środa, 23 sierpnia 2017 r.

Kuchnia

10 najlepszych przepisów na kotlety. Z mięsa i bez


Nic tak nie cieszy oko w październikowy, deszczowy dzień jak dobry kotlet na obiad. Oto 10 przepisów na smaczne kotlety z mięsa i bez. Na pierwszy ogień idą kotlety z jajek i mielone, hit kuchni PRL.

Jej symbolem jest waga, metalowe misy i ręczna maszynka do mięsa. Z pozoru proste, niemal prymitywne sprzęty. Ale w czasach PRL – kuchnia stała na przyzwoitym poziomie. A szefowie kuchni znanych lubelskich restauracji terminowali u mistrzów, którzy zawodu uczyli się jeszcze przed wojną.

Dziś tamtych smaków prawie nie ma. Prawie, bo wraca moda na dobre flaki (jak w Rarytasie w Piaskach), na dobre mielone (jak w barze mlecznym ma Starym Mieście w Lublinie (dziś LOITiK), na kotlety rybne (jak „Pod Karasiem” w Lublinie). A najlepsi szefowie kuchni, jak Dorota Otachel z Old Pub, Piotr Skwarek z restauracji Trzy Romanse czy Jarek Sak z Trybunalskiej, odwołują się do domowych smaków dzieciństwa.

Jajeczne, bajeczne

Składniki: 4 jaja ugotowane na twardo, 2 ziemniaki ugotowane w mundurkach, 1 surowe jajo, 1 łyżka posiekanego koperku, 2 łyżki gęstej śmietany, 2 łyżki bułki tartej, sól, pieprz, olej do smażenia.

Wykonanie: dobre ziemniaki ugotować, obrać, przemielić przez maszynkę, wystudzić. Jajka ugotować, drobno posiekać. Wymieszać z ziemniakami, dodać śmietanę, sól, pieprz, surowe jajko i dokładnie wyrobić.

Z masy uformować kotlety, obtoczyć w bułce tartej i usmażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Jeśli do panierki dodacie płatki kukurydziane, kotlety będą bardziej chrupiące. Kotlety ziemniaczane najlepiej smakują z ziemniakami z wody polanymi masłem i surówką z pomidora, cebuli i sosu winegret.

Jarek Sak, szef kuchni w Cafe Trybunalska: Jak kotlet schabowy, to ma być z kostką (fot. Maciej Kaczanowski / archiwum)
Jarek Sak, szef kuchni w Cafe Trybunalska: Jak kotlet schabowy, to ma być z kostką (fot. Maciej Kaczanowski / archiwum)

Mielone

Składniki: 25 dag schabu, 25 dag łopatki, 10 dag wędzonego boczku, 10 dag słoniny, 1 cebula, 1 jajko, 1 kajzerka, mleko, sól, pieprz.

Wykonanie: mięso z boczkiem zemleć w maszynce. Dodać posiekaną i podsmażoną cebulkę, bułkę namoczoną w mleku, wymieszać, doprawić solą z pieprzem, dobrze wyrobić.
Uformować kotlety, obtoczyć w bułce i w jajku, usmażyć na słonince na złoto. Podawać z ziemniakami i sałatą.

Pożarskie

Składniki: 50 dag kurzych piersi, 2 kromki chleba pszennego bądź bułki pszennej, 1 szklanki mleka, 1 żółtko, tarta bułka, 4 łyżki soku z cytryny, szczypta gałki muszkatołowej, masło do smażenia, sól, pieprz do smaku, majeranek, jak kto lubi.

Wykonanie: najpierw trzeba zmielić mięso dwa razy, a chleb namoczyć w mleku. Następnie do zmielonego mięsa dodać odciśnięte kromki chleba, żółtko, sól, pieprz, gałkę muszkatołową oraz 2 łyżki roztopionego masła. To wszystko dokładnie wymieszać i wstawić na jakiś czas do lodówki, żeby smaki się przegryzły. Następnie uformować kotlety, obtoczyć w tartej bułce i smażyć na maśle na jasnozłoty kolor. Usmażone kotlety wstawić na kilka minut do nagrzanego piekarnika (180 stopni przy termoobiegu), aż staną się bardziej rumiane, a na ich powierzchni wytworzy się chrupiąca skórka. Usmażone i podpieczone kotlety ułożyć na półmisku, polać roztopionym masłem i skropić sokiem z cytryny.

Ruskie kotlety

Składniki: biały ser (twaróg półtłusty albo chudy), gotowane ziemniaki, cebula, sól, pieprz ziołowy, olej do smażenia, jajko, bułka tarta.

Wykonanie: biały ser połączyć z przepuszczonymi przez praskę gorącymi ziemniakami albo zmielić przez maszynkę. Dodać pokrojoną i usmażoną cebulkę oraz przyprawy. Panierować najpierw w jajku, potem w bułce tartej, smażyć na oleju.

Ruskie kotlety dają pole do popisu. Biały ser można zmieszać z serem feta. Albo z bryndzą. Do ziemniaków można dodać szpinak. Kotlety są bardzo smaczne z sosem śmietanowym lub cebulowym. Można je także podawać z sosem pieczarkowym

Rybne

Składniki: 0,5 kg filetów z morszczuka, pęczek koperku, 2 jajka, 1 sucha bułka, pieprz, sól, bułka tarta.

Wykonanie: skręcić filety przez maszynkę. Dodać drobno posiekany koperek. Wbić jajka, dodać namoczoną i dobrze odsączoną bułkę. Posolić i popieprzyć do smaku .Wszystko wymieszać. Formować kotlety. Obtaczać w tartej bułce. Smażyć na oleju na złoty kolor. Podawać z kartoflami i surówką z kiszonej kapusty.

Selerowe

Składniki: duży korzeń selera, 1 jajko, łyżka mąki, łyżka bułki tartej, olej, sól.
Wykonanie: seler ugotować do miękkości, obrać i pokroić w plastry. Każdy oprószyć mąką, obtoczyć w jajku i bułce tartej, obsmażyć na złocisty kolor. Podawać z ryżem lub kaszą oraz zestawem surówek. Kto lubi, może selerowe kotlety polać grzybowym sosem.

Sojowe

Składniki: 1 opakowanie kotletów sojowych, 7 pieczarek, 1 jajko, sos sojowy, mąka, sól, pieprz, oliwa.

Wykonanie: kotlety sojowe namoczyć w wodzie z dodatkiem sosu sojowego. Panierować w mące i jajku, usmażyć na złoto. Grzyby umyć, odciąć trzonki, posolić i popieprzyć i obsmażyć jak pieczarki. Układać na kotletach. Podawać z ryżem i surówkami.

Substancje czynne zawarte w soi chronią przed nowotworami różnego typu i mogą zapobiegać przerzutom. Jeśli dołożycie do tego zdrową kaszę, to korzyść będzie podwójna.

Zamojskie

Składniki: 60 dag schabu, 15 dag masła, 1 łyżka majeranku, 4 ząbki czosnku, sól, pieprz, bułka, 2 jajka, olej.

Wykonanie: mięso podzielić na 4 porcje. Rozbić, natrzeć roztartym czosnkiem, doprawić solą z pieprzem, posypać majerankiem. Na każda porcje mięsa położyć pasek masła.
Mięso zwinąć w rulony, każdy dwukrotnie panierować w jajku i bułce i smażyć na złoty kolor. Podawać z ziemniakami oraz bukietem surówek.

Ziemniaczane

Składniki: 1 kg kartofli, 4 jaja, 2 łyżki masła, 2 łyżeczki cukru, sól, pieprz. Na sos: klika świeżych lub mrożonych grzybów, 2 grzybki suszone, łyżka mąki, bulion, sól, biały pieprz, śmietana lub białe wino.

Wykonanie: obrane kartofle ugotować na parze i gorące ubić na miękką masę. Wbić jaja, dodać cukier, masło, sól i pieprz. Mocno wymieszać, robimy małe kotleciki, panierować w jajku, tartej bułce i smażyć na złocisty kolor. Grzyby udusić na maśle, dodać mąkę, zasmażyć, dolać bulion, doprawić solą z pieprzem. Pół szklanki białego wina uczyni sos delikatnym, szklanka śmietany cięższym i bardziej zawiesistym. Kotlety zalać sosem.

Z szynką i żółtym serem

Składniki: 4 kotlety z mięsa wołowego lub cielęcego, 4 plastry wędzonej szynki, 8 plasterków sera żółtego, sól czosnkowa, pieprz. Na panierkę: 1 jajko, 2 łyżki śmietany, 2 łyżki mąki, 2 łyżki bułki tartej, sól, pieprz.

Wykonanie: mięso rozbić na cienkie kotlety i natrzeć solą czosnkową i pieprzem. Składać na pół. Wkładać do środka plastry szynki i sera. Śmietanę rozbić z jajkiem. Do mąki dodać sól i pieprz. Kotlety obtaczać w mące, jajku i bułce tartej. Smażyć na złoty kolor. Na koniec położyć na każdym kotlecie żółty ser i zapiec w piekarniku.

Kotlety z szynką i żółtym serem podajemy z młodymi ziemniakami i mizerią z ogórków. Dobrze będą smakować z pomidorami z cebulą, skropionymi octem.

Czytaj więcej o: kuchnia kotlety
(0) komentarzy

Skomentuj

avatar
Komentujesz jako Gość (Zaloguj się)

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:

Ostatnie komentarze

Na razie brak komentarzy, Twój może być pierwszy.

Pozostałe informacje

Alarm 24
Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!