Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Użytkownik

Wygraj herbatkę dla Dziadka. Z filiżankami!

Utworzony przez ~wiesmak~, 22 stycznia 2010 o 09:07 Powrót do artykułu
Niestety nie umiem piec ciast, ale poniższe ciasteczka przeważnie mi wychodzą. Kartka z przepisem jest już mocno pożółkła, przetłuszczona, ale zawsze mi się przydaje. Nie szufladkuję w głowie przepisów, komórki mózgowe i tak mam przeciążone innymi sprawami. Proste ciasteczka, prosty przepis i dziadek ma względy u swojej wnusi Mai, chociaż nie tylko przez te ciasteczka. CIASTECZKA ANGIELSKIE DO HERBATY Składniki 1 kostka masła, 1 szklanka cukru, 4 łyżeczki jogurtu naturalnego, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 cukier waniliowy, 1/2 szklanki grubo posiekanych orzechów włoskich2 szklanki mąki Przygotowanie: 1. Miękkie masło, cukier, jogurt, cukier waniliowy i proszek do pieczenia wymieszać w misce mikserem na pulchną masę. Następnie trzeba dodać orzechy i mąkę. Wszystkie składniki zagnieść razem na jednolite ciasto. Z ciasta odrywamy małe kawałki i lepimy z nich kulki o średnicy 4 cm. Kulki spłaszczamy między dłońmi tak, aby powstały talarki o średnicy nie większej niż 5 cm. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C ok. 12 minut na złoty kolor. 2. Te ciasteczka ozdabiamy polewami z białej i czarnej czekolady. Do herbatki zimowej, zamiast cytryny dodajemy konfitury z pigwy (pycha). Ale to już dzieło mojej małżonki, babci zresztą. dziadek Wiesiek
Zaloguj się, aby oddać głos
0
Patrząc na przepis ciasto pozornie wydaje się trudne i pracochłonne. To tylko pozory, wykonanie jest proste, a smakuje wspaniale. Pozdrawiam Tadeusz Truszko z Radzynia Podlaskiego. A oto przepis na ciasto: KREMÓWKA KOKOSOWO-BUDYNIOWA CIASTO: • ½ kostki masła lub margaryny • ¼ szklanki wody • ½ szklanki cukru • 2 szklanki mąki • 2 jajka • 1 cukier waniliowy • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia MASA BUDYNIOWA: • 1 l mleka • 2 budynie śmietankowe • 1 budyń waniliowy • 80 g cukru MASA KOKOSOWA: • 2 jajka • ½ szklanki cukru • 20 dag wiórków kokosowych • ½ kostki masła • szczypta soli • cukier puder do dekoracji Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać zimne masło (lub margarynę), wyrobić nożem. Dolać zimną wodę, dodać cukier i jajka. Wyrobić rękami, w razie potrzeby podsypać mąką. Ciasto rozwałkować, nawinąć na wałek i włożyć do formy o wymiarach 40x24 cm. Foremkę wyłożyć wcześniej papierem do pieczenia - tak, by z niej wystawał (upieczoną kremówkę będzie łatwiej wyjąć). Miejsca, których nie zakrył, wysmarować masłem (można też natłuścić cały papier). Budyń połączyć z cukrem, zalać niewielką ilością zimnego mleka, dokładnie wymieszać. Resztę zagotować, cały czas mieszając wlać mleko z cukrem i budyniem. Mieszać, aż zgęstnieje. Masę budyniową wylać na ciasto, wygładzić. Przygotować masę kokosową. Oddzielić białka od żółtek. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę, pod koniec stopniowo dodać cukier i ubijać, aż się rozpuści. Dodać żółtka, kokos i roztopione ostudzone masło. Dobrze wymieszać. Nałożyć na masę budyniową, wygładzić. Piec 1 godzinę na dolnej półce piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Takim ciastem można oczarować każdą Babcię (i nie tylko).
Zaloguj się, aby oddać głos
0
Przepis na TAKI SOBIE PIERNIK, do herbatki super 6 białek ubić ze szklanką cukru, dodać: -1 łyzeczkę cynamonu -1 łyżeczkę proszku do pieczenia -1 łyzeczka sody -2 łyżki suchego maku - bakalie(orzechy, rodzynki, migdały) - 3/4 szklanki oleju - 2 szklanki mąki - cukier waniliowy - 5 średniej wielkosci jabłek pokrojonych w kostke - żółtka(6) Razem wymieszac. Piec około 40 minut. Na wierzch polewa lub wiórki kokosowe lub według uznania. ZAwsze sie udaje!!!!!!
Zaloguj się, aby oddać głos
0
Witam:) To może i ja dołączę przepis na pyszne ciasto ze śliwkami, które uwielbia cała moja rodzinka - BISZKOPT - 4-5 jaj 1 szklanka mąki 1 szklanka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i nadal ubijając dorzucamy po jednym żółtku. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i kakao, następnie wsypujemy do ubitej masy i delikatnie mieszamy. Wlewamy do blaszki i pieczemy 30 - 40 min. - MASA - 1 szklanka mleka 3/4 szklanki cukru 1 kostka masła śmietankowego 1 budyń waniliowy 2 żółtka 20 dkg śliwek kalifornijskich Żółtka ucieramy z cukrem, łączymy z mlekiem i budyniem i gotujemy. Ostudzoną masę ucieramy z masłem. Śliwki gotujemy 3 min w osłodzonej wodzie, po wystygnięciu kroimy na połówki. Biszkopt dzielimy na pół i namaczamy 1/2 szklanki mocnej herbaty IRVING Następnie smarujemy dżemem śliwkowym. -POLEWA- 3 tabliczki czekolady mlecznej 1/2 kostki masła Rozpuścić na wolnym ogniu Na przełożony dżemem biszkopt wykładamy masę, układamy śliwki i polewamy gęstniejącą polewą czekoladową. Ciasto palce lizać ale tylko z herbatą Irving:) Pozdrawiam Basia
Zaloguj się, aby oddać głos
0
placek miodowy 5 jajek 1 szklanka cukru 3 łyżki rozpuszczonego miodu naturalnego 1 łyżeczka sody wykonanie jaja ubic z cukrem na sztywną pianę wlac roztopiony miód dodac mąkę wymieszną z sodą wszystko lekko wymieszac piec około 40 minut po upieczniu wystudzic i nasączyc kawą naturalną
Zaloguj się, aby oddać głos
0
Piernik dobry 2 szkl.mąki 10 łyżeczek dzemu 2 jajka 1/2 szkl.oleju 1 szkl.cukru 1 szkl.mleka /może byc kwaśne lub kefir/ 1,5 łyżeczki sody 3 łyżeczki kakao 1 łyżeczka przyprawy do piernika wszystkie skladniki zmiksowac i upiec zawsze sie udaje i mie ma duzo pracy przy nim smacznego
Zaloguj się, aby oddać głos
0
A Ja chce cos zaproponowac bardzo orginalnego ,mysle ze kazdy dziadek by sie z takiego ciastka do herbaty zadowolony ,oto one: składniki: 1 kg mąki 1 szkl cukru pudru 1 jajko + 3 żółtka 1 kostka masła 1 kostka margaryny 1 łyżka (30 g) smalcu 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 1 op. cukru wanilinowego Mąkę przesiać z cukrem pudrem, cukrem wanilinowym, proszkiem do pieczenia i sodą. Posiekać z masłem, margaryną i smalcem, dodać jajko i żółtka, szybko zagnieść na gładkie, miękkie ciasto. Włożyć do zamrażalnika i mrozić najkrócej przez noc. Następnego dnia ciasto wyjąć i poczekać, aż zmięknie. Przygotować maszynkę, blaszki wyłożyć folią aluminiową. Kawałki ciasta przekręcać przez maszynkę, powstałe paski kroić na równe ciasteczka, układać je na blaszce i piec w temp 175 st ok 15 minut. Ciastka mają być złotawe, niezbyt spieczone. Mysle ze takie cos jest w stanie wykonac nawet nie jeden wnuczek,to ciasto cud nazywa sie:Kruche ciasteczka "przez maszynkę" Zycze wszystkim dziadkom sto lat !!!
Zaloguj się, aby oddać głos
0
Ciasto orzechowe Składniki: 1/2 kostki masła; 4 jaja; po 3/4 szklanki: cukru, kaszy manny i zmielonych orzechów włoskich; cukier waniliowy; 1 łyżka proszku do pieczenia; szczypta soli; 1/4 szklanki mleka. Wykonanie: Masło utrzeć z cukrem i żółtkami. Wymieszać z pozostałymi składnikami, po czym ostrożnie połączyć z ubitymi na sztywną pianę białkami. Piec w temperaturze 180*C około 30-35min. W tym czasie przygotować syrop, ze szklanki wody, szklanki cukru i soku z połówki cytryny. Gotować 10 min.. Upieczone gorące ciasto polać ciepłym syropem. Ciasto można posypać posiekanymi orzechami lub płatkami migdałowymi. Jest to smaczne ciasto do herbaty, a jednocześnie zmielone orzechy dostarczają magnezu oraz kwasów omega-3, które są potrzebna dla naszych DZIADKÓW.
Zaloguj się, aby oddać głos
0
Przesyłam przepis na wyśmienite ciasteczka maślane. Pasują zarówno do herbaty jak i kawy. A co najważniejsze: są bardzo proste w przygotowaniu. Składniki:500g mąki pszennej, 150g masła, 150g cukru, cukier wanilinowy, 2 jajka, 1 łyżeczka proszku do pieczenia. Przygotowanie: Masło utrzeć na puszystą masą z cukrem i jajkami. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, szybko zagnieść. Ciasto wywałkować na grubość około 4 mm i foremką lub radełkiem wykrawać dowolne kształty. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując półtora centymetrowe odstępy. Każde ciastko nakłuwać przed pieczeniem widelcem. Piec ok. 10-15 minut, w temperaturze ok. 160 stopni. Wierzch ciasteczek powinien pozostać dość jasny, spód delikatnie przyrumieniony, dlatego warto w połowie pieczenia wyłączyć grzanie od góry, jeśli piekarnik posiada taką opcję. Ciasteczka przed pieczeniem można posypać brązowym cukrem albo płatkami migdałowymi. Nadają się do dłuższego przechowywania. Polecam i życzę smacznego !!! A wszystkim Dziadkom życzę dużo zdrowia i prawdziwej miłości!!!!!
Ostatnio edytowany 22 stycznia 2010 o 17:51
Zaloguj się, aby oddać głos
0
Mamy karnawał, a jeśli karnawał to najbardziej odpowiednim przysmakiem do herbaty będą lubiane zapewne przez wszystkich FAWORKI (CHRUST). Są one obok tradycyjnych pączków, symbolem tego karnawałowego okresu. Z tego względu chciałabym Państwu podać bardzo prosty i łatwy w wykonaniu przepis na te smakołyki. Na pewno będą idealnym dopełnieniem do pysznej herbaty. "Faworki" Składniki: * 25 dag mąki * 2 dag masła * 4 żółtka * ¼ szklanki gęstej śmietany 18% * kieliszek spirytusu * szczypta soli * olej do smażenia * cukier puder * cukier waniliowy Wykonanie: * Przesianą mąkę posiekać razem z masłem na stolnicy. Dodać żółtka, szczyptę soli, spirytus i tyle śmietany, aby ciasto było tak twarde jak na makaron. Wszystkie składniki dokładnie wyrobić na jednolitą masę. * Energicznie wałkiem bić w ciasto przez około 15 minut, składając na pół, aż zaczną się tworzyć pęcherze powietrza. Ciasto odstawić na godzinę w chłodne miejsce, aby odpoczęło. * Ciasto bardzo cienko rozwałkować na stolnicy, podsypując w razie konieczności mąką. Kroić radełkiem na paski długości 8 cm i szerokości 3 cm. W środku każdego ciasta nożem zrobić nacięcie, przez które przełożyć jeden koniec ciasta. * W międzyczasie rozgrzać w szerokim rondlu olej i partiami wkładać faworki, szybko smażyć na złoty kolor z dwóch stron. Wyjmować i osączać z tłuszczu na papierowym ręczniku. * Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem zmieszanym z cukrem waniliowym. SMACZNEGO!!! http://www.mmkrakow.pl/rep/newsph/3963/18734.3.jpg
Zaloguj się, aby oddać głos
0
Kocham Portugalię i słodką kuchnię pochodzącą z tego kraju. Do herbatki polecam więc portugalskie ciasto migdałowe. Składniki: pół szklanki wody, 1 i 1/4 szklanki cukru, 1/8 łyżeczki soli, 1 i 3/4 szklanki mielonych migdałów, 4 łyżki niesolonego masła w temperaturze pokojowej, 5 żółtek, 2 całe jajka, 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego lub Amaretto, 1 łyżeczka startej skórki pomarańczowej. Wykonanie: Tortownicę o średnicy 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia, natłuścić i posypać mąką. Piekarnik nagrzać do temperatury 150 stopni. W garnku wymieszać wodę, cukier oraz sól. Zagotowywać. Dodać migdały. Używając drewnianej łyżki cały czas mieszać, gotując na średnim ogniu. Gotować do zgęstnienia czyli aż powstanie pasta migdałowa. Zdjąć z ognia dodać masło i dokładnie wymieszać drewnianą łyżką. W misce ubijać żółtka z jajkami. Dodać je do masy migdałowej i dokładnie wymieszać. Dodać esencję i skórkę pomarańczową. Masę przełożyć do przygotowanej wcześniej tortownicy. Piec 30 - 35 minut do momentu kiedy masa się zetnie, a góra będzie średnio złotobrązowa. Wystudzić. Wyjąć z tortownicy. Zdjąć papier do pieczenia i pokroić na kawałki. Podawać w temperaturze pokojowej z kompotem truskawkowo - rabarbarowym i lekko słodką bitą śmietaną. Pachnie apetycznie? SMACZNEGO!
Zaloguj się, aby oddać głos
0
Różowa Dama 7 jaj, 1 i pół szklanki mąki, 1i pól szklanki cukru, pół szklanki oleju , 3 łyżeczki proszku do pieczenia- ubić mikserem i podzielić na trzy części.Do pierwszej części dodać pół szklanki maku, do drugiej trzy łyżki kakao, a do trzeciej kisiel wiśniowy.Upiec trzy placki Masa: 2 galaretki truskawkowe rozpuścić w pół litrze wody odstawić do lekkiego stężenia .Pół litra śmietany 18% ubić z 5 łyżkami cukru pudru, następnie dodać tężejącą galaretkę, wymieszać.Masą przełożyć placki, polać polewą.
Zaloguj się, aby oddać głos
0
To ciasto, to raj dla podniebienia! Znika ze stołu w mgnieniu oka. Jest proste do wykonania. Nie wymaga pieczenia. Zachęcam do wypróbowania tego przepisu, bo na prawdę warto. Sernik na zimno z jagodami[s][/s] Składniki * gotowy blat biszkoptowy lub 2 opakowania herbatników albo biszkoptów * 50 dag tłustego białego sera * 300 ml kremówki * opakowanie cukru waniliowego * 30 dag cukru pudru * 50 dag czarnych jagód (mogą być mrożone) * 4 żółtka * 10 dag żelatyny Wykonanie: Połowę jagód przesmażyć, mieszając z łyżką cukru na dosyć gęstą konfiturę, odstawić na bok. Ser utrzeć z cukrem waniliowym i częścią (15 dag) cukru pudru. Nadal ucierając, dodawać po jednym żółtka. Ucierać masę, dopóki nie stanie się gładka i lśniąca. Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody, a gdy napęcznieje, rozpuścić w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej, po czym wlać do masy serowej. Dodać kremówkę ubitą z resztą cukru, dokładnie wszystko wymieszać. Następnie dodać jagody i delikatnie, ale dokładnie wmieszać je w tę masę, po czym rozsmarować powstałe nadzienie na ułożonym w tortownicy blacie biszkoptowym (lub na pokruszonych herbatnikach albo biszkoptach). Przykryć ciasto folią i co najmniej na 4 godz. wstawić do lodówki, aby się porządnie schłodziło. Przed podaniem udekorować je wcześniej przygotowaną konfiturą jagodową. http://ugotuj.to/im/9/3458/z3458849M.jpg Smacznego!
Zaloguj się, aby oddać głos
0
Ciasto 3Bit (smakuje tak jak ten batonik) Składniki: 8-9 paczek herbatników (ja kupuję zawsze 10 ) 1 puszka mleka słodzonego (ugotować) 2 budynie waniliowe bez cukru 2 szklanki mleka 3/4 kostki margaryny 0,5 l. śmietany 30% 2 śmietanki Śnieżki Wykonanie: Masa karpatkowa: budynie ugotować z mlekiem i utrzeć z margaryną jak troszkę przestygną. Ubić śmietanę z 2 śnieżkami, a mleko w puszce zagotować. Ja gotuję przez około 3 godziny w garczku z wodą (tak by woda przykrywała całą puszkę). Układać warstwami w blaszce: najpierw herbatniki, później mleko z puszki (najlepiej jak jest jeszcze ciepłe, lepiej sie rozsmarowuje), następnie znów herbatniki,masa karpatkowa, herbatniki, śmietana ubita i na wierzch posypać startą czekoladą. Można posypać wiórkami kokosowymi albo kakao, co kto lubi
Zaloguj się, aby oddać głos
0
Ciasto na które przesyłam przepis jest na prawdę dobre i bardzo smakuje mojemu dziadkowi i pozostałym domownikom -1/2 kg śliwek -2,5 szkl mąki -1,5 szkl cukru -250 g margaryny -ok 1l mleka -2 łyżki śmietany -6 jajek -1cytryna -1,5 łyżeczki proszku do pieczenia - 2 op. budyniu waniliowego -2 łyżki kakao - polewa czekoladowa Margarynę ucieramy z cukrem, dodajemy ok 100ml mleka, żółtka z jaj, sok z cytryny, śmietanę i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ubijamy pianę z białek i dodajemy do masy. Ciasto dzielimy na 2 części. Do jednej dodajemy kakao. Na przygotowaną blachę wykładamy najpierw jasne ciasto a na nie ciemne. Na wierzch układamy odpestkowane i obsypane mąką połówki śliwek. Pieczemy ok 60 min w temp 180 st. Po upieczeniu ciasto studzimy i wykładamy na nie ugotowany budyń (2 torebki w 3/4 l mleka). Po wystygnięciu ciasto polewamy polewą. Smacznego!!!
Zaloguj się, aby oddać głos
0
proste i bajecznie smaczne ciasto z owocami. Margaryna, 2 szklanki mąki, 1 szklanka cukru 2 jaja, łyżka wody, łyzka proszku do pieczenia, 2 łyżeczki cukru waniliowego, 20 dkg owoców.
Zaloguj się, aby oddać głos
0
Witam, mam do zaoferowania wspaniały przepis mojej przyjaciółki na szybkie ciasto. Jako, że jestem studentką mieszkającą na stancji ciężko o warunki do wypiekania różności, a do herbaty jakieś ciacho by się przydało. Zwłaszcza w zimowe wieczory, w trakcie sesji i w trakcie picia ciepłej, owocowej herbatki, z którą ciasto komponuje się idealnie. TORCIK: 1 paczka biszkoptów okrągłych 3/4 kostki masła 500 ml mleka budyń cukier waniliowy olejek rumowy 3 łyżki cukru pół szklanki naparu z herbaty dżem porzeczkowy siekane orzechy lub płatki migdałów Budyń ugotować dodając 3 łyżki cukru i cukier waniliowy. Ostudzić. Do ostudzonego budyniu dodać masło i miksować na jednolitą masę. Dodać kilka kropel olejku rumowego. Biszkopty nasączyć naparem z herbaty i ułożyć ich warstwę na dnie tortownicy. Każde ciastko posmarować dżemem. Przełożyć warstwą masy (1/2), ułożyć kolejne biszkopty również z dżemem. Na wierzch wyłożyć pozostałą masę, posypać orzechami lub płatkami migdałowymi. Wstawić do lodówki na 2 godziny. W czasie oczekiwania na efekt końcowy można oddać się lekturze książki lub pouczyć się do egzaminu Torcik najlepiej smakuje na 2gi dzień z cieplutką herbatką w miłym gronie przyjaciół lub rodziny. Wiem co mówię - testowane wielokrotnie
Zaloguj się, aby oddać głos
0
"Ciasto bez pieczenia" Bywa i tak, że dowiadujemy się o niespodziewanej wizycie jakichś znajomych. Co zrobić, gdy ponagla nas czas? Jak to w polskim zwyczaju bywa, przybysza trzeba ugościć. Jest jedno rozwiązanie - "Ciasto bez pieczenia", które w swoim smaku dorównuje tym, które spędziły jakiś czas w piekarniku. Skład: 1 litr mleka 1 szklanka cukru 1 kostka margaryny 1 szklanka grysiku 2 łyżki kakao 1 torebka cukru waniliowego 6 paczek herbatników 1 olejek arakowy Mleko, margarynę i cukier zagotować. Następnie po trochu wsypywać grysik - cały czas mieszając. Gdy zgęstnieje, należy wsypać kakao (ewentualnie dołożyć jakieś bakalie - wg uznania) i olejek. Formę na ciasto wyłożyć herbatnikami i wylać na nie gorącą masę. Na wierzch ułożyć resztę herbatników lekko wgniatając je. I to wszystko. Do lepszego smaku można zrobić polewę. Skład polewy na ciasto: 1/2 kostki margaryny 1/2 szklanki cukru pudru 2-3 łyżki kakao 2 łyżki gorącej wody Wszystko razem zmiksować.
Ostatnio edytowany 31 stycznia 2010 o 12:45
Zaloguj się, aby oddać głos
0
"Cytrynka" Proste, tradycyjne i pyszne ciasto "Cytrynka", które z pewnością pobudzi zmysły każdego, kto skosztuje je w rodzinnym gronie, popijając pyszną, poobiednią kawkę. Składniki: 5 żółtek z jaj 25 dkg cukru 25 dkg margaryny To wszystko rozmieszać 30 dkg mąki 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenie To wszystko rozmieszać Dodać ubitą pianę z pięciu białek Składniki na krem do ciasta: 1 szklanka wody 1/2 szklanki margaryny 1 szklanka cukru To wszytko zagotować. Wlać 1/2 szklanki wody z 2 i 1/2 łyżkami mąki ziemniaczanej. Dodać skórę obtartą z 1 i 1/2 cytryny oraz sok z 2 i 1/2 cytryny. Polać polewą cytrynową.
Zaloguj się, aby oddać głos
0
"Ciasteczka ryżowe" Zmiksować: 25 dkg masła 1 szklankę cukru 1 torebkę cukru waniliowego Dodać trzy żółtka 2 łyżki kwaśniej śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki kokosu 25 dkg kleiku ryżowego Dodać ubite białka z 3 jajek Kłaść łyżką na formę (blachę) i piec 20 min w temperaturze 180 *
Zaloguj się, aby oddać głos
0
Strona 1 z 2

Dodaj odpowiedź:


Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz: