Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Użytkownik

Podaj przepis, wygraj zapas Makaronu Międzybrodzkiego

Utworzony przez Justyna, 18 stycznia 2013 r. o 15:00
CHIŃSKA ZUPA Z MIESEM I MAKARONEM DOMOWEJ ROBOTY Składniki : 1 litr bulionu warzywnego, 300 g schabu bez kości,2 głowki kapusty pekińskiej,150 g pieczarek,4 dymki,300 g makaronu ryżowego,1 łyżka imbiru,1 ząbek czosnku,5 łyżek sosu sojowego,2 łyzki miodu Plastry mięsa kroimy na pół,potem w poprzek,tak by powstały cienkie plasterki.Odcinamy tłuszcz. W garnku zagotowujemy bulion z mięsem,połową sosu sojowego,imbirem i zmiażdżonym czosnkiem. Po kilku minutach mięso wyjmujemy i podsmażamy na woku lub na patelni z dodatkiem pozostałego sosu sojowego,miodu i odrobiny bulionu. Do garnka z bulionem dodajemy na duże kawałki kapustę,pokrojone w plastry pieczarki oraz makaron. Gotujemy kilka minut. Do miseczek nakładamy mięso i zalewamy je zupą. Zajadamy pałeczkami jak Chińczycy. Kto nie potrafi może jeść zupę łyżką. Smacznego.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
INDYK Z ANANASEM I MAKARONEM 225 g piersi indyka.pokrojonej w paski 100 g makaronu chińskiego jajecznego 2 łyżki masła ząbek czosnku opakowanie mieszanki mrożonych warzyw-300 g 100g pieczarek puszka ananasa-225 g 175 g kiełków fasoli 2 pomidory 2 łyżki sosu sojowego sól,pieprz Mięso usmażyć na maśle ok 3min.Dodajemy czosnek,mieszankę warzywną,pieczarki pokrojone w plasterki i smażymy kolejne 3 min.Dodajemy ananasa pokrojronego w małe kawałki razem z sokiem,,kiełki fasoli,pomidory,sos sojowy,doprawiamy solą i pieprzem.Dusimy pod przykryciem 5 min.W międzyczasie gotujemy makaron,dodajemy do warzyw. SZYBKI INDYK 4 plastry mięsa z piersi indyka 100g niebieskiego sera pleśniowego 2 łyżki masła 2 łyżki sosu worcester sól,pieprz 1 pomidor 1/2 zielonego ogórka Mięso pokroić w kawałki ,podsmażyć ma maśle.Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu.Połączyć z mięsem,dodać ser pokrojony w kostkę,sos,doprawić solą i pieprzem.Całość podsmażamy tak ,aby ser się całkowicie rozpuscił.Każdą porcję posypujemy posiekanym pomidorem i ogódkiem.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
"Szybkie danie" Składniki: 400 g makaronu kokardki lub świderki 300 g szpinaku 4 ząbki czosnku polskiego Sól Masło prawdziwe Serek topiony Przygotowanie: Czosnek rozgnieść zeszklić na maśle, dodać szpinak i serek topiony, dusić 5 minut. Makaron ugotować i dodać do przygotowanego szpinaku, posolić. Można posypać startym żółtym serem. Pycha.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Polędwiczki na makaronie 2-3 polędwiczki wieprzowe, 2 duże pory,op.sera pleśniowego ( wskazany niebieski, ale może byc inny), 25 dag makaronu kokardki, 1 szkl.bulionu, 10 pomidorów koktajlowych,vegeta,sól,pieprz. Makaron gotujemy al dente.Pokrojone w 2-cm plastry polędwiczki delikatnie rozbijamy,oprószmy solą i pieprzem, smażymy na oleju. Oczyszczone pory kroimy w półplasterki , podsmażamy na tłuszczu na którym smażyliśmy mięso. oprószamy vegetą. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach.Pomidory przekrawamy. Do natłuszczonego żaroodpornego naczynia wkładamy 1/2 makaronu, posypujemy 1/2 sera,ponownie makaron i posypujemy serem. Przykrywamy warstwą pora i kładziemy polędwiczki. W wolne miejsca wkładamy pomidory.Polewamy bulionem.Zapiekamy pod przykryciem ok.20 minut w temp. 180 stopni. Smacznego
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Makaron Międzybrodzki z tuńczykiem w sosie śmietanowym. Składniki: 1 opakowanie makaronu Międzybrodzkiego świderki 1 puszka tuńczyka w kawałkach w oleju 7 ząbków czosnku opakowanie śmietany 18% 400ml. (duży kubek) sól pieprz 1 łyżka oliwy z oliwek 10 dkg sera żółtego parę listków świeżej bazyli Wykonanie: Makaron gotujemy na pół twardo,odcedzamy i odstawiamy.Na głębszej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i dodajemy dwa ząbki czosnku,pokrojonego w plasterki.Gdy czosnek jest zrumieniony,wyciągamy i wyżucamy go,gdyż nie nadaje się do jedzenia. Do aromatycznego tłuszczu dodajemy puszkę tuńczyka w oleju,sól i pieprz do smaku.Następnie do rozgrzanego na patelni tuńczyka,dodajemy śmietanę 18%.Gdy sos jest gorący,dodajemy 5 ząbków czosnku wyciśniętego przez praskę,mieszamy. Gdy sos jest gotowy dodajemy ugotowany makaron i jeszczę przez chwilę mieszamy,aby dobrze się zagrzał.Gotowe danie wykładamy na talerze i posypujemy drobno startym żółym serem i odrobiną posiekanej bazyli.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
MAKARON Z KURCZAKIEM I KURKAMI SKŁADNIKI: 1 kostka rosołu drobowiego 250 g kurek 1 filet z kurczaka kawałek pora 1 mała cebula 2 łyżi masła 1 szkl. śmietany 30% 1 łyżka posiekanej natki pietruszki sól, pieprz makaron rurki WYKONANIE: Kurki oczyścić, większe przekroić. Filet pokroić w kostkę, pora w plasterki. Cebulę obrać i posiekać, zeszklić na maśle, dodać kurki, mięso i por. Dusić razem przez około 10 min. Dodać kostkę rosołową i wlać śmietanę.Doprawić do smaku solą i pieprzem. Makaron ugotować. Przed połączeniem z makaronem dodać natkę pietruszki. SMACZNEGO!
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
PESTO SZPINAKOWE bazylia świeża (pęczek) 2-3 ząbki czosnku pieprz 2 łyżki zielonych oliwek 1 łyżka natki pietruszki 2 łyżki nasion słonecznika oliwa z oliwek ser parmezan Wszystkie składniki zmiksować w blenderze na jednolitą masę. 1 cebula 40 dag szpinaku (może być mrożony) sól, pieprz 1 łyżka masłą makaron spaghetti Na masło wrzucamy pokrojoną cebulę i przyprawy. Dusimy do miękkości. Dodajemy szpinak, dusimy przez chwilę. Dodajemy przygotowane wcześniej pesto i dokładnie mieszamy. Wrzucamy ugotowany wczesniej makaron i mieszamy z sosem. Gotowe danie posypujemy parmezanem.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
ZAPIEKANKA BOLOŃSKA 25 dag makaronu świderki 1 cebula pół papryki czerwonej 1 marchewka 3 łyżki oliwy z oliwek 25 dag mięsa mielonego wieprzowego koncentrat pomidorowy 50 g startego żółtego sera sól, pieprz Makaron ugotować w dużej ilości osolonej wody. Odsączyć. Warzywa oczyścić. Cebulę i paprykę pokroić w kostkę. Marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Poddusićna oliwie, dodać mięso i smażyć przez 10 min. Dodać koncentrat pomidorowy, dolać trochę wody. Zagotować. Doprawić solą i pieprzem. W naczyniu do zapiekania układać warstwami: makaron, sos mięsny, ser. Wstawić do nagrzanego piekarnika, zapiekać 15 min pod przykryciem.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
ZUPA KUKURYDZIANA Z MUSZELKAMI małe opak ugotowanego, makaronu drobne muszelki ewentualnie małe rurki puszka kukurydzy bez zalewy 2 plastry selera 1papryka czerwona 1 cebula ząbek czosnku 1 marchew 1pietruszka 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka sproszkowanego imbiru liść laurowy pieprz kolorowy 2kostki bulionu cielęcego 1szkl mleka 1/4 kost masła sól do smaku Cebulę ,czosnek,paprykę i seler pokroić w kostkę .Marchew i pietruszkę zetrzeć na tarce.To wszystko podsmażyć na maśle ,dodać kukurydzę ,doprawić curry.Zagotować wodę z kostkami rosołowymi , liściem laurowym i kolorowym pieprzem .Dodać warzywa z patelni .Chwilę pogotować, a następnie dodać imbir i mleko. Doprawić solą i pieprzem. Podawać z makaronem ugotowanym osobno. BABCINY MAKARON Z TWAROGIEM opak makaronu wstążki lub świderki 10 dag wędzonego boczku 2 łyżki stopionej słoniny 1/2 szkl skwarków 2 kostki półtłustego twarogu sól do smaku Boczek podsmażyć na stopionej słoninie ,następnie dodać skwarki. Ser rozdrobnić widelcem. Makaron ugotować w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu . Odcedzić i wymieszać z tłuszczem ,boczkiem i serem. Podawać ciepłe.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Penne z kurczakiem w jogurcie z kiwi Makaron penne 0,5 kg filetu z kurczaka 1 duża cebula 2 twarde kiwi 2 szt papryki czerwonej 400 g jogurtu naturalnego 100 g sera typu feta Cebulę pokroić i zeszklić na patelni, dodać kawałki piersi kurczaka, podsmażyć, dodać pokrojona czerwona paprykę –Zalać niewielka ilością wody i dodać duże opakowanie naturalnego jogurtu. Doprawić sola(mało soli, bo sos będzie posypany fetą), pieprzem, curry, kolendrą, bazylią i czym tam kto lubi. Raczej nie ma potrzeby zagęszczania, ale gdyby jogurt był rzadki to zagęścić np. startym ziemniakiem albo zielonym bananem . Gdy już sos będzie gotowy wyłączyć go i przykryć. Kiwi obrać ze skóry i pokroić w połplastry. Dodać do sosu, zamieszać aby kiwi złapało temperaturę. Nie można kiwi zagotować bo straci kolor i smak. Makaron ugotować na półtwardo, polać sosem i posypywać serem typu feta lub bałkańskim lub innym słonym serem.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Makaron z indykiem w sosie gruszkowo - borowkowym Paczka makaronu np świderki 500 g mięsa z indyka cebula 2 duże twarde gruszki 200 g czerwonej borówki najlepiej świeża albo mrożona świeży tymianek i rozmaryn 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej sól, pieprz cukier Mięsko pokroić na kawałki, obsmażyć na patelni, dodać pokrojona cebulkę. Borówkę wrzucić do rondla, zalać mała ilością wody, dodać cukier do smaku ma być lekko kwaskowe zagęścić mąką ziemniaczaną, dodać indyka z cebulką, sól, pieprz i zioła. Gruszki obrać ze skórki, pokroić wzdłuż na 1 cm grubości ćwiarteczki dodać do sosu, gotować aż wszystko zmięknie. Makaron ugotować na półtwardo i podać sosem
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
spaghetti z mięsnymi kulkami 0,5 kg mięsa mielonego najlepiej drobiowego 3 cebule jajko kasza manna 3 łyżki ser żółty tarty mleko (troche- 1/2 szkl) przecier pom, sól, pieprz makaron spagetti Mieso, jajko, kasza manna, sol pieprz- wymieszac i uformować malutkie kuleczki, biorę masę na łyżeczke i formuje małe kulki. sos: Cebule pokroić w kostkę i podsmażyć w rondlu na oleju, dodać oregano, pomidory, mleko. Jak za gęste to dodać wody. Wkładać pulpety delikatnie po 1 sztuce. Przykryć i niech sie ze 20 min pogotuje. Staram sie nie mieszać za mocno bo pulpety się porozpadają. Najlepiej wcale nie mieszać tylko potrzasać garnkiem i postawić go na płytce. Wiec garnek z grubym dnem obowiązkowo. Gotuje do tego makaron spaghetti i na talerzu posypuję serem. Pyszne i bardzo delikatne.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
TAJSKI SMAŻONY MAKARON Składniki: 175 g makaronu ryżowego 4 łyzki oleju 225 g pokrojonego w kostke tofu 3 zmiażdżone ząbki czosnku 55 g suszonych krewetek 3 łyzki posiekanej konserwowej rzepy 4 łyżki sosu sojowego 2 łyzki cukru palmowego 1 łyzka sosu sojowego pół łyżeczki soku z cytryny 2 roztrzepane jajka 1 łyżka szczypioru z czosnku 1/3 szklanki posiekanych prażonych orzechów ziemnych 2 szklanki kiełków fasoli Makaron ryżowy trzeba namoczyć we wrzącej wodzie ok 10-15 minut. Osączyć.Odstawic. W woku rozgrzać olej i smażyć tofu, aż zbrązowieje ze wszystkich stron. Wyjąć tofu z woka używając do tego łyżki cedzakowej. Wrzucić czosnek,suszone krewetki do woka i smażyć około 2 minuty. Zmniejszyć ogień pod wokiem i dodac makaron ryżowy. Smazyć 5 minut często mieszając.Dodac rzepę konserwową,odrobinę sosu rybnego,cukier,sos sojowy,sok z cytryny i smąyć 2 minuty. Dodać roztrzepane jajka i smażyć aż się zetną.Dodać tofu,szczypior z czosnku,orzeszki ziemne i kielki fasoli.Natychmiast podawać
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Makaron japoński na ostro - ( Makaron mocno przyprawiony chili z ziarnami sezamu nadającymi pyszny orzechowy smak. ) Składniki : 500 g świeżego makaronu japońskiego ( można zastapić 500 g makaronu ryżowego lub 500 g cienkiego makaronu jajecznego ) 1 łyżka stołowa oleju sezamowego 1 łyżka stołowa nasion sezamowych 1 łyżka stołowa oleju kukurydzianego 1 czerwona cebula, pokrojona w plasterki 1 szklanka groszku cukrowego 175 g marchewki, cienko pokrojonej 350 g białej kapusty, poszatkowanej 3 łyżki stołowe słodkiego sosu chili 2 szalotki, pokrojone do przybrania Przygotowanie : Zagotować duży garnek wody. Wrzucić makaron i gotować przez 2-3 minuty. Dokładnie odcedzić. Wymieszać makaron z olejem sezamowym i nasionami sezamu. W dużym woku jeśli ktoś nie posiada może być na patelni rozgrzać olej kukurydziany. Wrzucić cebulę, groszek, marchewkę i kapustę i smażyć przez 5 minut. Dodać słodki sos chili i smażyć przez 2 minuty, mieszając od czasu do czasu. Do woka wrzucić makaron i dokładnie mieszać przez kolejne 2-3 minuty. Jeśli makaron ma być podawany oddzielnie, przełożyć go do miseczek. Przełożyć makaron z warzywami do cipepłych miseczek. Przybrać pokrojoną szalotką i podawać natychmiast.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
co się dzieje z rozwiązaniem,ponad miesiąc skończył się konkurs?
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
gość napisał:
co się dzieje z rozwiązaniem,ponad miesiąc skończył się konkurs?
chyba Redakcja zapomniała o tym konkursie
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Redakcjo, może już najwyższy czas wybrać laureatów w tym konkursie skoro skończył się prawie półtora miesiąca temu a i następny już rozstrzygnięty ??? Hallo, jest tam kto ???
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Strona 5 z 5

Dodaj odpowiedź:

Przerwa techniczna ... ...