Oglądając naszą rodzimą telewizję zauważyłem że wiele stacji telewizyjnych emituje programy w których są wątki kulinarne. Przyrządza się tam potrawy delikatnie mówiąc wykwintne i ekskluzywne a produkty których się tam używa są tak wyszukane i drogie że nawet średnio zamożną rodzinę na nie nie stać. Nie wiem jaki cel mają producenci tych programów, czy chodzi o uświadomienie zwykłych ludzi o ich ubóstwie, czy nieudolności w zarabianiu pieniędzy. Chciałbym dzisiaj podąć przepis na potrawę którą jadałem u Krymskich Tatarów będąc swego czasu na Krymie ( Ukraina ). Potrawa nazywa się " SZURPA " ( zupa ) Gramatura składników jest tak naprawdę nieznana i nie ważna, dlaczego - bo tamtejsze gospodynie nie zawsze mogą sobie pozwolić na te same składniki. Przepis; -mięso - oni używają tłustej baraniny ( ale może być wieprzowina albo wołowina ) mięso dzielimy na tyle kawałków ilu ludzi będzie jadło ( każdemu 1 kawałek )- do dużego garnka ( najlepiej grubościennego ) wlewamy olej i rozgrzewamy do wysokiej temperatury ( Tatarzy sprawdzają temperaturę wrzucając do oleju zapałkę, jak zapałka się zapali to temperatura jest dobra ) i wrzucamy do niego kawałki mięsa ( będzie troszkę pryskało ) i czekamy jak się przyrumieni wtedy mieszamy i znowu przypiekamy i tak z każdej strony. - cebula ( ok. jedną trzecią wagi mięsa ) Kroimy na ćwiartki i lekko podsmażamy. -woda - zalewamy mięso i cebulę tak żeby wszystko pokryła. Doprowadzamy do wrzenia i zmniejszamy temperaturę gotując wszystko na małym ogniu do momętu aż mięso będzie na pół miękkie. Pozostałe składniki tj. -papryka - jedna dwie lub trzy jak kto woli ( czyścimy z nasion i dzielimy na tyle kawałków co mięsa ) dodajemy do garnka - ziemniaki małe - po trzy na osobę (jak są duże kroimy na mniejsze kawałki ) dodajemy do garnka - czosnek- dwie średnie główki w całości ( nie obierane tylko z wierzchu oczyszczone ) dodajemy do garnka - pomidor - jeden dwa lub trzy kroimy jak paprykę dodajemy do garnka - kapusta opcjonalnie - ( może być albo nie ) dwa liści przekrojone jak papryka -sól, pieprz - dodać troszkę a po 10 minutach gotowania uzupełnić do smaku -papryka w proszku słodka - 1 małą łyżeczkę dolać wody do poziomu aż przykryje wszystko i gotować aż ziemniaki będą miękkie ( ale nie mogą się rozpadać ) Całość rozlać do dużych misek rozdzielając zawartość wszystkim po równo Do Szurpy jakaś surówka no i oczywiście chleb. Nawiązując do wstępu podałem tu przepis na potrawę bardzo smaczną, pożywną i BARDZO TANIĄ. Ja robię tę potrawę będąc na działce w garnku do pieczenia ziemniaków i oczywiście na ognisku ( jak Tatarzy ) Pozdrawiam serdecznie wojtek631 www.gotowaniedomowe.blogspot.com
Zaloguj się, aby oddać głos
0