Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

28 lipca 2017 r.
13:28

10 restauracji na Carnaval Sztukmistrzów. Gdzie warto zjeść?

0 11 A A
Piotr Kwiatosz z restauracji 16 Stołów
Piotr Kwiatosz z restauracji 16 Stołów

Do Lublina przyjechało kilkuset artystów cyrku, kuglarzy i grajków z całego świata. Rozpoczął się Carnaval Sztukmistrzów, który ściąga tysiące turystów z Polski i Europy. Jedni i drudzy chcą dobrze zjeść i poznać regionalną kuchnię. Oto 10 restauracji, które polecamy na festiwal.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Jak zwykle nasz wybór jest subiektywny, restauracje prezentujemy w porządku alfabetycznym, w każdej polecamy najbardziej charakterystyczne danie, które może zainteresować zagranicznych turystów.

Ąka: Mielone z dzieciństwa

Restauracja ze smakami dzieciństwa. Największe „branie” mają: cielęcina, klopsiki i kotlet mielony z zasmażanymi buraczkami. Sztuka mięsa w sosie chrzanowym podawana z kaszą pęczak i bukietem surówek potrafi rozczulić. Babcine ruskie pierogi faszerowane regionalnym twarogiem z Wąwolnicy podawane z duszoną cebulką i śmietaną są bardzo udane.

A tradycyjnego schabowego marynowanego w mleku i cebuli, podawanego z ziemniakami i zasmażaną włoską kapustą powinien zaliczyć każdy zagraniczny turysta.

Królem potraw jest mielony. Prawdziwy mielony z łopatki, świeży, pachnący, o chrupiącej skórce.

BellEtage: Bouillabaisse

Ryby, oliwa i dobre wino na wakacjach smakują jak nigdy. W dziedzinie ryb pierwsze skrzypce gra Artur Góra, szef kuchni restauracji BellEtage, mieszczącej się w IBB Grand Hotel Lublinianka.
Obowiązkowo należy zamówić zupę Bouillabaisse. Legendarna zupa rybna gotuje się na różnych gatunkach ryb, langustach, krabach i innych owocach morza. Do tego czosnek, pomidory, oliwa, pieprz i szafran. Artur Góra przyrządza także świetnego sandacza z grilla oraz delikatnego łososia na parze z koperkiem. Świeżo, lekko, dietetycznie.

Browar Restauracja Grodzka 15: Żeberka

To królestwo hiszpańskiego szefa kuchni. Miguel Angel Gonzalez Bravo zakochał się w lubelskiej, regionalnej kuchni i gotuje popisowy forszmak. W piecu piecze cebularze z czterema rodzajami cebuli oraz świetną golonkę z młodego prosiaka w sosie z piwa miodowego.

Ale my polecamy rewelacyjne żeberka B-BBQ z frytkami i sałatką z surowych warzyw podawaną w liściach czerwonej kapusty. To najlepsze żeberka w mieście, soczyste, pachnące, w sosie sporządzanym przez Miquela.

Miguel Angel Gonzalez Bravo

Hades Szeroka: festiwal tatarów

Od kilku lat w restauracji Hades Szeroka trwa nieustający festiwal tatarów. To chyba najsłynniejsze danie restauracji. Jest tatar polski, tatar po rosyjsku (żółtko, cebula, nasiona kopru, ogórek kiszony, chrzan), po ukraińsku (żółtko, cebula, nasiona kopru, pomidor kiszony, czosnek niedźwiedzi, papryka), po myśliwsku (z rydzami, borowikami i kurkami, żółtko, cebula).
Ostatnio restauracja wprowadziła dwa tatary wegetariańskie (z pieczonego buraka i z pomidora) i tatara po belgijsku z chrupiącymi frytkami.

Mandragora: wątróbka

Najbardziej intryguje menu szabasowe. Zjecie tu gefilte fisz, żydowski rosół na gęsinie z kreplach i słynny czulent z gęsiną na pęczaku.

Warto też polecić wątróbkę na dwa sposoby. Przepyszną z sosem cebulowym i kartoflami oraz obowiązkowe danie: wątróbkę smażoną z pieczarkami na winie i miodzie.

Ogród. Restauracja Naturalna: golonka

Restauracja mieści się w Hotelu Victoria, szef kuchni Adrian Kubacki z przekonaniem pielęgnuje najlepsze powojenne tradycje kuchni PRL-u. Zjecie tu ciekawe przekąski (na przykład głowizna ze świnki puławskiej) bardzo dobre regionalne zupy (żur borowikowy, zupa z porów), „olbrzymi kotlet schabowy” i pierogi ruskie z okrasą.

My polecamy pieczoną golonkę, podaną na młodej kapuście duszonej z pomidorami, świeżym koprem, czosnkiem i młodymi ziemniakami.

Old Pub: steki

Dorota Otachel, właścicielka i szefowa kuchni gotuje w Old Pubie świetny rosół, robi ukraińskie pielmieni, podaje skwierczące rydze z patelni.

Dziś Old Pub jest też bardzo dobrym miejscem dla miłośników steków, którzy zjedzą tu Rib Eye Stek, Peper Stek, T-Bone Stek.

Perłowa Pijalnia Piwa: kiełbaski z musztardą

Restauracja ma nominację Slow Food Polska i znakomitą regionalną kartę, która pozwala odbyć kulinarną podróż po Lubelszczyźnie. Króluje deska mięs. To schab wędzony, kiełbasa palcówka, cukinia marynowana, słonina solona, pasztet wieprzowy, musztarda, majonez, chleb na zakwasie. Wszystko własnej produkcji. Polecamy też regionalne Hot Dogi: kiełbaska z wieprzowiny rasy puławskiej, musztarda Chmielowa, domowy ketchup. Na drugie kiełbaski: Wieprzowina rasy puławskiej, puree ziemniaczane, kapusta z grochem, olej z pieczonych warzyw, musztarda.

Trzy Romanse: pierogi

Restauracja Trzy Romanse mieści się w Hotelu Wieniawski. Stery kuchni trzyma Piotr Skwarek, jeden z najzdolniejszych kucharzy po prawej stronie Wisły. Wybitne przekąski (na przykład grasica), bardzo esencjonalne zupy (biało zielony chłodnik z ogórka, burak, jajko, ogórkowa granita, rzodkiewka, zioła, ziemniaki z masłem) oraz wybitne drugie dania (co za kaczka: pierś z kaczki, udko z kaczki, szpinak, kapusta włoska, młoda marchew, vinaigrette z malin).
My polecamy turystom zagranicznym mistrzowskie pierogi. Pierogi nadziewane kaczką, masło pomarańczowe z szałwią albo „pierogi ruskie, skwarki, śmietana”.

16 stołów: zupa z jagnięciną

W autorskiej restauracji Piotra Kwiatosza królują świeże, sezonowe i lokalne produkty. Szef odwołuje się do regionalnych receptur, jego oczkiem w głowie są gęsi, jagnięcina i ryby z regionu.

Zjecie tu świetne sałaty ( na przykład z marynowaną gęsią, wędzonym twarogiem, kalarepką, cukinią oraz sosem z borówką), zupy (szczególnie polecamy zupę grzybową z jagnięciną lubelską serwowaną z uszkami nadziewanymi pomidorami i pieczoną papryką oraz pesto szczypiorkowym) i ciekawie skomponowane drugie dania. Polecamy pstrąga z patelni z ziemniaczanym kotletem, kapustą na maśle z jałowcem, marynowanym koprem włoskim oraz sosem z pieczonej papryki.

Carnaval Sztukmistrzów 2017: Dzień pierwszy

Carnaval Sztukmistrzów

Pozostałe informacje

Kapral Robert i sierżant Mateusz zginęli na poligonie. Prokuratura ma wyniki sekcji zwłok

Kapral Robert i sierżant Mateusz zginęli na poligonie. Prokuratura ma wyniki sekcji zwłok

Prokuratura wojskowa ma już wyniki sekcji zwłok żołnierzy, którzy w marcu zginęli na poligonie w Drawsku Pomorskim. Robert i Mateusz pochodzili z województwa lubelskiego.

Nowatorskie leczenie migotania przedsionków. Lubelscy lekarze pionierami w kraju
Foto/Wideo
galeria
film

Nowatorskie leczenie migotania przedsionków. Lubelscy lekarze pionierami w kraju

Kardiolodzy ze szpitala przy ul. Jaczewskiego przeprowadzili małoinwazyjną ablację techniką PFA. To pierwsze takie zabiegi w Polsce i Europie Środkowo-Wschodniej.

MKS FunFloor Lublin uciekł spod topora podczas meczu z Piotrcovią [zdjęcia]
galeria

MKS FunFloor Lublin uciekł spod topora podczas meczu z Piotrcovią [zdjęcia]

MKS FunFloor Lublin pokonał MKS Piotrcovia Piotrków Trybunalski 30:27 po bardzo zaciętym spotkaniu.

Bulla papieska z XVIII wieku i prawosławna ikona znalezione na Lubelszczyźnie
galeria

Bulla papieska z XVIII wieku i prawosławna ikona znalezione na Lubelszczyźnie

Wojewódzki konserwator zabytków pochwalił się kolejnymi cennymi znaleziskami z terenów naszego województwa . Jedno z nich należało do papieża, a drugie reprezentuje prawosławnych staroobrzędowców.

1,5 promila i parkowanie na przejściu. Wszystko w drodze na komendę

1,5 promila i parkowanie na przejściu. Wszystko w drodze na komendę

Pod komendę policji w Krasnymstawie przyjechał 49-latek, na którego był nałożony dozór policyjny. Zaparkował na wprost komendy. Na przejściu dla pieszych. Nie był trzeźwy.

Skrzydłowy Motoru wraca do gry

Skrzydłowy Motoru wraca do gry

Jacques Ndiaye będzie mógł pojawić się już na boisku podczas czwartkowego meczu Motoru Lublin z Chrobrym Głogów (godz. 18, na Arenie Lublin). Skrzydłowy z Senegalu, z powodu kontuzji pauzował od ponad miesiąca.

Agresja wśród młodzieży. Jak reagować i jak przeciwdziałać?

Agresja wśród młodzieży. Jak reagować i jak przeciwdziałać?

Stop agresji wśród młodzieży – to temat konferencji poświęconej sposobom zapobiegania sytuacjom konfliktowym w środowisku młodych osób. Spotkanie w piątek, 26 kwietnia, o godzinie 9 w siedzibie Urzędu Miasta Lublin przy ul. Spokojnej 2.

CSK zaprasza na spektakl „Z kapelusza”
28 kwietnia 2024, 18:00

CSK zaprasza na spektakl „Z kapelusza”

W najbliższą niedzielę na scenie Sali Operowej w lubelskim CSK z okazji Międzynarodowego Dnia Tańca odbędzie się przedstawienie „Z kapelusza”.

Gabinety historii naturalnej Lublina. Nowa wystawa w Muzeum Józefa Czechowicza
25 kwietnia 2024, 18:00

Gabinety historii naturalnej Lublina. Nowa wystawa w Muzeum Józefa Czechowicza

Gabinety historii naturalnej Lublina to tytuł wystawy nawiązuje do ducha oświeceniowych gabinetów historii naturalnej i osobliwości przyrody. Otwarcie wystawy odbędzie się 25 kwietnia o godzinie 18 w lubelskim Muzeum Józefa Czechowicza.

Jak zdrowo się starzeć? O tym już w piątek na międzynarodowej konferencji
Patronat Dziennika Wschodniego
26 kwietnia 2024, 9:00

Jak zdrowo się starzeć? O tym już w piątek na międzynarodowej konferencji

Profilaktyka, choroby metaboliczne, rehabilitacja i zdrowe żywienie - takie tematy poruszą specjaliści podczas międzynarodowej konferencji „Healthy Aging”.

Od jutra zmiany w organizacji ruchu na Wallenroda

Od jutra zmiany w organizacji ruchu na Wallenroda

Od czwartku, 25 kwietnia, część ulicy Wallenroda zostanie zamknięta. Wszystko przez rozpoczęcie kolejnego etapu prac remontowych.

Aż 11 niewybuchów w Białej Podlaskiej. Saperzy jeszcze tu wrócą
pilne

Aż 11 niewybuchów w Białej Podlaskiej. Saperzy jeszcze tu wrócą

Przy ulicy Sidorskiej w Białej Podlaskiej znaleziono aż 11 niewybuchów. Saperzy zakończyli dziś pracę o godz. 16.30. Ale powrócą tu w piątek. Wówczas ponownie mieszkańcy będą ewakuowani.

Noc Kultury 2024: Neurony Miasta ożywią Lublin
galeria

Noc Kultury 2024: Neurony Miasta ożywią Lublin

Tegoroczna, 18. już edycja festiwalu Nocy Kultury odbędzie się w nocy z soboty na niedzielę 1 i 2 czerwca. Poznaliśmy program tej imprezy. Będą się na niego składały projekty zgłoszone w otwartym naborze oraz wydarzenia specjalne Warsztatów Kultury.

Marta Wcisło jedynką z Lubelskiego do Europarlamentu. Dwójka dla Krzysztofa Grabczuka

Marta Wcisło jedynką z Lubelskiego do Europarlamentu. Dwójka dla Krzysztofa Grabczuka

Platforma Obywatelska przedstawiła swoich kandydatów do europarlamentu. Wśród nich jest Borys Budka, Dariusz Joński oraz lubelska posłanka, Marta Wcisło.

Bakterie coli w popularnym tatarze

Bakterie coli w popularnym tatarze

Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie dotyczące obecności bakterii Escherichia coli w partii tatara wołowego łukowskiej firmy

ALARM24

Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium