SAŁATKA Z KREWETEK I TUNCZYKA
2 puszki tunczyka w sosie własnym
20 dag mrożonych krewetek
2 cykorie
duży grejpfrut
3 łodygi selera naciowego
łyżka kaparów
Sos-3 łyżki majonezu,jogurt naturalny 100 g,łyżka keczupu,łyżka koniaku,pieprz Kotanyi,sól
Tunczuka osączyć,podzielić.Krewetki ugotować.Kapary osączyć.Seler pokroić w kawałk.Grejpfruta podzielić na cząstki,obrać z błon.Liście cykorii posiekać.
Sos składniki wymieszać.Składniki sałatki połączyć ,polac sosem.Najlepiej smakuje z bagietką lub grzankami
|
|
SAŁATKA OWOCOWA W SOSIE WINNYM
1 melon miodowy
1/4 arbuza
25 dag ciemnych winogron
2 nektarynki
sos-1/2 szkl czerwonego wina,
imbir Kotanyi
cynamon Kotanyi
2 goździki
pestki słonecznika lub migdały
Zagotować wino ze szczyptą imbiru,cynamonu,goździkami-ostudzić.Nektarynki obrać podzielić na cząstki.Z melona i arbuza za pomocą łyżki wyciąć kulki.Winogrona oszyścić.Składniki sałatki połączyć ,zalać sosem winnym.Schłodzić .Przed podaniem posypać uprażonym słonecznikem lub posiekanymi migdałami.
|
|
SAŁATKA Z CZERWONEJ KAPUSTY NA CIEPŁO
1mała czerwona kapusta
50 g orzechów włoskich połowki
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki oleju z orzechów włoskich
2 łyżki octu sherry
łyżka madery
1 kwaśne jabłko
łyżka świeżego majeranku
1/2 łyżeczki cynamonu Kotanyi
sól
pieprz Kotanyi
Orzechy skrokić olejem orzechowym uprażyc w piekarniku 8 min 180 stopni.Kapustę poszatkować,dodać ocet,maderę,oliwę,cynamon-dusić 3 min.Stale mieszać .Doprawić solą,pieprzem,dodać pokrojone w paski jabłko,orzechy,majeranek.
|
|
SAŁATKA Z BURAKÓW PAPRYKI I POMARAŃCZY
400 g buraków ćwikłowych
400 g zielonej papryki
4 pomarańcze
16 listków bazylii
Sos;1/8 l soku z pomarańczy
2 żółtka
4 łyżki oleju z orzechów włoskich
2 łyżki octu balsamicznego
1/2 łyżki musztardy w proszku
sól
biały pieprz Kotanyi
Sok z pomarańczy zmiksować z żółtkami,olejem,doprawić do smaku solą,pieprzem.Buraki zetrzeć na tarce w paski,paprykę pokroic w paski .Warzywa wymieszać z zalewą.Pomarańcze obrać ,podzielić na cząstki ,usunąć blonę.Sałatke rozłożyć na talerze,wokoło obłożyć cząstkami pomarańczy,przybrać listkami bazylii.
|
|
Sałatka z buraków,twarogu i ananasa
400g buraków ćwikłowych
1 świeży ananas ok 100 g
1 krucha sałata
Sos;200 g twarogu,
1/8 l soku z ananasa
sok z 1 cyrtyny
biały pieprz Kotanyi
odrobina tabasco
Ser zmiksować ,dodać sok z ananasa,sok z cytryny,,doprawić solą.Buraki ugotować-35 min.Ostudzone pokroić na półplasterki.Miąższ ananasa pokroić w dużą kostkę.Oczyszczoną sałatę wymieszać z połową zalewy,ułożyć na talerzach.Buraki i ananas połączyć z resztą zalewy i ułożyć dekoracyjnie na sałacie.
|
|
SAŁATKA Z PŁATKAMI MIGDAŁOWYMI
2 pomirory
jedna pierś z kurczaka
ser feta
płatki migdałowe
przyprawa do kurczaka KOTANYI
majonez
Pomodory pokroić w grubą kostkę, wyłożyć na dno salaterki. Piers posypać przyprawa do kurczaka KOTANYI podsmażyc, wyłożyć na pomidory. Ser feta pokroić w kostkę , wyłożyć na kurczaka.
Polać majonezem , posypać zrumienionymi płatkami migdałowymi.
Smaczna i dekoracyjna sałatka, polecam!
|
|
SAŁATKA ZE SCHABEM
200 g wędzonego schabu
mały ananas
400 g papryki różne kolory
20 g listków bazylii
2 cykorie
Sos;40 ml soku z ananasa
łyżka octu z białego wina
4 łyżki oliwy z oliwek
łyżka musztardy Dijon
1 szalotka
mielony biały pieprz Kotanyi
odrobina tabasco
Sos;sok ananasowy,ocet,musztardę,zmiksować ,dodać posiekaną szalotkę,doprawić solą,tabasco pieprzem.Miąższ ananasa pokroiś w paski.Papryki pokroić w paski.Paprykę i ananas zalać zalewą-10 min.Dodać bazylię.Cykorię oczyścić,liście zanurzyć w zalewie ,ułożyc na talerzach na kształt wachlarza.Schab smażyć na maśle ok 2 min.Sałatkę z ananasa ułożyć na środku talerzy.Schab pokrojony w cienkie plasterki na cykorii.
|
|
BROKUŁOWA PYSZNA
1 brokuł -ugotować
1 opakowanie fety -pokroić w kostkę
1 puszka kukurydzy
1 długi ogórek,świeży umyć nie obierać pokroić w kostkę
2x sos francuski -wykonać wg przepisu
2 łyżki oliwy z oliwek
4 ząbki czosnku przecisnąć przez praskę zmieszać z oliwą odstawić na godzinę następnie wymieszać z sosem francuskim
100 g łuskanego słonecznika.- prażyć na suchej patelni-nie przypalić
Składniki wymieszać, przed podaniem polać sosem.
SMACZNEGO
|
|
SAŁATKA Z CZERWONEJ SOCZEWICY
200 g czerwonej soczewicy
1/2 pora
1 marchew
50 g selera
25 g chudego boczku
6 suszonych śliwek
2 cykorie
1 sałata radicchio
1/2 łyżki posiekanej kolendry
Sos;200 ml wywaru drobiowego
4 łyżki oliwy z oliwek
łyżka musztardy
sól
cukier
biały mielony pieprz Kotanyi
Składniki sosu połączyć-zmiksować.Soczewicę gotowac 4 min,osączyć.Por,marchew,seler,oczyścić ,pokroić w kostkę ,gotować w osolonym wrzątku 30 s.osączyć.Boczek pokroić w kostke ,podsmażyć.Śliwki pokroić w paski.Liście cykorii i sałaty oczyścić .rozłożyć na talerzach.Składniki sałatki połączyć ,rozłożyć na sałacie,posypać kolendrą
|
|
SAŁATKA CZARUJĄCY CZAREK
Składniki:
- 4-5 średnie marchewki
- 1 pęczek rzodkiewki
- 1/2 szklanki gęstej śmietany lub jogurtu naturalnego
- garść posiekanej zieleniny (koperek, szczypiorek, natka pietruszki, rukola).
- sól
- pieprz KOTANYI
- cukier
- sok z cytryny
- 2 jajka ugotowane na twardo
Wykonanie:
Marchewkę oczyścić i zetrzeć na tarce z małymi otworami, skropić sokiem z cytryny. Rzodkiewkę oczyścić i zetrzeć na tarce z dużymi otworami. Jarzynki wymieszać z posiekaną zieleniną i śmietaną, doprawić do smaku sokiem z cytryny, cukrem, solą i pieprzem KOTANYI. Białka jajek na twardo posiekać, a żółtka przetrzeć przez sito. Posypać gotową sałatkę.
Smacznego!
Qlka86
|
|
SAŁATKA ZADZIORNY ZENEK
Składniki:
- 1 puszka groszku konserwowego lub kukurydzy
- 4 średnie ogórki konserwowe
- 1 duże kwaskowate jabłko
- 1 cebula
- garść posiekanej zieleniny ( koperek, szczypiorek, natka pietruszki, bazylia KOTANYI, estragon KOTANYI, kolendra KOTANYI , tymianek KOTANYI).
- 1 szklanka gęstego jogurtu naturalnego
- sól, cukier
- ewentualnie 3 strąki papryki konserwowej
Wykonanie;
Groszek odsączyć z zalewy. Cebulę, ogórki i paprykę pokroić w kostkę. Jabłko umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne, a miąższ pokroić w drobną kostkę. Wszystko wymieszać z groszkiem, jogurtem i posiekaną zieleniną.Doprawić do smaku.
Smacznego!
Qlka86
|
|
FASOLOWA Z MIODOWYM SOSEM WINEGRET
1 kg fasolki szparagowej- żółta
150 g wędzonej piersi z indyka
100 gorzeszków ziemnych
po gałązce tymianku i cząbru
SOS-1/2 l wywaru z drobiu,
2 szalotki
po łyżce musztardy dijon,miodu
2 łyżki octu miodowego
4 łyżki oleju z orzechów włoskich
sól
czarny mielony pieprz Kotanyi
Wywar zagotować ,dodać posiekane szalotki,gotować 2 min.Dodać musztardę ,miód,ocet.doprawić do smaku solą,pieprzem.Całość zmiksować ,dodając olej.
Fasolę pokroić na kawałki,gotować ok 7 min w osolonej wodzie.Osączyć,wymieszać z sosem.Tymianek i cząber posiekać,dodać do fasolki.Fasolke rozłożyć na talerzach,posypać posiekanymi orzechami.Obok ułozyć plasterki indyka zwiniete w ruloniki.
|
|
SAŁATKA Z KOPRU WŁOSKIEGO Z BOCZKIEM
SAŁATKA-650 g bulw kopru włoskiego
2 zielone jabłka
sok z 1 cytryny
JABŁKA Z BOCZKIEM-2 zielone jabłka,miód,16 plasterków chudego boczku,2 łyżki oleju z orzeszków ziemnych,40 g posiekanych migdałów.
Sos-2 jajka ugotowane na twardo,łyżka słodkiej musztardy,łyżka octu jabłkowego,łyżka miodu,10 ml wódki anyżowej,4 łyżki oleju z orzechów ziemnych,20 ml soku jabłkowego,sól,mielony czarny pieprz Kotanyi
Sos-jajka przetrzeć,dodać musztardę,ocet,miód,anyżówkę-miksować dodając olej,potem sok jabłkowy.Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Koper włoski pokroić w paski zalać sosem na 20 min.Jabłka obrać ,pokroić w paski,skropić sokiem z cytryny.
Jabłka z boczkiem-jabłka obrać,usunąc gniazda,pokroić na kawałki,skropić sokiem z cytryny,miodem,owinąć plasterkiem boczku.Smażyć na rozgrzanym oleju 3 min.
Sałatkę rozkładamy na talerze,obok układamy jabłka z boczkiem.Posypujemy wiórkami migdałowymi.
|
|
SAŁATKA ZE SZPARAGÓW I SZYNKI
po 600 g białych i zielonych szparagów
sól cukier
8 jajek przepiorki
Sos;
łyżka musztardy dijon
2 łyżki octu z białego wina
4 łyżki oleju z pestek winogron
galązka natki
pęczek szczypiorku
2 jajka
1 pomidor
2 szalotki
80 g gotowanej szynki
sól
cukier
biały pieprz Kotanyi
pęczek trybuli
Sos-musztardę,ocet zmiksować dodając olej.Jajka szczypiorek posiekać.Pomidory obrac pokroić w kostkę.Szynke pokroić w kostkę i razem z jajkami pomidorami wymieszać z sosem.doprawić solą pieprzem,cukrem.Oczyszczone szparagi gotować-6min we wrątku z dodatkiem soli i cukru.Każde osobno.Ostudzić ,obciąć końcówki.Jajka przepiorki gotować 1 1/2 min,ostudzone przekroić na połówki.Główki szparagów ok 5 cm ułożyć na talerzach na kształt gwiazdy.Sos rozcieńczyć 2 łyżkami wywaru ze szparagów ,skropić czubki.Resztę szparagów pokroić na kawałki,wymieszać z sosem,ułożyć pośrodku talerzy,przybrać połówkami jajek,listkami trybuli
|
|
Z PIEROŻKAMI TORTELLINI
25 dag suszonych pierożków tortellini
10 plasterków wędzonego boczku
3 łyżki octu jabłkowego
20 dag pomidorków koktajlowych
12 dag pieczarek
15 dag twarożku ziołowego
3 łyżki oleju
sól
pieprz Kotanyi
20 dag mozzarelli
pęczek dymki
świeża bazylia
Pierożki ugotować -15 min.Boczek podsmażyć na chrupiąco.Ocet utrzeć z solą,pieprzem,cukrem,ucierając stopniowo dodawać oliwę.Powstałym sosem zalać odcedzone pierożki.Pomidorki pokroić na połówki,cebule w talarki,pieczarki w plasterki.Wszystko wymieszać z pierożkami.Dodać posiekaną bazylię,pokrojony w kostkę boczek i mozzarellę.Twarożek ziołowy rozetrzeć z mlekiem ,skropić sałatkę.
|
|
SAŁATKA Z MIĘSNYMI KULKAMI
1,2 kg ziemniaków
4 jajka
1 ogórek zielony
po 1 czerwonej zielonej,żółtej papryce
25 dag sa łaty rzymskiej
2 cebule
2 ząbki czosnku
50 dag jogurtu naturalnego
10 dag majonezu sałatkowego
łyżeczka soku z cytryny
sól,cukier
biały pieprz Kotanyi
słodka mielona papryka Kotanyi
50 dag metki wieprzowej lub surowej białej kiełbasy
3 łyżki oleju
Ziemniaki ugotować w mundurkach,ostudzone pokroić w plasterki.3 jajka ugotować na twardo,ostudzone pokroić na ćwiartki.Cebule posiekać,czosnek rozgnieść ,ogórek papryki ,pomidory pokroić na małe kawałki.Sałatę porwać.
Sos-majonez wymieszać z jogurtem,sokiem z cytryny.Doprawić solą pieprzem,cukrem,dodać czosnek i połowę cebuli.W salaterce umieścić ziemniaki,sałatę,pomidory,paprykę,ogórki.Polać sosem.Z osłonek metki wyjąć mięso,dodać jajko,resztę cebuli.Doprawić solą i pieprzem.Formować małe kuleczki,usmażyć na oleju.Razem z ćwiartkami jajek dodać do sałatki.
|
|
SAŁATKA Z KACZKI I POMARAŃCZY
450 g ugotowanych małych ziemniaków
2 szkl ugotowanego miĘsa z kaczki
2 pęczki rukwi
2 pomarańcze
4 łyżeczki posiekanego szczypiorku
3 łyżki oliwy z oliwek
łyżka soku z cytryny
skórka z 1/2 cytryny
2 łyżeczki miodu
1/2 łyżeczki musztardy dijon
mielony czarny pieprz Kotanyi
sól
Ziemniaki kroimy w plasterki,rukiew dzielimy,pomarańczę dzielimy na cząstki.mięso kroimy w kostkę.Składniki łączymy.Oliwę mieszamy z sokiem i otartą skórką z cytryny,dodajemy miód,musztadrę,doprawiamy solą i pieprzem.Sos łączymy z sałatką.
|
|
SŁATKA Z KURCZAKA I JABŁKA
100 g ugotowanego mięsa z kurczaka
150 mg szynki wieprzowej pieczonej
225 g ryżu długoziarnistego
1 jabłko
sok z 2 cytryn
6 połówek orzechów pecach
3 łyżki oliwy z oliwek
łyżka sosu worcester
mielony czarny pieprz Kotanyi
sól
Ryż ugotować na sypko.Jabłko obrać pokroić w kostke ,skropić sokiem z cytryny.Mięso i szynkę pokroić w kostke Składniki połączyć,dodać orzechy.Oliwę mieszamy z resztą soku z cytryny,sosem,doprawiamy solą ,pieprzem.Łączymy ze składnikami sałatki,wymieszać.
|
|
SAŁATKA ZE SZPARAGÓW I SADZONYMI JAJKAMI PRZEPIÓRCZYMI
1200 g szparagów
sól,cukier
20 g masła
12 jajek przepiórczych
pojemnik rzeżuchy
SOS-
1/8 l wywaru cielęcego
2 szalotki
łyżka musztardy dijon
2 łyżki octu z białego wina
sól,cukier
biały pieprz Kotanyi
4 łyżki oleju z pestek winogron
2 jajka
pojemnik rzeżuchy
Wywar cielęcy podgrzać ,dodać posiekane szalotki,gotować 2 min.Ostudzić .Dodać musztardę,ocet,doprawić solą,cukrem,pieprzem-zmiksować dodając stopniowo olej.Jajka ugotować,posiekać.Rzeżuchę posiekać,dodać razem z jajkami do sosu,wymieszać.
Szparagi gotować w 1 1/2 l wody z dodatkiem cukru,soli,masła-10 min.Ostudzone ,odciąć końcówki,przekroić na połówki.Rozłożyć na talerzach w kształt gwiazdy,skropić sosem.Jajka przepiórcze usmażyć jak jajka sadzone i po 3 nałożyć na każdy talerz na szparagi.Posypać rzeżuchą.
|
|
Sałatka z kurczakiem
450 g ryżu długoziarnistego
100 g mrożonego groszku
łyżka oleju słonecznikowego
1 cebula
łyżka curry Kotanyi
łyżeczka koncentrany pomidorowego
150 ml czerwonego wina
150 ml bulionu z kurczaka z kostki
liśc laurowy Kotanyi
2 szkl majonezu
biały pieprz Kotanyi
puszka kukurydzy
450 g ugotowanego mięsa z kurczaka
2 łyżki płatków migdałowych
Ryż gotujemy 10 min w duzej ilości osolonej wody.Na 5 min przed końcem gotowania,dodajemy groszek.Odcedzić.Celulę podsmażyć na oleju,dodać curry,smażymy 3 min.Dodajemy koncentrat,wino,bulion,liść laurowy-dusimy 10 min.Ostudzić ,usunąć liśc laurowy,dodać majonez,doprawić pieprzem.Dodać osączona kukurydzę.Na półmisku układamy liście sałaty,wykładamy ryż z dodatkami.Na wierzch mięso,polewamy sosem.Posypujemy płatkami.
|
Strona 3 z 4
Dodaj odpowiedź:
Przerwa techniczna ... ...
|