Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Użytkownik

Podaj przepis na sałatkę, wygraj zaproszenie na obiad w restauracji Incognito!

Utworzony przez Meeeeg, 9 marca 2012 r. o 10:11
SAŁATKA HALSZKI Składniki: - puszka kukurydzy - 2 duże pomiodory - 2 świeże ogórki (lub 1 kiszony) - kilka rzodkiewek - łyżka soku z cytryny - sól, pieprz Wykonanie: Kukurydzę odcedzić, obrane ze skórki ogórki i pomidory pokroić w kostkę. Rzodkiewki umyć, pokroić w talarki. Wymieszać delikatnie w salaterce wszystkie składniki sałatki, skropić sokiem z cytryny, doprawić solą i pieprzem. Smacznego! M.D 1986
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
SAŁATKA SOJOWA Składniki: - 30 dag kiełków sojowych - 15 dag pieczarek - 10 dag zielonego groszku konserwowego - 2 pomidory - pęczek rzodkiewek - cytryna - cebula - ząbek czosnku - kilka liści zielonej sałaty - 2 łyżki oleju sałatkowego - łyżka sosu sojowego - łyżeczka octu winnego - sól, pieprz Wykonanie: Kiełki umyć, wrzucić na minutę do wrzącej, posolonej wody, odcedzić, opłukać zimną wodą, osączyć, zostawić do ostygnięcia. Pieczarki oczyścić, umyć, pokroić w plasterki, skropić sokiem z cytryny. Groszek z puszki odcedzić. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, podzielić na cząstki. Rzodkiewki umyć i pokroić na ćwiartki. Cebulę obrać ,drobno posiekać. Liście sałaty wymyć i osączyć. Kiełki, groszek i pieczarki delikatnie wymieszać z zalewą przyrządzoną zoleju, sosu sojowego, octu, cebuli, soli, pieprzy i przeciśniętego przez praskę czosnku. Salaterkę wyścielić liścmi sałaty, na środku ułożyć sałatkę, a wokół niej ćwiartki pomidorów i rzodkiewek. Smacznego! M.D 1986
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Sałatka z rukolą 0,5 sałaty lodowej garść rukoli 10 pomidorków koktailowych czerwona cebula czerwona papryka 2 łyzki pestek dyni kilka orzechów włoskich polać octem balsamiczny i oliwą z oliwek doprawić ziołami (pieprz, sól, oregano, słodka papryka )
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Sałatka z rukolą 250 g rukoli 15 pomidorków koktajlowych 1 kula sera mazarella 3 łyżki oliwy z oliwek 3 łyżki octu balsamicznego Sól, pierz Rukolę dokładnie umyć i osuszyć. Ser mozzarella odsączyć z zalewy i pokroić na niewielkie kawałki. Pomidorki przekroić na połówki. Ocet wymieszać z solą i pieprzem, a następnie dodać oliwę. Sos wymieszać ze składnikami sałatki.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
0,5 kg kabanosów 2 szt. avokado Słoiczek cebulek marynowanych Słoiczek suszonych pomidorów w oliwie Oliwki zielone 20 dag sera żółtego Świerzy zielony koperek Składniki pokroić w kostkę i wymieszać. Smacznego!!!
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Sałatka ze świeżych warzyw sałata 2 pomidory 2 ogórki szczypiorek koperek pęczek rzodkiewek Całość polać oliwą z oliwek i octem balsamicznym. Posolić do smaku.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Sałatka Kurczak na słodko 0,5 kg piersi z kurczaka 3 łyzki płatków migdałowych 3 łyżki rodzynek 0,5 kg zielonych winogron sos: 3 łyżki majonezu 3 łyżki jogurtu naturalnego 2 ząbki czosnku Sos przygotować wcześniej. Kurczaka ugotować i pokroić w kostkę. Wyjąć z winogron pestki. Zalać wrzątkiem rodzynki aby zmiękły. Wymieszać wszystkie składniki z sosem.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Sałatka z jakiem 4 jajka 15 dag fasolki szparagowej salata lodowa 3 pomidory 1 pęczek dymki puszka ananasów 25 dag wędzonych piersi z indyka 20 dag sera żółtego 3 łyżki majonezu 3 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżeczki soku z cytryny pieprz sól Jajka, fasolkę ugotować. Warzywa pokroić i wymieszać. W miseczce wymieszać na gładki sos: mojonez, jagurt i sok z cytryny. Doprawić pieprzem i solą. Dodać posiekany szczypiorek. Dobrze wymieszać. Indyka pokroić w paseczki. W naczyniu układać wartwami: indyk, warzywa, na szczycie ułożyć jajka. Polać sosem.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Sałatka z melona. 1/2 główki sałaty 10 pomidorków koktajlowych 4 kulki mozzarelli szczypiorek 0,5 melona Sos: sól, pieprz,ocet balsamiczny cukier, 1 łyżka oliwy Na półmisku ułożyć składniki. Przygotować sos. Polać całośc. Udekorować szczypiorkiem.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Rymowana sałatka skłądniki: -ser żółty 20 dag -ogórek zielony -pęczek rzodkiewek -koperek -szczypior -2 pomidory Wszystkie sładniki siekamy w kostkę i przekładamy do miseczki. Wszystko tańczy i wiruje ale czegoś mi brakuje.....tak to sosik więc do dzieła .. sos: -sok z 1 cytryny -duży ząbek czosnku -4 łyżki oliwy -łyzka cukru Wyciskamy sos z cytrynki mimo naszej kwaśniej minki potem czosnek wyciskamy i oliwą wymieszamy.Cukru miarkę dodajemy i z sałatką smacznie jemy. Stale czuję że wiosną się przy jedzeniu rymuje
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
SAŁATKA Z OWOCÓW MORZA 1 OPAKOWANIE PALUSZKÓW KRABOWYCH,200G MROŻONYCH KREWETEK,1 SŁOIK MULI W ZALEWIE OCTOWEJ,1 CEBULA,1POMIDOR,1ŚWIEŻY OGÓREK,1ZIELONA PAPRYKA. SOS: 3ŁYŻKI OLIWY,1 ŁYŻKA OCTU WINNEGO,SÓL,PIEPRZ,SZCZYPTA IMBIRU PRZYGOTOWANIE: PRZYGOTOWAĆ SOS: SKŁADNIKI SOSU POŁĄCZYC,WYMIESZAC.WARZYWA OCZYSCIC,OPŁUKAC,POKROIC W KOSTKĘ LUB PASECZKI.PALUSZKI KRABOWE I KREWETKI ROZMROZIĆ,PRZELAC NA SITKU ZIMNĄ WODĄ I OSĄCZYĆ.MULE OSACZYC Z ZALEWY,PALUSZKI POKROIC W PLASTERKI,WSZYSTKO POLACZYC POLAC SOSEM,DOPRAWIC DO SMAKU I WYMIESZAC,PODAWAC SCHŁODZONE. SAŁATKA SLEDZIOWA Z SELEREM I GRUSZKĄ SKŁADNIKI:300G FILETÓW ZE ŚLEDZIA,150G SELERA NACIOWEGO, 200G GRUSZKI W LEKKIM SYROPIE, 100G POKROJONEJ W KOSTKE CEBULI,1 LYZKA KOLENDRY,4 ŁYŻKI MAJONEZU I JOGURTU NATURALNEGO,CZOSNEK GRANULOWANY,PIEPRZ. PRZYGOTOWANIE: WYMOCZONE FILETY POKROIĆ W CIENKIE PASKI,DODAC POKROJONĄ W PÓŁPLASTERKI GRUSZKE,SELER NACIOWY I CEBULĘ.JOGURT WYMIESZAC Z MAJONEZEM,DODAC KOLENDRE.DODAC CZOSNEK I PIEPRZ,WYMIESZAC. SAŁATKA Z POMARANCZAMI SKŁADNIKI: PUSZKA KUKURYDZY,2 POMARANCZE,2 CZERWONE JABŁKA,1CZERWONA CEBULA,100G ZÓŁTEGO SERA POKROJONEGO W KOSTKE,3 ŁYŻKI RODZYNEK,4 ŁYŻKI POSIEKANYCH GRUBO ORZECHOW WŁOSKICH,1/3 SZKLANKI NAPARU Z HERBATY. SOS: 400G MAJONEZU,PÓL SZKLANKI SMIETANY18%,1 ŁYŻKA OLEJU,SOK Z CYTRYNY, SZCZYPTA CYNAMONU,SÓL,PIEPRZ. PRZYGOTOWANIE: KUKURYDZE ODSACZYZ Z ZALEWY,JABLKA UMYC,POKROIC W KOSTKE,POMARANCZE SPARZYC I OSUSZYC,POKROIC W KOSTKE,RODZYNKI OPŁUKAC,OSACZYC NAMOCZYC W HERBACIE I PONOWNIE OSACZYC.CEBULE OBRAC,POKROIC W KOSTKE.SKLADNIKI WYMIESZAC.PRZYGOTOWAC SOS: SMIETANE POLACZYC Z OLEJEM,DODAC MAJONEZ,SOK Z CYTRYNY,SKÓRKE POMARANCZOWA,PRZYPRAWY.SAŁATKE POLAC SOSEM I WYMIESZAC.PRZYBRAC MOZNA KIWI I ORZECHAMI WŁOSKIMI.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
SAŁATKA SŁONECZNA Składniki: - 1/3 główki sałaty lodowej - 3 nieduże pomidory - mała cebula czerwona - 50g kiełków słonecznika - duża garść ziaren słonecznika - ser camembert naturalny - oliwa - cytryna - sól - pieprz Sposób przyrządzenia: -sałatę pokroić w paski, -pomidory pokroić na duże kawałki, -cebulę pokroić w piórka i lekko posolić, -ziarna słonecznika uprażyć na patelni, pod koniec lekko skropić oliwą i posolić - zostawić do ostygnięcia, -ser camembert pokroić w paski W/w składniki + kiełki słonecznika połączyć w misce, skropić oliwą, posolić i popieprzyć do smaku. Sałatkę na talerzu skropić cytryną i podawać z grzankami lub tostami. Smacznego
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
WIOSENNA ŚWIEŻOŚĆ   Składniki na 4 porcje: - 1/2 główki sałaty lodowej - 1 mała podwójna pierś kurczaka - 25 dkg truskawek - 1 mała czerwona cebulka Składniki na dressing: - 1 mały jogurt naturalny - pęczku koperku - pęczku szczypiorku - 2 łyżki  soku z cytryny - pół łyżeczki cukru, sól i pieprz do smaku Przyprawy do marynaty: - po 1 łyżce: papryki słodkiej, pieprzu cayenne, przyprawy uniwersalnej, ziół prowansalskich, majeranku - 2 liście laurowe - 5 łyżek oleju - 2 ząbki czosnku Przygotowanie: Pierś z kurczaka umyć, oczyścić z kostek , pokroić na średnie kawałki, do miseczki wlać olej, dodać przyprawy do marynaty, czosnek przeciśnięty przez praskę, i dodać kawałki kurczaka. Pozostawić na pół godziny. W tym czasie sałatę lodową skroić w drobne paski, cebulkę w cienkie piórka, umyte i osuszone truskawki na ćwiartki i przygotować dressing: do miseczki wlać jogurt naturalny , drobno skrojony koperek i szczypiorek, sok z cytryny, cukier oraz przyprawy do smaku. Następnie usmażyć kurczaka na dużym ogniu  – czas ok. 10 minut. Odstawić do ostygnięcia.  Do dużej miski wsypać sałatę, cebulkę, kawałki kurczaka i truskawki. Całość delikatnie wymieszać, polewać dressingiem bezpośrednio przed podaniem.   Smacznego!
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Sałatka Leo Potrzebne będą: - 1/3 główki sałaty karbowanej, - pół zgrillowanej uprzednio piersi z indyka, - garść pomidorków koktajlowych, - garść winogron zielonych, koniecznie słodkich (najlepiej bez pestek), - 1/2 małej cebuli czerwonej, - 7 czarnych oliwek, - 2 łyżki oliwy, - 1 łyżki octu balsamicznego, - mały ząbek czosnku (zamiennie może być 1 łyżka ostrej musztardy, np. typu dijon), - sól, - pieprz czarny, świeżo mielony, Jak zrobić: Sałatę rwiemy na mniejsze porcje (wedle uznania). Pierś grillowaną (równie dobrze może być pierś pokrojona na drobne kawałki i podsmażona z przyprawą curry) kroimy na drobne kawałki (1cm x 2cm). Pomidorki koktajlowe kroimy na ćwiartki. Jagody winogron kroimy na połówki (jeżeli mamy z pestkami - wydłubujemy je). Cebulę kroimy w krążki. Oliwki kroimy w krążki. Wszystko delikatnie mieszamy, żeby nie uszkodzić składników. Sos do wyżej opisanej bazy sałatkowej przygotowujemy z oliwy, octu balsamicznego i przeciśniętego przez praskę czosnku (zamiennie musztardy), mieszając te składniki ze sobą. Wstawiamy na 10 minut przed podaniem do lodówki (dobrze jest kiedy oliwa z czosnkiem zostaną rozrobione wcześniej i odstawione do przegryzienia przynajmniej na 1h, ale nie jest to konieczne). Tak przyrządzonym sosem zalewamy sałatkę i ponownie delikatnie mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem wedle uznania. Podawać z grzankami z białej bułki pszennej posypanej startym żółtym serem (równie dobrze może być mozarella z zalewy) Smaczengo
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Ta sałatka dostarczy sporo energii i jest szczególnie lubiana przez panów. Na dużą porcję potrzebujemy : - dwie garści rukoli - 6 śliwek suszonych - 6 ( lub 3 jeśli są długie) plastrów wędzonego, cienko pokrojonego boczku - 50 g sera z niebieską pleśnią - kilka pomidorków koktajlowych sos: - łyżka dobrego octu balsamicznego ( do octu słabszej jakości wystarczy dodać odrobinę brązowego cukru, to złagodzi zbyt kwaśny smak) - 3 łyżki oliwy EV - malutki, roztarty ząbek czosnku - szczypta pieprzu składniki sosu wlewamy do małego słoiczka, zakręcamy i mocno wstrząsamy Każdą śliwkę owijamy plasterkiem ( lub połówką) boczku, spinamy wykałaczką i smażymy na rozgrzanej patelni ( bez tłuszczu), aż boczek się wytopi i zrumieni Umytą i osuszoną rokolę rozkładamy na talerzu, posypujemy pokrojnym w kosteczkę serem, połówkami pomidorów i układamy śliwki w boczku. Polewamy sosem.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Sałatka orzeszkowa składniki: 2 świeże czerwone papryka 100 g orzeszków ziemnych solonych 2 puszki tuńczyka w kawałkach w oleju 300 g sera żółtego średnia cebula majonez pieprz do smaku wykonanie: Paprykę pokroić w kostkę, dodać orzeszki, pokrojoną w piórka cebulę,pokrojony w kostkę żółty ser, odsączonego tuńczyka,całość lekko popieprzyć. Odstawić na chwilę w chłodne miejsce by orzeszki lekko zmiękły, dodać majonez i wszystko wymieszać, smacznego!!!
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Owocowa pokusa składniki: 1 banan, 2 pomarańcze, po pół puszki brzoskwiń i ananasow pomelo, 4 kiwi twarde jabłko serek homogenizowany naturalny - 400 g wiórki kokosowe wszystkie owoce dobrze umyć, obrać, pokroić, wymieszać, dodać połowe serka i ponownie wymieszać,na wierzchu zrobić kleks z pozostałej cześci serka i posypac wiórkami kokosowymi.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
takie ciasto majonezowee http://www.mowimyjak.pl/styl-zycia/kuchnia/niesamowity-przepis-na-ciasto-majonezowe,17_36774.html pyszne i latwe do zrobienia http://www.mowimyjak.pl/styl-zycia/kuchnia/niesamowity-przepis-na-ciasto-majonezowe,17_36774.html Przepis na ciasto majonezowe Składniki: 5 jaj, 3/4 szklanki mąki pszennej, 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej, 1 szklanka cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, zapach cytrynowy, 4 czubate łyżki majonezu. Przygotowanie: Musimy oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywno, dodać cukier, później żółtka. Wszystko wymieszać łyżką, dodać majonez i wymieszane wcześniej ze sobą mąki z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodać zapach cytrynowy. Pieczemy ok. 40 min w 180 stopniach.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Sałatka wiosenna z brokułami: mały brokuł 2 ugotowane na twardo jaja 2 pomidory 2 rzodkiewki trochę szczypiorku i natki pietruszki drobno posiekanej sól i pieprz do smaku sos czosnkowy robimy sami lub dodajemy gotowy 4 ząbki czosnku miażdżymy i dodajemy do małego jogurtu delikatnie doprawiając solą oraz pieprzem i dokładnie mieszamy.Można użyć śmietany czy majonezu w zależności od upodobań. Brokuł ugotowny,ale nie rozgotowany dzielimy na cząstki,jaja kroimy wzdłuż na ósemki,pomidory i rzodkiewki kroimy w kostkę lub plasterki.Do salaterki wkładamy brokuły,jaja,cząstki pomidorów i rzodkiewki.Odrobinę solimy i pieprzymy oraz polewamy sosem czosnkowym.Wierzch dekorujemy pietruszką i szczypiorkiem. Doskonała na Święta Wielkanocne i prosta w przygotowaniu.Smacznego.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
dorota c. napisał:
liście cykorii- czerwonej i zielonej-ułożyć na półmisku. posypać pokrojoną w słupki i skropioną sokiem z cytryny gruszką. ułożyć na wierzchu pokrojoną w kostki gorgonzolę. wszystko posypać uprażonymi w piekarniku i obranymi z brązowej skórki, posiekanymi grubo orzechami laskowymi. sałatke skropić oliwą i sokiem z cytryny oraz polać sosem: na patelnię wlać ocet balsamiczny oraz miód, zredukować. całość posypać odrobiną pieprzu i soli. smacznego !
Znakomite , choć dość popularne połączenie . Moje serce by podbiła ta sałatka, +
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz

Dodaj odpowiedź:

Przerwa techniczna ... ...