poniedziałek, 23 października 2017 r.

Kuchnia

7 pomysłów na jesienną kapustę (przepisy)


Kiedy za oknem szron zetnie trawę, przypominamy sobie o rozgrzewającym kapuśniaku. Zasmażona kapusta to najlepszy dodatek do golonki, a łazanki z kapustą są lepsze niż niejedno danie. Oto 7 patentów na jesienną kapustę.

Jest znana z właściwości leczniczych od kilku tysięcy lat. Bogata w sole mineralne i witaminy, ma również właściwości bakteriobójcze. Surówkę z zielonej kapusty warto jeść raz w tygodniu. Sok ze świeżej kapusty z dodatkiem soku z marchewki i cytryny to dobry sposób na zdrowe trawienie. Jeszcze smaczniejsza jest kapusta kiszona, która zawiera witaminy, probiotyki i pożyteczne bakterie.

Jak ukisić kapustę w domu?

Na targu kupujemy 2 główki kapusty. Szatkujemy nożem lub na tarce. Wkładamy do dużego garnka i solimy (2 - 3 g soli na kilogram kapusty). Kiedy kapusta zmięknie, ugniatamy ją pięścią. Tu trzeba się przyłożyć i podziałać pół godziny.

Dodajemy kilka listków laurowych, sporo kminku i 2 posiekane cebule. Mieszamy, przekładamy do wyparzonych słoików. Po dwóch dniach kapusta jest najlepsza i ma najwięcej witamin.
Jeśli kapusta ma wystąpić w roli surówki, możemy dodać do niej starte jabłko i marchew oraz doprawić olejem rzepakowym.

Jak ugotować dobry kapuśniak?

Dobry kapuśniak ma swoje sekrety. Najpierw gotujemy wywar na żeberkach, selerze, marchewce, pietruszce i cebuli. Potem miękkie jarzyny wyjmujemy z wywaru, wkładamy kapustę. Jak się ugotuje, dodajemy pokrojone warzywa i zaprawiamy zasmażką.

Składniki: 25 dag kiszonej kapusty, 2 cebule, pół selera, 2 marchewki, 2 pietruszki, pół kilograma żeberek, 2 suszone grzyby, 1 łyżka koncentratu pomidorowego, 6 jagód jałowca, listek, ziele, sól, pieprz, łyżeczka cukru, 1 łyżka masła, 2 łyżeczki mąki.

Wykonanie: namoczone na noc grzyby zalać szklanką przegotowanej wody, ugotować. Obrane warzywa zalać wodą, dodać żeberka, przyprawy, ugotować. Miękkie warzywa wyjąć z wywaru. Posiekaną kapustę włożyć do rondla, zalać przecedzonym wywarem. Gotować 40 minut. Dodać pokrojone w paseczki grzyby, wywar z grzybów, mięso z żeberek. Pogotować, dodać pokrojone warzywa, koncentrat, sól i cukier na smak. Zaprawić zasmażką z masła i mąki.

Zimowy kapuśniak najlepiej smakuje z kartoflami ze skwarkami, podanymi na oddzielnym talerzu.

Kapusta zasmażana do golonki

To danie można przygotować znacznie wcześniej. Wkładamy kilogram pokrojonej kapusty kiszonej do garnka z gotującą wodą (1/3 wys. garnka). Na wierzchu kładziemy sporą garść grzybów suszonych, 1 liść laurowy, kilka ziarnek pieprzu, 1 płaską łyżeczkę kminku. Gotujemy powoli ponad 1 godzinę.
Smażymy na maśle, lub oleju sporą cebulę i wrzucamy do garnka. Z kapusty zdejmujemy ugotowane grzyby i kroimy na nieco mniejsze kawałki. Jeśli stać nas na to, by było dużo grzybów - zostawiamy je w całości. Kapusta z całymi grzybami prezentuje się imponująco. Jeszcze chwilę gotujemy i kapusta gotowa. Lepszy smak będzie miała, gdy odstoi swoje na chłodzie (nawet kilka dni).

Kapusta z grochem do łazanek

Składniki: 2 główki kapusty, 50 dag grochu, pół litra śmietany, 2 łyżki masła, łyżka mąki, 2 łyżeczki suszonego koperku, sól, pieprz, ocet jabłkowy na smak.

Wykonanie: groch namoczyć na noc. Ugotować, odcedzić, rozetrzeć. Poszatkowaną kapustę ugotować i odcedzić. Groch dodać do kapusty, doprawić solą, pieprzem i koperkiem, dodać masło, dusić 10 minut, zaprawić mąką ze śmietaną.

Podawać z ziemniakami lub chlebem. Jeśli zostanie na drugi dzień, podawać z łazankami.

Pierogi z kapustą i grzybami

SKŁADNIKI

*ciasto na pierogi: 1 kg dobrze przesianej mąki, woda, 1 łyżka oleju lnianego, sól.
*na farsz: pół kg dobrej kapusty kiszonej, 15 dag świeżej posiekanej kapusty, 5 dag suszonych grzybów, 2 cebule, 2 łyżki oleju, biały pieprz.
*na omastę: 2 cebule, 2 łyżki oleju

WYKONANIE: kapustę ugotować z grzybami (namoczonymi na noc) i olejem. Na oleju przesmażyć cebulę pokrojoną w kostkę, dodać odcedzoną kapustę i grzyby. Doprawić świeżo i grubo zmielonym pieprzem. Wystudzić i zmielić na grubym sitku. Można posiekać tasakiem.
Z mąki, oleju, wody i soli wyrabiać ciasto tak długo, aż będzie elastyczne i gładkie. Rozwałkować. Z pomocą szklanki wykroić okrągłe „placki”. Nakładać farsz, dokładnie zlepić brzegi i palcami wyrobić ozdobną falbankę. Gotować aż do wypłynięcia.

Kotlety z zielonej kapusty

Młodą kapustę oczyścić z uszkodzonych liści, opłukać, przekrajać na 4 części, wyciąć głąb, zalać wrzącą osoloną wodą, zagotować pod przykryciem. Odkryć na chwilę, przykryć, gotować pod przykryciem, aż kapusta będzie miękka.

Wyjąć, odcedzić, odcisnąć, zemleć razem z ugotowaną kostką sojową, wymieszać z jajkiem, tartą bułką i posiekanym koperkiem, doprawić.

Z przygotowanej masy formować owalne kotleciki, obtoczyć w bułce i jajku, smażyć z obu stron na jasnozłoty kolor. Podawać z ziemniakami, surówkami i ostrymi sosami.

Nadbużańskie gołąbki inaczej

Składniki: główka kapusty, 2 kilogramy ziemniaków, 1 cebula, 2 łyżki masła lub smalcu, 1 jajko, 200 g kaszy manny lub kaszy jęczmiennej drobnej, 200 g kaszy manny, 1 łyżka soli, 1 łyżeczka pieprzu.
Wykonanie: sparzyć główkę kapusty, ziemniaki zetrzeć na tarce, wcześniej zaparzyć kaszę. Do starych ziemniaków dodać jajko, cebulę, sól, pieprz i zaparzoną kaszę. Wyrobić ciasto. Przygotowane ciasto zawijać w liście kapusty i układać w garnku. Zalać wrzącą wodą. Gotować 1,5 godz. na wolnym ogniu. Gołąbki podawać z tłuszczem lub sosem grzybowym.

Skarbnica witamin

Zielone odmiany kapusty są bogate w witaminy C i K, zawierają też sporo witaminy E i potasu, a oprócz tego beta-karoten, błonnik, kwas foliowy i witaminę B1 oraz substancje mineralne: siarkę, krzem, magnez, wapń, miedź, jod. Obecność chlorofilu, żelaza, miedzi i magnezu sprawia, że kapusta jest znakomitym środkiem przeciw niedokrwistości, a znajdująca się w niej siarka działa antyseptycznie na drogi oddechowe. Najlepsza jest jednak kapusta surowa, gdyż podczas gotowania traci wiele cennych składników (np. witaminę C). Najwięcej składników odżywczych mają jej zewnętrzne liście. Kapusta jest zalecana diabetykom, ponieważ obniża poziom cukru we krwi

Czytaj więcej o: kuchnia kapusta kapuśniak
Gość
FilmOnline2015
FilmOnline2015
(7) komentarzy

Skomentuj

avatar
Komentujesz jako Gość (Zaloguj się)

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:

Ostatnie komentarze

Gość
Gość (28 października 2015 o 14:34) 0
Zaloguj się, aby oddać głos

xddxdxdxddx

Rozwiń
FilmOnline2015
FilmOnline2015 (23 października 2015 o 16:35) 0
Zaloguj się, aby oddać głos

xdxddx

Rozwiń
FilmOnline2015
FilmOnline2015 (23 października 2015 o 15:58) 0
Zaloguj się, aby oddać głos

xd

Rozwiń
KIko3232
KIko3232 (22 października 2015 o 14:48) 0
Zaloguj się, aby oddać głos

xddxxdxd

Rozwiń
KIko3232
KIko3232 (20 października 2015 o 17:18) 0
Zaloguj się, aby oddać głos

xddxxdddx

Rozwiń
Zobacz wszystkie komentarze (7)

Pozostałe informacje

Alarm 24
Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!