczenia(niesmarujemy bokow blachy)pieczemy w temperaturze 150 stopni. Biszkopt najlepiej upiec dzien wczesniej. Biszkopt kroimy na 3 czesci. masa 1 kostka masła 1 kostka margaryny kasi 4 zółtka 6 łyżek cukru 2 czubate lyzeczki kawy rozpuszczalnej wykonanie Masło i margaryne utrzec na puch. Zoltka z cukrem ubic na parze, ubijac do wystudzenia. Do masla dodawac po lyzce mase jajeczna i ucierac dodac kawe rozpuszczona w lyzce wody i troche olejku waniliowego placki lekko nasaczyc woda z sokiem z cytryny i cukrem- przełozyc masa wierzch posmarowac masa i posypac platkami migdałow. SMACZNEGO
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Rogaliki drożdżowe z masą makową Ciasto:3 szklanki mąki pszennej, 3/5 szklanki cukru, 1 szklanka mleka, 10 dag margaryny, 2 całe jaja, 2 żółtka, odrobina soli, 1 czubata łyżka drożdży, 2 łyżeczki cukru waniliowego, jajo do smarowania, tłuszcz do smarowania formy. Drożdże rozmieszać w ciepłym mleku,dodać łyżkę cukru, 2 łyżki mąki ,odstawić do wyrośnięcia. do przesianej mąki dodać wyrośnięty rozczyn, utarte z solą i cukrem żółtka, ubite na pianę białka, cukier waniliowy, wszystko połączyć. dodać lekko podgrzany tłuszcz i wyrabiać, aż do wchłonięcia tłuszczu. Przykryć ściereczką. Pozostawić do wyrośnięcia. Masa makowa: 2 szklanki maku ( najlepiej już zmielony), 3/5 szklanki cukru, białka z 2 jaj, 2 łyżki tartej bułki, olejek migdałowy,migdały mielone wg uznania.wymieszać dokładnie. Mozna dodać skórkę cytrynową lub pomarańczową, pokrojone migdały. Wyrośnięte ciasto podzielić na 3 części. Rozwałkować na okrągłe placki o grubości 1 cm,każdy pokroić na 8 trójkątów. Na środek każdego trójkąta nałożyć masę makową i zwijać, formując rogaliki. Zwijanie zaczynać od podstawy trójkąta, wierzchołek pozostawiając na wierzch rogalika. Uformowane rogaliki ułożyć na posmarowanej tłuszczem blasze, odstawić na kilka minut w ciepłe miejsce do wyrosnięcia.Wyrośnięte posmarować roztrzepanym jajem i piec na złoty kolor.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Przepis na babkę makową Składniki: - 4 jajka - szklanka cukru - 1,5 szklanki mąki - czubata łyżeczka proszku do pieczenia - 10 dag maku ( może być nie mielony ) - 2 łyżeczki ciemnego kakao - szklanka oleju lub kostka stopionej margaryny ( zimna ) Sposób przygotowania: 1. Ubić jajka z cukrem dodać do tego mąkę i proszek do pieczenia - wszystko ze sobą wymieszać ( zmiksować ) 2. Dosypać mak i kakao - wymieszać 3. Dodać do tego tłuszcz - delikatnie wymieszać Pieczenie: Piec około 40 min. w 180 stopniach Celsjusza Smacznego!!!
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
"Pijak" Składniki na ciasto: - 3 jajka - szklanka cukru - 1,5 szklanki mąki - czubata łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na krem: - 2 budynie - 0,5 l mleka - kostka margaryny lub masła Składniki do wyłożenia na górę: - 20 dag zwykłych herbatników - odrobina alkoholu lub aromatu Sposób przygotowania: 1. Jajka ubić z cukrem dodać do tego mąkę i proszek do pieczenia - wymieszać ze sobą ( zmiksować ) 2. Wylać wszystko na przygotowaną, płaską blaszkę Sposób pieczenia: Piec około 30 min w 170 stopniach. Następnie wystudzić Sposób przygotowania kremu: 1. Ugotować 2 budynie w 0,5 l mleku i wystudzić 2. Utrzeć tłuszcz i wymieszać z budyniem 3. Przygotowanym kremem wysmarować wystudzony biszkopt Sposób wykończenia: Herbatnik nasączyć w alkoholu lub aromacie wymieszanym z przegotowaną wodą. Ułożyć na kremie. Udekorować polewą lub lukrem Smacznego !!!
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Wegierskie Pogácsa czyli wspaniala zagryzka do win (oczywiscie wytrawnych!!) 50 dkg maki,25 dkg margaryny,mala lyzeczka soli,male pudelko smietany,2dkg drozdzy,kostka cukru,2 jajka,kminek,dekoracyjna gruba sól,ziarna sezamu,slonecznika, dyni.Troche zóltego sera. W misce margaryne rozetrzec w dloniach z maka.Dodac sól.Wymieszac i zrobic dolek do którego wlac drozdze rozmieszane z kostka cukru i smietana oraz 2 zóltka(bialka zostawic na nastepny dzien do smarowania).Wszystko szybko i dobrze wyrobic.Powstanie z tego elastyczne ciasto.Przykryc folia spozywcza i na noc wlozyc do lodówki.Nastepnego dnia na stolnicy rozwalkowac ciasto na grubosc palca.Naciac nozemw ukosna kratke ( raz z prawej strony raz z lewej strony nacinac)Posmarowac rozbeltanymi widelcem bialkami.Posypac sola,kminkiem i ziarnami,zetrzec na to troche sera i wycinac malutka okragla foremka lub kieliszkiem pogácsa.Piekarnik nagrzac do 180- 200 oC.Pogácsa ukladac na blache wylozona papierem do pieczenia.Piec na srodku piekarnika przez 20 minut na zloty kolor.Z tej porcji wyjda dwie blachy. Smacznego!
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Kora orzechowa Ciasto: 8 białek 1 szkl. cukru 3 żółtka 2 szkl. orzechów włskich, laskowych mielonych 1szkl. rodzynek 1szkl. wiórek kokosowych 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka mąki pszennej Białka ubić z cukrem, dodac żółtka. Resztę składników wymieszać z mąką. Upiec z tego 2 placki. Krem: puszka brzoskwiń 1/5 kostki masła 2 budynie waniliowe lub śmietankowe 5 żółtek łyżka mąki pszennej 3/4 szkl. wody Zagotować syrop z brzoskwiń z 3 łyzkami cukru.Na gotowy syrop wlać 2 budynie rozrobione w 3/4 szkl. wody z łyżką mąki pszennej i 5 żółtkami. Wystudzić. Ukręcić masło i dodawać po 1 łyżce budyniu. Przygotować 2 dowolne galaretki i rozpuścić w połowie wody oraz 2,3 paczki delicji lub biszkoptów. Kolejność składania: placek-masa budyniowa-delicje namoczone w wódce lub winie-masa budyniowa-placek-trochę masy-brzoskwinie-galaretka. SMACZNEGO!
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
3BIT SKŁADNIKI: puszka mleka schłodzoneho skondensowanego lub puszka kremy toffi 7 paczek herbatników 1 l mleka 3/4 szkl. cukru 1 margaryna 4 łyżeczki żelatyny 0,5 l śmietany 22% 4 żółtka 1 szkl. mąki gorzka czekolada Pół litra mleka, cukier i margarynę zagotować. Dodaać zmiksowane składniki: pół litra mleka, 4 żółtka i mąkę. Mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji, gotować na małym ogniu, aż powstanie budyń. Dodać rozpuszczoną żelatynę. Wymieszać, nie gotować. Blachę wyłożyć herbatnikami. Na herbatniki wyłożyć lekko przestudzony budyń i ponownie przykryć warstwą herbatników. Następna warstwa to toffi.Toffi przykryć herbatnikami. Ubić śmietanę i wyłożyć na wierzch ciasta. Można dodać do niej trochę cukru pudru. Ciasto posypać startą czekoladą.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
SEZAMOWIEC CIASTO: 60 dag mąki 5 łyżek kwaśnej śmietany 30 dag margaryny 6 żółtek 2 łyżeczki amoniaku 2 łyzeczki proszku do pieczenia Zagnieść ciasto i podzielić na pół. Na jedną połowę wyłożyć sezam. SEZAM: 20 dag sezamu 2 łyżki miodu 3 łyżki cukru 8 dag nargaryny Wszystkie składniki usmażyć i wyłożyć na pierwszą część ciasta.Upiec.Drugą połowę ciasta posmarować dżemem.Upiec.Pod koniec pieczenia wyłożyć ubitą pianę z 6 białek, 1 szkl. cukru i 20 dag wiórek. Dopiec. MASA: 0,5 szkl. mleka 1 szkl. cukru 4 łyzki kakao Wszystkie składniki chwilę podgotować. Kolejność składania: Placek z wiórkami na spód, poźniej masa oraz drugi placek sezamem do góry. Smacznego!
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Strona 4 z 4

Dodaj odpowiedź:

Przerwa techniczna ... ...