środa, 13 grudnia 2017 r.

Kuchnia

Belona w sosie koperkowym

  Edytuj ten wpis
Dodano: 23 września 2009, 08:27

Wygląda jak stwór z obrazów Hieronima Boscha, mieni się kolorami i ma zielone ości. Pływa w Bałtyku, można ją kupić w sklepach, jest niedroga i ma smaczne mięso.

Składniki:
1 belona, szczypta pieprzu, mała śmietana 18%, 2 łyżki masła, świeży koper, 2-3 łyżki mąki.


Wykonanie:
Na rozgrzane masło kładziemy kawałki ryby, lekko podrumieniamy, podlewamy wodą, posypujemy pokrojonym koprem. Gdy sos się zagotuje, zabielamy go rozrobioną mąką i śmietaną. Do smaku przyprawiamy pieprzem.

Podajemy z ziemniakami z wody i bukietem warzyw.

O belonie

Ma niecodzienną budowę ciała, mieni się kolorami.
Miewa ciemnoniebieski lub ciemnozielony grzbiet, srebrne, lśniące boki i biały brzuch, który wpada w odcień złota.
Co ciekawe, ma ości zielonego koloru, co jeszcze podkreśla jej wyjątkowość.
Dorasta do 1 metra długości.
Ma delikatne i bardzo smaczne mięso.


  Edytuj ten wpis
Czytaj więcej o:
(0) komentarzy

Skomentuj

avatar
Komentujesz jako Gość (Zaloguj się)

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:

Ostatnie komentarze

Na razie brak komentarzy, Twój może być pierwszy.

Pozostałe informacje

Alarm 24
Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!