salcesonik na słodko z bakaliami i rumem
1 paczka wafli 4-5 sztuk
3-4 paczek herbatników
1 galaretka wiśniowa
4 łyżki kakao
1 szklanka cukru
1 kostka margaryny zwykłej
1 cukier waniliowy
1 opakowanie migdałów
2 * olejek rumowy
1 opakowanie rodzynek sułtanek
400 g orzechów włoskich łuskanych
Wafle ułożyć w mokre ściereczki(wafel mokra sciereczka wafel mokra
ściereczka itd). Galaretkę rozpuścić w jednej szklance wody. Do garnka
wrzucić kostkę margaryny, cukier, cukier waniliowy i kakao. Podgrzewać
na małym ogniu nie doprowadzając do gotowania, ciągle mieszając. Dodać
pokruszone herbatniki, wymieszać. Dodać bakalie i na końcu galaretkę
oraz rumowy olejek. Podgrzewać i mieszać, aż masa zgęstnieje. Gorącą
masą przekładamy i zawijamy wafle jak rolade. Powinno wyjść 3 rolady z
tej proporcji . Schłodzić po ostygnieciu w lodówce, nadaję się do
krojenia najlepiej na następny dzień.
|
Dodaj odpowiedź:
Przerwa techniczna ... ...
|