czwartek, 14 grudnia 2017 r.

Kuchnia

Bakłażany Santorini

  Edytuj ten wpis
Dodano: 24 sierpnia 2005, 19:05

Bardzo smakowite bakłażany można zjeść w greckiej restauracji "Santorini" w Warszawie.

Składniki

3 duże bakłażany pokrojone na podłużne plastry, 300-400 g sera feta, 200 g twarogu, 400g szpinaku świeżego obgotowanego, szklanka mleka, 1 pęczek natki pietruszki, 1 pęczek koperku, bułka tarta, 3 jajka, 200 g mąki, 1/2 l oleju, szczypta gałki muszkatołowej.

Wykonanie

W płaskim rondlu rozgrzewamy olej, wsypujemy mąkę, wlewamy mleko i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy pokrojone na drobne kawałki sery i szpinak. Mieszamy aż składniki połączą się. Odstawiamy z ognia, dodajemy koperek, pietruszkę, gałkę muszkatołową i znów mieszamy.
Plastry bakłażana smażymy w głębokim oleju, po usmażeniu wykładamy na papier chłonący tłuszcz. Po wystygnięciu nakładamy ok. 1 łyżeczkę farszu na plaster bakłażana i zwijamy w rolki, które następnie panierujemy w mące, jajku i bułce. Tak przygotowane porcje zamrażamy. Smażyć w głębokim tłuszczu bez rozmrażania.
  Edytuj ten wpis
Czytaj więcej o:
(0) komentarzy

Skomentuj

avatar
Komentujesz jako Gość (Zaloguj się)

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:

Ostatnie komentarze

Na razie brak komentarzy, Twój może być pierwszy.

Pozostałe informacje

15-17 grudnia
komentarze (0)0
polubienia (0)0
14-12-2017

15-17 grudnia

Alarm 24
Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!