piątek, 20 października 2017 r.

Kuchnia

Browar Restauracja Grodzka 15. Recenzja

  Edytuj ten wpis
Dodano: 28 września 2012, 15:22

Lokal polecamy znawcom dobrego piwa, golonki i żeberek w miodzie
Lokal polecamy znawcom dobrego piwa, golonki i żeberek w miodzie

Mają dobre piwo, które warzą na miejscu. W tym piwie marynują żeberka i golonki. Czy kuchnia jest tak dobra jak piwo? W "Browarze” mam dwa ulubione dania. Jedno to golonka, podawana na marynowanych buraczkach, drugie to pizza śródziemnomorska z karczochami i świeżą rukolą.

Na przystawkę zamówiliśmy "Chrupiące skrzydełka z kurczaka z sosem BBQ” za 18 zł i "Befsztyk tatarski po polsku z marynowanymi warzywami i masełkiem” za 23 zł.

Podczas gdy moja towarzyszka zajadała się skrzydełkami (świetne) ja przystąpiłem do dokładnego wymieszania tatara, który podaje się w postaci okrągłego krążka złożonego z warstwy posiekanej wołowiny i dodatków. Żółtko podane jest w kieliszku, z gałązką tymianku. Całość wygląda malowniczo. Po spróbowaniu pierwszego kęsa, coś mi nie pasowało. Spróbowałem raz i jeszcze raz, o zgrozo kucharz podał bardzo zimne mięso. Albo posiekał mięso z zamrażarki, albo tatar czekał od rana na klienta w chłodni. Czerwona kartka!

Zup w karcie jest jak na lekarstwo. Zamówiliśmy "Zupę grzybową gotowaną na borowikach z kluskami kładzionymi” za 14 zł i "Żurek w chlebie z białą kiełbasą i jajkiem doprawiony chrzanem” za 12 zł. Grzybowa była niezwykle delikatna, na dobrej śmietanie, choć brakowało w niej więcej grzybów i esencjonalnego smaku. Żurek w zgrabnym chlebku został ugotowany na zakwasie na bogato, z dużą ilością kiełbasy i wędzonki.

Przyszedł czas na drugie dania. Wybraliśmy "Dorsza na szpinaku z sosem kurkowym z ziemniakami purée i warzywami” za 32 zł oraz "Polędwiczkę wieprzową zawiniętą w boczek z rydzami w maśle i czosnku podane z ryżem parabolicznym i warzywami z wody” za 38 zł. Uroda obu potraw była na 5, dania były "od serca”.

Dorsz był zanadto wysmażony, ale sos kurkowy super, ziemniaki też, tylko warzywa winny być al dente. Natomiast polędwiczka przeszła moje najśmielsze oczekiwania. Soczysta i krucha kusiła smakiem świeżutkiego mięsa i cudownym aromatem boczku. Z jej dobrocią konkurowały na talerzu wyśmienite rydze w czosnkowych aromatach. Tej dobroci było tak dużo, że nie potrzebowałem ani warzyw, ani ryżu (najsłabszy punkt dania).

Na deser wzięliśmy "Szarlotkę z aksamitnym kremem śmietankowym i lodami waniliowymi” za 15 zł (ocena: 4) i pół porcji "Pierogów z cielęciną, masłem czosnkowym i pomidorami” za 12 zł. I to był strzał w dziesiątkę. Małe pierożki w delikatnym cieście ze zwiewnym nadzieniem i duszonymi pomidorkami były wyjątkowe. Doskonała herbata miętowa z melonem i "Imbirowy raj” ( po 7 zł) dopełniły swego.

Nasza ocena? Zapłaciliśmy 164 zł za dobry obiad. Lokal polecamy znawcom dobrego piwa, golonki i żeberek w miodzie. Wkrótce pojawi się jesienna karta z nowościami! Ma być comberek jagnięcy!

Browar Restauracja Grodzka 15
Lublin, ul. Grodzka 15, tel. 81-534-55-15
Czynne niedziela - czwartek: 11 - 24, piątek - sobota: 11–2
Można płacić kartą


  Edytuj ten wpis
Czytaj więcej o:
gość
max
GOSIA
(13) komentarzy

Skomentuj

avatar
Komentujesz jako Gość (Zaloguj się)

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:

Ostatnie komentarze

gość
gość (25 listopada 2012 o 09:38) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
Drogo,ba nawet bardzo drogo!i maluczkie porcje!
Rozwiń
max
max (24 listopada 2012 o 14:32) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
Bardzo dobre piwo. Niestety dania drogie, niezbyt smaczne i w małych porcjach.
Rozwiń
GOSIA
GOSIA (2 października 2012 o 23:00) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
JAK MOŻE BYĆ GOLONKA ZA SUCHA SKORO JEST GOTOWANA W ICH PIWIE ! ? PO ZA TYM GOLONKI SĄ DUŻE !
Rozwiń
Wojtek
Wojtek (2 października 2012 o 12:04) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
dobre piwo , dobre jedzenie a konkurując pisze swoje !
Rozwiń
Gość
Gość (1 października 2012 o 16:35) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
konkurencję żal za gardło ściska , 80 zł na os/ zgadza się tylko drogi kolego , jak byś czytał artykuł dokładnie to byś wiedział że za przystawkę , zupę, danie główne , deser , i napoje czy to tak dużo ?
A jedzenie i obsługę mają w porządku , zdarzają się drobne wpadki , ale to normalne w gastronomii !
Ceny mniej więcej te same od dwóch lat , natomiast wszystko idzie w górę , najlepiej zjeść kebaba za 12 zł i powiedzieć że był pyszny haha
Rozwiń
Zobacz wszystkie komentarze (13)

Pozostałe informacje

Alarm 24
Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!