Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Użytkownik

Podaj przepis, wygraj zestaw nagród od firmy Pudliszki

Utworzony przez Ewa, 20 lipca 2012 r. o 11:51
PIKANTNY KOCIOŁEK WOŁOWY SKŁADNIKI: 1 kg wołowiny bez kości, włoszczyzna, pieprz, olej papryka pikantna, sól, słodka papryka mielona, pomidory z puszki, cebula. WYKONANIE; 1) Mięso pokroić w kostkę i usmażyć na oleju. Następnie posolić, zalać wodą i gotować pod przykryciem. 2) Cebulę zeszklić na oliwie. Warzywa pokrojone w kostkę dusić w głebokim naczyniu, a gdy zaczną robić się miękkie, zalać je przygotowanym wcześniej bulionem. 3) Połączyć wołowinę z warzywami i bulionem. Na patelni podsmażyć czosnek i dodać do potrawy. 4) Pomidory z puszki przetrzeć na sitku i wlać do kociołka, dodać słodką paprykę mieloną. Całość gotować, aż potrawa stanie się gęsta. Doprawić do smaku. Smacznego! Qlka 86.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Gołąbki z kapusty pekińskiej 1 kapusta pekińska 2 łyżki oleju kieliszek białego wyrtawnego wina natka pietruszki Farsz; 10 dag orzechów laskowych 2 czerstwe bułeczki 4 jabłka łyżka soku z cytryny łyżeczka miodu 1/2 szkl mleka 1 jajko łyżeczka majeranku sól,pieprz Liście kapusty lekko obgotować,przelać zimną wodą. Farsz; Jabłka zetrzeć na tarce duże oczka,dodać miód,sok z cytryny.Bułeczki namoczyć w mleku,odcisnąć ,dodać do jabłek razem z orzechami.Doprawić majerankiem,solą,pieprzem.Wszystko razem wymieszać,dodać jajko,wyrobić masę.Na liście kapusty nakładać farsz,zwijać gołąbki.Dno rondla wyłożyć liśćmi,,ułożyć gołąbki.Pokropić winem,olejem.Zapiekać 20 min.Przed podaniem posypać natką pietruszki.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
LECZO - CZYLI DUSZONE WARZYWA Składniki na 4 porcje: - 5 strąków słodkiej papryki (najlepiej zielonej) - 4 duże pomidory - 4 cebule - po 10 dag smalcu i wędzonego boczku - papryka mielona słodka i pikantna - sól, pieprz Sposób przygotowania: 1. Cebulę obierz, pokrój w dużą kostkę. Paprykę umyj, potnij w kostkę, usuń nasionka. Pomidory umyj, sparz, obierz ze skórki, pokrój na cząstki, wytnij stwardniałe kawałki. 2. Boczek potnij w paski, zrumień na smalcu i wytop z niego tłuszcz, zdejmij z patelni. 3. Na pozostałym tłuszczu zeszklij cebulę, posyp ją obficie słodką, mieloną papryką. Dodaj pokrojoną paprykę, podduś. 4. Dodaj pomidory, gotuj na dużym ogniu, aż pomidory puszczą sok. Potem zmniejsz ogień i duś potrawę, aż warzywa będą miękkie. Leczo często mieszaj, aby się nie przypaliło. 5. Potrawę dopraw do smaku solą, pieprzem i mieloną papryką, dodaj zrumieniony boczek, chwilę podduś. 6. Leczo doskonale smakuje ze świeżym chlebem, ale można je też podawać z ugotowanymi ziemniakami lub ryżem. Smacznego! Qlka 86.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Gołąki w sałacie 20 dag polędwicy wędzonej kilka łyżek gęstej śmietany pęczek szczypiorku 1 sałata sól,pieprz Polędwicę przepuścić przez maszynkę.dodać śmietanę i drobno posiekany szczypiorek.Doprawić solą,pieprzem,wymieszać.Farsz nakladać na umyte i osuszone liście sałaty,Zwijac jak gołąbki.Podawać po przygotowaniu.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
GROCHÓWKA NA BOCZKU Składniki na 6 porcji: - 1,5 szklanki grochu - po 15 dag wędzonego boczku i kiełbasy paprykowej - pęczek włoszczyzny - puszka pomidorów w soku własnym - 2 łyżki oleju - 1 cebula - łyżka majeranku - łyżeczka papryki w proszku - sól, pieprz Sposób wykonania: 1. Groch przebierz, opłucz, zalej zimną przegotowaną wodą, zostaw na noc. Nazajutrz uzupełnij, by było 9 szklanek płynu, gotuj ok. godziny, aż groch będzie miękki. 2. Włoszczyznę oczyść, umyj, zalej zimną wodą, włóż boczek, gotuj 30 min., wywar przecedź, boczek pokrój w kostkę i wraz z wywarem dodaj do ugotowanego grochu. 3. Dodaj pokrojone pomidory z sokiem, obsmażoną na oleju kiełbasę z cebulą, przypraw do smaku. Smacznego! Qlka 86.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
SŁODKI PILAW 12 suszonych daktyli 8 suszonych moreli 7 suszonych fig garśc orzechów włoskich 100 ml winiaku 200 g ryżu 4 łyżki miodu łyżka sezamu 1/2 łyżeczki cynamonu 2 łyżki masła Suszone owoce pokrioć na kawałki,dodać pokruszone orzechy ,zalać winiakiem,odstawić na kilka godzin.Ryż ugotawać na sypko.Sezam uprażyć na suchej patelni.Bakalie wymieszać z miodem,dodać cynamon,smażyć ok 5 min.Roztopić masło,dodać ryż,wymieszać.Przełożyć ryż do żaroodpornego naczynia.Wlać bakalie z sosem,posypać sezamem.Zapiekać 15 min-180 stopni
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Fasolka Ratuszowa 600 g fasolki szparagowej 400 g bananów łyżka tłuszczu 50 ml białego wytrawnego wina 80 g przecieru z suszonych moreli sól,cukier,curry sok z cytryny Fasolkę pokroić na kawałki,ugotować w osolonej wodzie.Odcedzić.Banany pokroić na półplasterki,połączyć z fasolką,tłuszczem,winem,przecierem.Dusić kilka minut.Doprawić.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Gołąbki mini w szpinaku 30 dużych liści szpinaku sok z 1 pomarańczy i cytryny skórka z pomarańczy i cytryny 4 łyżki oliwy z oliwek Farsz; 1 por 100 g ryżu długoziarnistego 300 g surowego łososia 100 g sera feta 1 cebula 1/2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1/2 łyżki koperku sól pieprz Posiekaną cebule podsmażyć na 2 łyżkach oliwy,dodać ryż,smażyć 3 min.Małymi partiami dodać 175 ml wody.Po 20 min powinien być miękki.Posiekać drobno wszystkie składniki farszu,zmieszać z ryżem. Szpinak zalać wrzątkiem,po 1 min przelać zimną wodą.Robić to ostrożnie.Na liście nakładać łyżeczkę farszu.Zwijać gołąbki,luźno.Na dnie żaroodpornego naczynia ułożyć skórki z pomarańczy i cyrtyny,na nich gołąbki.Polać sokami z 2 łyżkami oliwy.Zapiekać 30 min-180 stopni.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Wieprzowina z bananami 1/2 kg schabu wieprzowego 5 łyżek oliwy 2 łyżeczki papryki słodkiej w proszku łyżeczka majeranku 2 łyżki octu winnego 3 banany 5 dag masła sól pieprz Mięso pokroić w kostkę,natrzeć solą,pieprzem,majerankiem,papryką.Skropić octem,odstawić do lodówki na 2 godz.Smażyć na rozgrzanej oliwie.Banany obrać,pokroić w plasterki podsmażyć na maśle.Mięso wyłożyć na półmisek,przykryć bananami
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Ciasto na zimno z łososiem 200 g filetu z łososia 150 g łososia wędzonego puszka tuńczyka w sosie własnym-150 g 100 g czarnego kawioru 150 g krewetek 12 kromek białego chleba tostowego 400 g majonezu łyżka creme fraiche 250 ml bulionu warzywnego pęczek koperku 1 cytryna 4 jajka ugotowane na twardo sok z cytryny,sól Łososia zblanszować w bulionie,zmiksować z creme fraiche,2 łyżkami majonezu,solą,pieprzem,łyżką koperku,częścią soku z cytryny.To samo zrobić z krewetkami i tuńczykiem,go tuńczyka nie dodawać koperku. Jajka wymieszać z 2 łyżkami koperku.Na foli ułożyć kromki chleba w prostokąt.Rozsmarować masę łososiową.Ułożyć warstwę chleba,masę krewetkową.Masę z tuńczyka,przykryć chlebem.Całość posmarować majonezem,posypać jajkami.Ozdobić małymi kawałkami wędzonego łososia,kawiorem,plasterkami cytryny,krewetkami.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
TORT Z BOTWINY Ciasto;300 g mąki,150 g masła,3 łyżki cukru,zimna woda. Farsz; 500 g botwiny 4 łyżki marmolady morelowej 100 g koryntek 4 łyżki rumu 4 łyżli wody różanej 3 kwaśne jabłka 50 g pestek pinnii 30 g mielonych migdałów 2 łyżki cukru 1 jajko cukier puder Ciasto;zagniść ciasto kruche,owinąć folią odstawić na 1 godz ale nie do lodówki.1/3 ciasta zostawić do przykrycia wierzchu. Ciastem wyłożyć dno,podnosząc brzegi ciasta. Tortownica-26 cm.Nakłuć w kilku miejscach.Zapiekać 10 min 200 stopni. Farsz; Koryntki namoczyć w rumie.Botwinę blanszować 1 min,przelać zimną wodą,dokładnie odcedzić.wymieszać botwinę ,marmoladę,koryntki,wodę różaną,pestki pinii,migdały,cukier ,jajko.Farsz wyłożyć na podpieczone ,ostudzone ciasto.Przykryć plasterkami jabłka.Przykryć pozostałym ciastem.Brzegi ciasta przycisnąć do siebie.Zrobić kilk.a nakłuć.Piec 30 min 240 stopni.Podawać na zimno lub ciepło posypany cukrem pudrem.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
BIGOS ZPIECZAREK po 1/2 kg pieczarek,kiełbasy,cebuli,kiszonych ogórków 3 łyżki koncentratu pomidorowego 3 łyżki masła sól,pieprz. Kiełbasę,pieczarki,ogórki pokroić w kostkę,cebule w krążki.Wszystkie składniki smażyć na osobnych rozgrzanych tłuszczach.Połączyć ,dusić pod przykryciem do miękkości.Doprawić do smaku,solą i pieprzem
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
BIGOS Z KISZONYCH BURAKÓW 50 dag łopatki wieprzowej 6 kiszonych buraków 2 cebule szczypiorek 3 liście laurowe majeranek sól.pieprz Mięso I buraki pokroić w drubą kostkę,włożyć do garnka razem z pokrojoną cebulą,liściem laurowym.Podlać wodą ,dusić do miękkości mięsa.Pod koniec duszenia doprawić solą,pieprzem,majerankiem.Posypać szczypiorkiem.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Pierś indyka w słodkiej galarecie 50 dag piersi z indyka 2 szkl rosołu drobiowego torebka mięty expresowej torebka szałwii galaretka pomarańczowa Świeże owoce;śliwki,winogrona,mandarynki Mieso zalać rosołem,dodać miętę,szałwię,gotować ok 50 min.Ugotowane mięso pokroić w plastry i ułożyc w naczyniu.Obłożyć pokrojonymi owocami.Galaretkę przegotować według przepisu na opakowaniu.Tężejącą zalać mięso z owocami.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
GULASZ Z KACZKI 5 kaczych piersi 3 owoce granatu 1 cebula 15 dag mielonych orzechów włoskich 1/2 l bulionu warzywnego 2 cytryny po 1/2 łyżeczki kurkumy,kminu rzymskiego sól, 4 łyżki oliwy Z mięsa usunąc skórę,mięso pokroić w paski.Owoce granatu przekroić na pół usunąć pestki wraz z soczystą otoczką.Na patelni rozgrzać tłuszcz,podsmażyć cebulę,dodać mięso-smażyć 10 min.Wlać bulion,przyprawy,orzechy,dusić jeszcze ok 20 min.Gdy gulasz zgęstnieje dodać otartą skórkę z cytryn i ich sok,owoce granatu,gotawać wszystko razem przez klika chwil.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
GULASZ WOŁOWY Z OWOCAMI 80 dag chudej wołowiny 8 czerwonych cebul 6 dag sklarowanego masła 1 l czerwonego wina 20 dag suszonych moreli sól,pieprz,ostra papryka 2 łyżki gęstej śmietany Mieso pokroić w kostkę.Cebule pokroić na ósemki.Mięso obsmażyć na sklarowanym maśle,gdy sie przyrumieni dodać cebulę,podsmażyć.Zalać winem,dodać morele,gotować ok 1 godz.Przyprawić solą,pieprzem,papryką.Gotować 30 min.Dodać śmietanę.Jeśli gulasz jest rzadki,możemy go zgęścić gotową zasmażką.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
GARNEK ROZMAITOŚCI 60 dag biodrówki wołowej 2 marchewki 15 dag suszonych grzybów 2 łyżki oleju łyżka mąki łyżka koncentratu pomidorowego 100 ml śmietany kremówki sól,pieprz,natka. Marynata;2 cebule,200 ml czerwonego wytrawnego wina,50 ml octu z czerwonego wina,50 ml koniaku,czerwony pieprz,2 liście laurowe,3 goździki. Mięso pokroić w kostke. Marynata;cebule posiekać,wymieszać z winem,octem,koniakiem,czerwonym pieprzem ,liśćmi laurowymi,goździkami.Marynatą polać mieso,wstawić na noc do lodówki.Dobrze osączyć,ale marynatę zachować.Marchew pokroić w kostkę.Grzyby namoczyć ,pokroić w paski.Rozgrzać olej,usmażyć mięso-10 min.Oproszyć mąką,dodać koncentrat,grzyby,marynatę, 1 1/2 szkl wody.Dusić ok 45 min pod przykryciem.Po 15 min dodać marchewkę.Gotowe danie połączyć ze śmietaną.Przyprawić solą,pieprzem.posypać natką.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
GULASZ FIGIWY 50 dag wołowiny 2 cebule 3 szkl bulionu 20 dag soczewicy 20 dag białej rzodkwi zielona papryka 10 dag rodzynek 1o dag suszonych fig łyżeczka gałki łyżeczka cynamonu łyżeczka posiekanej bazylii ziarno zielonego kardamonu 2 cm imbiru sól,pieprz oliwa Mięso pokroić w kostkę.obsmażyć na oliwie,przełożyć do garnka.Cebulę pokroić w piórka,dodac do mięsa.zalać bulionem,dusić do miękkości.Dodać wcześniej namoczoną soczewicę,pokrojoną cienko rzodkiew,paprykę.Dusić 15 min.W tym czasie namoczyć figi i rodzynki.Dodać je do potrawy wraz z przyprawami,dusic razem10 min.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
BOMBA WITAMINOWA 20 dag ryżu długoziarnistego 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka kukurydzy 1 jabłko 1 czerwona papryka 2 pomidory 2 pomarańcze 4 plastry ananasa 2 brzoskwinie po 2 łyżki rodzynek,oliwy z oliwek łyżka soku z cytryny sól,pieprz Ryż ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.Paprykę,ananas,brzoskwinię, pokroić w kostkę.Fasolę i kukurydzę odcedzić.Pomidor sparzyć ,obrać.Jedną pomarańcze obrać ,podzielić na cząstki.Drugą pokroić w plastry,nie obierając.Plastry pomarańczy ułożyć w 6 miseczkach.Wszystkie składniki polączyć,rozłozyć do miseczek.Oliwę z oliwek połączyć z sokiem z cytryny.Doprawić solą,pieprzem,dodać wcześniej namoczone rodzynki.Sosem polać sałatke.Schłodzić.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Potrawka z kaszą 60 dag filetu z piersi indyka 2 cebule 1 cukinia 1 bakłażan 3 kolorowe papryki 1 szkl bulionu warzywnego 4 dag śmietany 2 łyżki pasty paprykowej łyżeczka koncentratu 2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju zioła prowansalskie 30 dag kaszy gryczanej sól,pieprz Mięso pokroić w kostkę.Kaszę zalać połową bulionu,gotować, aby napęczniała i wchłonęła cały płyn.Wstawić do ciepłego piekarnika.Cebule pokroić w piórka,bakłażan w kostkę,papryki w paski,czosnek rozgnieść.Rozgrzać olej,zrumienić mieso,dodać warzywa,oprószyć ziołami.dodać czosnek,sól,pieprz,smażyć 5 min.Zalać resztą bulonu,dodać śmietanę,pastę paprykową,koncentrat,dusić ok 30 min.Kaszę nałożyc na talerze,podać z potrawką.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Strona 2 z 10

Dodaj odpowiedź:

Przerwa techniczna ... ...