poniedziałek, 23 października 2017 r.

Kuchnia

Biłgorajski smak

  Edytuj ten wpis
Dodano: 29 lipca 2010, 12:33

Piróg gryczany to najbardziej oryginalna potrawa regionalna z Lubelszczyzny. Rozsławił ją w Polsce Robert Makłowicz. Najpierw spróbował biłgorajskiego piroga w Lublinie, potem nauczył się go piec w Obszy.

Dziś na Lubelszczyźnie można spróbować piroga w Biłgoraju, bawić się z nim na festiwalu kaszy w Janowie Lubelskim, posmakować go w Godziszowie i paru innych miejscach na Lubelszczyźnie.

Mało tego, piróg gryczany zwany krótko gryczakiem podawany jest w restauracjach. Nawet w Warszawie można go zjeść na zimno jako przystawkę i na gorąco z sosem grzybowym. Ale turyści, którzy spotkają się z pirogiem gryczanym w piekarniach, pytają ze zdziwieniem: A co to za placek?

Co to za placek?

Piróg biłgorajski to placek z ziemniaków, sera i kaszy gryczanej, pieczony w brytfance. Ma złocistą, rumianą skórkę. Doskonale smakuje na zimno, pokrojony na kromki lub kawałki. Na Lubelszczyźnie podaje się go także na gorąco, posmarowany masłem. Oraz z sosem grzybowym.


Co to za dziwny placek – wykrzyknął Piotr Bikont, kiedy w 2007 roku spróbował piroga biłgorajskiego na II Ogólnopolskim Turnieju Nalewek w restauracji "Swojsko strawa” w Lublinie, zorganizowanym przez Kresową Akademię Smaku. – Jakież to dobre – wtórował mu Robert Makłowicz, który także był gościem turnieju. Piroga upiekły gospodynie ze wsi Gromada. Obu smakoszom smakował tak, że zawieźli go do swoich domów w Krakowie.


Następnie obaj opisali piroga w swoich felietonach. Kiedy Robert Makłowicz zdecydował się nakręcić trzy odcinki swojego telewizyjnego programu, na jeden wybrał Biłgoraj.

Makłowicz robi piroga

Biłgorajski piróg z kurkami zrobił furorę na planie "Biłgorajskiego smaku”. Robert Makłowicz przyrządził najsłynniejszy przysmak z Lubelszczyzny w Obszy. Wcześniej był w "Zagrodzie sitarskiej” w Biłgoraju, żeby nauczyć się biłgorajskiej kuchni od miejscowych smakoszy.


Składniki:
3 szklanki mąki, 1 kostka masła, 20 g drożdży, szczypta proszku do pieczenia, 1 łyżeczka cukru, 700 g ziemniaków, 500 g kaszy gryczanej, 350 g sera twarogowego, 1 szklanka śmietany, 5 jaj, 1łyżka smalcu, sól, pieprz.
Wykonanie:
Najpierw trzeba zrobić farsz. Czyli ziemniaki ugotować, odlać wodę, zostawiając trochę na dnie. Utłuc, wsypać kaszę gryczaną, dodać smalec, pozostawić na małym ogniu, pod przykryciem, aż kasza napęcznieje i zmięknie. Dodać pokruszony ser, przyprawić solą i pieprzem ziołowym, wymieszać. Dodać śmietanę i jajka, wymieszać.


Potem ciasto.
Trzeba drożdże rozkruszyć w miseczce, dodać proszek do pieczenia, szczyptę soli, odrobinę cukru, śmietanę, dokładnie wymieszać. Mąkę wysypać na stolnicę, dodać masło, przesiekać je z mąką, dodać śmietanę z drożdżami. Wyrobić gładkie ciasto. podzielić je na pół, jedną częścią wyłożyć dno i boki wysmarowanej masłem formy. Wyłożyć nadzienie na ciasto, przykryć drugim płatem ciasta, posmarować jajkiem i wstawić do pieca na 1 godzinę i 40 minut.


I sos.
W międzyczasie przygotować sos kurkowy: cebulę posiekać, zrumienić na maśle, wrzucić posiekane kurki. Dodać około łyżeczki mąki, wlać trochę bulionu, dodać 30% śmietankę, chwilę pogotować, aby śmietanka zagęściła się, po czym wlać trochę białego wytrawnego wina. Doprawić solą i pieprzem.
Upieczony piróg podawać z sosem z kurek, lub z gęstą kwaśną śmietaną.

Kulinarna mapa Lubelszczyzny

To wspólny projekt Dziennika Wschodniego i Województwa Lubelskiego.

Pokazując kulinarne dziedzictwo regionu, okazujemy jak szlaki smaku krzyżują się na Lubelszczyźnie. Jak lubelski smak splata się z biłgorajskim, ukraiński przenika z białoruskim, węgierski z ormiańskim. Jak odżywa tatarski smak i jak przenika się ze smakiem prawosławnym. Lubelskie to wielokulturowy tygiel smaków i zazdrości nam tego cała Polska.
  Edytuj ten wpis
Czytaj więcej o:
(0) komentarzy

Skomentuj

avatar
Komentujesz jako Gość (Zaloguj się)

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:

Ostatnie komentarze

Na razie brak komentarzy, Twój może być pierwszy.

Pozostałe informacje

Alarm 24
Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!