Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Użytkownik

Przyślij przepis na potrawy z piwem, wygraj pięć zestawów extra gadżetów

Utworzony przez metallos, 10 września 2010 o 11:06
Kurczak w piwie Składniki: 1 duży kurczak 300 g borowików natka 1 cebula 2 łyżki świeżej śmietany 1/2 l piwa 50 g masła sól i pieprz Wykonanie: Kurczaka umyć, podzielić na małe kawałki, posolić, posypać pieprzem. Grzyby oczyścić, umyć, pokroić na cienkie plasterki. Cebulę obrać, drobno pokroić, podsmażyć na maśle. Wrzucić kawałki kurczaka, smażyć do chwili, aż się zrumienią, dusić jeszcze przez 20 min pod przykryciem. Dodać pokrojone grzyby, śmietanę i piwo. Doprawić do smaku, dusić przez następne 15 min, aż kurczak będzie miękki. Odparować sos i polać nim kurczaka. Kurczaka posypać posiekaną natką, podawać na ciepło. Bardzo smaczne , polecam. Pozdrawiam.
Zaloguj się, aby oddać głos
0
KARP W PIWIE. SKLADNIKI; 1karp krolewski(ok.1kg), 1/2szkl.jasnego piwa, 4-5gozdzikow, 2lyzki octu winnego, 1cebula, maslo do smazenia, 5dag rodzynek, 1/2lyzeczki otartej skorki z cytryny, sol i pieprz. WYKONANIE;karp sprawic,pokroic w dzwonka szerokosci2-3cm,skropic octem,posypacutluczonymi gozdzikami,posypac sola i pieprzem.Cebule pokroic w kostke i zeszklic na masle.Wlac piwo,wlozyc rybe,dusic pod przykryciem na bardzo malym ogniu ok.1/2 godz. Karpia wyjac i trzymac w cieple.Do sosu dodac rodzynki i skorke z cytryny,zagotowac.Sosem polac rybe. SMACZNEGO!
Zaloguj się, aby oddać głos
0
Grzane piwo z rumem 1,5 l jasnego piwa 100 ml białego rumu 100 g cukru 50 g miodu laska wanilii Piwo podgrzać,rozpuścić w nim cukier,miód.Dodać rum i laskę wanilii.Należy ją wyjąć przed podaniem. Grzaniec 1/4 l piwa 1/4 l zaparzonej herbaty owocowo-ziołowej 1 kawałek cynamonu 2 goździki 2 kwiaty muszkatołowe miód łyżka rumu gwiazdka anyżu kawałek skórki z cytryny lub pomarańczy Wszystkie składniki umieścić w rondlu,podgrzać,ale nie zagotować.Przecedzić. Zupa piwna 2 części białego pora 2 marchewki 2 łodygi selera naciowego kilka ząbków czosnku po 50 g masła,mąki żółtego sera 100 ml kremówki 300 ml bulionu 400 ml ciemnego piwa kilka plasterków boczku wędzonego mielona gorczyca sól,pieprz,liść laurowy Por posiekać,podsmażyć na maśle razem z pokrojoną w plasterki marchewką,selerem.Dodać czosnek,liść laurowy,oprószyć mąką,chwilę smażyć.Dodać śmietanę,bulion,piwo,doprawić do smaku,dodać starty ser,cały czas mieszać ,aż ser się rozpuści,nie gotować.Boczek wysmażyć na chrupko,pokruszyć do zupy. Gulasz piwny 50 dag łopatki wieprzowej 3 cebule 1 papryka 3 łyżki oleju słonecznikowego łyżka czerwonej papryki butelka jasnego piwa łyżeczka kminku kromka razowego chleba sól ,pieprz Mięso pokroić w kostkę.Cebuli paprykę pokroić w kostkę podsmażyć na oleju,dodać mięso smażyć ok 10 min.Posypać kminkiem,wlać połowę wina,dusić ok 45 min.Kiedy mięso będzie miękkie dodać pokruszony chleb,resztę wina mieloną paprykę.Gotować ok 15 min.Doprawić solą,pieprzem.Podawać z kluskami gotowanymi na parze. Ciasto piwne 20 dag cukru pudru 2 jajka 200 ml jasnego piwa 35 g masła Zrobić placek z ciasta kruchego,wyłożyć nim tortownicę,posypać cukrem pudrem. Jajka roztrzepać z piwem,polać ciasto kruche,obłożyć kawałeczkami masła.Piec ok 35 min. Owoce w galarecie piwnej 10 pomarańczy 25 dag truskawek 9 listków żelatyny 500 ml soku z pomarańczy 250 ml jasnego piwa Obrane pomarańcze podzielić na cząstki,truskawki pokroić.Pozostawić owoce do ocieknięcia na bibule.Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie,kiedy napęcznieje,wycisnąć i rozpuścić w niewielkiej ilości gorącego soku z pomarańczy.połączyć z resztą piwa,sokiem.pozostawić do ochłodzenia.Na dnie foremki ułożyć cząstki pomarańczy i truskawki,zalać sokiem z piwem,schłodzić Podawać z sosem truskawkowym.
Zaloguj się, aby oddać głos
0
PASZTET Z PIWEM 1 mały królik 1 kurczak 500 g udźca cielęcego 500 g karkówki wieprzowej 4 l jasnego piwa tymianek liść laurowy 30 jagód jałowca 15 ząbków czosnku 5 listków żelatyny sól,pieprz Oddzielić mięso od kości z królika i kurczaka,pokroić w kostkę.Z piwa tymianku,liścia laurowego,jałowca,czosnku,soli,pieprzu sporządzić zaprawę,w której marynować mięso 24 godz.W naczyniu do pieczenia pasztetu umieścić kolejno warstwę mięsa,2 listki żelatyny,warstwę mięsa 2 listki żelatyny,warstwę mięsa 1 listek żelatyny.Dodać resztę sosu z zaprawy,piec pod przykryciem w gorącym piekarniku-180 stopni w kąpieli wodnej 3 godz.Ostudzić w piekarniku.Wyjąć z formy po 48 godz. Podawać pokrojony w plastry. WARZYWA W PIWIE mały kalafior 4 cukinie 3 pomidory 1 ogórek 2 cebule 50 g masła 250 ml jasnego piwa 350 ml śmietany sól,pieprz Kalafior podzielić ,cukinię obrać pokroić w kostkę,wrzucić wszystko na 3 min do osolonej wrzącej wody. Obrać ogórek i pomidory,usunąc pestki,pokroić w kostkę.Cebulę posiekać,zaszklić na maśle,dodać pomidory,smażyć 5 min.Dodać pozostałe warzywa,doprawić solą,pieprzem wlać piwo,dusić 15 min.Do prawie całkowitego wyparowania płynu.Przełożyć do pojedyńczych kokilek,polać śmietaną.Przed podaniem zapiekać 10 min. WĄTRÓBKA CIELĘCA Z WIŚNIAMI I PIWEM 800g wątróbki cielęcej 4 cebule 50 g masła 50 g cukru 1 słoik wiśni w łagodno-kwaśnej zalewie 500 ml piwa Cebule obrać,piec w niezbyt gorącym piekarniku 2 godz.Podzielić je na cząstki.Stopić masło,dodać cebulę,cukier,zalewę z wiśni,gotować 30 min.dodać piwo,odparować do uzyskania błyszczącej powierzchni płynu.Wątróbkę upiec w piekarniku.Do sosu dodać wiśnie ,wątróbkę pokrojoną w plastry.Podawać cieple. KREM PIWNO-KAWOWY 3 żółtka 3 listki żelatyny 6 białek 100 ml gotowego syropu cukrowego 2 łyżki cukru pudru 500 ml bitej śmietany Syrop 5 filiżanek mocnej kawy 50 ml płynnego ekstraktu kawowego 300 mi jasnego piwa Kawę zmieszać z ekstraktem,piwem odparować do uzyskania syropu.Żółtka ubić,wlewać małym strumieniem syrop,dodać namoczoną wcześniej i odciśniętą żelatynę.Miksować do uzyskania masy.Białka ubić,dodać cienkim strumieniem syrop cukrowy,cukier puder ,ubić.schłodzić.Śmietanę ubić,połączyć z masą kawową i białkami,schłodzić.Podawać z biszkoptami. GRZANE PIWO PO STAROPOLSKU 1 L jasnego piwa laska wanilii 5 goździków 3 żółtka 30 g cukru Piwo mocno podgrzać z cynamonem,goździkami.Żółtka utrzeć z cukrem,powoli stale mieszając do żółtkowej masy wlewać gorące piwo.Podgrzewać ,aż napój zgęstnieje ale nie gotować. WOŁOWINA Z PIWEM I PIERNIKIEM 800 g łopatki wołowej 2 cebule 1 marchew 30 g masła łyżka mąki 330 ml jasnego piwa łyżka octu winnego 20 g brązowego cukru gałązka tymianku liść laurowy kromka piernika musztarda pikantna sól,pieprz Cebulę i marchew pokroić w plasterki,mięso na kawałki.Mięso posypać solą ,pieprzem,skropić masłem,podsmażyć,dodać marchew i cebulę,oprószyć mąką zrumienić.Dodać piwo,ocet,tymianek,liść laurowy,dusić 30 min.Piernik posmarować musztardą dodać do potrawy,gotować 1 godz.Takie mięso możemy podać z ziemniakami lub kluskami.
Zaloguj się, aby oddać głos
0
RYBA W CIEŚCIE PIWNYM 50 dag filetów ryby morskiej sok z 1/2 cytryny olej,sól,pieprz Ciasto; 20 dag mąki 1 jajko 1/2 szkl piwa łyżeczka oleju,sól Ciasto-Ubić mikserem żółtka,mąkę,piwo ,olej,dodać sól ubitą pianę z białek,Filety oprószyć solą i pieprzem,skropić sokiem z cytryny.Kawałki ryby zanurzać w cieście,smażyć na rozgrzanym oleju.Podawać z sałatą. WOŁOWINA PO MĘSKU 50 dag wołowiny 4 cebule łyżka musztardy szczypta tymianku liść laurowy 1/2 l piwa sól,pieprz,olej Mięso podsmażyć,gdy się zarumieni,dodać pokrojoną cebulę,liść laurowy,tymianek.Piwo rozmieszać z musztardą,zalać mięso,posypać pieprzem.Dusić ok 45 min.Podawać z ziemniakami. ZUPA BELMONT 3 łyżki masła 3/4 szkl osączonej kapusty kiszonej 2 cebule 1/2 szkl piwa 2 szkl wywaru wołowego sól,pieprz, 1/2 łyżeczki kminku 1/2 gałki muszkatołowej Stopić masło i usmażyć kapustę,cebulę.Dodać piwo,wywar,gotować ok 15 min.Przyprawić solą,pieprzem,gałką. CHŁODNIK Z PIWA 2 szkl jasnego piwa 1 szkl czerwonego wytrawnego wina 3/4 szkl śmietany 10 dag rodzynek 10 dag cukru szczypta cynamonu 5 goździków sok z cytryny Piwo połączyć z winem,cukrem,cynamonem,goździkami,Gotować na wolnym ogniu ok 15 mim.Przecedzić,dodać rodzynki śmietanę,doprawić sokiem z cytryny,schłodzić.Podawać w pucharkach,posypany szczyptą cynamonu,z dodatkiem biszkoptów. PIERŚ KURCZAKA W CIEŚCIE PIWNYM 2 piersi z kurczaka 250 ml piwa 1 jajko 1 szkl mąki sól,pieprz,Vegeta,olej Piersi pokroić w paski.Przyprawić mięso vegetą i pieprzem. Ciasto-wymieszać piwo z mąką,solą,jajkiem,ciasto ma być gęste.Kawałki mięsa maczać w cieście,smażyć na rozgrzanym oleju.Podawać z ziemniakami i surówką. GALARETKA GREJPFRUTOWA 1 kg różowych grejpfrutów po 10 dag cukru i skórki z grejpfrutów 1 l jasnego piwa 10 listków żelatyny Sos 5 gruszek 30 g cukru sok z 3 cytryn Dekoracja 100 g orzechów włoskich 80 g cukru Obrać grejpfruty,skórkę pokroić w kostkę.Miąższ posypać cukrem i wstawić do lodówki.Zebrać sok i zachować.Obgotować skórki 3 razy po 5 min ,za każdym razem zmienić wodę.Dodać taką samą ilość cukru,smażyć 1,5 godz.Zagotować 1/4 l piwa z sokiem z grejpfruta,dodać namoczoną żelatynę,miąższu usmażoną skórkę.Wstawić na noc do lodówki,a następnie dodać pozostałe piwo.Gruszki obrać ,usunąć pestki,zmiksować z cukrem,sokiem z cytryny.Z cukru i odrobiny wody sporządzić karmel,dodać orzechy,ostudzić.Galaretkę wyłożyć na środek talerzy,otoczyć sosem piwnym,udekorować orzechami.
Zaloguj się, aby oddać głos
0
ZUPA PIWNA Z CHLEBEM I CEBULĄ 300 g czerstwego chleba 2 cebule łyżka masła 6 szkl wywaru mięsnego sól,pieprz Chleb pokroić i rozłożyć na 4 talerzach.Cebulę pokroić ,podsmażyć na maśle.Wywar zagotować z solą,pieprzem,rozlać do talerzy,posypać krążkami cebuli. WOŁOWINA Z WARZYWAMI W PIWIE 1 1/2 kg mostka wołowego 2 marchewki 2 pasternaki 6 cebul 6 ziemniaków 2 puszki piwa po 375 ml 1 1/2 łyżki oleju Mięso zwinąć ,podsmażyć na maśle na brązowy kolor.Wyjąć mięso,do brytfanny włożyć obrane warzywa,smażyć ,aż się zarumienią.Włożyć mięso,polać piwem.Piec ok 45 min.pod przykryciem.Wyjąc warzywa na blachę,wstawić do piekarnika aby się zarumieniły.Mięso odkryć ,zarumienić.Sos z pieczenia odparować do 1 szkl.Mięso podawać pokrojone w plastr w towarzystwie warzyw,polane sosem. BIAŁA KIEŁBASA W PIWIE 1 kg białej kiełbasy 1 l jasnego piwa łyżka masła 2 cebule 1/2 cytryny 2 łyżki mąki Stopić masło,włożyć kiełbasę,przekrojone na pół cebule,zalać piwem,aby kiełbasa była zakryta.Gotować na wolnym ogniu,kiedy kiełbasa zacznie puszczać sos,dodać plasterki cytryny,rozmieszaną z wodą mąkę.Chwilę gotować.Podawać z sosem. BLINY GRYCZANE Z PIWEM 5 ziemniaków 2 łyżki mąki gryczanej 2 jajka 2 dag drożdży 1/2 szkl piwa 1/2 szkl mleka sól,olej Drożdże rozmieszać z ciepłym mlekiem,odstawić na 15 min.Obrane ziemniaki zetrzeć na tarce o małych oczkach,dodać mąkę,żółtka.Połączyć z ubitymi białkami,na końcu dodać drożdże letnie piwo.Odstawić na 30 min.Smażyć bliny.Podawać gorące ze śmietaną lub posypane szczypiorkiem. PIWOSZ 1 kurczak 3 szkl jasnego piwa 1 cebula garść rodzynek 2 liście laurowe sól.oliwa Rodzynki namoczyć.Cebulę pokroić w kostkę,zeszklić na oliwie.Kurczaka podzielić na 8 części,dodać do cebuli,przyrumienić ze wszystkich stron.Zalać piwem,dodać liście laurowe,dusić pod przykryciem.Powinno odparować połowa pia,dodać rodzynki,dusić 30 min.Najlepiej smakuje z ryżem na sypko.
Zaloguj się, aby oddać głos
0
CHLEBACZEK 6 kromek ciemnego chleba 4 szkl wywaru warzywnego 2 szkl ciemnego piwa skórka z 1/2 cytryny gałka muszkatołowa cynamon 2 łyżki cukru pudru 1/2 szkl Śmietany Do wazy włożyć chleb.Rosół zagotować z piwem,przyprawami.Gotować 10 min.Zalać chleb. Śmietanę podać osobno. BLINY ŚLEDZIOWE 40 dag kaszy gryczanej w torebkach 30 dag wymoczonych filetów śledziowych 1/2 szkl jasnego piwa 1/2 szkl mąki łyżeczka cukru 3 łyżki startego żółtego sera 2 jajka garść zieleniny{szczypiorek,natka} Kaszę ugotować na sypko,zmielić razem ze śledziami w maszynce,dodać żółtka,piwo,ser,mąkę.Połączyć z ubitymi białkami.Smażyć bliny.Podawać posypane żółtym serem i szczypiorkiem. PASZTET 1/2 głowy wieprzowej 3 marchewki 3 szalotki główka czosnku 3 makrele 300 ml piwa sól,pieprz Głowę gotować z warzywami i czosnkiem 3 godz. Oddzielić mięso od kości.Wyfiletowane makrele smażyć bez tłuszczu na patelni.Odparować wywar z głowizny do połowy objętości,dodać piwo.Schłodzić.W brytfannie układać na przemian warstwy mięsa,makreli i galarety z piwem.Piec w kąpieli wodnej w gorącym piekarniku-30 min.200 stopni.Wstawić do lodówki na 12 godz.Podawać pokrojony w plastry. DORSZ W PIWIE 6 małych dorszy 100 g mąki 4 szalotki 30 g masła 250 ml ciemnego piwa olej ,natka Oczyszczone ryby posolić,oprószyć mąką,usmażyć we frytownicy na złoty kolor.Szalotki podsmażyć na maśle,dodać piwo,gotować 10 min.Przyprawić solą,pieprzem,dodać posiekaną natkę.Ułożyć ryby w naczyniu do zapiekania,polać sosem ,zapiekać 15 min-200 stopni.Podawać gorące. UDKA KURCZAKA Z PIWEM 4 udka z kurczaka 2 szkl piwa 20 dag mąki 3 jajka sól,pieprz sok z cytryny vegeta tymianek Udka natrzeć sokiem z cytryny,oprószyć ziołami,przykryć folią i wstawić do lodówki na 1 godz.Z mąki ,jajek,piwa,soli,pieprzu zrobić ciasto,w którym maczać udka.Smażyć w głębokim tłuszczu na złoty kolor.Ułożyć je na blaszce najlepiej z rusztem,przykryć folią.Zapiekać 20 min 220 stopni. ZAPIEKANKA Z INDYKA 75 dag piersi z indyka 2 cebule 1/2 l piwa 1 czerstwa bułka wrocławska 5 dag masła 2 kostki cukru 2 łyżeczki octu winnego musztarda tymianek 2 liście laurowe sól,pieprz Mięso pokroić w plastry,rozbić,natrzeć solą ,pieprzem, obsmażyć na tłuszczu na złoty kolor.Na tym samym tłuszczu zeszklić cebulę.Bułkę pokroić na kromki,podpiec na złoty kolor w piekarniku.Natłuszczoną formę wyłożyć grzankami,grubo posmarować musztardą,ułożyć na nich mięso,przykryć cebulą.Posypać pokruszonym liściem laurowym,tymiankiem,Polać piwem.Piec przekryte folią ok 60 min.Polewając piwem.Odkryć,położyć kostki cukru nasączona octem,zapiekać ,aby się zarumieniła.
Zaloguj się, aby oddać głos
0
SUROPIEKI 60 dag piersi z kurczaka 5 dag masła 1/2 szkl jasnego piwa 1/2 szkl śmietany 1 cebula 1 pietruszka 2 buraki 1 marchew 1/4 selera 1 jabłko łyżka koncentratu pomidorowego 10 dag pieczarek garść suszonych śliwek 2 łyżki rodzynek sok z 1/2 cytryny po 4 ziarna jałowca,ziela ang garść natki Śliwki,rodzynki zalać gorącym piwem,odstawić na 1 godz.Śliwki pokroić w paski.Mięso natrzeć sokiem z cytryny,solą,pieprzem,oprószyć mąką,obrumienić na tłuszczu.Zdjąć z patelni.Jarzynki i pieczarki oczyścić,drobno posiekać,zeszklić na tłuszczu,dodać przyprawy,śliwki,rodzynki wraz z piwem,dodać mięso,śmietanę z koncentratem,zalać mięso dusić ok 15 min.Dodać obrane pokrojone w kostkę jabłko,dusić 10 min.Posypać natką.Podawać z frytkami. PIERNIK 50 dag krupczatki po 1 szkl miodu i jasnego piwa 4 jajka 3/4 szkl cukru 25 dag margaryny garść bakalii 1 przyprawa do piernika łyżeczka sody Bakalie posiekać,rodzynki namoczyć w odrobinie piwa.Margarynę zmiksować z cukrem,dodawać kolejno po 1 jajku,po łyżce miodu i piwo wymieszane z przyprawą,Połączyć z mąką ,sodą.Dodać ubite białka,bakalie.Piec w 2 keksówkach 50 min-200 stopni.Gotowy warto polać polewą czekoladową. DOMOWY BROWAREK PO butelce jasnego i ciemnego piwa otarta skórka z 1 pomarańczy 2 łyżki cukru 1 żółtko3 łyżki mleka 2 łyżki mąki,sól Oba rodzaje piwa zagotować ze skórką z pomarańczy,łyżkę maki rozprowadzić łyżką mleka,dodać do piwa,po chwili zdjąć z ognia.Żółtka ubić z resztą mąki i mleka,wymieszać z gorącą zupą,podgrzewać ale zagotować.Podawać z dodatkiem piernika lub grzankami z razowego miodowego chleba. ZUPA Z PLACKAMI 1 1/2 l jasnego piwa 1/2 łyżeczki kminku 4 goździki szczypta cynamonu 2 łyżeczki cukru 4 żółtka 15 dag białego sera Placki;30 dag ziemniaków,4 łyżki maki,2 jajka,1 cebula,2 ząbki czosnku,sól,pieprz,natka Piwo zagotować,dodając goździk,kminek,cynamon.Żółtka utrzeć z cukrem do białości,delikatnie połączyć z piwem.Placki-przygotować placki ziemniaczane.Zupę podawać z pokruszonym serem placki osobno. CIELĘCINA Z PIWEM 1 kg cielęciny 500 ml ciemnego piwa po 40 g słoniny,masła 500ml rosołu cielęcego łyzka mąki 100 g kremówki liść laurowy 2 goździki gałka muszkatołowa sól Słoninę pokroić w paski,naszpikować mięso w poprzek włókien,obsmażyć na maśle,posolić.Wlać piwo rosół,dodać przyprawy,dusić ok90 min.Wyjąć mięso,przyprawy ,sos zagęścić mąką,dodać śmietanę,doprawić do smaku przyprawami.Mięso podać pokrojone w plastry z sosem z kopytkami lub knedelkami. WIEPRZOWINA Z PIWEM 800 g łopatki wieprzowej pęczek włoszczyzny 1 cebula 1 szkl ciemnego piwa łyżka mąki ziemniaczanej 2 liście laurowe 1/4 łyżeczki nasion kolendry 1/2 łyżeczki ziaren pieprzu sól Włoszczyznę pokroić w kawałki.Cebulę posiekać.Zagotować 1/2 l wody z liściem laurowym,kolendrą,pieprzem ,solą.Włożyć mięso,włoszczyznę,cebulę,piwo.Dusić 1godz.Wyjąć mięso,Wywar przecedzić,zagęścić mąką.Doprawić solą,pieprzem.Mięso podawać polane sosem
Zaloguj się, aby oddać głos
0
KURCZAK W PIWIE Składniki: kurczak lub 4 udka, 1 jasne piwo, 1/2 kg pieczarek, 1 słoiczek cebulki konserwowej, śmietana 24 % masło, sól i pieprz. Wykonanie: Kurczaka dzielimy na części ,solimy i obsmażamy na maśle.Dodajemy grubo pokrojone pieczarki,podlewamy piwem i dusimy na małym ogniu pod przykryciem. Najlepsza jest głęboka patelnia z pokrywą i zaworkiem coś a'la odpowietrzacz lub szybkowar ale moźna to zrobić i na zwykłej patelni. Jak kurczak będzie miękki dodajemy osączone cebulki z zalewy -całość doprawiamy 24% śmietaną oraz solą i pieprzem. Smacznego!
Zaloguj się, aby oddać głos
0
WĄTRÓBKA W JASNYM PIWIE Składniki: 0,5 kg wątróbki drobiowej lub cielęcej, 3 cebule, 3 łyzki masła, 3 łyżki oliwy, 1 szklanka jasnego piwa, 2 szklanki mleka, 5 łyżek śmietany, 1 łyżeczka estragonu, 2 łyżki natki pietruszki, sól i pieprz do smaku. Wykonanie: Wątróbkę namoczyć w mleku,osączyć i pokroić w paseczki. Cebulę pokroić w piórka,na patelni rozgrzać 1 łyżkę masła i 1 łyżkę oleju -usmażyć cebulę i doprawić ją solą i pieprzem.Wlać 1/2 szklanki piwa i dusić. Na drugiej patelni rozpuścić pozostały tłuszcz ,włożyć wątróbkę i usmazyc na rumiana ze wszystkich stron. Do patelni z wątróbka wlać resztę piwa,dodac natkę,estragon,śmietanę i wymieszać Na talerz lub półmisek wyłożyc wątróbkę a na nią uduszoną cebulkę. Smacznego! GOLONKA DUSZONA W PIWIE Składniki: golonka wieprzowa, cebula, marchewka, pietruszka, kawałeczek selera, 1 butelka ciemnego lub jasnego piwa, 1 łyżka mąki, 2 łyżki oleju lub smalcu, ziele angielskie,majeranek,papryka,pieprz i sól. Wykonanie: Golonkę włożyć do osolonego wrzątku i gotować pół godziny.Wyjąć z garnka i natrzeć zmielonymi przyprawami,oprószyć mąką i obsmażyć na smalcu. Warzywa obrać,drobno pokroić dodać do golonki,podlac wywarem w,którym się gotowała i połową piwa i dusic pod przykryciem co najmniej godzinę podlewając piwem -dusic do miękkości. Podawać z chrzanem i musztardą. Smacznego!
Zaloguj się, aby oddać głos
0
ŻEBERKA MARYNOWANE W PIWIE Składniki: 1 kg chudych żeberek,sól i pieprz do natarcia. Marynata: 1,5 szklanki jasnego piwa, 4 listki laurowe, 1 łyzka majeranku, 1 łyżeczka kminku 1/2 łyżeczki rozmarynu, kilka ziarenek jałowca. Sos do smarowania: 1/2 szklanki piwa 3 łyżki oleju, 2-3 ząbki czosnku, sól. WYKONANIE: Żeberka umyć,osuszyć, podzielić na małe porcje i posypać solą i pieprzem. Przygotować marynatę z podanych wyżej składników,żeberka włożyć do miski i zalać marynatą.Odstawić do lodówki na 24 godziny. Po tym czasie wyjąć żeberka,osączyć z marynaty. Przygotować sos do smarowania żeberek w czasie pieczenia czyli zmiażdżyć czosnek,wymieszać z solą,dodać olej i piwo. Posmarować żeberka sosem ułożyć na blachę i piec w piekarniku,smarując sosem z obu stron,kilkakrotnie obracając by się ładnie,jednakowo zarumieniły. Smacznego!
Zaloguj się, aby oddać głos
0
indyk ala flaczki, indyk ala łosoś, indyk ala szynka i do tego zestaw obowiązkowy: kawa i wuzetka...
Zaloguj się, aby oddać głos
0
Golonki w piwie karmelowym SKŁADNIKI: * 3 średniej wielkości golonki * 3 duże cebule * 3 ząbki czosnku roztarte z odrobiną soli * sól * pieprz mielony * papryka * 2 liście laurowe * 3 ziela angielskie * włoszczyzna bez kapusty * 2 łyżki majeranku * 1 łyżeczka miodu * sos sojowy lub maggi lub inna przyprawa do sosów * olej z pestek winogron * 1/3 szklanki słodkiej śmietanki 18 % * 2 szklanki piwa karmelowego ( Karmi ) * PRZYGOTOWANIE: Dzień wcześniej ugotować do miękkości w osolonej wodzie z włoszczyzną , zielem angielskim , liściem laurowym dobrze oczyszczone golonki .Wyjąć . Odsączyć .Ostudzić Naciąć skórę w krateczkę .Natrzeć pastą z 3 łyżek oleju, czosnku, majeranku , szczypty pieprzu , łyżeczki miodu , 1 łyżeczki sosu sojowego ( lub zamiennika ).Zostawić na noc w lodówce w pojemniku ( dobrze by było przewrócić golonki ze dwa razy wcierając przyprawy ). W dniu podania przełożyć do garnka . Dodać cebulę pokrojoną w ,,piórka ,, i podsmażoną na patelni .Podlać 2 szklankami piwa karmelowego i dusić aż płyn odparuje tworząc gęsty , aromatyczny sos .Dodać śmietankę i doprawić do smaku . Wywar i warzywa z gotowania golonek użyć na zupę np barszcz ukraiński .Warzywa gotuję tyle co golonki bo wygotowuje się z nich cały smak wzbogacając smak golonek .Takie warzywa na sałatkę niestety już się nie nadają bo są rozgotowane i przechodzą smakiem wieprzowiny ( osiada też na nich tłuszcz wieprzowy ) . Ugotowałam a potem udusiłam razem z golonkami kawałek łopatki wieprzowej bo wnuki za golonką nie przepadają .
Zaloguj się, aby oddać głos
0
Zupa piwna po niemiecku (Dortmunder Biersuppe) - 1 l jasnego piwa, 4 żółtka, 100 g rodzynków, 250 g cukru, skórka starta z połowy cytryny, kawałek laski wanilii, szczypta soli, 1,5 łyżki mleka, grzanki z bułki - Umyte rodzynki gotować 10 minut w wodzie (0,5 l ). Przestudzić, przecedzić, wodę zostawić. W osobnym naczyniu zagotować piwo z cukrem, skórką z cytryny, wanilią i solą. Żółtka roztrzepać z mlekiem dodać rodzynki i usmażone na maśle grzanki z bułki.
Zaloguj się, aby oddać głos
0
Polędwiczki wieprzowe duszone w piwie Składniki: 1 kg polędwiczek wieprzowych 1 łyżka kawy zbożowej 5 ząbków czosnku 2 szklanki jasnego piwa 1 łyżeczka otartej skórki cytrynowej Sposób przyrządzenia: Mięso umyć, osuszyć, oczyścić z resztek błon, ścięgien. Czosnek obrać, każdy ząbek przekroić na połowę i naszpikować nim mięso. Tak przygotowane polędwiczki ułożyć w naczyniu żaroodpornym, zrosić olejem i przyrumienić w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni C. Do podrumienionego mięsa dodać piwo i kawę , ponownie wstawić do piekarnika i dusić 30 minut w temperaturze 180 stopni. Po tym czasie dodać skórkę cytrynową, sól i pieprz, dusić kolejne 10 minut kilkakrotnie obracając mięso. Po wyjęciu mięsa z piekarnika kroić go na plastry o grubości około 1 cm. Podawać z brukselką, buraczkami i ziemniakami. Smakuje również podawane na zimno jako przystawka.
Zaloguj się, aby oddać głos
0
Polędwiczki wieprzowe duszone w piwie Składniki: 1 kg polędwiczek wieprzowych 1 łyżka kawy zbożowej 5 ząbków czosnku 2 szklanki jasnego piwa 1 łyżeczka otartej skórki cytrynowej Sposób przyrządzenia: Mięso umyć, osuszyć, oczyścić z resztek błon, ścięgien. Czosnek obrać, każdy ząbek przekroić na połowę i naszpikować nim mięso. Tak przygotowane polędwiczki ułożyć w naczyniu żaroodpornym, zrosić olejem i przyrumienić w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni C. Do podrumienionego mięsa dodać piwo i kawę , ponownie wstawić do piekarnika i dusić 30 minut w temperaturze 180 stopni. Po tym czasie dodać skórkę cytrynową, sól i pieprz, dusić kolejne 10 minut kilkakrotnie obracając mięso. Po wyjęciu mięsa z piekarnika kroić go na plastry o grubości około 1 cm. Podawać z brukselką, buraczkami i ziemniakami. Smakuje również podawane na zimno jako przystawka.
Zaloguj się, aby oddać głos
0
Kurczak na butelce Składniki: Kurczak sztuk jeden Piwo w butelce 0,33 l Sól Pieprz Papryka (słodka lub ostra) Czosnek (ilość według uznania) Sposób przygotowania: Kurczaka należy dokładnie umyć. Następnie natrzeć solą, pieprzem i papryką. Następnym krokiem jest natarcie kurczaka rozgniecionym czosnkiem. Ale nacieramy tylko środek kurczaka. Gdyż kiedy natrzemy wierzch, czosnek się spali i kurczak nie będzie smaczny. Czosnek można połączyć z odrobiną oregano, kminku itd. Co kto lubi. Można również z niego zrezygnować. Odstawiamy kurczaka na co najmniej godzinę. Nie jest to konieczne, ale dzięki temu kurczak dokładnie przejdzie przyprawami. Teraz należy przygotować butelkę. Czyli najpierw pozbyć się etykietek. W tym celu zanurzamy butelkę w wodzie na około 30 minut. Po tym czasie etykiety będzie można usunąć. Zawsze można pomóc sobie nożem. Myjemy butelkę i ostrożnie otwieramy. Teraz na butelkę nadziewamy kurczaka. W taki sposób jaki nasi pradziadowie praktykowali przy nadziewaniu wrogów na pal ;-) Szyjka butelki powinna wyjść obok szyi kurczaka. Dopiero po upieczeniu, zauważyłem, że powinienem owinąć skórą z szyi szyjkę butelki, tak aby spływające piwo opływało kurczaka po wierzchu a nie spływało po ściankach butelki. Do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika wstawiamy blaszkę z kurczakiem. Blaszka powinna mieć krawędzie tak aby zatrzymywał się w niej sos czyli wytopiony tłuszcz z kurczaka i piwo. Naszego kurczaka pieczemy np. 2 godziny. Zasada jest taka ? kilogram mięsa piecze się godzinę. Czyli 2 kg kurczak piecze się 2 godziny, lub dłużej To już zależy od tego na jakiego kurczaka mamy ochotę. Kurczak idealnie się przyrumieni, wypływające z butelki piwo będzie go opływało i doda pyszny posmak. Pod koniec pieczenia można włączyć termoobieg i co 10 minut obracać kurczaka z blaszką o 90 stopni. Będzie wtedy równomiernie zarumieniony. Tak przygotowany kurczak to prawdziwa poezja, to niebo w buzi. Jest prosty w przygotowaniu, efektywny i smaczny. Smacznego!
Zaloguj się, aby oddać głos
0
To przepis z tych, co to z naprawdę banalnych składników, które czynią naprawdę smakowite danie! Dzięki jabłkom, cebuli i piwie parówki zmieniają się w danie, rzec można o prawie wykwintnym smaku - a na pewno smaku oryginalnym. Składniki: pół kilograma parówek Paryżanki dwie duże cebule dwa duże, twarde i kwaśne jabłka szklanka piwa pół szklanki bulionu [np. pół kostki rosołowej rozpuszczonej w gorącej wodzie] dwie łyżki oleju łyżeczka majeranku odrobina chilli sól - bardzo mało, albo wcale świeżo zmielony pieprz Sposób przygotowania: Doskonała to potrawa na "niskobudżetową" imprezkę. Szybkie, tanie okropnie i naprawdę smaczne! Najpierw parówki - obieram je z osłonek, kroję na kawałki o długości około 2 cm. Podsmażam na rozgrzanym oleju, aż się zrumienią ze wszystkich stron. Parówki zdejmuję z patelni i wrzucam na pozostały tłuszcz cebule pokrojone [oczywiście wcześniej obrane] na ósemki - kawałki cebuli powinny być raczej duże. Cebulę smażę do zeszklenia. Kiedy prawie miękka, dodaję parówki i wrzucam jabłka pokrojone w ósemki i pozbawione gniazd nasiennych - koniecznie ze skórą! Skóra jabłek nada potrawie zdecydowanego charakteru. Wszystko smażę około 2 minut często mieszając. Teraz do potrawy wlewam piwo, bulion i dodaję przyprawy. Z solą bardzo uważam - niekiedy nie trzeba jej zupełnie dodawać - parówki bowiem same w sobie są słone. Całość przykrywam i duszę na małym ogniu około 10 minut. Po tym czasie sprawdzam potrawę - jeśli jeszcze dużo w niej sosu - odkrywam ją i gotuję kilka chwil na dużym ogniu, by sos odparował - potrawa powinna być raczej gęsta. I to wszystko - na talerzu potrawę posypuję świeżo posiekaną natką pietruszki. Doskonale smakuje z bagietką albo z chlebem razowym - tak z chlebem razowym jest najlepsze - aromat gotowanego piwa doskonale się z nim komponuje. Do popicia oczywiście piwo - to samo, które zostało dodane do potrawy.
Zaloguj się, aby oddać głos
0
Łosoś pieczony w piwie Znakomity, prosty i szybki sposób na rybę z piekarnika. Dzięki chmielowi mięso nabiera wyjątkowego posmaku, staje się miękkie i delikatne. Bardzo łatwo oddziela się od ości. SKŁADNIKI: dzwonka z łososia - porcje wg ilości osób cytryny (1 cytryna na 2 osoby) oliwa do posmarowania formy przyprawy 0,5 l piwa jasnego SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Dno naczynia żaroodpornego smarujemy oliwą i posypujemy ulubionymi przyprawami. Porcje ryby obtaczamy z obu stron i układamy luźno obok siebie. Całość zalewamy piwem tak, aby ryba wystawała na ok. 1,5 cm ponad piwną zalewę. Naczynie przykrywamy folią aluminiową. Ustawiamy piekarnik na 200 st., najlepiej z termoobiegiem i wstawiamy rybę na 45 min. Przy nakładaniu na talerze najlepiej skorzystać z płaskiej tacki cedzakowej.
Zaloguj się, aby oddać głos
0
Niezwykle delikatny królik wiśniowy w piwie kriek 1 królik, podzielony na części 2-3 ząbki czosnku 10 szalotek 400 ml piwa kriek laska cynamonu 2 goździki 1 suszona ostra papryczka kilka gałązek świeżego tymianku 300g wiśni (mogą być mrożone) odrobina cukru masło olej łyżka mąki opcjonalnie Mięso królika oprósz solą z każdej strony i odstaw na godzinę, a potem zrumień na gorącym oleju smażąc mięso małymi partiami. Przełóż wszystkie kawałki do garnka. Na tym samym oleju podsmaż na szklisto posiekany czosnek i całe szalotki - opcjonalnie możesz oprószyć podsmażone warzywa łyżką mąki - po chwili przełóż do garnka z mięsem. Wlej 3/4 piwa, dodaj cynamon, goździki, chilli, cukier. Przykryj i dusić na wolnym ogniu przez ok. 15 min, po czym wyjmij korę cynamonu, dodać listki oderwane z gałązek tymianku i większość wiśni. Duś przez następny kwadrans, po czym dolej resztę piwa i dosól do smaku. Duś mięso pod przykryciem, aż będzie miękkie - u nas trwa to zazwyczaj okołu godziny. Tuż przed podaniem dodaj do sosu masło i udekoruj resztą wiśni. Przepyszne......
Zaloguj się, aby oddać głos
0

Dodaj odpowiedź:


Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz: