salcesonik na słodko z bakaliami i rumem 1 paczka wafli 4-5 sztuk 3-4 paczek herbatników 1 galaretka wiśniowa 4 łyżki kakao 1 szklanka cukru 1 kostka margaryny zwykłej 1 cukier waniliowy 1 opakowanie migdałów 2 * olejek rumowy 1 opakowanie rodzynek sułtanek 400 g orzechów włoskich łuskanych Wafle ułożyć w mokre ściereczki(wafel mokra sciereczka wafel mokra ściereczka itd). Galaretkę rozpuścić w jednej szklance wody. Do garnka wrzucić kostkę margaryny, cukier, cukier waniliowy i kakao. Podgrzewać na małym ogniu nie doprowadzając do gotowania, ciągle mieszając. Dodać pokruszone herbatniki, wymieszać. Dodać bakalie i na końcu galaretkę oraz rumowy olejek. Podgrzewać i mieszać, aż masa zgęstnieje. Gorącą masą przekładamy i zawijamy wafle jak rolade. Powinno wyjść 3 rolady z tej proporcji . Schłodzić po ostygnieciu w lodówce, nadaję się do krojenia najlepiej na następny dzień.
Zaloguj się, aby oddać głos
0