poniedziałek, 21 sierpnia 2017 r.

Kuchnia

10 najlepszych restauracji w Lublinie: Gdzie warto pójść, co warto zjeść?

Dodano: 5 stycznia 2014, 09:00

Przedstawiamy restauracje Lublina, które w nowym roku warto odwiedzić w pierwszej kolejności. Wizyta w każdej może być fascynująca i w każdej spotkacie dobre jedzenie. Nasz wybór jest wyłącznie subiektywny, ale może być drogowskazem. Gdzie warto pójść, co warto zjeść?

Na kulinarnej mapie Lublina rozkwitają coraz to nowe restauracje, pizzerie i kawiarnie. Jedzenie na talerzu się zmienia, niemały wpływ mają na to wszechobecne programy kulinarne w stacjach telewizyjnych.

Młodzi szefowie kuchni, zapatrzeni w Modesta Amaro, najsłynniejszego polskiego kucharza, zmniejszają porcje na talerzu, wprowadzają nowe techniki (sous vide), doprawiają dania świeżymi kwiatami. A zgłodniali konsumenci narzekają, że wychodzą z restauracji głodni.

Najważniejszym trendem 2013 roku było wprowadzanie do posiłków świeżych, sezonowych lokalnych produktów, w tym serów zagrodowych, mięsa z małych hodowli, ziół i warzyw od ekologicznych producentów. Oto nasza subiektywna "dziesiątka” restauracji, które warto odwiedzić w 2014 roku.

16 stołów

Ponieważ cyfry w porządku alfabetycznym są przed literami, alfabetyczną kolejność otwiera "16 stołów”. To autorska restauracja Piotra Kwiatosza, młodego, niezwykle zdolnego szefa kuchni, który serwuje polską kuchnię w europejskim stylu. Potrawy przyrządzane są w oparciu o świeże, sezonowe towary. Możecie zjeść tam zupy będące kwitescencją smaku, policzki wołowe, świetny drób i ryby oraz genialne desery.

Auriga

Włoska restauracja, która miała być tylko kafejką. W kuchni rządzi Ivo Violante. Przyrządza świetne makarony, włoskie zupy, dobre mięsa. Ale jego specjalnością są wyśmienite ryby: dorada nie ma sobie równych. Nawet przekąski ze świetnymi oliwami – w tym deski serów i wędlin – to prawdziwe dzieła sztuki.

A dobre ceny na włoskie wina, jeszcze dodają Auridze smaku. W restauracji działa także sklep z włoskimi serami, wędlinami, oliwkami i musztardami.

Ąka

Po kuchennych rewolucjach Magdy Gessler często brakuje tam miejsc. Domowy wystrój, rodzinna atmosfera i świetne zupy to największe plusy tej restauracji. W dodatku dania podaje się na pięknych talerzach. Możecie tam zjeść pysznego mielonego z łopatki w dobrej cenie, duszoną cielęcinę i domowe desery. Dań w karcie mało, codziennie gotuje się tu od nowa. Co ważne, na świeżych produktach. Przyjazne ceny są dużym atutem Ąki.

Cafe Trybunalska

Autorska kuchnia oparta na lokalnych produktach i nowoczesne, industrialne wnętrze. A do tego trzy w jednym: piekarnia, która piecze świeży chleb i bułeczki, restauracja i kawiarnia, czynna już od 7.30.

Modne przekąski zamykane w słoikach typu wek (Parfait z kaczych wątróbek, dżem z selera i fig) to popis kulinarnej sztuki Jarosława Saka, szefa kuchni. Tu nawet pieczona pierś z kurczaka potrafi być arcydziełem. Bardzo aromatyczne zupy, dobra wołowina i rewelacyjne policzki wołowe.

Eco

W restauracji hotelu Agit rządzi niepodzielnie Jean Bos, królewski kucharz z Brukseli. Stawia tylko na lokalne, polskie produkty, zioła, które osobiście hoduje w ogrodzie i jadalne kwiaty. Choć potrawy nie są duże, to ich smak i jakość pierwszorzędna.

Jedzenie jest radością, jeszcze większą radością jest patrzenie na jedzenie. Polecamy zupę kasztanową, medaliony wieprzowe, morskie ryby. Ceny umiarkowane.

Kardamon

Malutka, biznesowa restauracja, w której kelnerzy mówią w kilku językach. W karcie znajdziecie gęsią szyję, regionalną potrawę z regionu, rewelacyjny tatar, który szef kuchni robi przy waszym stoliku, żur z prawdziwkami, czyli samo sedno polskich zup.

Do tego dobry stek z wołowiny i kaczka. Warto być, warto zjeść.

Oranżeria

Niezwykła uroda potraw na talerzu i kreatywność w interpretacji polskiej kuchni to największe plusy tej restauracji. Świetny gulasz na pieczonej kaczce, rewelacyjne zrazy z kaszą gryczaną i rydzami, wybitne potrawy z grilla. Tu nawet kasza gryczana jest wybitna.

Pizzeria IL Rifugo

Popularnie zwana pizzerią u Włocha. Cieniutkie ciasto, bajeczne oliwy, piec opalany drewnem, klimat rodem z Sardynii i zabawne rozmowy z Włochem. Wyjątkową pizza, dobre wina w karafce i atmosfera, która latem w ogrodzie sprawia, że kto raz zjadł pizzę u Włocha, gnieciucha na grubym cieście już nie zje.

Trattoria Bagatto

To malutka, klimatyczna włoska trattoria z klimatycznym właścicielem Esposito Rosario, który w miniaturowej kuchni wyczarowuje genialną piadinę, świetne makarony i wybitne ragù z parmezanem.

Włoski boczek, polskie borowiki i śmietana plus talent kucharza dają fantastyczny makaron, którego gdzie indziej nie zjecie. A inne makarony nie są gorsze.

Zielony Talerzyk

Pierwsza z prawdziwego zdarzenia restauracja wegetariańska w Lublinie, w której używa się produktów od małych lokalnych producentów. Zapotrzebowanie było tak duże, że pod koniec roku otwarto drugi zielony talerzyk w Lubline, gdzie także można kupić warzywa i owoce.
Smaczne i świeżutkie jedzenie sprawia, że to wymarzona knajpka dla slowfoodowców. Gratulacje.
Czytaj więcej o: Lublin restauracje recenzja
Użytkownik niezarejestrowany
alex.f
Użytkownik niezarejestrowany
(48) komentarzy

Skomentuj

avatar
Komentujesz jako Gość (Zaloguj się)

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:

Ostatnie komentarze

Gość
Gość (17 stycznia 2017 o 15:26) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
dobre jedzenie znajduje się w oranżerii, jest to też świetnie miejsce na obiad z dzieckiem, bo w restauracji jest kącik dla dzieci. a więcej restauracji gdzie można zjeść z dzieckiem w lublinie i nie tylko znajdziecie na ***malyobiad.pl/
Rozwiń
alex.f
alex.f (13 września 2016 o 15:19) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
Hey :) Mam zamiar świętować rocznicę i nie wiem do jakiej restauracji się wybrać. Polecacie coś? :)
Rozwiń
Gość
Gość (26 sierpnia 2016 o 17:02) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
Słyszałam właśnie wiele dobrego na ich temat. Mogliby już otworzyć ten swój Nóż a bym w końcu posmakowała ich hamburgerów. Nawet mój syn się nimi zachwycał.
Rozwiń
Gość
Gość (24 sierpnia 2016 o 15:19) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
Kucharze z "Nóż" mają talent kulinarny jak mało kto, ale że otwierają swój bar nie wiedziałam... Ale dobrze należy im się. Oby tylko dalej było tak smacznie jak do tej pory!
Rozwiń
Gość
Gość (22 sierpnia 2016 o 18:30) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
Zgadzam się z tym komentarzem poniżej. Czekam z niecierpliwością na otwarcie tego baru Nóż. Nie raz już od nich jadłem jak gdzieś robili hamburgery i z pewnością stały klient ze mnie będzie.!
Rozwiń
Zobacz wszystkie komentarze (48)

Pozostałe informacje

Alarm 24
Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!