Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Użytkownik

Serek topiony świetny na każdą okazję. Konkurs dla Czytelników

Utworzony przez dzemski, 26 kwietnia 2013 r. o 08:50
250 g soczewicy czerwonej 100 g pomidorów suszonych w zalewie olejowej koncentrat pomidorowy 3-4 ząbki czosnku 1 porcja serka topionego kremowego soczewicę zalać 700 ml wody i gotowac przez 15 minut w międzyczasie skroić drobno pomidory suszone i czosnek dodać do gotującej się soczewicy i dalej gotować przez 15 minut gdy zrobi się zbyt gęste dolewać trochę wody na koniec dodać 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego i serek topiony zblendować całość, ale nie na totalną papkę, a tak by trochę kawałków jeszcze pływało doprawić do smaku solą, oregano, czerwoną papryką (sproszkowaną) i pieprzem osobno ugotować drobny makaron (gwiazdki, kółeczka) podawać z makaronem (uwaga: zupa jest mocno sycąca)
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
WYTRAWNA ZUBA CEBULOWA SKŁADNIKI: - 80 dag cebuli - 6 łyżek oleju - 2 łyżki mleka - 1500 ml rosołu warzywnego - 3-40 dag kiełbasy czosnkowej- pęczek natki pietruszki - 10 DAG SERKA TOPIONEGO OSM MOŃKI - 200 ml wytrawnego białego wina - sól, pieprz, cukier, mielony kminek PRZYRZĄDZANIE: Cebulę obieramy, kroimy w paseczki. Rozgrzewamy mocno olej w garnku. Wkładamy cebulę, smażymy na średnim ogniu około 10 minut, często mieszając. Posypujemy mąką, zasmażamy na złoty kolor. Zalewamy rosołem, mieszając doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień, gotujemy zupę przez następne 10 minut. Kiełbasę kroimy w dość cienkie plasterki. Natkę pietruszki płuczemy, osuszamy. kilka listków zostawiamy do dekoracji, pozostałe drobno siekamy. Do zupy dodajemy białe wino, kiełbasę oraz pokrojony na małe kawałki topiony serek. Podgrzewamy na małym ogniu do chwili, kiedy ser całkowicie się stopi. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, cukrem oraz mielonym kminkiem. Nalewamy do miseczek, posypując posiekaną zieleniną. Dekorujemy też listkami natki pietruszki. Znakomitym dodatkiem do do zupy cebulowej są pikantne grzanki. Wszystkim łasuchom i internautom życzę smacznego
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Zupa porowo - serowa z pulpecikami Składniki: 1 duży por 2 duże serki topione kostka rosołowa sól pieprz 2 ziemniaki średniej wielkości olej do smażenia 30 dkg mięsa mielonego 2 łyżki bułki tartej Sposób przygotowania: Mieso mielone przyprawic solą i pieprzem, dodać bułkę tarta i dokładnie wymieszać. Uformować małe pulpeciki. Podsmażyć je delikatnie na rozgrzanej patelni. Pora pokroić w cienkie plasterki i posolić. Podsmażyć je na oleju aż zmiękną. Do garnka wlać 1 litr wody, dodać kostke rosołową. Kiedy się zagotuje wrzucić podsmażonego pora i pulpeciki. Ziemniaki obieramy i kroimy w dość drobną kostkę. Dorzucamy do zupy. Wszystko razem gotujemy aż ziemniaki i mieso zmiękną. Pod koniec gotowania dodajemy pokrojone w mniejsze kawałki serki topione i gotujac cały czas mieszamy aż do ich całkowitego rozpuszczenia. Doprawiamy pieprzem. Wszytko razem gotujemy jeszcze około 15 minut.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Makaron z kurczakiem w sosie szpinakowo-serkowym Składniki: paczka makaronu wstążki podwójna pierś z kurczaka opakowanie mrożonego szpinaku aksamitny serek MSM Mońki ser feta przyprawy Mus szpinakowo serkowy na patelni na odrobinie oliwy z oliwek podsmażamy szpinak, dodajemy ser feta,i kremowy serek MSM Mońki. Wszystko mieszamy, doprawiamy czosnkiem granulowanym i pieprzem. Na bulionie drobiowym gotujemy kurczaka pokrojonego w paski. A następnie dodajemy do sosu szpinakowo -serkowego. Na koniec ugotowany makaron łączymy z pozostałymi składnikami. Pycha.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Kwaśnica na ciepło 1 l maślanki, 2 kostki warzywne, łyżka suszonego majeranku, 1 serek topiony, 8 ziemniaków, świeży koperek. Maślankę podgrzewamy na małym ogniu. Wrzucamy kostki bulionowe i serek topiony. Cały czas mieszamy. Wcześniej ugotowane ziemniaki obieramy ze skórki i kroimy w plasterki. Do każdego talerza wkładamy 2 pokrojone ziemniaki i zalewamy ciepłą, nie zagotowaną maślanką. Posypujemy majerankiem i koperkiem. Szybko się robi , a smakuje wybornie.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
"Co zrobić, żeby wziąć udział w naszym konkursie ? Pod tym artykułem o konkursie wpisać swój autorski przepis na potrawę z wykorzystaniem aksamitnego serka MSM Mońki. Na przepisy czekamy do 17 maja" ... ale co dalej ? Jak zostanie wyłoniony zwycięzca konkursu, skoro nikt nie podaje (bo to nawet wbrew prawu) swoich danych osobowych ?
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Naleśniki z farszem szpinakowo-serowym Farsz: 1 op. mrożonego szpinaku 2 aksamitne serki topione 1 kostka rosołowa pieczarkowa Winiary 2 łyżki gęstej śmietany Szpinak rozmrozić i odparować na patelni. dodać kostkę rosolową, serki i śmietanę. Wszystko dobrze wymieszać aż skladniki się połączą. Lekko przestygniętym farszem smarować naleśniki i zwijać w rulony. Ułożyć na blasze lub żaroodpornym naczyniu, posypać żółtym serem i zapiec (kilka minut, aż ser się stopi). Smacznego
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Makaron z sosem serowym ugotować pół paczki makaronu (ok.250 g) Sos: 20dag chudego boczku wędzonego 1 cebula 2 aksamitne serki topione (2 x 100g) 4 łyżki śmietany przyprawy do smaku Boczek pokroić w paski i podsmażyć. Dodać cebulę. Smażyć kilka min.mieszając. Nadmiar tłuszczu odlać. Dodać serki topione i mieszać do rozpuszczenia. Następnie dodać śmietanę i ciągle mieszając doprowadzić do wrzenia (składniki muszą się połączyć w gładką masę). Do sosu wrzucić ugotowany makaron i doprawić potrawę według uznania.Wymieszać starannie i wykładać gorącą na talerz. można oprószyć żółtym serem i drobno pokrojonym szczypiorkiem.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Zupa z serków 3 serki aksamitne 1,5 l wywaru z kostki rosołowej 1 marchew puszka groszku zielonego 25 dag wieprzowego mięsa mielonego Marchew pokroić w kostkę,ugotować na wywarze.Mięso doprawić jak na kotlety mielone,uformować małe kulki,dodać do wywaru gotować 10 min. Dodać serki,groszek razem z zalewą.Zagotować.Doprawić do smaku.Możemy podprawić śmietaną z mąką.Podajemy w filiżankach posypaną koperkiem
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Tosty 1 duży seler 25 dag pieczarek 2 kolorowe papryki garść natki 3 ząbki czosnku 1 serek aksamitny mąka,sól,pieprz,tłuszcz Seler ugotować nie obierając,musi być jędrny.Obrać pokroić w plasterki-1 cm.Paprykę pokroić w makaronik.Pieczarki poszatkować,dusić z papryką na łyżce tłuszczu.Czosnek rozgnieść,dodać do masy razem z posiekaną natką.Doprawić .Plasterki selera obtaczać w mące,kłaść porcję masy jarzynowej,serka.Zapiekać na grillu.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Kapusta włoska 1 kapusta włoska 25 dag kiełbasy szynkowej 1 szkl rosołu z kostki 2 łyżki mąki łyżka masła 1 serek aksamitny 1 szkl mleka garść zieleniny;szczypiorek,natka,koperek Kapustę oczyścić podzielić na 6 części,zalać gorącym rosołem.gotować 30 min.Kiełbasę pokroić w plasterki,włożyć pomiedzy liście kapusty,dusić 10 min.Stopić tłuszcz,zrobić zasmażkę,rozprowadzić mlekiem,zagotować.Dodać serek,wymieszać .Gorącym sosem zalać kapustę,dodać posiekaną zieleninę.Podajemy z pieczywem.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Ziemniaczane hamburgery 8 dużych ziemniaków 8 plasterków szynki 2 serki aksamitne suszone zioła prowansalskie sól,pieprz Ziemniaki ugotować w mundurkach,powinni być twarde.Obrać .przekroić na połówki.Ułożyć na blaszce płaską stroną do góry.Posypać ziołami,solą,pieprzem wstawić do nagrzanego piekarnika,zapiekać 10 min w 200 stopni.Na 8 połówkach rozłożyć szynke i serek,przykryć pozostałymi połówkami ziemniaka.zapiekać kolejne 10 min.Podajemy jak hamburgery z majonezem lub keczupem.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Czosnówka 2 marchewki seler pietruszka 200 g serka aksamitnego duża główka czosnku 1/2 szkl kaszy manny 30 dag wędzonego boczku sól,pieprz gałka garść natki Warzywa posiekać,czosnek pokroić w plasterki,zostawić trzy ząbki.Boczek w kostkę,wytopić,dodać warzywa,podsmażyć.Zalać 10 szkl wody,zagotować.W szklance zupy rozpuścić serki,dodać do zupy.Dodać kaszę,ugotować.Dodać rozgnieciony czosnek,doprawić.Przed podaniem posypujemy natką.Najlepszym dodatkiem są grzanki.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Zupa bazyliowa 2 garści bazylii 70 dag ziemniaków 5 szkl rosołu z kostki -drobiowy 1 serek aksamitny 1 cebula sok z cytryny 4 pomidory łyżka oliwy sól,biały pieprz Cebule posiekać zeszklić na oleju,zalać gorącym rosołem.Ziemniaki pokroić jak na frytki,gotować na rosole.Dodać posiekaną bazykie ,kilka gałązek zostawić.Zupę zmiksować z serkiem.doprawić sokiem z cytryny,solą pieprzem.Pomidory obrać pokroić w kostkę.Zupę rozlać do miseczek,przybrać kawałkami pomidorów,bazylią.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Zupa z porów 4 pory białe części 2 cebule 10 dag szynki 4 szkl rosołu z kostki 4 łyżki oliwy 25 dag serka aksamitnego 1/2 szkl śmietany garśc zieleniny-szczupiorek rzeżucha,natka garść żółtego sera Pory poszatkować,zeszklić na tłuszczu.Zalać rosołem,gotować 30 min.Dodać serek rozpuszczony w szkl zupy.Szynkę pokroić w kostkę,dodać do zupy.Każdą porcję zupy posypujemy na talerzu żółtym serem,posiekana zieleniną.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Zupa musztardowa 1 serek kremowy 4 szkl rosołu z kostki 3 łyżki musztardy gruboziarnistej 2 łyżki musztardy sarepskiej 1 łyżka musztardy pomidorowej odrobina musztardy cytrynowej 1 por rzeżucha sól,pieprz,gałka łyżka mąki łyżka oliwy 4 kromki pieczywa tostowego Por poszatkować zeszklić na oliwie.oprószyć mąką,zasmażyć.Zalać gorącym rosołem,gotować 15 min.Śmietanę wymieszać z musztardą,rozprowadzić zupą.Z pieczywa tostowego przygotować grzanki.Serek rozpuścić w szkl zupy dodać przed podaniem.Posypać rzeżuchą.podajemy z grzankami.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Zupa kremowa Puszka pomidorów w zalewie 2 cebule porcja włoszczyzny 4 ziemniaki 2 papryki 1 papryczka chili 1 serek aksamitny 4 szkl rosołu z kostki sól,pieprz 3 łyżki oliwy zielenina;natka,bazylia,tymianek,ogerano Papryki pokroić w paski,cebule posiekac zeszklić na tłuszczu.warzywa zetrzeć na tarce duże oczka dodać do cebuli,dusić,aż staną się przezroczyste.Dodać pomidory,połowę zieleniny-dusić 5 min.Zalać gorącym rosołem,zagotować.Dodać ziemniaki pokrojone w kostke ,posiekaną chili.Gotować do miekkości.Zupę zmiksować.Dodać ser.Możemy dodać wędlinę.Podajemy z grzankami.Posypaną zieleniną.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
SERÓWKA 1 serek aksamitny 25 dag startego sera żółtego ząbek czosnku szczypta gałki 4 szkl rosołu z kostki 1/4 szkl białego wina 2 łyżki śmietany sól,pieprz garść zieleniny;natka szczypiorek,bazylia Rosół zagotować,dodać rozgnieciony czosnek,serek.doprawić do smaku.Gotować 10 min.Dodać wino,śmietanę rozmieszaną z kilkoma łyżkami zupy.Zdjąć z ognia,dodać ser żółty.Przed podaniem obficie posypujemy zieleniną.Podajemy z groszkiem ptysiowym lub grzankami.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Zupa pieczarkowa 30 dag pieczarek 8 szkl rosołu az kostki sok z cytryny oliwa sól,pieprz 3 serki aksamitne 20 dag makaronu kolanka garśc zieleniny-koperek,bazylia,tymianek,szczypiorek Makaron ugotować al dente,wymieszać z łyżką oliwy.Pieczarki poszatkować,skropić sokiem z cytryny,dusić na 2 łyżkach oliwy.Zalać gorącym rosołem,gotowac 15 min.Dodać ser.Doprawić.Zupę podajemy z makaronem,posypaną zieleniną.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Ryż z topionym serkiem aksamitnym 35 dag ryżu 40 dag marchewki 1 cebula 1/2 szkl białego wytrawnego wina 1 serek topiony aksamitny 2 łyżki masła 4 łyżki oliwy rosół z kostki szczypiorek sól Celulę posiekać,zeszklić na oliwie.Marchew zetrzeć na tarce małe otwory i dusić razem z cebulą.Dodać ryż,wino,dusić aż wchłonie cały płyn.Dodawać po 1 szkl rosołu,cały czas mieszając gotować do miękkości ryżu.Dodać ser,masło.Doprawić.Przed podaniem posypać szczypiorkiem.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Strona 1 z 6

Dodaj odpowiedź:

Przerwa techniczna ... ...