środa, 23 sierpnia 2017 r.

Kuchnia

Bakłażany Santorini

Dodano: 24 sierpnia 2005, 19:05

Bardzo smakowite bakłażany można zjeść w greckiej restauracji "Santorini" w Warszawie.

Składniki

3 duże bakłażany pokrojone na podłużne plastry, 300-400 g sera feta, 200 g twarogu, 400g szpinaku świeżego obgotowanego, szklanka mleka, 1 pęczek natki pietruszki, 1 pęczek koperku, bułka tarta, 3 jajka, 200 g mąki, 1/2 l oleju, szczypta gałki muszkatołowej.

Wykonanie

W płaskim rondlu rozgrzewamy olej, wsypujemy mąkę, wlewamy mleko i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy pokrojone na drobne kawałki sery i szpinak. Mieszamy aż składniki połączą się. Odstawiamy z ognia, dodajemy koperek, pietruszkę, gałkę muszkatołową i znów mieszamy.
Plastry bakłażana smażymy w głębokim oleju, po usmażeniu wykładamy na papier chłonący tłuszcz. Po wystygnięciu nakładamy ok. 1 łyżeczkę farszu na plaster bakłażana i zwijamy w rolki, które następnie panierujemy w mące, jajku i bułce. Tak przygotowane porcje zamrażamy. Smażyć w głębokim tłuszczu bez rozmrażania.
Czytaj więcej o:
(0) komentarzy

Skomentuj

avatar
Komentujesz jako Gość (Zaloguj się)

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:

Ostatnie komentarze

Na razie brak komentarzy, Twój może być pierwszy.

Pozostałe informacje

Alarm 24
Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!