Tort makowo-orzechowy
ciasto :składniki -2 szklanki mąki pszennej,1 szklanka cukru, 4 jajka,1 torebka cukru waniliowego, 5 łyżek oleju, 3 łyżki kakao,1 łyżeczka proszku do pieczenia 8 łyżek wody. wykonanie - jajka ucieramy z cukrem na pulchną masę.Dodajemy stopniowo 8 łyżek wody, mąkę z proszkiem do pieczenia, cukier waniliowy, kakao i olej.Pieczemy ok.45 min
Masa makowa: składniki - 3 szklanki maku,2 szklanki mleka, 2/3 szklanki cukru, torebka cukru waniliowego, 3 białka, 2 łyżki miodu. Wykonanie - mak moczymy 3-4 godz.,osączamy, mielemy, zalewamy wrzącym mlekiem. dodajemy cukier, miód,białka, mieszamy, gotujemy do zgęstnienia.
Masa orzechowa: składniki - pół szklanki mleka, 20 dag margaryny lub masła( lepiej to drugie),15 dag cukru pudru, 15 dag orzechów, 3 żółtka. wykonanie - zmielone orzechy zalewamy wrzącym mlekiem, studzimy, masło/margarynę ucieramy z cukrem, stopniowo dodajemy żółtka i po łyżce orzechów, cały czas ucierając.
Gorącą masę makową wylewamy na ciasto. Przestudzamy,wykładamy masę orzechową na makową. Dekorujemy wg własnego uznania.
Trochę pracy wymaga, ale warto ją włożyć. Efekt wspaniały/
|
|
Tort makowo-kokosowy
Biszkopt - składniki: 1 i pół szklanki mąki pszennej, 1 i pół szklanki cukru, 6 jajek,pół łyżeczki proszku do pieczenia. wykonanie:Białka ubijamy z cukrem, dodajemy żółtka, dalej ubijając, wsypujemy mąkę i proszek. Po dokładnym wymieszaniu,pieczemy.
Ciasto makowo-kokosowe - składniki:1 i pół szklanki cukru,1 szklanka maku, 10 dag wiórków kokosowych, 6 białek, szczypta soli.Wykonanie:białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy sól i cukier, wsypujemy mak i wiórki, delikatnie mieszamy. Pieczemy ok.35 min.
Masa orzechowa - składniki:2 szklanki cukru,25 dag kremu orzechowo-czekoladowego, 29 dag masła, 5 jajek. Wykonanie:jajka ubijamy z cukrem, masło ubijamy i dodajemy do niego masę jajeczną, dodajemy po trochu krem czekoladowo-orzechowy i ucieramy.
Jasny biszkopt przekrajamy na 4 placki.Przekładamy ciasta masą, a dekoracja wg uznania.
Jest pracochłonny. smak wyśmienity, wygląd też. smacznego
|
|
Blok czekoladowy składniki : 1 kostka margaryny, ½ szkl wody, 2 szkl cukru, 5 łyżek kakao, 50 dag mleka w proszku, 5 opak herbatników petit Bakalie po 20dag, rodzynki, orzech , morele, śliwka suszona, wiórki kokosowe
Herbatniki pokruszyć i wymieszać z bakaliami . Mleko w proszku wymieszać z kakao. Wodę, cukier i margarynę zagotować, po czym ciągle mieszając wlewać do mleka. Gdy powstanie jednolita masa dodać bakalie Wszystko wymieszać i przełożyć do keksówki .Ugnieść łyżką i pozostawić do wystygnięcia
|
|
PAPATACZE Z MAKIEM
CIASTO:50 dag mąki, 5 dag drożdży, ½ szkl mleka lub śmietany, 5 dag cukru 8 dag margaryny, 2 jaja ,szczypta soli
MASA MAKOWA:50dag maku sparzonego i 2razy zmielonego, 20 dag rodzynek, 10 dag skórki pomarańczowej, 2 łyżki miodu, 4łyżki cukru-wszystko razem wymieszać
WYKONANIE
Z drożdży zrobić rozczyn Gdy wyrosną dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto ,uformować kulę i pozostawić do wyrośnięcia .Następnie rozwałkować na prostokąt grubość 1 cm i równomiernie rozłożyć masę makową Ciasto zwinąć w rulon i pokroić na 1 cm plastry Ułożyć na papierze do pieczenia na blaszce i pozostawić do wyrośnięcia Piec około 20 min w temp 1800C Jeszcze ciepłe posmarować polewą
POLEWA
8 dag cukru pudru ,1łyżeczka soku z cytryny ,1łyżka masła
Puder wymieszać z roztopionym masłem dodać sok z cytryny Polewa powinna być półpłynna .
|
|
TORT MAKOWY Z BRZOSKWINIAMI
2 szkl śmietany 30lub 36%
1 szk. maku
2/3 szk. cukru
3/4 szk. mąki
1opak rodzynek
5 jaj
1 puszka brzoskwiń
8 łyżeczek cukru pudru
1opak galaretki cytrynowej
Rodzynki namoczyć we wrzątku, odsączyć. Żółtka utrzeć z połową cukru, białka ubić dosypując powoli pozostały cukier ,a następnie wymieszać z żółtkami. Mąkę wymieszać z makiem i dodać do jajek . Masę nałożyć do natłuszczonej tortownicy .Piec około 30 min w temp. 180oC.Wystudzone ciasto przekroić na 3 krążki . Galaretkę rozpuścić w szkl gorącego soku z brzoskwiń Śmietanę ubić z cukrem pudrem ,a następnie dodać tężejącą galaretkę i zmiksować . Ciasto nasączyć sokiem brzoskwiniowym , położyć pokrojone brzoskwinie ,przykryć je połową śmietany ,powtarzać do wyczerpania składników. Udekorować polewą i kawałkami brzoskwini
|
|
CIASTO TYLKO DLA DOROSŁYCH
SKŁADNIKI;
BISZKOPT-4 jaja, niepełna szkl cukru pudru, ¼ szkl mąki pszennej i ziemniaczanej, łyżka octu, 2 łyżki kakao , łyżeczka proszku do pieczenia
KREM CZEKOLADOWY-20 dag pokrojonych suszonych śliwek i rodzynek, niepełna szkl rumu lub innej wódki, puszka mleka zagęszczonego kakaowego, kostka masła
Oraz 2 łyżki kawy rozpuszczalnej do nasączenia biszkoptu
WYKONANIE –Śliwki i rodzynki w słoiku zalewamy wódko ,zakręcamy i odstawiamy na noc .
Białka ubijamy na sztywno pianę i powoli dosypujemy cukier .Żółtka ucieramy proszkiem i wlewamy ocet . Dodajemy mąkę, kakao i pianę . Delikatnie mieszamy i przekładamy do foremki [25x36]i pieczemy 25 min w 1800C. Gdy ostygnie nasączamy kawą
KREM-masło ucieramy na puch ,dodajemy po trochu mleko , a następnie owoce z wódką .
Biszkopt przekroić posmarować kremem . Przykryć drugą częścią biszkoptu. Oblać polewą czekoladową,
|
|
Piegusek jogurtowy
Składniki:
150ml jogurtu naturalnego
200g cukru
150g maku
300g mąki
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 jajka
150ml oleju słonecznikowego
Lukier
15dkg cukru pudru
2-3 łyżki soku z cytryny
1-2 łyżki gorącej wody
Przyrządzenie:
Mak zagotować w małej ilości wody, odcisnąć i dwukrotnie zemleć. Zmieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać resztę składników łącznie z makiem i delikatnie wymieszać (można użyć miksera, włączonego na bardzo wolne obroty) na gładką masę. Przełożyć doformy i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30 minut. Sprawdzać nakłuwając patyczkiem, czy ciasto nie przykleja się do niego. W razie konieczności należy piec ciasto trochę dłużej, aż wyjęty patyczek będzie suchy. Lukier - do cukieru pudru ododać 3 łyżki soku z cytryny, wszystko wymieszać,aż powstanie jednolita masa.Posmarować ciasto i poczekać aż polewa wystygnie.
Szarlotka karnawałowa
Składniki:
250 g masła
1/2 kieliszka rumu
1 łyżeczka cynamonu
50g czekolady
50g zmielonych orzechów laskowych
1 proszek do pieczenia
2 szklanki mąki
1 cukier waniliowy
4 jajka
200g cukru
4szt. kwaskowatych jabłek
Przyrządzenie:
Masło rozpuszczone, żółtka , cukier zmiksować. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym. Mieszając ciasto dodać zmielone orzechy laskowe, cynamon i rum oraz rozpuszczoną w rondelku czekoladę. Wszystko razem połączyć. Jabłka obrać, wykroić gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Wrzucić do przygotowanej masy, wymieszać . Na koniec ubić białka na sztywną pianę i dodać do ciasta i jeszcze raz delikatnie wszystko wymieszać.Ciasto wlać do wcześniej wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą tortownicy. Piec około 1 godziny w temperaturze 180 stopni C.
|
|
Maślankowiec
Ciasto : 2 i pół szklanki mąki, pół kostki margaryny, 1 czubata łyżka smalcu,pół szkl.cukru, 2 żółtka, 1 całe jajko, łyżeczka proszku do pieczenia, 5 kwasnych jabłek, cynamon. Mąkę, proszek do pieczenia,cukier,margarynę,smalec siekamy nożem. Dodajemy żółtka, jajko i szybko zagniatamy. Wkładamy do lodówki( można nawet na całą noc).Tak schłodzone trzemy na tarce jarzynowej. Jabłka pokrojone w ósemki układamy na to ciasto, posypujemy cynamonem i pieczemy.
Masa: 3 galaretki cytrynowe rozpuszczamy w 3 szklankach goracej wody, 1 l.maslanki miksujemy ze szklanką kwasnej smietany. Tężejąca galaretkę wlewamy i oczekujemy chwilę. wylewamy na upieczone ciasto, układamy herbatniki i polewamy czekoladą.
Najlepiej jak jest maslanka o smaku pieczonych jabłek. Mozna ją czasem kupić w Biedronce.smacznego
|
|
Tani serniczek
Składniki:2 duże gęste kefiry, 2 budynie śmietankowe, szklanka cukru pudru, 5 jajek, pół szklanki oleju, opakowanie okrągłych biszkoptów, 5 jabłek, cukier puder do posypania.
wykonanie: Białka ubijamy z cukrem pudrem na sztywno. Mieszamy żółtka, olej i proszek budyniowy na gładką masę. dodajemy kefir, ubitą pianę i dokładnie mieszamy. Pokrojone w kostkę jabłka dodajemy do masy, ponownie mieszając. Blachę o wym.23 na 35 cm wykładamy papierem do pieczenia. Układamy biszkopty. wlewamy masę kefirową i wyrównujemy. Pieczemy ok.godziny, wkładając blachę do wcześniej nagrzanego piekarnika. Ostudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.Wychodzi 15 porcji, a koszt jednej kształtuje sie w granicach ok.2 zł. Bardzo smaczne ciasto. Polecam
|
|
kora Makowa
biszkopt
25 dag maku
10 dag maki
25 dag cukru
10 bialek
6 zóltek
2 czubate lyzeczki proszku do pieczenia
0.5 olejku migdałowego
szczypta soli
wykonanie
Mak mielemy w mlynku do kawy bialka ubijamy ze szczypta soli dodajemy cukier i ubijamy na sztywna piane, dodajemy zoltka, mieszamy, dodajemy przesiana make wymieszana z proszkiem mak i olejek ciasto wykladamy na blache(32cm na 20cm)wylozona papierem do pieczenia(niesmarujemy bokow blachy)pieczemy w temperaturze 150 stopni. Biszkopt najlepiej upiec dzien wczesniej. Biszkopt kroimy na 3 czesci.
masa
1 kostka masła
1 kostka margaryny kasi
4 zółtka
6 łyżek cukru
2 czubate lyzeczki kawy rozpuszczalnej
wykonanie
Masło i margaryne utrzec na puch. Zoltka z cukrem ubic na parze, ubijac do wystudzenia. Do masla dodawac po lyzce mase jajeczna i ucierac dodac kawe rozpuszczona w lyzce wody i troche olejku waniliowego placki lekko nasaczyc woda z sokiem z cytryny i cukrem- przełozyc masa wierzch posmarowac masa i posypac platkami migdałow.
SMACZNEGO
|
|
Rogaliki drożdżowe z masą makową
Ciasto:3 szklanki mąki pszennej, 3/5 szklanki cukru, 1 szklanka mleka, 10 dag margaryny, 2 całe jaja, 2 żółtka, odrobina soli, 1 czubata łyżka drożdży, 2 łyżeczki cukru waniliowego, jajo do smarowania, tłuszcz do smarowania formy.
Drożdże rozmieszać w ciepłym mleku,dodać łyżkę cukru, 2 łyżki mąki ,odstawić do wyrośnięcia. do przesianej mąki dodać wyrośnięty rozczyn, utarte z solą i cukrem żółtka, ubite na pianę białka, cukier waniliowy, wszystko połączyć. dodać lekko podgrzany tłuszcz i wyrabiać, aż do wchłonięcia tłuszczu. Przykryć ściereczką. Pozostawić do wyrośnięcia.
Masa makowa: 2 szklanki maku ( najlepiej już zmielony), 3/5 szklanki cukru, białka z 2 jaj, 2 łyżki tartej bułki, olejek migdałowy,migdały mielone wg uznania.wymieszać dokładnie. Mozna dodać skórkę cytrynową lub pomarańczową, pokrojone migdały.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 3 części. Rozwałkować na okrągłe placki o grubości 1 cm,każdy pokroić na 8 trójkątów. Na środek każdego trójkąta nałożyć masę makową i zwijać, formując rogaliki. Zwijanie zaczynać od podstawy trójkąta, wierzchołek pozostawiając na wierzch rogalika. Uformowane rogaliki ułożyć na posmarowanej tłuszczem blasze, odstawić na kilka minut w ciepłe miejsce do wyrosnięcia.Wyrośnięte posmarować roztrzepanym jajem i piec na złoty kolor.
|
|
Przepis na babkę makową
Składniki:
- 4 jajka
- szklanka cukru
- 1,5 szklanki mąki
- czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 10 dag maku ( może być nie mielony )
- 2 łyżeczki ciemnego kakao
- szklanka oleju lub kostka stopionej margaryny ( zimna )
Sposób przygotowania:
1. Ubić jajka z cukrem dodać do tego mąkę i proszek do pieczenia - wszystko ze sobą wymieszać ( zmiksować )
2. Dosypać mak i kakao - wymieszać
3. Dodać do tego tłuszcz - delikatnie wymieszać
Pieczenie:
Piec około 40 min. w 180 stopniach Celsjusza
Smacznego!!!
|
|
"Pijak"
Składniki na ciasto:
- 3 jajka
- szklanka cukru
- 1,5 szklanki mąki
- czubata łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na krem:
- 2 budynie
- 0,5 l mleka
- kostka margaryny lub masła
Składniki do wyłożenia na górę:
- 20 dag zwykłych herbatników
- odrobina alkoholu lub aromatu
Sposób przygotowania:
1. Jajka ubić z cukrem dodać do tego mąkę i proszek do pieczenia - wymieszać ze sobą ( zmiksować )
2. Wylać wszystko na przygotowaną, płaską blaszkę
Sposób pieczenia:
Piec około 30 min w 170 stopniach. Następnie wystudzić
Sposób przygotowania kremu:
1. Ugotować 2 budynie w 0,5 l mleku i wystudzić
2. Utrzeć tłuszcz i wymieszać z budyniem
3. Przygotowanym kremem wysmarować wystudzony biszkopt
Sposób wykończenia:
Herbatnik nasączyć w alkoholu lub aromacie wymieszanym z przegotowaną wodą.
Ułożyć na kremie. Udekorować polewą lub lukrem
Smacznego !!!
|
|
Wegierskie Pogácsa czyli wspaniala zagryzka do win (oczywiscie wytrawnych!!)
50 dkg maki,25 dkg margaryny,mala lyzeczka soli,male pudelko smietany,2dkg drozdzy,kostka cukru,2 jajka,kminek,dekoracyjna gruba sól,ziarna sezamu,slonecznika, dyni.Troche zóltego sera.
W misce margaryne rozetrzec w dloniach z maka.Dodac sól.Wymieszac i zrobic dolek do którego wlac drozdze rozmieszane z kostka cukru i smietana oraz 2 zóltka(bialka zostawic na nastepny dzien do smarowania).Wszystko szybko i dobrze wyrobic.Powstanie z tego elastyczne ciasto.Przykryc folia spozywcza i na noc wlozyc do lodówki.Nastepnego dnia na stolnicy rozwalkowac ciasto na grubosc palca.Naciac nozemw ukosna kratke ( raz z prawej strony raz z lewej strony nacinac)Posmarowac rozbeltanymi widelcem bialkami.Posypac sola,kminkiem i ziarnami,zetrzec na to troche sera i wycinac malutka okragla foremka lub kieliszkiem pogácsa.Piekarnik nagrzac do 180- 200 oC.Pogácsa ukladac na blache wylozona papierem do pieczenia.Piec na srodku piekarnika przez 20 minut na zloty kolor.Z tej porcji wyjda dwie blachy.
Smacznego!
|
|
Kora orzechowa
Ciasto:
8 białek
1 szkl. cukru
3 żółtka
2 szkl. orzechów włskich, laskowych mielonych
1szkl. rodzynek
1szkl. wiórek kokosowych
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka mąki pszennej
Białka ubić z cukrem, dodac żółtka. Resztę składników wymieszać z mąką. Upiec z tego 2 placki.
Krem:
puszka brzoskwiń
1/5 kostki masła
2 budynie waniliowe lub śmietankowe
5 żółtek
łyżka mąki pszennej
3/4 szkl. wody
Zagotować syrop z brzoskwiń z 3 łyzkami cukru.Na gotowy syrop wlać 2 budynie rozrobione w 3/4 szkl. wody z łyżką mąki pszennej i 5 żółtkami. Wystudzić. Ukręcić masło i dodawać po 1 łyżce budyniu.
Przygotować 2 dowolne galaretki i rozpuścić w połowie wody oraz 2,3 paczki delicji lub biszkoptów.
Kolejność składania:
placek-masa budyniowa-delicje namoczone w wódce lub winie-masa budyniowa-placek-trochę masy-brzoskwinie-galaretka.
SMACZNEGO!
|
|
3BIT
SKŁADNIKI:
puszka mleka schłodzoneho skondensowanego lub puszka kremy toffi
7 paczek herbatników
1 l mleka
3/4 szkl. cukru
1 margaryna
4 łyżeczki żelatyny
0,5 l śmietany 22%
4 żółtka
1 szkl. mąki
gorzka czekolada
Pół litra mleka, cukier i margarynę zagotować. Dodaać zmiksowane składniki: pół litra mleka, 4 żółtka i mąkę. Mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji, gotować na małym ogniu, aż powstanie budyń. Dodać rozpuszczoną żelatynę. Wymieszać, nie gotować. Blachę wyłożyć herbatnikami. Na herbatniki wyłożyć lekko przestudzony budyń i ponownie przykryć warstwą herbatników. Następna warstwa to toffi.Toffi przykryć herbatnikami. Ubić śmietanę i wyłożyć na wierzch ciasta. Można dodać do niej trochę cukru pudru. Ciasto posypać startą czekoladą.
|
|
SEZAMOWIEC
CIASTO:
60 dag mąki
5 łyżek kwaśnej śmietany
30 dag margaryny
6 żółtek
2 łyżeczki amoniaku
2 łyzeczki proszku do pieczenia
Zagnieść ciasto i podzielić na pół. Na jedną połowę wyłożyć sezam.
SEZAM:
20 dag sezamu
2 łyżki miodu
3 łyżki cukru
8 dag nargaryny
Wszystkie składniki usmażyć i wyłożyć na pierwszą część ciasta.Upiec.Drugą połowę ciasta posmarować dżemem.Upiec.Pod koniec pieczenia wyłożyć ubitą pianę z 6 białek, 1 szkl. cukru i 20 dag wiórek. Dopiec.
MASA:
0,5 szkl. mleka
1 szkl. cukru
4 łyzki kakao
Wszystkie składniki chwilę podgotować.
Kolejność składania: Placek z wiórkami na spód, poźniej masa oraz drugi placek sezamem do góry.
Smacznego!
|
Strona 4 z 4
Dodaj odpowiedź:
Przerwa techniczna ... ...
|