Fantazja
400 g świeżego szpinaku
awokado
marchew
pomodor
2 jajka ugotowane na twardo
150 g sera feta
2 kiwi
2-3 łyżki oliwy z oliwek
sok z cytryny
sól
pieprz ziołowy Kotanyi
zioła do sałatek
Szpinak oczyścić,awokado obrać usunąć pestkę,miąższ pokroić w kostkę,skropić sokiem z cytryny.
Obrana marchew pokroić w paski ,kiwi w krążki.Pomidor i jajka w ćwiartki,ser w kostkę.Składniki sałatki umieścić w salaterce.Oliwę doprawic sokiem z cytryny,solą,pieprzem,ziołami do sałatek.Polać sałatkę.
|
|
Sałatka z sosem śliwkowym
2 awokado
2 grejpfruty
4 cykorie
100 g kiełków słonecznika
1/2 główki sałaty lodowej
8 suszonych śliwek kalifornijskich
50 ml brandy
sok z cytryny
łyzeczka białego i czarnego sezamu Kotanyi
SOS-4 łyżki sosu sojowego,2 łyżki brązowego cukru,łyzka sosu ostrygowego,4 suszone śliwki,6 łyzek oleju słonecznikowego
1 awokado obrac pokroić na cząstki skropić sokiem z cytryny.Obrany grejpfrut podzielić na cząstki.Składniki sosu z wyjatkiem oleju zagotować,zmiksować.Po ostudzeniu dodać olej.Śliwki namoczyć w brandy,połączyć z awokado,grejpfrutem,kiełkami.Ułożyć na porwanej sałacie.Skropić sosem,resztę sosu rozlać dookoła sałatki.Posypać uprażonym na suchej patelni sezamem.
|
|
SAŁATKA Z MIETĄ
1/2 główki sałaty lodowej
50 dag chudej wołowiny
sok z 1 limonki
łyżka sosu rybnego
łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki grubo mielonego pieprzu Kotanyi
2 łyżki oleju słonecznikowego
mała papryczka chili
150 g mieszanych kiełków
pęczek rzodkiewek
pęczek dymki
szczypiorek
gałązki miety
Wołowine pokroić w kostkę.Wymieszać sos rybny,cukier,pieprz.Podgrzać olej ,usmażyc mięso.Pod koniec smażenia dodać przygotowany sos,chwile smażyć.Przełożyć na talerz.Chili posiekać.Sałatę porwać,rzodkiewki pokroić w plasterki,,dymke posiekać.W salaterce wymieszać zieleninę z chili,kiełkami,ziołami,skropić oliwą,dodać mięso.
|
|
Zdrowa
1 duży brokuł
2 czerwone cebule
4 jajka ugotowane na twardo
4 pomodory mięsiste
garść oliwek
cztery łyżki majonezu
sól
pieprz ziołowy Kotanyi
zioła do sałatek
Brokuł ugotować all dante i podzielić na różyczki. Pomidoty pokroić na ósemki, jajka ugotowane podzielć na ósemki, cebulę pokroić w talarki, oliwki pokrić na pół.Składniki sałatki umieścić w salaterce.Majonez doprawić solą,pieprzem,ziołami do sałatek.Polać sałatkę.
|
|
Składniki
-puszka czerwonej fasoli
-dwie cebule
-6 ziemniaków
- koperek cięty Kotanyi
-bio pietruszka Kotanyi
-pieprz czarny Kotanyi
-sól nauralna Kotanyi
-majonez
Wykonanie
Gotujemy ziemniaki i zostawiamy do całkowitego wystygnięcia . W międzyczasie krojmy cebulę w kostkę .Gdy ziemniaki wystygną kroimy je w grubą kostkę , mieszamy z pokrojoną cebulą , fasolą, dużą ilością suszonego koperku i pietruszki .Wszystko mieszamy , dodajemy majonezu , przyprawiamy solą i pieprzem do smaku .
Smacznego!!!
|
|
przepyszna sałatka
- 1 słoiczek selera konserwowego lub świeży
- 1 puszka kukurydzy
- 1 puszka groszku
- 1 puszka fasoli
- 1 puszka anansów
- 200g szynki
- 200g żółtego sera
- 5 jajek
- majonez + jogurt naturalny
wykonanie:
Ananasa odsączamy i kroimy na małe kawałeczki. Kukurydzę i groszek, seler i fasole odcedzamy. Szynkę kroimy w kostkę lub paseczki. Jajka w kostkę. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy z sosem (majonez + jogurt) i doprawiamy. Sałatka najlepsza jest jak chwilkę postoi a smaki się nawzajem przenikną.
|
|
Składniki:
-1 średniej wielkości kapusta pekińska
- 3/4 puszki ananasów
- 15 dkg rodzynek
- 2 pomarańcze
- 1 kwaśne jabłko
- 4-5 łyżek majonezu
- sok z połówki cytryny
- cukier do smaku
- szczypta pieprzu
Kapustę pokroić w pióra, ananasy, jabłko i pomarańcze w drobną kostkę. Dodać rodzynki, skropić cytryną i wymieszać z majonezem. Doprawić do smaku cukrem i pieprzem.
|
|
Składniki:
- 2 woreczki ryżu
- 2 puszki tuńczyka w kawałkach
- puszka kukurydzy
- puszka ananasa
- jedno średnie kwaśne jabłko
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki majonezu
- 2 łyżki śmietany
- łyżeczka musztardy kremskiej
- sól, pieprz do smaku
- natka pietruszki do dekoracji
Ryż ugotować wg przepisu na opakowaniu i wystudzić.
Tuńczyka osączyć z zalewy, ananasa i jabłko pokroić w kostkę, a czosnek wycisnąć przez praskę. Do ryżu dać wszystkie składniki, doprawić solą i pieprzem. Najlepsza po schłodzeniu w lodówce
|
|
SAŁATKA Z POLĘDWICĄ
75g polędwicy wieprzowej
sól morska Kotanyi
Pieprz mielony czarny Kotanyi
łyżeczka oleju saflorowego
po 1/2 melona,pomarańczy
mała cebula
1/2 główki sałaty
2 łyżki kwaśnej śmietany
łyżeczka mrożonych ziół mieszanych
Mięso natrzeć solą i pieprzem obsmażyć na oleju 2 min.Z melona usunąc pestki ,pokroić w kostkę.Pomarańcze podzielić na cząstki.Cebulę posiekać.sałatę oczyścić ,ułożyć na półmisku.Obłożyć kawałkami melona,pomarańczy,zostawiająć miejsce w środku.Posypać cebulą.Polędwice pokroić w plastry,ułożyć w środku.Śmieratną z ziołami lekko ubić ,doprawić solą,pieprzem,Polać sałatę.Sos pozostały ze smażenia podgrzać ,polać mięso.
|
|
Sałatka lodowa z piersią z kurczaka
1 główka sałaty lodowej,1 duży ogórek ,1 duży podwójny filet z kurczaka, 300ml jogurtu naturalnego, 2-3 łyżki majonezu, przyprawa do pieczonego kurczaka z czosnkiem KOTÁNYI, 1 opakowanie przyprawy do sałatki Cezara KOTÁNYI, 1 łyżeczka czosnku granulowanego KOTÁNYI, olej
Filet z kurczaka umyć, przekroić wzdłuż na pół. Z obu stron posmarować olejem i natrzeć przyprawą do pieczonego kurczaka z czosnkiem KOTÁNYI .Odstawić na 15 min w chłodne miejsce. Następnie przełożyć mięso na rozgrzaną patelnię z olejem. Smażyć po 5 minut z każdej strony. Ciepły filet pokroić w kostkę.
Sałatę lodową poszatkować na grube paski, ogórka pokroić w cienkie plasterki . W miseczce przygotować sos, wymieszać 1 opakowanie przyprawy do sałatki Cezara KOTÁNYI, 1 łyżeczkę czosnku granulowanego KOTÁNYI, 300 ml jogurtu naturalnego i 2-3 łyżki majonezu.
W misce połączyć wszystkie składniki i polać przygotowanym sosem. Smacznego!
|
|
Z KURCZAKIEM I ORZECHAMI
50 dag miesa z piersi kurczaka
sól
pieprz
2 łyżeczki ostrego curry Kotanyi
łyżka oleju
15 dag zielonego groszku mrożony
2 puszki mandarynek
2 sałaty lodowe
20 dag majonezu
150 ml gestego jogurtu
4 łyżki solonych orzeszków ziemnych
Mięso oprószyć solą i pieprzem,zrumienić z obu stron na oleju,zmniejszyć płomień smaży15 min.Ostudzone pokroić w plastry.
Groszek ugotować.Mandarynki osączyć,syrop zachować .Satatę pokroić w paski.Majonez rozetrzeć z jogurtem,5 łyżkami zalewy z manderynek,doprawić curry,solą,pieprzem.Składniki sałatki wymieszać z sosem.Ułożyć na półmisku razem z plasterkami kurczaka.Posypać orzeszkami
|
|
PROSTA, SMACZNA
-1 puszka tuńczyka w oleju roślinnym ( najlepszy Lisnera)
- 1/2 kapusty pekińskiej
- 1 puszka kukurydzy ( najlepsza Bonduelle)
- 2 duże łyżki majonezu ( najlepszy dekoracyjny Winiary)
- sól
- pieprz mielony KOTANYI
Kapustę pokroić w piórka, dodać rozdrobnionego tuńczyka i kukurydzę, zalać majonezem, dokładnie wymieszać, doprawic solą i pieprzem mielonym KOTANYI ( pieprzu sporo). Gotowe. Smacznego.
Czas przygotowania około 10 minut.
|
|
Sałatka cezara . Skład - filet z kurczaka podwójny , przyprawa kebab - gyros firmy Kotanyi , sałata lodowa ,majonez ,kiść ciemnych winogron , pieczywo tostowe ,garść startego sera parmezan lub inny żółty ,3 ząbki czosnku . Wykonanie - filet z kurczaka pokroić w kostkę zalać olejem (pół szklanki) wsypać przyprawę kebab gyros dokładnie wymieszać i wstawić na kilka godzin do lodówki (6-8) . Następnie mięsko usmażyć na patelni , zostawić do wystygnięcia . Sałatę lodową pokroić wymieszać z majonezem i czosnkiem przaciśnięt ym przez praskę . Sałate ułożyc na półmisku (lepiej się prezentuje niż w salaterce) , posypać wystudzonym kurczakiem , następnie ułożyć winogronw przecięte na połówki (z winogron wyjąć pestki) , posypać grzankami (pieczywo tostowe pokroić w kostkę i przypiec w piekarniku) i na koniec posypać startym serem .ps jeżeli ktoś woli wersje light zamiast majonezu można dać jogurt naturalny , niestety nie smakuje już tak dobrze .Smacznego .
|
|
Sałatka z łososiem
1 kg szparagów
2 jajka ugotowane na twardo
2 tacki rukoli
4 łyżki orzeszków piniowych
20 dag pomidorów kotajlowych
łyżka oliwy
sól
pieprz Kotanyi
szczypta cukru
4 łyżki oleju słonecznikowego
3 łyżki białego octu winnego
łyżeczka musztardy
15 dag plasterków wędzonego łososia
Szparagi-odciąć zdrewniałe końce,gotować 15-18 min. w osolonej wodzie,ze szczyptą cukru.Orzeszki uprażyć na suchej patelni.Pomidorki poddusić na oliwie ,doprawić solą,pieprzem.Szparagi odcedzić,wywar zachować.Przeklać zimną wodą.Olej wymieszać z octem,muszardą,5 łyżkami wywaru ze szparagów.Doprawić pieprzem,solą,cukrem.Polać szparagi i ułożyć je na rukoli.Rozłożyć pomidorki,plasterki łososia.Przed podaniem posypać orzeszkami i posiekanym jajkiem.
|
|
Sałatka kurczak, ryż i ananas!
składniki:
pierś z kurczacza
papryka
puszka kukurydzy
puszka ananas
2 saszetki ryżu
2-3 ząbki czosnku / lub w granulacie
majonez
jogurt naturalny
przyprawy: kary, do gyrosa lub kebaba, papryka,sól, pieprz
Ryż ugotować i odstawić do ostygnięcia następnie pokroić pierś z kurczaka w kostkę i obsypać przyprawą go gyrosa, troszkę papryki przyprawy odstawić na 2 godz. usmarzyć. Po ostygnięciu wrzucamy ryż i usmarzonego kurczaka do naczynia dodajemy kukurydzę, pokrojoną w kostkę paprykię i ananasa, posypujemy przyprawą kary. Sól, pieprz do smaku
Sos
Do majonezu dodajemy jogurtu nat. i zgniecione ząbki czosnku.
Sałatka pyszna na zimno jak i na ciepło. Smacznego
|
|
Prosta a efektowna i smaczna!
[*]Pierś z kurczaka
[*]Kukurydza
[*]Rodzynki
[*]Majonez
[*]Przyprawy
Mięsko kroimy w kosteczkę i podsmażamy na oleju. Gdy wystygnie dodajemy do miseczki razem z kukurydzą i sparzonymi wcześniej rodzynkami. Mieszamy składniki z majonezem i przyprawiamy solą i pieprzem lub czym kto woli Smacznego
|
|
Składniki: 1 brokuł ugotowany al dente - ostudzony i pokrojony na różyczki, opakowanie łososia wędzonego (100 -200g) - pokrojone w paski, puszka kukurydzy, 3 - 4 jaja ugotowane na twardo - pokrojone w ćwiartki, opcjonalnie kilka kropel soku z cytryny.
Na sos: 100 ml jogurtu greckiego lub naturalnego, 100 ml majonezu, pęczek koperku - poszatkowany, sól, pieprz do smaku.
Wykonanie: wszystkie składniki ułożyć na półmisku, można także w salaterce warstwowo, skropić cytryną. Składniki na sos wymieszać - przełożyć do sosjerki. Wszystko schłodzić. Wyjąć z lodówki przed podaniem. Nakładać sałatkę na talerze i polewać sosem każdą porcję osobno. Smacznego!
|
|
Prosta, bardzo smaczna, choć kaloryczna: 30 dkg sera żółtego (twardy), 1 puszka kukurydzy, 1 puszka ananasa, 3 duże ząbki czosnku, majonez. Zetrzeć żółty ser na tarce o dużych oczkach, czosnek zgnieść w prasce, wymieszać z 3 łyżkami majonezu. Do startego sera dodać pokrojony w dużą kostkę ananas (odsączony ze słodkiej zalewy), kukurydzę, sos czosnkowo-majonezowy, odstawić na 1/2 godz. Pycha !
|
|
KOLOROWA Z MIĘSEM
10 dag dzikiego ryżu
10 dag soczewicy
25 dag mięsa z pieczonego kurczaka
2 kolorowe papryki
1 cebula
1 czerwona cebula
2 ząbki czosnku
5 dag rodzynków
500 ml bulionu z kostki
łyżeczka curry Kotanyi
łyżeczka chili Kotanyi
sok z cytryny
4 łyżki oleju
cukier sól
pieprz Kotanyi
Mięta
melisa
Ryż i soczewicę zrumienić na patelni na 2 łyżkach oleju.Do wywaru dodać łyżeczkę curry.Ryż z soczwiwcą przełożyć do rondla zalać wywarem,gotować ,aż odparuje wywar.Umieścic naczynie w ciepłym miejscu.Rodzynki sparzyć.Kurczaka,papryki,cebule pokroić w kostkę.Czosnek posiekać.Dodać do ryżu.Doprawić sokiem z cytryny,solą,cukrem,pieprzem.Wymieszac i wstawić do lodówki na 60 min.Przed podaniem sałatkę posypać listkami mięty,melisy.
|
|
Sałatka "Pożegnanie Jesieni"
Składniki :
- 40dag makaronu świderki
- 20 dag suszonych pomidorów w oleju
- 10 dag czarnych oliwek bez pestek
- kilka różyczek brokuła
- 3 łyżki pestek słonecznika
- ząbek czosnku ew czosnek w granulacie kotanyi
- 5 dag startego parmezanu
- zioła prowansalsie kotanyi
- sół kotanyi
- pieprz kotanyi
PRZYGTOWANIE :
Makaron gotujemy al dente, przelewamy zimną wodą, studzimy
brokuła gotujemy studzimy i rozdrabniamy
pomidory kroimy w cienkie paseczki (chyba że ktoś lubi to mogą być "grube" a olej zachowujemy
oliwki kroimy , siekamy czosnek ew dosypujemy z pudełeczka.
Składniki mieszamy posypujemy startym parmezanem polewamy 3 łyżkami oleju z pomidorów , całość mieszamy. Pod koniec posypujemy pestkami słoneczknika. Gorąco polecam sałatka jest smaczna a przede wszystkim bardzo zdrowa.
Smacznego !!!!!
l
|
Strona 1 z 4
Dodaj odpowiedź:
Przerwa techniczna ... ...
|