Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

Przepisy na Wielkanoc poleca Waldemar Sulisz. Kotlety po zamojsku i zupa cytrynowa

Przepisy na Wielkanoc poleca Waldemar Sulisz. Kotlety po zamojsku i zupa cytrynowa

W ofercie mamy także przepis na sernik. Podpowiadamy także, co podać w lany poniedziałek.

Super szybkie przepisy na wielkanocny stół. Chrzanówka i faszerowane jajka

Super szybkie przepisy na wielkanocny stół. Chrzanówka i faszerowane jajka

Święta na ostatnia chwilę? Jeżeli macie tak w domach, to mamy też podpowiedź co zrobić w kuchni.

Zostaw tę świnię. Przepisy na ryby zamiast wieprzowiny
Magazyn

Zostaw tę świnię. Przepisy na ryby zamiast wieprzowiny

Jeszcze w średniowieczu wielu teologów uważało, że chrześcijanie nie powinni jeść wieprzowiny. Skoro Chrystus nie jadł wieprzowiny, należało go naśladować – mówi prof. Jarosław Dumanowski, badacz tradycji żywieniowych w Polsce.

69 zł za obiad na mieście. Normalnie jest dwa razy drożej. Restaurant Week 2023
galeria

69 zł za obiad na mieście. Normalnie jest dwa razy drożej. Restaurant Week 2023

Startuje kolejna edycja Restaurant Week. W Lublinie odbywa się po raz siódmy i tym razem zaprasza do siebie kilkanaście restauracji.

Babeczki, serniki i mazurki. Wielkanocne przepisy wybiera Waldemar Sulisz
magazyn

Babeczki, serniki i mazurki. Wielkanocne przepisy wybiera Waldemar Sulisz

Święta za pasem, więc mamy dla was trochę przepisów na słodkości. Od babeczek z gryczanymi pralinami, przez pyszne oponki serowe po trzy rodzaje sernika, w tym pikantny sernik koperkowy. I słynny sękacz z tortownicy.

W kuchni króluje żurek kujawski, ale ma też inne wersje. Przepis na żurek żukowski

W kuchni króluje żurek kujawski, ale ma też inne wersje. Przepis na żurek żukowski

W lubelskich sklepach rządzi żurek kujawski. A gdzie żurek żukowski, duma naszej regionalnej kuchni? W okresie postu warto postawić na żurek, gdyż ma ciekawą historię, jest zdrowy, szybko się robi i istnieje kilka jego bardzo smakowitych odmian

Legendarna pizzeria „Pod Koziołkiem” wraca. Przepis na ciasto ten sam, co lata temu
galeria

Legendarna pizzeria „Pod Koziołkiem” wraca. Przepis na ciasto ten sam, co lata temu

To było kulinarne trzęsienie ziemi. Jesienią 2019 roku zniknęła jedna z dwóch najstarszych pizzerii w Lublinie. Odtworzenie tamtego smaku wydawało się wtedy niemożliwe. Teraz wszystko wskazuje na to, że się uda.

Zanim przyjdzie wiosna. Wyjątkowe przepisy (nie tylko) na niedzielny obiad

Zanim przyjdzie wiosna. Wyjątkowe przepisy (nie tylko) na niedzielny obiad

Jak wiosna blisko, robię na patelni szaszłyk z kurczaka. To zapowiedź majówki i wiosny na całego. Wśród dzisiejszych propozycji na niedzielny obiad mamy delikatną doradę, pyszną fasolkę po bretońsku, omlet wiśniowy i rajską zupę.

Świdnicka restauracja rozpoczęła akcję „posiłek zawieszony”. Mieszkańcy chwalą pomysł

Świdnicka restauracja rozpoczęła akcję „posiłek zawieszony”. Mieszkańcy chwalą pomysł

Dawno nie było tak komentowanej inicjatywy. Jedna z restauracji zaproponowała akcję „zawieszony posiłek”. Klienci płacą za danie, które może zjeść ktoś potrzebujący. Internauci chwalą pomysł ale jednocześnie martwią się o uczciwość głodnych.

Postne przysmaki. Wyjątkowe przepisy kulinarne na najbliższe dni

Postne przysmaki. Wyjątkowe przepisy kulinarne na najbliższe dni

W XVIII wieku Polacy byli mistrzami w przyrządzaniu postnych dań. Gdy dodać do tego, że postnych dni było w roku grubo ponad 100, to z postnego jedzenia uczyniono grubą przyjemność.

Coś na tęsknotę za latem. Carpaccio, sałatki, zupy... przepisy  pomidorami

Coś na tęsknotę za latem. Carpaccio, sałatki, zupy... przepisy pomidorami

Za czym tęsknicie tej zimy najbardziej? Ja za pomidorami. Dużymi malinówkami z ogrodu prosto z krzaka. Ale zimą da się kupić przyzwoite pomidorki koktailowe, pyszne pomidory w puszce i włoskie, pachnące słońcem, pomidory suszone.

Tak powstają pączki babci Koziołkowej. W tłusty czwartek sprawdzamy to w hotelu Wieniawski. Zdjęcia
galeria

Tak powstają pączki babci Koziołkowej. W tłusty czwartek sprawdzamy to w hotelu Wieniawski. Zdjęcia

Z lukrem, pudrem, powidłami, dżemem, czekoladą, karmelem a może tradycyjne z różą? Ilu jest smakoszy, tak wiele smaków króla podniebień, a mowa o - pączku. W Hotelu Wieniawski, gdzie powstają tradycyjne pączki robione według rodzinnej receptury.

Smaczne Czuby - spotkania kulinarne w DDK Czuby Południowe
20 lutego 2023, 17:00

Smaczne Czuby - spotkania kulinarne w DDK Czuby Południowe

Dzielnicowy Dom Kultury Czuby Południowe (ul. Wyżynna 16) zaprasza na nowy cykl spotkań, rozmów i wspólnego gotowania pod hasłem "Smaczne Czuby". Pierwsze spotkanie już 20 lutego o godz. 17.

Nasza podpowiedź na niedzielny obiad: zacierkowa, krupnik i fasolowa
Magazyn

Nasza podpowiedź na niedzielny obiad: zacierkowa, krupnik i fasolowa

Turyści z Europy zaglądający do Lublina nie mogą się nadziwić, że Polacy są takimi pasjonatami zup. I szukają ich w restauracjach.

Ziemniaki nie muszą być nudne. Nasz pomysł na smaczny obiad. Przepisy kulinarne

Ziemniaki nie muszą być nudne. Nasz pomysł na smaczny obiad. Przepisy kulinarne

W szesnastym wieku przypłynęły z Ameryki do Europy. Według legendy w Polsce zawdzięczamy je królowi Janowi III Sobieskiemu, który wśród zdobyczy wiedeńskich przywiózł do Polski twarde „jabłka ziemne”, bez których nie wyobrażamy sobie dziś smakowitej kartoflanki, kartofli z piekarnika czy chrupiących placków ze śmietaną.

Smaki Karczmy Słupskiej. Nasz przepis na niedzielny obiad

Smaki Karczmy Słupskiej. Nasz przepis na niedzielny obiad

Dziś historia słynnego dania z Karczmy Słupskiej w Lublinie. Restauracji już nie ma, zamiast niej jest kulturalna bioteka, ale pamięć o znakomitej kuchni została. Juki po myśliwsku godne są w Lublinie reaktywacji

Mąka, stolnica i regionalne przysmaki. Nasz pomysł na niedzielny obiad

Mąka, stolnica i regionalne przysmaki. Nasz pomysł na niedzielny obiad

Dziś droga przez mąkę na stolnicy. Najlepszy makaron to domowy makaron. Makaron z serem i boczkiem. Do tego pierogi z kaszą po lubelsku lub kopytka z masłem. Co może być lepszego? Oto sprawdzone przepisy z regionalnym rodowodem.

Węgierski langos podbija Lublin. Na razie tylko do wakacji

Węgierski langos podbija Lublin. Na razie tylko do wakacji

Przynajmniej do wakacji przy al. Tysiąclecia między dworcem PKS a sklepem stać będzie food truck, w którym sprzedawane są langosze i powstające na ich bazie burgery. W całej Polsce jest tylko osiem takich miejsc

Karnawałowe przysmaki: meduza, animelka i strogonow
Magazyn

Karnawałowe przysmaki: meduza, animelka i strogonow

Nie ma lepszej rzeczy od zimnych nóżek. No chyba, że meduza komisarza Maciejewskiego, bohatera kryminału Marcina Wrońskiego. Dziś o słynnych przekąskach, będących podstawą karnawałowej kuchni.

Coś na obiad? Cebulowa z Goraja, chrzanowa z Roztocza i kapuśniak z Konopnicy. Przepisy
Magazyn

Coś na obiad? Cebulowa z Goraja, chrzanowa z Roztocza i kapuśniak z Konopnicy. Przepisy

Czyli posilne zupy na poświąteczne oczyszczenie. Warto w pierwszy dniach stycznia trochę popuścić. Na przykład ograniczyć obiad do posilnej zupy. Żołądek odpocznie, będzie lżej na ciele i duszy

Obiad po polsku. Jak prawidłowo przygotować  de volaille
Magazyn

Obiad po polsku. Jak prawidłowo przygotować de volaille

Kazimierz Mirosław, jeden z najwybitniejszych szefów kuchni w powojennej Polsce, wśród trzech najlepszych dań na obiad wymieniał kotlet de volaille.

Dokąd na pierwszy obiad w Nowym Roku. Polecamy restauracje w Lublinie i Lubelskiem
Magazyn

Dokąd na pierwszy obiad w Nowym Roku. Polecamy restauracje w Lublinie i Lubelskiem

W przedwojennej Polsce liczyły się dwa argumenty: jedzenie musiało być solidne i wykwintne. Postanowiliśmy wybrać 10 miejsc w Lublinie i okolicy, które spełnią choć jeden z tych warunków. Jak zwykle nasz wybór jest subiektywny

Sylwestrowe menu od Włocha
Magazyn

Sylwestrowe menu od Włocha

Ivo Violante, włoski szef kuchni, który pozdrawia was ze Szwajcarii i życzy szczęśliwego Nowego Roku poleca na przystawkę klasyczne carpaccio, lekką zupę minestrone i spaghetti all’amatriciana.

Dla górali to jest nie do pojęcia żeby spędzać święta poza domem
magazyn

Dla górali to jest nie do pojęcia żeby spędzać święta poza domem

Śledź jest niesamowity w smaku, on nam się nigdy nie nudzi, możemy go przygotowywać na słodko i na słono, na kwaśno i na półkwaśno – i zawsze gra – Rozmowa z dr Jackiem Szklarkiem, założycielem polskiego Slow Foodu, jego prezesem i przewodniczącym w Europie Środkowej.

A może jeszcze kawałek karpia?
przepisy

A może jeszcze kawałek karpia?

Polski wigilijny stół to pozostałość po dawnej historycznej kuchni. Menu wigilijnej wieczerzy jest wyjątkowe skali Europy – mówi prof. Jarosław Dumanowski z Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu. Oto trzy historyczne przepisy na karpia z kolekcji znakomitego historyka.

ALARM24

Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium