Świderki po tyrolsku
50 dag pełnoziarnistych świderek
25 dag pieczarek
2 łyżki oliwy
2 ząbki czosnku
10 dag chudego boczku
1 szkl wytrawnego białego wina
2 łyżki koncentratu pomidorowego
łyżka bazylii
sól,pieprz
2 łyżki szczypoirku
Pokrojone pieczarki odparować na suchej patelni,dodać oliwę,rozgnieciony czosnek ,podsmażyć.Osobno podsmażyć pokrojony boczek,wymieszać z pieczarkami.dodać wino,dusić bez przykrycia,aż odparuje połowa płynu.Dodać koncentrat,bazylię,doprawić solą i pieprzem,Makaron ugotować al dente,połączyć z sosem.Posypać szczypiorkiem
|
|
Makaron po warszawsku
Składniki:
40 dag średniego makaronu (rurki, penne, kolanka), 20 dag wędliny (szynka, parówki, salami), 1 szklanka śmietanki, 20 dag grubo startego sera, gałka muszkatołowa, garść posiekanej zieleniny (natka pietruszki, bazylia, szczypiorek), 1 łyżka masła lub margaryny, sól, pieprz.
Wykonanie:
Makaron ugotować al dente w dużej ilości osolonej wody. Zahartować, dolewając 1 szklankę zimnej wody i dokładnie odcedzić. Wymieszać z łyżką masła. Wędlinę pokroić w paseczki, wymieszać z makaronem i połową posiekanej zieleniny, przełożyć do formy do zapiekania. Śmietankę lekko ubić ze szczyptą gałki muszkatołowej, doprawić solą i pieprzem, wymieszać z połową sera. Zalać makaron. Posypać pozostałym serem i wstawić na 20 minut do nagrzanego piekarnika. Przed podaniem posypać zieleniną.
Smacznego!
Qlka 1986
|
|
MAKARON Z BRYNDZĄ
Składniki - 40 dag makaronu (świderki, rurki, penne, wstążki itp.), 5 dag wędzonego boczku, 5 dag bryndzy lub białego sera, garść posiekanej zieleniny (natka pietruszki, szczypiorek, majeranek, oregano), 1 cebula, 1 łyżka oliwy, sól i pieprz.
Wykonanie- Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na tłuszczu. Boczek pokroić w kostkę, dodać do cebuli i smażyć do chwili, gdy stanie się przezroczysty. Makaron ugotować "na ząb", czyli na półtwardo, w dużej ilości wody, osolonej w momencie zawrzenia, dokładnie odcedzić i dodać do boczku, wymieszać na małym ogniu. Bryndzę przetrzeć przez sito i posypać makaron, dodać zieleninę i dobrze wymieszać. Doprawić potrawę do smaku. Smacznego!
|
|
ŁAZANKI PO WARSZAWSKU
Składniki;
- 40 dag makaronu (może być domowy)
- 1 główka kapusty włoskiej (ok. 1 kg)
- 1/4 wędzonego chudego boczku lub mięsa z wędzonego indyka lub kurczaka)
- 2 cebule
- 1 łyżka przyprawy do zup w płynie (maggi)
- 1 łyżka oliwy lub oleju
- sól, pieprz
- garść posiekanej zieleniny (natka pietruszki, szczypiorek)
Wykonanie:
Kapustę oczyścić z zewnętrznych uszkodzonych liści, opłukać i przekroić na cztery części - z każdej części usunąć głąb i ugotować w osolonej wodzie. Odcisnąć i poszatkować. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na tłuszczu, dodać kapustę i wymieszać na małym ogniu. Mięso pokroić w paseczki lub kostkę, dodać do kapusty, dolać przyprawę i dusić na małym ogniu 3-5 min. Łazanki ugotować al dente w dużej ilości osolonej wody. Dodać do kapusty i dobrze wymieszać, dodając posiekaną zieleninę. Doprawić. SMACZNEGO
Irena K.
|
|
Kolorowe tagliatelle
40 dag makaronu tagliatelle
2 ząbki czosnku
80 dag pomidorków koktajlowych
4 łyżli oliwy
9 dag suszonej żurawiny amerykańskiej
100 ml wermutu
10 dag rukoli
6 dag parmezanu
cukier,sól,pieprz
Makaron ugotować według przepisu.Czosnek posiekać,pomidorki przekroić na połówki.Rozgrzać oliwę wrzucić pomidorki,czosnek,doprawić solą,pieprzem,cukrem,dodać żurawinę,zalać wermutem,dusić-3 min.Makaron połączyśćz sosem,dodać rukolę.Posypać startym parmezanem.
|
|
PYSZNE KLUSKI Z MAKIEM
Składniki:
- 1/2 szklanki miodu
- 1/2 szklanki słodkiej śmietanki
- 1/2 szklanki mleka
- 4-5 łyżek maku
- 40 dag makaronu (muszelki, świderki, motylki, rurki, kolanka, penne)
- sól
Wykonanie:
W rondelku z nierdzewnej stali podgrzewać na małym ogniu, stale mieszając, mleko, miód, śmietankę i mak- powinna powstać jednolita masa. W międzyczasie ugotować makaron w lekko osolonej wodzie. Odcedzić i wrzucić do miodowego sosu. Wymieszać. Podawać natychmiast po przygotowaniu.
Irena K.
|
|
MAKARON Z FETĄ, SUSZONYMI POMIDORAMI I ZE SZPINAKIEM
Składniki:35 dag makaronu rurki, 1 porcja smażonego szpinaku, 15 dag suszonych pomidorów w oliwie, 15 dag sera feta, sól, kolorowy pieprz
Przygotowanie:1) Zagotować wodę z solą, wrzucić makaron, zmniejszyć ogień i ugotować al dente. Odcedzić na sicie, lekko wystudzić.
2) Pomidory odcedzić, a na pozostałej oliwie podsmażyć ugotowany makaron. Dodać szpinak, pokrojony w drobną kostkę ser feta i pokrojone w paski pomidory. Smażyć 1-2 min., zestawić z ognia. Danie oprószyć obficie świeżo mielonym kolorowym pieprzem i od razu podawać.
Smacznego!
Marcin D.
|
|
MAKARON SMAŻONY Z MIĘSEM I WARZYWAMI
Składniki: 1 porcja gotowanego udźca indyka, 20 dag makaronu ryżowego, 1 pęczek dymki, 1 marchewka, 2 łodygi selera naciowego, 3 ząbki czosnku, 2 łyżki sosu sojowego, 3 łyżki oleju, 1/2 łyżeczki imbiru, chili.
Wykonanie: 1) Makaron zalać wrzącą wodą, odstawić na 10-15 min. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić pokrojone w plasterki dymkę i seler naciowy, posiekany czosnek, pokrojoną w słupki marchewkę oraz pokrojone w paski mięso, smażyć ok. 10 min, cały czas mieszając.
2) Makaron osączyć, wymieszać z podsmażonymi składnikami. Wlać sos sojowy, doprawić imbirem oraz chili. Smażyć jeszcze kilka minut na małym ogniu. Podawać prosto z patelni.
Smacznego!
Marcin D.
|
|
MAKARON POD BESZAMELEM
Składniki- 50 dag makaronu (może być średniej grubości), 2 puszki markowych, np. marokańskich sardynek, 2 kopiaste łyżki koperku, łyżka masła, tłuszcz do wysmarowania formy, tarta bułka do posypania formy.
Sos- 2 łyżki masła, kopiasta łyżka mąki, szklanka mleka, 2 łyżki śmietany, płaska łyżeczka przyprawy np. wegeta, szklanka utartego żółtego sera, sól, biały pieprz, szczypta gałki muszkatołowej.
Wykonanie- Makaron gotujemy o 5 min., krócej,niż zaleca przepis umieszczony na opakowaniu, cedzimy na sicie, wykładamy do dużej salaterki, łączymy z masłem. Sardynki rozdrabniamy widelcem i wraz z oliwą z zalewy dodajemy do makaronu, całość posypujemy koperkiem, doprawiamy do smaku i przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką formy. Wyrównujemy powierzchnie. Przygotowujemy sos: na maśle zasmażamy mąkę, cały czas mieszając. Nie powinna się zrumienić, tylko stracić smak surowizny. Zasmażkę rozprowadzamy mlekiem i, cały czas mieszając, zagotowujemy. Dodajemy do sosu śmietanę, utartą gałkę muszkatołową, w niewielkiej ilości przyprawy (sól, pieprz, przesianą przez sito wegetę). Dobrze doprawiony, pikantny sos zestawiamy z ognia, przez chwilę ubijamy, by był lekko puszysty i pulchny, łączymy z utartym serem i równomiernie rozkładamy na makaronie. Zapiekamy w temp. 180° C przez 15-20 minut (czas zapiekania zależy od wysokości makaronowej warstwy). SMACZNEGO!
Irena K.
|
|
Makaron zapiekany z musem jabłkowym
Składniki: średniej wielkości salaterka ugotowanego makaronu, 50 ml musu jabłkowego, 2 kopiaste łyżki smażonej skórki pomarańczowej, cukier waniliowy, cynamon, cukier puder, szklanka 12% słodkiej śmietany, płaska łyżka budyniowego proszku o smaku waniliowym, jajko, tłuszcz do wysmarowania formy, tarta bułka do posypania formy.
Wykonanie: Makaron dzielimy na 2 części. Większą wykładamy na spód wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką tortownicy. Mus jabłkowy łączymy ze skórką pomarańczową, wykładamy na makaron, posypujemy cynamonem, rozkładamy pozostały makaron, wyrównujemy powierzchnie.
Sos: śmietanę dokładnie łączymy z jajkiem i budyniowym proszkiem, dodajemy cukier waniliowy i cukier puder, całość ubijamy, aż się lekko spieni. Gotowym sosem zalewamy makaron i od razu wstawiamy na 25-30 min do nagrzanego do temp. 200°C piekarnika. Podajemy, gdy jest zrumieniony, a boki lekko odstają od formy. Smacznego.
|
|
Makaron z sosem selerowym i migdałami
400 g pszennej mąki razowej drobnej
4 jajka
łyżka oleju
sól
sos;300 g selera naciowego
duża cebula
łyżeczka soku z cytyny
łyżeczka świeżego imbiru
łyżka oleju
200 ml wywaru z warzyw
sól,biały pieprz
120 g płatków migdałowych
łyżeczka oleju
Mąkę wymieszać z solą ,dodać jajka,olej.Zagnieść twarde ciasto.Podzielić na 4 części,przykryć i odstawić na 30 min.
Sos-Seler obrać,drobno pokroić,cebulę posiekać.Rozgrzać olej,włożyć imbir,cebulę ,seler-smażyć 5 min.Dodać wywar warzywny,sok z cytryny,gotować 15 min.Doprawić solą i pieprzem.Każdą część ciasta rozwałkować jak najcieniej,pokroić w paseczki.Gotować w osolonym wrzątku.Płatki zrumienić na łyżeczce oleju.Gorący makaron polać sosem,posypać płatkami.
|
|
Makaron z brokułami
600 g brokułów
600 g makaronu
75 ml oliwy
szczypta szafranu
3 szalotki
6 filetów sardeli z puszki
150 g rodzynek
60 g pestek pinii
80 g parmezanu
bazylia
sok z 1/ 2 cytryny
Brokuły podzielić ,ugotować w wodzie z dodatkiem cytryny.Rozgrzać 45 ml oliwy ,zeszklić szalotki,włożyć brokuły,rozpuszczony szafran,przykryć.Na pozostałej oliwie dusić sardele,aż się rozpadną,dodać do warzyw,wraz z rodzynkami,wczesniej namoczone,pestkami pinii-dusić 5 min.W wodzie po gotowaniu brokułów ugotować makaron al dente.Połączyć z warzywami.Podawać posypany parmezanem,bazylią.
|
|
Makaron po bielsku
40 dag makaronu (świderki, rurki, penne,wstążki,kolanka, motylki wedle własnego uznania), 20 dag parówek ( mogą być drobiowe lub sojowe), 20 dag suszonych sliwek bez pestek, 2 cebule, 2 łyżki margaryny lub masła, sól, pieprz i cukier do smaku.
Umyte i namoczone w ciepłej wodzie sliwki po napęcznieniu odcedzamy i kroimy w paseczki. Ugotowany al dente makaron mieszamy z łyżką margaryny. Cebulę pokrojoną w kostkę szklimy na pozostałej ilości tłuszczu. Dodajemy śliwki i dusimy chwilę. Parówki obrane ze skórek kroimy w plasterki, mieszamy ze śliwkami i cebulą i pod przykryciem dusimy ok.10 minut. Doprawiamy do smaku. Makaron wrzucamy do sosu, dokładnie mieszamy.
Smacznego
|
|
SWIDERKI Z PALUSZKAMI KRABOWYMI
40 dag makaronu świderki
2 liście laurowe
20 dag paluszków krabowych
50 dag świeżych pomidorów
1 mała cebula
1-2 ząbki czosnku
1 łyżka masła
1/2 szkl oliwy z oliwek
po2 łyżki posiekanej natki pietruszki i bazylii
sól do smaku
Cebulę pokroić w cienkie półplasterki ,obrany czosnek posiekać. Krabowe paluszki pokroić w kostkę. Pomidory sparzyć,zdjąć skórkę i pokroić w kostkę.
Na głębokiej patelni rozgrzać2 łyżki oliwy,wrzucić czosnek ,dodać liście laurowe,cebule, natkę i bazylię ,dusić na niewielkim ogniu ciągle mieszając Następnie dodać pomidory . Na końcu wymieszać z pozostałą oliwą i paluszkami krabowymi.
Zagotować osoloną wodę z masłem wrzucić makaron, ugotować al dente ,odcedzić , przełożyć do salaterki połączyć z sosem i podawać.
WERMISZEL Z BAKALIAMI- deser
25 dag makaronu nitki
4 jaja
4 łyżki cukru
10 dag rodzynek
10 dag orzechów włoskich
10 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej
1 cukier wanilinowy lub kawałek wanilii
0tarta skórka z wyparzonej cytryny
2 łyżki margaryny i bułka tarta do naczynia żaroodpornego
Makaron ugotować na półtwardo. Oddzielić białka od żółtek.Ubić pianę z białek,wsypać połowę cukru i jeszcze ubijać.Żółtka ubić z cukrem i cukrem wanilinowym na puch, następnie dodać skórkę cytrynową i namoczone i osączone rodzynki, posiekane orzechy i na koniec pianę z białek.Wszystko wymieszać z makaronem i przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego margaryną i wysypanną bułką tartą. Zapiekać w 180stopni C około 20 min . Podawać z bitą śmietanną.Można podawać na gorąco lub na zimno.
ŁAZANKI Z KAPUSTĄ KISZONĄ I PIECZARKAMI
1/2 kg makarona łazanki
80 dag kapusty kiszonej
1/2 kg pieczarek
2 cebulę
1/2 kg cienkiej kiełbasy
sól,pieprz, vegeta
olej do smażenia
Kiszoną kapustę obgotujemy w niewielkiej ilości wody.Cebulę obieramy ,kroimy w kostkę i na głebokiej patelni smażymy na złoto.Następnie łyżką cedzakową przekładamy kapustę na patelnie do cebuli,mieszamy i dodajemy przyprawy. Dusimy pod przykryciem około 15 min ,od czasu do czasu mieszając. W tym czasie myjemy ,obieramy i kroimy pieczarki .Podsmażamy je na osobnej patelni na oleju . pod koniec smażenia solimy i mieszamy .Przekładamy je do kapusty,mieszamy ,dodajemy pokrojoną w półplasterki kiełbasę i dusimy . Makaron gotujemy wg przepisu,odcedzamy i mieszamy z kapustą i pieczarkami. Doprawiamy do smaku .
JAJECZNICA Z MAKARONEM RURKI
2 jaja
1szkl ugotowanego makaronu rurki
1łyżka szczypiorku
2łyżki startego żółtego sera
szczypta soli
1 łyżka masła
Na patelni rozgrzewamy masło ,dodajemy makaron ,gdy się rozgrzeje dodajemy jajka i smażymy .Gdy jajka się zetną ,przekładamy na talerz posypujemy szczypiorkiem i żółtym serem( można polać ketchupem).
|
|
Słodkie wstążki
40 dag makaronu wstążki
1 szkl śmietany
5 winnych jabłek
20 dag malin
1/2 laski wanilii
kieliszek likieru owocowego
4 łyżki masła
po 2 łyżki miodu,cukru
sok z cytryny
szczypta szafranu
Zagotować śmietanę z pokrojoną wanilią,szafranem,dodać miód gotować 5min.Jabłka pokroić w plasterki,skropić sokiem z cytryny.Rozgrzać masło smażyć jabłka posypane cukrem,aż się zeszlką,dodać maliny.polać likierem,wymieszać ,odstawić.Makaron ugotować według przepisu.Połączyć z sosem,i owocami.
|
|
Makaron z sosem kalafiorowym
ugotowac makaron pene kalafior podzielic na male rozyczki ugotowac w osolonej wodzie odcedzic dwa lub trzy zabki czosnku przepuscic przez praske podsmazyc na odrobinie oleju dodac ugotowany kalafior dusic kilka minut doprawic pieprzem swiezo zmielonym i dodac ugotowany makaron wymieszac i gotowe smacznego
|
|
MAKARON Z BROKUŁAMI I PIERSIMI Z KURCZAKA
opakowanie makaronu świderki
1/2 kg piersi z kurczaka
1 duży brokuł
1-3 cebule
40 dag pieczarek
2 ząbki czosnku
pęczek koperku
3 duże pomidory lub 5-6 koktajlowych
ser żółty (parmezan,gouda lub mozzarella)
sól, pieprz do smaku
oliwa z oliwek
Mięso kroimy w kostkę i podsmażamy. Dodajemy rozgnieciony czosnek i smażymy na lekko złoto . Pieczarki myjemy kroimy w cienkie plasterki ,cebulę w cienkie talarki .Zdejmujemy mięso z patelni i smażymy na oliwie cebulę ,a potem pieczarki . W osolonej wodzie z łyżką oliwy gotujemy makaron(al dente).Podgotowujemy brokuł-powinien być jędrny. Na głębokiej patelni mieszamy delikatnie wszystkie składniki. Dodajemy pomidory pokrojone w ćwiartki i podsmażamy-krótko. Przekładamy na półmisek i posypujemy serem i koperkiem.
|
|
Rolada
15 dag makaronu rurki
op ciasta francuskiego
40 dag mięsa mielonego wieprzowo-wołowe
po 2 cebule,marchewki
1/2 szkl soku pomidorowego
żółtko
3 łyżki stertego żółtego sera
olej,sól,pieprz
łyżka suszonych pomidorów
Makaron ugotować al dente.Marchew i celulę drobno pokroić podsmażyć na 3 łyżkach oleju,dodać mięso,chwilę smażyć.podlać sokiem pomidorowym,doprawić przyprawami,dusić ok 15 min.Ciasto lekko rozwałkować,wyłożyć połowę masy mięsnej,makaron.Posypać serem,przykryć pozostałym serem.Zwinąć rulon.Przenieść na blachę wyłożoną papierem,posmarować żółtkiem,nakłuć w kilku miejscach.Piec 20 min-220 stopni.Podawać na gorąco.
|
|
Obiad z woka
2 piersi z kurczaka
25 dag makaronu ryżowego wstążki
2 ząbki czosnku
zielona papryczka chili
4 łyżki oleju
3 łyżki sosu śliwkowego
1 owoc mango
3 świeże grzyby shiitake
1 szkl mleka kokosowego
świeża bazylia
Na rozgrzanym oleju w woku podsmażyć pokrojony czosnek,chili,dodać kurczaka pokrojonego w plastry-smażyc ok 3 min.Dodać sos śliwkowy,aż kurczak będzie złocisty.Mango i grzyby pokroic w paseczki,dodać do woka,smażyć ok 2 min.Wlać mleko,dusić aż odparuje połowa płynu.Makaron ugotować według przepisu,dodać do patelni,zamieszać ,posypać ziołami.
|
|
Kotlety z makaronu
30 dag drobnego makaronu wermiszel
30 dag szynki surowa
1 cebula
1 jajko
sól,pieprz,
Makoron gotujemy według przepisu.Celulę podsmażyć na tłuszczu.Szynke przepuśćić przez maszynkę.Makaron mieszamy z jajkiem ,mięsem ,dodajemy cebule ,doprawiamy do smaku solą i pieprzem.Formujemy kotlety,obtaczamy w bułce tartej.Smażymy na złoty kolor na rozgrzanym tłuszczu.Podajemy z sosem grzybowym lub pomidorowym.
Makaron z łososiem
400 g makaronu wstążki
sól
papryczka chili
1 cebula
ząbek czosnku
2 łyżki masła
100 ml białego wina
125 ml bulionu warzywnego
150 g żółtego sera
150 ml śmietany
400 g filecików z łososia
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki szczypiorku
Makaron ugotować al dente.Chili pokroić w paski,Czosnek,cebule posiekać,zeszklić na łyżce masła,wlać bulion,wino,dodać ser i śmietanę ,gotować 5 min.Doprawić solą i pieprzem.Mięso pokroić w paski,usmażyć na łyżce masła,doprawić solą ,pieprzem,sokiem z cytryny.Makaron połączyć z sosem,łososiem,posypać szczypiorkiem.
PIZZA
500 g makaronu rurki
500 g pieczerek
3 cebule
200 g żółtego sera
4 ząbki czosnku
kilka pomidorków
sól,pieprz,tymianek,oregano,papryka ,bazylia
Makaron ugotować al dente.Pieczarki pokroić w plasterki,cebulę w piórka,zeszklić na oleju dodać czosnek,pieczarki,smażyć kilka minut.Doprawić solą i pieprzem,tymiankiem,oregano,papryką ,bazylią.Makaron ułożyć w natłuszczonej formie ,posmaroawć pieczarkami,ułożyć plasterki pomidora,posypać tartym serem.Zapiekać 20 min 180 stopni,podawać gorące
|
Strona 3 z 5
Dodaj odpowiedź:
Przerwa techniczna ... ...
|