sobota, 19 sierpnia 2017 r.

Kuchnia

Awokado w kuchni


Robi coraz większą karierę. Ma tyle dobroczynnych witamin, że warto zjeść go chociaż raz w tygodniu.

Najprościej

Przekroić na pół, wyjąć pestkę, skropić cytryną, można doprawić pieprzem i sosem sojowym. Następnie wyjadać łyżeczką.
Wyższa szkoła jazdy polega na wydrążeniu miąższu ze skórki, posiekaniu z cebulką i czosnkiem i napełnieniu na powrót.
Bardzo fajnie smakuje plasterek awokado położony na razowym chlebie. Zamiast masła.
Ponieważ miąższ łatwo się rozsmarowuje, można z niego robić pyszne pasty.

Przepyszna zapiekanka z awokado

Składniki:
2 dojrzałe awokado
20 dag sera gorgonzola
100 ml słodkiej śmietanki
pół kostki bulionu warzywnego
1 łyżka soku z cytryny
tłuszcz do smarowania naczyń do zapiekania
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Wykonanie:
Najpierw trzeba awokado delikatnie obrać ze skórki.
Następnie pokroić na cienkie plastry i skropić cytryną.
Teraz ułożyć w naczyniach do zapiekania (wysmarowanych tłuszczem) awokado.
Śmietankę wymieszać z pokruszoną kostką bulionową, solą i pieprzem i zalać awokado.
Ozdobić kawałkami sera.
Zostaje rozgrzać piekarnik na jakieś 180 stopni C i zapiec awokado 7 minut.
Podajemy ten przysmak z kromeczkami bagietki i czosnkowym masłem na talerzyku. Masłem można posmarować bagietkę lub dodać sobie do zapiekanki.
Polecam, bo bardzo pyszne jest.
Czytaj więcej o:
(0) komentarzy

Skomentuj

avatar
Komentujesz jako Gość (Zaloguj się)

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:

Ostatnie komentarze

Na razie brak komentarzy, Twój może być pierwszy.

Pozostałe informacje

Alarm 24
Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!