Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Użytkownik

Podaj przepis, wygraj zapas Makaronu Międzybrodzkiego

Utworzony przez Justyna, 18 stycznia 2013 r. o 15:00
Świderki po tyrolsku 50 dag pełnoziarnistych świderek 25 dag pieczarek 2 łyżki oliwy 2 ząbki czosnku 10 dag chudego boczku 1 szkl wytrawnego białego wina 2 łyżki koncentratu pomidorowego łyżka bazylii sól,pieprz 2 łyżki szczypoirku Pokrojone pieczarki odparować na suchej patelni,dodać oliwę,rozgnieciony czosnek ,podsmażyć.Osobno podsmażyć pokrojony boczek,wymieszać z pieczarkami.dodać wino,dusić bez przykrycia,aż odparuje połowa płynu.Dodać koncentrat,bazylię,doprawić solą i pieprzem,Makaron ugotować al dente,połączyć z sosem.Posypać szczypiorkiem
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Makaron po warszawsku Składniki: 40 dag średniego makaronu (rurki, penne, kolanka), 20 dag wędliny (szynka, parówki, salami), 1 szklanka śmietanki, 20 dag grubo startego sera, gałka muszkatołowa, garść posiekanej zieleniny (natka pietruszki, bazylia, szczypiorek), 1 łyżka masła lub margaryny, sól, pieprz. Wykonanie: Makaron ugotować al dente w dużej ilości osolonej wody. Zahartować, dolewając 1 szklankę zimnej wody i dokładnie odcedzić. Wymieszać z łyżką masła. Wędlinę pokroić w paseczki, wymieszać z makaronem i połową posiekanej zieleniny, przełożyć do formy do zapiekania. Śmietankę lekko ubić ze szczyptą gałki muszkatołowej, doprawić solą i pieprzem, wymieszać z połową sera. Zalać makaron. Posypać pozostałym serem i wstawić na 20 minut do nagrzanego piekarnika. Przed podaniem posypać zieleniną. Smacznego! Qlka 1986
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
MAKARON Z BRYNDZĄ Składniki - 40 dag makaronu (świderki, rurki, penne, wstążki itp.), 5 dag wędzonego boczku, 5 dag bryndzy lub białego sera, garść posiekanej zieleniny (natka pietruszki, szczypiorek, majeranek, oregano), 1 cebula, 1 łyżka oliwy, sól i pieprz. Wykonanie- Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na tłuszczu. Boczek pokroić w kostkę, dodać do cebuli i smażyć do chwili, gdy stanie się przezroczysty. Makaron ugotować "na ząb", czyli na półtwardo, w dużej ilości wody, osolonej w momencie zawrzenia, dokładnie odcedzić i dodać do boczku, wymieszać na małym ogniu. Bryndzę przetrzeć przez sito i posypać makaron, dodać zieleninę i dobrze wymieszać. Doprawić potrawę do smaku. Smacznego!
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
ŁAZANKI PO WARSZAWSKU Składniki; - 40 dag makaronu (może być domowy) - 1 główka kapusty włoskiej (ok. 1 kg) - 1/4 wędzonego chudego boczku lub mięsa z wędzonego indyka lub kurczaka) - 2 cebule - 1 łyżka przyprawy do zup w płynie (maggi) - 1 łyżka oliwy lub oleju - sól, pieprz - garść posiekanej zieleniny (natka pietruszki, szczypiorek) Wykonanie: Kapustę oczyścić z zewnętrznych uszkodzonych liści, opłukać i przekroić na cztery części - z każdej części usunąć głąb i ugotować w osolonej wodzie. Odcisnąć i poszatkować. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na tłuszczu, dodać kapustę i wymieszać na małym ogniu. Mięso pokroić w paseczki lub kostkę, dodać do kapusty, dolać przyprawę i dusić na małym ogniu 3-5 min. Łazanki ugotować al dente w dużej ilości osolonej wody. Dodać do kapusty i dobrze wymieszać, dodając posiekaną zieleninę. Doprawić. SMACZNEGO Irena K.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Kolorowe tagliatelle 40 dag makaronu tagliatelle 2 ząbki czosnku 80 dag pomidorków koktajlowych 4 łyżli oliwy 9 dag suszonej żurawiny amerykańskiej 100 ml wermutu 10 dag rukoli 6 dag parmezanu cukier,sól,pieprz Makaron ugotować według przepisu.Czosnek posiekać,pomidorki przekroić na połówki.Rozgrzać oliwę wrzucić pomidorki,czosnek,doprawić solą,pieprzem,cukrem,dodać żurawinę,zalać wermutem,dusić-3 min.Makaron połączyśćz sosem,dodać rukolę.Posypać startym parmezanem.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
PYSZNE KLUSKI Z MAKIEM Składniki: - 1/2 szklanki miodu - 1/2 szklanki słodkiej śmietanki - 1/2 szklanki mleka - 4-5 łyżek maku - 40 dag makaronu (muszelki, świderki, motylki, rurki, kolanka, penne) - sól Wykonanie: W rondelku z nierdzewnej stali podgrzewać na małym ogniu, stale mieszając, mleko, miód, śmietankę i mak- powinna powstać jednolita masa. W międzyczasie ugotować makaron w lekko osolonej wodzie. Odcedzić i wrzucić do miodowego sosu. Wymieszać. Podawać natychmiast po przygotowaniu. Irena K.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
MAKARON Z FETĄ, SUSZONYMI POMIDORAMI I ZE SZPINAKIEM Składniki:35 dag makaronu rurki, 1 porcja smażonego szpinaku, 15 dag suszonych pomidorów w oliwie, 15 dag sera feta, sól, kolorowy pieprz Przygotowanie:1) Zagotować wodę z solą, wrzucić makaron, zmniejszyć ogień i ugotować al dente. Odcedzić na sicie, lekko wystudzić. 2) Pomidory odcedzić, a na pozostałej oliwie podsmażyć ugotowany makaron. Dodać szpinak, pokrojony w drobną kostkę ser feta i pokrojone w paski pomidory. Smażyć 1-2 min., zestawić z ognia. Danie oprószyć obficie świeżo mielonym kolorowym pieprzem i od razu podawać. Smacznego! Marcin D.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
MAKARON SMAŻONY Z MIĘSEM I WARZYWAMI Składniki: 1 porcja gotowanego udźca indyka, 20 dag makaronu ryżowego, 1 pęczek dymki, 1 marchewka, 2 łodygi selera naciowego, 3 ząbki czosnku, 2 łyżki sosu sojowego, 3 łyżki oleju, 1/2 łyżeczki imbiru, chili. Wykonanie: 1) Makaron zalać wrzącą wodą, odstawić na 10-15 min. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić pokrojone w plasterki dymkę i seler naciowy, posiekany czosnek, pokrojoną w słupki marchewkę oraz pokrojone w paski mięso, smażyć ok. 10 min, cały czas mieszając. 2) Makaron osączyć, wymieszać z podsmażonymi składnikami. Wlać sos sojowy, doprawić imbirem oraz chili. Smażyć jeszcze kilka minut na małym ogniu. Podawać prosto z patelni. Smacznego! Marcin D.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
MAKARON POD BESZAMELEM Składniki- 50 dag makaronu (może być średniej grubości), 2 puszki markowych, np. marokańskich sardynek, 2 kopiaste łyżki koperku, łyżka masła, tłuszcz do wysmarowania formy, tarta bułka do posypania formy. Sos- 2 łyżki masła, kopiasta łyżka mąki, szklanka mleka, 2 łyżki śmietany, płaska łyżeczka przyprawy np. wegeta, szklanka utartego żółtego sera, sól, biały pieprz, szczypta gałki muszkatołowej. Wykonanie- Makaron gotujemy o 5 min., krócej,niż zaleca przepis umieszczony na opakowaniu, cedzimy na sicie, wykładamy do dużej salaterki, łączymy z masłem. Sardynki rozdrabniamy widelcem i wraz z oliwą z zalewy dodajemy do makaronu, całość posypujemy koperkiem, doprawiamy do smaku i przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką formy. Wyrównujemy powierzchnie. Przygotowujemy sos: na maśle zasmażamy mąkę, cały czas mieszając. Nie powinna się zrumienić, tylko stracić smak surowizny. Zasmażkę rozprowadzamy mlekiem i, cały czas mieszając, zagotowujemy. Dodajemy do sosu śmietanę, utartą gałkę muszkatołową, w niewielkiej ilości przyprawy (sól, pieprz, przesianą przez sito wegetę). Dobrze doprawiony, pikantny sos zestawiamy z ognia, przez chwilę ubijamy, by był lekko puszysty i pulchny, łączymy z utartym serem i równomiernie rozkładamy na makaronie. Zapiekamy w temp. 180° C przez 15-20 minut (czas zapiekania zależy od wysokości makaronowej warstwy). SMACZNEGO! Irena K.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Makaron zapiekany z musem jabłkowym Składniki: średniej wielkości salaterka ugotowanego makaronu, 50 ml musu jabłkowego, 2 kopiaste łyżki smażonej skórki pomarańczowej, cukier waniliowy, cynamon, cukier puder, szklanka 12% słodkiej śmietany, płaska łyżka budyniowego proszku o smaku waniliowym, jajko, tłuszcz do wysmarowania formy, tarta bułka do posypania formy. Wykonanie: Makaron dzielimy na 2 części. Większą wykładamy na spód wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką tortownicy. Mus jabłkowy łączymy ze skórką pomarańczową, wykładamy na makaron, posypujemy cynamonem, rozkładamy pozostały makaron, wyrównujemy powierzchnie. Sos: śmietanę dokładnie łączymy z jajkiem i budyniowym proszkiem, dodajemy cukier waniliowy i cukier puder, całość ubijamy, aż się lekko spieni. Gotowym sosem zalewamy makaron i od razu wstawiamy na 25-30 min do nagrzanego do temp. 200°C piekarnika. Podajemy, gdy jest zrumieniony, a boki lekko odstają od formy. Smacznego.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Makaron z sosem selerowym i migdałami 400 g pszennej mąki razowej drobnej 4 jajka łyżka oleju sól sos;300 g selera naciowego duża cebula łyżeczka soku z cytyny łyżeczka świeżego imbiru łyżka oleju 200 ml wywaru z warzyw sól,biały pieprz 120 g płatków migdałowych łyżeczka oleju Mąkę wymieszać z solą ,dodać jajka,olej.Zagnieść twarde ciasto.Podzielić na 4 części,przykryć i odstawić na 30 min. Sos-Seler obrać,drobno pokroić,cebulę posiekać.Rozgrzać olej,włożyć imbir,cebulę ,seler-smażyć 5 min.Dodać wywar warzywny,sok z cytryny,gotować 15 min.Doprawić solą i pieprzem.Każdą część ciasta rozwałkować jak najcieniej,pokroić w paseczki.Gotować w osolonym wrzątku.Płatki zrumienić na łyżeczce oleju.Gorący makaron polać sosem,posypać płatkami.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Makaron z brokułami 600 g brokułów 600 g makaronu 75 ml oliwy szczypta szafranu 3 szalotki 6 filetów sardeli z puszki 150 g rodzynek 60 g pestek pinii 80 g parmezanu bazylia sok z 1/ 2 cytryny Brokuły podzielić ,ugotować w wodzie z dodatkiem cytryny.Rozgrzać 45 ml oliwy ,zeszklić szalotki,włożyć brokuły,rozpuszczony szafran,przykryć.Na pozostałej oliwie dusić sardele,aż się rozpadną,dodać do warzyw,wraz z rodzynkami,wczesniej namoczone,pestkami pinii-dusić 5 min.W wodzie po gotowaniu brokułów ugotować makaron al dente.Połączyć z warzywami.Podawać posypany parmezanem,bazylią.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Makaron po bielsku 40 dag makaronu (świderki, rurki, penne,wstążki,kolanka, motylki wedle własnego uznania), 20 dag parówek ( mogą być drobiowe lub sojowe), 20 dag suszonych sliwek bez pestek, 2 cebule, 2 łyżki margaryny lub masła, sól, pieprz i cukier do smaku. Umyte i namoczone w ciepłej wodzie sliwki po napęcznieniu odcedzamy i kroimy w paseczki. Ugotowany al dente makaron mieszamy z łyżką margaryny. Cebulę pokrojoną w kostkę szklimy na pozostałej ilości tłuszczu. Dodajemy śliwki i dusimy chwilę. Parówki obrane ze skórek kroimy w plasterki, mieszamy ze śliwkami i cebulą i pod przykryciem dusimy ok.10 minut. Doprawiamy do smaku. Makaron wrzucamy do sosu, dokładnie mieszamy. Smacznego
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
SWIDERKI Z PALUSZKAMI KRABOWYMI 40 dag makaronu świderki 2 liście laurowe 20 dag paluszków krabowych 50 dag świeżych pomidorów 1 mała cebula 1-2 ząbki czosnku 1 łyżka masła 1/2 szkl oliwy z oliwek po2 łyżki posiekanej natki pietruszki i bazylii sól do smaku Cebulę pokroić w cienkie półplasterki ,obrany czosnek posiekać. Krabowe paluszki pokroić w kostkę. Pomidory sparzyć,zdjąć skórkę i pokroić w kostkę. Na głębokiej patelni rozgrzać2 łyżki oliwy,wrzucić czosnek ,dodać liście laurowe,cebule, natkę i bazylię ,dusić na niewielkim ogniu ciągle mieszając Następnie dodać pomidory . Na końcu wymieszać z pozostałą oliwą i paluszkami krabowymi. Zagotować osoloną wodę z masłem wrzucić makaron, ugotować al dente ,odcedzić , przełożyć do salaterki połączyć z sosem i podawać. WERMISZEL Z BAKALIAMI- deser 25 dag makaronu nitki 4 jaja 4 łyżki cukru 10 dag rodzynek 10 dag orzechów włoskich 10 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej 1 cukier wanilinowy lub kawałek wanilii 0tarta skórka z wyparzonej cytryny 2 łyżki margaryny i bułka tarta do naczynia żaroodpornego Makaron ugotować na półtwardo. Oddzielić białka od żółtek.Ubić pianę z białek,wsypać połowę cukru i jeszcze ubijać.Żółtka ubić z cukrem i cukrem wanilinowym na puch, następnie dodać skórkę cytrynową i namoczone i osączone rodzynki, posiekane orzechy i na koniec pianę z białek.Wszystko wymieszać z makaronem i przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego margaryną i wysypanną bułką tartą. Zapiekać w 180stopni C około 20 min . Podawać z bitą śmietanną.Można podawać na gorąco lub na zimno. ŁAZANKI Z KAPUSTĄ KISZONĄ I PIECZARKAMI 1/2 kg makarona łazanki 80 dag kapusty kiszonej 1/2 kg pieczarek 2 cebulę 1/2 kg cienkiej kiełbasy sól,pieprz, vegeta olej do smażenia Kiszoną kapustę obgotujemy w niewielkiej ilości wody.Cebulę obieramy ,kroimy w kostkę i na głebokiej patelni smażymy na złoto.Następnie łyżką cedzakową przekładamy kapustę na patelnie do cebuli,mieszamy i dodajemy przyprawy. Dusimy pod przykryciem około 15 min ,od czasu do czasu mieszając. W tym czasie myjemy ,obieramy i kroimy pieczarki .Podsmażamy je na osobnej patelni na oleju . pod koniec smażenia solimy i mieszamy .Przekładamy je do kapusty,mieszamy ,dodajemy pokrojoną w półplasterki kiełbasę i dusimy . Makaron gotujemy wg przepisu,odcedzamy i mieszamy z kapustą i pieczarkami. Doprawiamy do smaku . JAJECZNICA Z MAKARONEM RURKI 2 jaja 1szkl ugotowanego makaronu rurki 1łyżka szczypiorku 2łyżki startego żółtego sera szczypta soli 1 łyżka masła Na patelni rozgrzewamy masło ,dodajemy makaron ,gdy się rozgrzeje dodajemy jajka i smażymy .Gdy jajka się zetną ,przekładamy na talerz posypujemy szczypiorkiem i żółtym serem( można polać ketchupem).
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Słodkie wstążki 40 dag makaronu wstążki 1 szkl śmietany 5 winnych jabłek 20 dag malin 1/2 laski wanilii kieliszek likieru owocowego 4 łyżki masła po 2 łyżki miodu,cukru sok z cytryny szczypta szafranu Zagotować śmietanę z pokrojoną wanilią,szafranem,dodać miód gotować 5min.Jabłka pokroić w plasterki,skropić sokiem z cytryny.Rozgrzać masło smażyć jabłka posypane cukrem,aż się zeszlką,dodać maliny.polać likierem,wymieszać ,odstawić.Makaron ugotować według przepisu.Połączyć z sosem,i owocami.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Makaron z sosem kalafiorowym ugotowac makaron pene kalafior podzielic na male rozyczki ugotowac w osolonej wodzie odcedzic dwa lub trzy zabki czosnku przepuscic przez praske podsmazyc na odrobinie oleju dodac ugotowany kalafior dusic kilka minut doprawic pieprzem swiezo zmielonym i dodac ugotowany makaron wymieszac i gotowe smacznego
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
MAKARON Z BROKUŁAMI I PIERSIMI Z KURCZAKA opakowanie makaronu świderki 1/2 kg piersi z kurczaka 1 duży brokuł 1-3 cebule 40 dag pieczarek 2 ząbki czosnku pęczek koperku 3 duże pomidory lub 5-6 koktajlowych ser żółty (parmezan,gouda lub mozzarella) sól, pieprz do smaku oliwa z oliwek Mięso kroimy w kostkę i podsmażamy. Dodajemy rozgnieciony czosnek i smażymy na lekko złoto . Pieczarki myjemy kroimy w cienkie plasterki ,cebulę w cienkie talarki .Zdejmujemy mięso z patelni i smażymy na oliwie cebulę ,a potem pieczarki . W osolonej wodzie z łyżką oliwy gotujemy makaron(al dente).Podgotowujemy brokuł-powinien być jędrny. Na głębokiej patelni mieszamy delikatnie wszystkie składniki. Dodajemy pomidory pokrojone w ćwiartki i podsmażamy-krótko. Przekładamy na półmisek i posypujemy serem i koperkiem.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Rolada 15 dag makaronu rurki op ciasta francuskiego 40 dag mięsa mielonego wieprzowo-wołowe po 2 cebule,marchewki 1/2 szkl soku pomidorowego żółtko 3 łyżki stertego żółtego sera olej,sól,pieprz łyżka suszonych pomidorów Makaron ugotować al dente.Marchew i celulę drobno pokroić podsmażyć na 3 łyżkach oleju,dodać mięso,chwilę smażyć.podlać sokiem pomidorowym,doprawić przyprawami,dusić ok 15 min.Ciasto lekko rozwałkować,wyłożyć połowę masy mięsnej,makaron.Posypać serem,przykryć pozostałym serem.Zwinąć rulon.Przenieść na blachę wyłożoną papierem,posmarować żółtkiem,nakłuć w kilku miejscach.Piec 20 min-220 stopni.Podawać na gorąco.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Obiad z woka 2 piersi z kurczaka 25 dag makaronu ryżowego wstążki 2 ząbki czosnku zielona papryczka chili 4 łyżki oleju 3 łyżki sosu śliwkowego 1 owoc mango 3 świeże grzyby shiitake 1 szkl mleka kokosowego świeża bazylia Na rozgrzanym oleju w woku podsmażyć pokrojony czosnek,chili,dodać kurczaka pokrojonego w plastry-smażyc ok 3 min.Dodać sos śliwkowy,aż kurczak będzie złocisty.Mango i grzyby pokroic w paseczki,dodać do woka,smażyć ok 2 min.Wlać mleko,dusić aż odparuje połowa płynu.Makaron ugotować według przepisu,dodać do patelni,zamieszać ,posypać ziołami.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Kotlety z makaronu 30 dag drobnego makaronu wermiszel 30 dag szynki surowa 1 cebula 1 jajko sól,pieprz, Makoron gotujemy według przepisu.Celulę podsmażyć na tłuszczu.Szynke przepuśćić przez maszynkę.Makaron mieszamy z jajkiem ,mięsem ,dodajemy cebule ,doprawiamy do smaku solą i pieprzem.Formujemy kotlety,obtaczamy w bułce tartej.Smażymy na złoty kolor na rozgrzanym tłuszczu.Podajemy z sosem grzybowym lub pomidorowym. Makaron z łososiem 400 g makaronu wstążki sól papryczka chili 1 cebula ząbek czosnku 2 łyżki masła 100 ml białego wina 125 ml bulionu warzywnego 150 g żółtego sera 150 ml śmietany 400 g filecików z łososia 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki szczypiorku Makaron ugotować al dente.Chili pokroić w paski,Czosnek,cebule posiekać,zeszklić na łyżce masła,wlać bulion,wino,dodać ser i śmietanę ,gotować 5 min.Doprawić solą i pieprzem.Mięso pokroić w paski,usmażyć na łyżce masła,doprawić solą ,pieprzem,sokiem z cytryny.Makaron połączyć z sosem,łososiem,posypać szczypiorkiem. PIZZA 500 g makaronu rurki 500 g pieczerek 3 cebule 200 g żółtego sera 4 ząbki czosnku kilka pomidorków sól,pieprz,tymianek,oregano,papryka ,bazylia Makaron ugotować al dente.Pieczarki pokroić w plasterki,cebulę w piórka,zeszklić na oleju dodać czosnek,pieczarki,smażyć kilka minut.Doprawić solą i pieprzem,tymiankiem,oregano,papryką ,bazylią.Makaron ułożyć w natłuszczonej formie ,posmaroawć pieczarkami,ułożyć plasterki pomidora,posypać tartym serem.Zapiekać 20 min 180 stopni,podawać gorące
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz

Dodaj odpowiedź:

Przerwa techniczna ... ...