poniedziałek, 11 grudnia 2017 r.

Kuchnia

Bożonarodzeniowy Festiwal Smaku w Lublinie. Świąteczna kuchnia na Starym Mieście

Dodano: 18 grudnia 2015, 15:40

W poniedziałek na Scenie Smaku razem gotować będą Anush Chilingaryan z Jazzve i Jarosław Sak z Trybunalskiej
W poniedziałek na Scenie Smaku razem gotować będą Anush Chilingaryan z Jazzve i Jarosław Sak z Trybunalskiej

To najbardziej wystrzałowy duet, który wystąpi na scenie Bożonarodzeniowego Festiwalu Smaku w Lublinie. Przez sześć dni będziemy smakować świąteczną kuchnię. Scena na Starym Mieście stanie się areną smaku, na której wystąpią najciekawsi szefowie kuchni z lubelskich restauracji. Będzie wędzarka, wielokulturowe miasteczko smaku dookoła Trybunału Koronnego, warsztaty kulinarne dla dużych i małych. I dużo niespodzianek.

Artykuł otwarty

Czytaj Dziennik Wschodni bez ograniczeń. Sprawdź naszą ofertę

Artykuł otwarty

Lublin będzie areną pokazów szefów kuchni. Gotować będą: Anush Chilingaryan (Jazzve), Elżbieta Cwalina (Hades Szeroka), Dorota Otachel (Old Pub), Bartosz Sadowski (Od Kuchni), Jarek Sak (Caffe Trybunalska), Ivo Violante (Ivo Italian). Będą warsztaty gotowania dla dużych i małych, nauka przyrządzania potraw świątecznych i restauracje polowe z ławami i stołami. Miasteczko Smaku, ormiański grill, grzane wino i piwo. Stolik malarzy, malowanie aniołów. Anioły i choinki. Zwierzątka i ogniomistrze z Centrum Kultury. Codziennie od 10 do godzin nocnych. Czego nie warto przegapić?

Szalony Włoch na początek

Każdy z wymienionych szefów kuchni ma na Bożonarodzeniowym Festiwalu Smaku swój dzień. Na dobry początek dziś, w piątek 18 grudnia, o godzinie 16 na Scenę Smaku wejdzie Ivo Violante. Po to, żeby opowiedzieć o tym, jak smakuje Boże Narodzenie we Włoszech.

Każdy z szefów kuchni ma stały czas do 16 do 20. Podczas czterech godzin będą pokazy gotowania dla dorosłych oraz warsztaty kulinarne dla dzieci. Ivo Violante pokaże jak przygotować małe pizze calzone z wigilijnym nadzieniem z kapustą i grzybami. - Skorzystam także z wędzarki stojącej przy scenie. Co uwędzę? Zapraszam na festiwal - mówi Ivo.

Goście

To pierwszy duet festiwalowy. W sobotę, 19 grudnia, na Scenie Smaku ustawionej przy Trybunale Koronnym będzie gotować Elżbieta Cwalina z Hades Szeroka. Kocha wyrafinowaną kuchnię francuską, jest mistrzynią tart i bardzo ceni sobie tradycyjną kuchnię polską.

- Gotowanie to sztuka, która wymaga szczypty duchowości. Dlatego zaprosiłam na scenę ojca Tomasza Dostatniego, specjalistę od kuchni wielkopolskiej. W planie mamy przyrządzenie wigilijnej wersji pyrów z gzikiem. Na scenę zaprosiłam także malarza Piotra Łucjana, który będzie malował coś z Schulza. Porozmawiamy o smakach Drohobycza - mówi Elżbieta Cwalina.

Ogniomistrze, zwierzątka i święta Od Kuchni

Niedziela należy do Bartosza Sadowskiego, który na ulicy Chopina w Lublinie prowadzi autorską restaurację Od Kuchni. Zasłynął z tego, że w kuchni umieścił kamery, na salach monitory, goście śledzą przygotowanie potrawy. - Wigilia wigilią, a w pierwszy i drugi dzień trzeba coś solidnego zjeść. Mój dzień na scenie Bożonarodzeniowego Festiwalu Smaku będzie poświęcony pieczonym mięsom. Pokażę kilka patentów na dobre pieczyste. Bez chemii i konserwantów - mówi Bartosz Sadowski.

Jego pokazy będą miały niecodzienną scenografię. O 16 na scenę wejdą ogniomistrze, zaraz po nich Bawimisie z Centrum Kultury. - Z dziećmi zrobię kolorowe, owocowe szaszłyczki - dodaje Sadowski.

Maestro Jean Bos

To kulinarna gwiazda Bożonarodzeniowego Festiwalu Smaku. Jego pokazy na Scenie Smaku odbędą się dwukrotnie, w sobotę i niedzielę o 15. Jego Królewska Mość Król Belgii Artur II wydał dekret królewski, którego następstwem było przyznanie Jeanowi Bos wyróżnienia Oficer Orderu Leopolda II za całokształt twórczości kulinarnej. Znakomity belgijski kucharz wystąpi z pokazem gotowania, do którego użyje ciekłego azotu.

Mistrz pasjonuje się hodowlą ziół oraz uprawą kwiatów jadalnych, których używa do przyrządzania potraw. Uwielbia polskie nalewki, których używa do marynowania mięsa, duszenia i smażenia.

Anush i Jaro

W poniedziałek na Scenie Smaku razem gotować będą Anush Chilingaryan z Jazzve i Jarosław Sak z Trybunalskiej. - Pokażę, jak przyrządza się haszlamę z rybą - zapowiada Anush Chilingaryan.

- Ja zaplanowałem ugotować rozgrzewającą zupę rybną - dodaje Jarosław Sak.
Ormiańsko lubelskie połączenie zapowiada się bardzo smakowicie. Tym bardziej, że obie restauracje wystawią swoje polowe oddziały. -Chcemy pokazać potrawy, które na co dzień podawane są w naszych ormiańskich restauracjach Armenia i Jazzve - mówi Anush Chilingaryan.

Polska i Ukraina

Wtorek będzie należał do restauracji Old Pub i Doty Otachel, która w swej autorskiej restauracji komponuje i podaje dania na najwyższym, światowym poziomie. Jej asystentką jest Maryjka; szefowa kuchni z Ukrainy.

Jedna i druga robi genialne pielmieni. Polsko ukraiński duet zaprezentuje też klasyczne dania wigilijne polskiej kuchni. Z oryginalnymi dodatkami. Na przykład klasyczny wigilijny barszcz z pielmieni grzybowymi.

Śledzimy śledzia

W środę, 23 grudnia, na zakończenie Bożonarodzeniowego Festiwalu Smaku, na scenę wyjdą razem wszyscy szefowie kuchni. Najpierw po to, żeby pod wodzą Piotra Selima zaśpiewać kolędę „Wśród nocnej ciszy”. - Każdy z nas przyrządzi śledzie według własnej receptury. Będziemy także pokazywać, jak zrobić dobre śledzie na Wigilię - mówi Elżbieta Cwalina.

Od 18 do 23 grudnia na Miasteczku Smaku będzie można degustować i kupować przysmaki na świąteczny stół. Stoiska z przysmakami zaczynają się już na deptaku, ale wszystkie ścieżki smaku prowadzą na festiwalu do sceny stojącej przy Trybunale Koronnym i świątecznego jarmarku.

(0) komentarzy

Skomentuj

avatar
Komentujesz jako Gość (Zaloguj się)

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:

Ostatnie komentarze

Na razie brak komentarzy, Twój może być pierwszy.

Pozostałe informacje

Alarm 24
Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!