CHIŃSKA ZUPA Z MIESEM I MAKARONEM DOMOWEJ ROBOTY
Składniki : 1 litr bulionu warzywnego, 300 g schabu bez kości,2 głowki kapusty pekińskiej,150 g pieczarek,4 dymki,300 g makaronu ryżowego,1 łyżka imbiru,1 ząbek czosnku,5 łyżek sosu sojowego,2 łyzki miodu
Plastry mięsa kroimy na pół,potem w poprzek,tak by powstały cienkie plasterki.Odcinamy tłuszcz.
W garnku zagotowujemy bulion z mięsem,połową sosu sojowego,imbirem i zmiażdżonym czosnkiem.
Po kilku minutach mięso wyjmujemy i podsmażamy na woku lub na patelni z dodatkiem pozostałego sosu sojowego,miodu i odrobiny bulionu.
Do garnka z bulionem dodajemy na duże kawałki kapustę,pokrojone w plastry pieczarki oraz makaron.
Gotujemy kilka minut.
Do miseczek nakładamy mięso i zalewamy je zupą.
Zajadamy pałeczkami jak Chińczycy.
Kto nie potrafi może jeść zupę łyżką.
Smacznego.
|
|
INDYK Z ANANASEM I MAKARONEM
225 g piersi indyka.pokrojonej w paski
100 g makaronu chińskiego jajecznego
2 łyżki masła
ząbek czosnku
opakowanie mieszanki mrożonych warzyw-300 g
100g pieczarek
puszka ananasa-225 g
175 g kiełków fasoli
2 pomidory
2 łyżki sosu sojowego
sól,pieprz
Mięso usmażyć na maśle ok 3min.Dodajemy czosnek,mieszankę warzywną,pieczarki pokrojone w plasterki i smażymy kolejne 3 min.Dodajemy ananasa pokrojronego w małe kawałki razem z sokiem,,kiełki fasoli,pomidory,sos sojowy,doprawiamy solą i pieprzem.Dusimy pod przykryciem 5 min.W międzyczasie gotujemy makaron,dodajemy do warzyw.
SZYBKI INDYK
4 plastry mięsa z piersi indyka
100g niebieskiego sera pleśniowego
2 łyżki masła
2 łyżki sosu worcester
sól,pieprz
1 pomidor
1/2 zielonego ogórka
Mięso pokroić w kawałki ,podsmażyć ma maśle.Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu.Połączyć z mięsem,dodać ser pokrojony w kostkę,sos,doprawić solą i pieprzem.Całość podsmażamy tak ,aby ser się całkowicie rozpuscił.Każdą porcję posypujemy posiekanym pomidorem i ogódkiem.
|
|
"Szybkie danie"
Składniki:
400 g makaronu kokardki lub świderki
300 g szpinaku
4 ząbki czosnku polskiego
Sól
Masło prawdziwe
Serek topiony
Przygotowanie:
Czosnek rozgnieść zeszklić na maśle, dodać szpinak i serek topiony, dusić 5 minut.
Makaron ugotować i dodać do przygotowanego szpinaku, posolić.
Można posypać startym żółtym serem.
Pycha.
|
|
Polędwiczki na makaronie
2-3 polędwiczki wieprzowe, 2 duże pory,op.sera pleśniowego ( wskazany niebieski, ale może byc inny), 25 dag makaronu kokardki, 1 szkl.bulionu, 10 pomidorów koktajlowych,vegeta,sól,pieprz.
Makaron gotujemy al dente.Pokrojone w 2-cm plastry polędwiczki delikatnie rozbijamy,oprószmy solą i pieprzem, smażymy na oleju. Oczyszczone pory kroimy w półplasterki , podsmażamy na tłuszczu na którym smażyliśmy mięso. oprószamy vegetą. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach.Pomidory przekrawamy. Do natłuszczonego żaroodpornego naczynia wkładamy 1/2 makaronu, posypujemy 1/2 sera,ponownie makaron i posypujemy serem. Przykrywamy warstwą pora i kładziemy polędwiczki. W wolne miejsca wkładamy pomidory.Polewamy bulionem.Zapiekamy pod przykryciem ok.20 minut w temp. 180 stopni.
Smacznego
|
|
Makaron Międzybrodzki z tuńczykiem w sosie śmietanowym.
Składniki:
1 opakowanie makaronu Międzybrodzkiego świderki
1 puszka tuńczyka w kawałkach w oleju
7 ząbków czosnku
opakowanie śmietany 18% 400ml. (duży kubek)
sól
pieprz
1 łyżka oliwy z oliwek
10 dkg sera żółtego
parę listków świeżej bazyli
Wykonanie:
Makaron gotujemy na pół twardo,odcedzamy i odstawiamy.Na głębszej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i dodajemy dwa ząbki czosnku,pokrojonego w plasterki.Gdy czosnek jest zrumieniony,wyciągamy i wyżucamy go,gdyż nie nadaje się do jedzenia.
Do aromatycznego tłuszczu dodajemy puszkę tuńczyka w oleju,sól i pieprz do smaku.Następnie do rozgrzanego na patelni tuńczyka,dodajemy śmietanę 18%.Gdy sos jest gorący,dodajemy 5 ząbków czosnku wyciśniętego przez praskę,mieszamy.
Gdy sos jest gotowy dodajemy ugotowany makaron i jeszczę przez chwilę mieszamy,aby dobrze się zagrzał.Gotowe danie wykładamy na talerze i posypujemy drobno startym żółym serem i odrobiną posiekanej bazyli.
|
|
MAKARON Z KURCZAKIEM I KURKAMI
SKŁADNIKI:
1 kostka rosołu drobowiego
250 g kurek
1 filet z kurczaka
kawałek pora
1 mała cebula
2 łyżi masła
1 szkl. śmietany 30%
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz
makaron rurki
WYKONANIE:
Kurki oczyścić, większe przekroić. Filet pokroić w kostkę, pora w plasterki. Cebulę obrać i posiekać, zeszklić na maśle, dodać kurki, mięso i por. Dusić razem przez około 10 min. Dodać kostkę rosołową i wlać śmietanę.Doprawić do smaku solą i pieprzem. Makaron ugotować. Przed połączeniem z makaronem dodać natkę pietruszki.
SMACZNEGO!
|
|
PESTO SZPINAKOWE
bazylia świeża (pęczek)
2-3 ząbki czosnku
pieprz
2 łyżki zielonych oliwek
1 łyżka natki pietruszki
2 łyżki nasion słonecznika
oliwa z oliwek
ser parmezan
Wszystkie składniki zmiksować w blenderze na jednolitą masę.
1 cebula
40 dag szpinaku (może być mrożony)
sól, pieprz
1 łyżka masłą
makaron spaghetti
Na masło wrzucamy pokrojoną cebulę i przyprawy. Dusimy do miękkości. Dodajemy szpinak, dusimy przez chwilę. Dodajemy przygotowane wcześniej pesto i dokładnie mieszamy. Wrzucamy ugotowany wczesniej makaron i mieszamy z sosem.
Gotowe danie posypujemy parmezanem.
|
|
ZAPIEKANKA BOLOŃSKA
25 dag makaronu świderki
1 cebula
pół papryki czerwonej
1 marchewka
3 łyżki oliwy z oliwek
25 dag mięsa mielonego wieprzowego
koncentrat pomidorowy
50 g startego żółtego sera
sól, pieprz
Makaron ugotować w dużej ilości osolonej wody. Odsączyć. Warzywa oczyścić. Cebulę i paprykę pokroić w kostkę. Marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Poddusićna oliwie, dodać mięso i smażyć przez 10 min. Dodać koncentrat pomidorowy, dolać trochę wody. Zagotować. Doprawić solą i pieprzem. W naczyniu do zapiekania układać warstwami: makaron, sos mięsny, ser. Wstawić do nagrzanego piekarnika, zapiekać 15 min pod przykryciem.
|
|
ZUPA KUKURYDZIANA Z MUSZELKAMI
małe opak ugotowanego, makaronu drobne muszelki ewentualnie małe rurki
puszka kukurydzy bez zalewy
2 plastry selera
1papryka czerwona
1 cebula
ząbek czosnku
1 marchew
1pietruszka
1 łyżeczka curry
1 łyżeczka sproszkowanego imbiru
liść laurowy
pieprz kolorowy
2kostki bulionu cielęcego
1szkl mleka
1/4 kost masła
sól do smaku
Cebulę ,czosnek,paprykę i seler pokroić w kostkę .Marchew i pietruszkę zetrzeć na tarce.To wszystko podsmażyć na maśle ,dodać kukurydzę ,doprawić curry.Zagotować wodę z kostkami rosołowymi , liściem laurowym i kolorowym pieprzem .Dodać warzywa z patelni .Chwilę pogotować, a następnie dodać imbir i mleko. Doprawić solą i pieprzem.
Podawać z makaronem ugotowanym osobno.
BABCINY MAKARON Z TWAROGIEM
opak makaronu wstążki lub świderki
10 dag wędzonego boczku
2 łyżki stopionej słoniny
1/2 szkl skwarków
2 kostki półtłustego twarogu
sól do smaku
Boczek podsmażyć na stopionej słoninie ,następnie dodać skwarki. Ser rozdrobnić widelcem. Makaron ugotować w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu . Odcedzić i wymieszać z tłuszczem ,boczkiem i serem. Podawać ciepłe.
|
|
Penne z kurczakiem w jogurcie z kiwi
Makaron penne
0,5 kg filetu z kurczaka
1 duża cebula
2 twarde kiwi
2 szt papryki czerwonej
400 g jogurtu naturalnego
100 g sera typu feta
Cebulę pokroić i zeszklić na patelni, dodać kawałki piersi kurczaka, podsmażyć, dodać pokrojona czerwona paprykę –Zalać niewielka ilością wody i dodać duże opakowanie naturalnego jogurtu. Doprawić sola(mało soli, bo sos będzie posypany fetą), pieprzem, curry, kolendrą, bazylią i czym tam kto lubi. Raczej nie ma potrzeby zagęszczania, ale gdyby jogurt był rzadki to zagęścić np. startym ziemniakiem albo zielonym bananem . Gdy już sos będzie gotowy wyłączyć go i przykryć. Kiwi obrać ze skóry i pokroić w połplastry. Dodać do sosu, zamieszać aby kiwi złapało temperaturę. Nie można kiwi zagotować bo straci kolor i smak. Makaron ugotować na półtwardo, polać sosem i posypywać serem typu feta lub bałkańskim lub innym słonym serem.
|
|
Makaron z indykiem w sosie gruszkowo - borowkowym
Paczka makaronu np świderki
500 g mięsa z indyka
cebula
2 duże twarde gruszki
200 g czerwonej borówki najlepiej świeża albo mrożona
świeży tymianek i rozmaryn
1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
sól, pieprz
cukier
Mięsko pokroić na kawałki, obsmażyć na patelni, dodać pokrojona cebulkę. Borówkę wrzucić do rondla, zalać mała ilością wody, dodać cukier do smaku ma być lekko kwaskowe zagęścić mąką ziemniaczaną, dodać indyka z cebulką, sól, pieprz i zioła. Gruszki obrać ze skórki, pokroić wzdłuż na 1 cm grubości ćwiarteczki dodać do sosu, gotować aż wszystko zmięknie. Makaron ugotować na półtwardo i podać sosem
|
|
spaghetti z mięsnymi kulkami
0,5 kg mięsa mielonego najlepiej drobiowego
3 cebule
jajko
kasza manna 3 łyżki
ser żółty tarty
mleko (troche- 1/2 szkl)
przecier pom, sól, pieprz
makaron spagetti
Mieso, jajko, kasza manna, sol pieprz- wymieszac i uformować malutkie kuleczki, biorę masę na łyżeczke i formuje małe kulki.
sos:
Cebule pokroić w kostkę i podsmażyć w rondlu na oleju, dodać oregano, pomidory, mleko. Jak za gęste to dodać wody. Wkładać pulpety delikatnie po 1 sztuce. Przykryć i niech sie ze 20 min pogotuje. Staram sie nie mieszać za mocno bo pulpety się porozpadają. Najlepiej wcale nie mieszać tylko potrzasać garnkiem i postawić go na płytce. Wiec garnek z grubym dnem obowiązkowo. Gotuje do tego makaron spaghetti i na talerzu posypuję serem. Pyszne i bardzo delikatne.
|
|
TAJSKI SMAŻONY MAKARON
Składniki:
175 g makaronu ryżowego
4 łyzki oleju
225 g pokrojonego w kostke tofu
3 zmiażdżone ząbki czosnku
55 g suszonych krewetek
3 łyzki posiekanej konserwowej rzepy
4 łyżki sosu sojowego
2 łyzki cukru palmowego
1 łyzka sosu sojowego
pół łyżeczki soku z cytryny
2 roztrzepane jajka
1 łyżka szczypioru z czosnku
1/3 szklanki posiekanych prażonych orzechów ziemnych
2 szklanki kiełków fasoli
Makaron ryżowy trzeba namoczyć we wrzącej wodzie ok 10-15 minut.
Osączyć.Odstawic.
W woku rozgrzać olej i smażyć tofu, aż zbrązowieje ze wszystkich stron.
Wyjąć tofu z woka używając do tego łyżki cedzakowej.
Wrzucić czosnek,suszone krewetki do woka i smażyć około 2 minuty.
Zmniejszyć ogień pod wokiem i dodac makaron ryżowy.
Smazyć 5 minut często mieszając.Dodac rzepę konserwową,odrobinę sosu rybnego,cukier,sos sojowy,sok z cytryny i smąyć 2 minuty.
Dodać roztrzepane jajka i smażyć aż się zetną.Dodać tofu,szczypior z czosnku,orzeszki ziemne i kielki fasoli.Natychmiast podawać
|
|
Makaron japoński na ostro - ( Makaron mocno przyprawiony chili z ziarnami sezamu nadającymi pyszny orzechowy smak. )
Składniki :
500 g świeżego makaronu japońskiego ( można zastapić 500 g makaronu ryżowego lub 500 g cienkiego makaronu jajecznego )
1 łyżka stołowa oleju sezamowego
1 łyżka stołowa nasion sezamowych
1 łyżka stołowa oleju kukurydzianego
1 czerwona cebula, pokrojona w plasterki
1 szklanka groszku cukrowego
175 g marchewki, cienko pokrojonej
350 g białej kapusty, poszatkowanej
3 łyżki stołowe słodkiego sosu chili
2 szalotki, pokrojone do przybrania
Przygotowanie :
Zagotować duży garnek wody. Wrzucić makaron i gotować przez 2-3 minuty. Dokładnie odcedzić. Wymieszać makaron z olejem sezamowym i nasionami sezamu. W dużym woku jeśli ktoś nie posiada może być na patelni rozgrzać olej kukurydziany. Wrzucić cebulę, groszek, marchewkę i kapustę i smażyć przez 5 minut. Dodać słodki sos chili i smażyć przez 2 minuty, mieszając od czasu do czasu. Do woka wrzucić makaron i dokładnie mieszać przez kolejne 2-3 minuty. Jeśli makaron ma być podawany oddzielnie, przełożyć go do miseczek. Przełożyć makaron z warzywami do cipepłych miseczek. Przybrać pokrojoną szalotką i podawać natychmiast.
|
|
co się dzieje z rozwiązaniem,ponad miesiąc skończył się konkurs?
|
|
chyba Redakcja zapomniała o tym konkursie |
|
Redakcjo, może już najwyższy czas wybrać laureatów w tym konkursie skoro skończył się prawie półtora miesiąca temu a i następny już rozstrzygnięty ??? Hallo, jest tam kto ???
|
Strona 5 z 5
Dodaj odpowiedź:
Przerwa techniczna ... ...
|