Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

9 września 2017 r.
7:51

Buon appetito. Włoska kuchnia w lubelskich restauracjach na Europejskim Festiwalu Smaku

0 3 A A

Ossobuco, saltimbocca, trippa alla milanese, vitello tonato, saltimbocca. To tylko niektóre z włoskich smakołyków, jakie będzie można spróbować na Europejskim Festiwalu Smaku.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

W tym roku na pokazach kulinarnych, warsztatach i w restauracjach króluje włoska kuchnia. Na dobry początek warto zajrzeć do Włoskiego Miasteczka Smaku, które rozłożyło się na placu Łokietka. Znajdziecie tu włoskie sery, wędliny i wina, prezentowane przez włoskich somelierów. Hitem są świeże ryby i owoce morza, przyrządzane na mobilnej scenie smaku. Tu także będą odbywać się krótkie lekcje włoskiego z nauką wymowy najsłynniejszych potraw.

Capponata i ravioli

W 10 lubelskich restauracjach możecie zamawiać najbardziej znane włoskie dania. Restauracja Atrium serwuje ossobuco (gicz cielęca) oraz trippa alla milanese (flaczki wołowe po mediolańsku z fasolą i pomidorem). Włoskie trippa będzie można także zamówić w restauracji Ogród, mieszczącej się w Hotelu Victoria.

Marek Panek z restauracji Hades Szeroka na festiwal przygotował capponatę. W restauracji Ego Hotelu Alter zjecie vitello tonato, smakowitą cielęcinę z sosem tuńczykowym. Ivo Violante w restauracji Oto Ivo wypieka trzy rodzaje włoskiej pizzy. Restauracja BelEtage w IBB Grand Hotel Lublinianka serwuje eskalop cielęcy po mediolańsku. Włoscy kucharze z restauracji Arte del Gusto serwują kolejne słynne danie: to saltimbocca z szałwią, szynką crudo, polentą, pomidorkami koktajlowymi i chipsem ze spianaty.

Absolutnie rewelacyjne ravioli ze szpinakiem i ricottą, sosem z serem gorgonzola, prażonymi orzechami laskowymi i malinami przygotował Jarek Sak, szef kuchni Trybunalska City Pub. Z kolei Mateusz Białkowski z restauracji Siedem Życzeń serwuje grillowane krewetki black tiger w sosie pomarańczowo imbirowym z nutą chilli oraz chrupiącą grzanką.

7 wieków smaku

To kolejna akcja z najlepszymi restauracjami w mieście, czyli dania związane z historią Lublina. W daniach odbija się historia miasta i jego wielokulturowy smak. Kulinarna wyprawa zaczyna się w wieku XIV. Restauracja BelEtage w IBB Grand Hotel Lublinianka przygotowała gęś z pigwą, którą miał zajadać się król Władysław Łokietek.

Potrawę z drobnych ptaków (wiek XV) serwuje restauracja Kardamon. O tym, jak smakuje maczanka dworska z XVI wielu przekonacie się w restauracji Alan Hugs.

Sandacza królowej Marysieńki według przepisu z XVII wieku serwuje Hades Szeroka. Zraziki z dziczyzny z XVIII wieku - restauracje Ego w Hotelu Alter. Lina w śmietanie, wedle XIX-wiecznej receptury, podaje restauracja Lokomotiva. A sznycel ministerski: Adrian Kubecki, szef kuchni restauracji Ogród w Hotelu Victoria.

Laboratoria smaku

W ramach Laboratoriów smaku powstało kilka unikalnych produktów. Mają swą premierą na festiwalu. Browar Chmielny Dom uwarzył piwo o smaku Lublina. Nazywa się Lubliner, premiera była w ogrodach restauracji Oto Ivo. Zaprzyjaźniony z festiwalem Browar Zakładowy z Poniatowej przygotował piwo festiwalowe. Premiera była w piątek U Fotografa.

Pizzę o smaku Lublina wypieka Jarek Sak w Trybunalska Lublin City Pub. Jaka to pizza? Z cebulą i makiem. Także Jarek Sak będzie wypiekał Bramę Krakowską o smaku Lublina. To podpłomyki z 7 składników w kształcie słynnej bramy.

Ela Cwalina i Marek Panek z Hades Szeroka wypiekły tajemnicze bubelach, przysmak żydowskiej kuchni. To małe babeczki z kaszy gryczanej. Na deser także Hades Szeroka będzie piekł cebularze w trzech smakach. Z kminkiem, z majerankiem i z makiem.

Lubelskie ze smakiem

Od pierwszej edycji festiwalu na scenie prezentują się smaki regionów. W tym roku poznamy wielokulturową kuchnię Kodnia i Zaborka, smak włoskiego Chełma i Nałęczowa oraz pełną harmonii kuchnię Zamościa.

Podróż do kresów smaku zaczynamy w Kodniu. Paulina Pietrusik z przyjaciółmi odkryje sekrety kuchni Sapiehów. Spróbujecie słynnych pasztetów z musztardami wytwarzanymi wedle starych receptur. Na pokazie pojawią się także cebularze z kawiorem i na deser: czekolada Casanovy.

Drugi przystanek to kresowa kuchnia z Uroczyska Zaborek. Podlaskie kartacze i babka ziemniaczana. Intrygująco zapowiadają się Mistrzostwa Świata w jedzeniu kartaczy na czas.

Przystanek trzeci to włoski Chełm. Ryby i owoce morza zaprezentuje Gospoda Sto Pociech. Przystanek czwarty to autorska kuchnia Agnieszki Filiks, która we włoskim pałacyku w Nałęczowie otworzyła restaurację Willa Filiks. Przystanek piąty prowadzi do Poniatowej, gdzie w restauracji Hotelu Montis podaje się świetną zupę rybną. Zupa zdobyła w ubiegłym roku tytuł „Najlepszy Smak Lubelszczyzny”, zachwyciła samego Roberta Makłowicza. Przystanek szósty to Zamość, włoskie miasto idealne. Włoskie smaki zaprezentuje Stowarzyszenie Turystyka z Pasją.

Pokazy mistrzowskie

Na festiwalu aż roi się od kulinarnych gwiazd i ich pokazów. Wszystkie odbywają się na scenie, ustawionej na placu Po Farze. W sobotę, 8 września, o godzinie 18.30 Robert Makłowicz wraz z kucharzami restauracji Hotelu Montis w Poniatowej ugotuje zupę rybną. O 19.30 rozpocznie się pokaz Stefana Unterkirchera, gwiazdy kulinarnej z Włoch i Grzegorza Barwińskiego z restauracji BelEtage. 

W niedzielę o 15.30 na scenie zobaczycie Jaśka Kuronia. - Przyrządzę kaczkę w pomarańczach dla zabieganych - mówi Kuroń. A o 19 rozpocznie się pokaz Jeana Bosa, wieloletniego szefa kuchni na dworze króla Belgii.

A we wspomnianym Włoskim Miasteczku Smaku, oraz na festiwalowym jarmarku na Deptaku i Starym Mieście w Lublinie spotkacie ponad 100 wystawców z Polski i Europy. W niedzielę do festiwalu dołącza XVI Lubelskie Święto Miodu.

• Pełny program na www.europejskifestiwalsmaku.pl

Pozostałe informacje

Nowatorskie leczenie migotania przedsionków. Lubelscy lekarze pionierami w kraju
Foto/Wideo
galeria
film

Nowatorskie leczenie migotania przedsionków. Lubelscy lekarze pionierami w kraju

Kardiolodzy ze szpitala przy ul. Jaczewskiego przeprowadzili małoinwazyjną ablację techniką PFA. To pierwsze takie zabiegi w Polsce i Europie Środkowo-Wschodniej.

MKS FunFloor Lublin uciekł spod topora podczas meczu z Piotrcovią [zdjęcia]
galeria

MKS FunFloor Lublin uciekł spod topora podczas meczu z Piotrcovią [zdjęcia]

MKS FunFloor Lublin pokonał MKS Piotrcovia Piotrków Trybunalski 30:27 po bardzo zaciętym spotkaniu.

Bulla papieska z XVIII wieku i prawosławna ikona znalezione na Lubelszczyźnie
galeria

Bulla papieska z XVIII wieku i prawosławna ikona znalezione na Lubelszczyźnie

Wojewódzki konserwator zabytków pochwalił się kolejnymi cennymi znaleziskami z terenów naszego województwa . Jedno z nich należało do papieża, a drugie reprezentuje prawosławnych staroobrzędowców.

1,5 promila i parkowanie na przejściu. Wszystko w drodze na komendę

1,5 promila i parkowanie na przejściu. Wszystko w drodze na komendę

Pod komendę policji w Krasnymstawie przyjechał 49-latek, na którego był nałożony dozór policyjny. Zaparkował na wprost komendy. Na przejściu dla pieszych. Nie był trzeźwy.

Skrzydłowy Motoru wraca do gry

Skrzydłowy Motoru wraca do gry

Jacques Ndiaye będzie mógł pojawić się już na boisku podczas czwartkowego meczu Motoru Lublin z Chrobrym Głogów (godz. 18, na Arenie Lublin). Skrzydłowy z Senegalu, z powodu kontuzji pauzował od ponad miesiąca.

Agresja wśród młodzieży. Jak reagować i jak przeciwdziałać?

Agresja wśród młodzieży. Jak reagować i jak przeciwdziałać?

Stop agresji wśród młodzieży – to temat konferencji poświęconej sposobom zapobiegania sytuacjom konfliktowym w środowisku młodych osób. Spotkanie w piątek, 26 kwietnia, o godzinie 9 w siedzibie Urzędu Miasta Lublin przy ul. Spokojnej 2.

CSK zaprasza na spektakl „Z kapelusza”
28 kwietnia 2024, 18:00

CSK zaprasza na spektakl „Z kapelusza”

W najbliższą niedzielę na scenie Sali Operowej w lubelskim CSK z okazji Międzynarodowego Dnia Tańca odbędzie się przedstawienie „Z kapelusza”.

Gabinety historii naturalnej Lublina. Nowa wystawa w Muzeum Józefa Czechowicza
25 kwietnia 2024, 18:00

Gabinety historii naturalnej Lublina. Nowa wystawa w Muzeum Józefa Czechowicza

Gabinety historii naturalnej Lublina to tytuł wystawy nawiązuje do ducha oświeceniowych gabinetów historii naturalnej i osobliwości przyrody. Otwarcie wystawy odbędzie się 25 kwietnia o godzinie 18 w lubelskim Muzeum Józefa Czechowicza.

Jak zdrowo się starzeć? O tym już w piątek na międzynarodowej konferencji
Patronat Dziennika Wschodniego
26 kwietnia 2024, 9:00

Jak zdrowo się starzeć? O tym już w piątek na międzynarodowej konferencji

Profilaktyka, choroby metaboliczne, rehabilitacja i zdrowe żywienie - takie tematy poruszą specjaliści podczas międzynarodowej konferencji „Healthy Aging”.

Od jutra zmiany w organizacji ruchu na Wallenroda

Od jutra zmiany w organizacji ruchu na Wallenroda

Od czwartku, 25 kwietnia, część ulicy Wallenroda zostanie zamknięta. Wszystko przez rozpoczęcie kolejnego etapu prac remontowych.

Aż 11 niewybuchów w Białej Podlaskiej. Saperzy jeszcze tu wrócą
pilne

Aż 11 niewybuchów w Białej Podlaskiej. Saperzy jeszcze tu wrócą

Przy ulicy Sidorskiej w Białej Podlaskiej znaleziono aż 11 niewybuchów. Saperzy zakończyli dziś pracę o godz. 16.30. Ale powrócą tu w piątek. Wówczas ponownie mieszkańcy będą ewakuowani.

Noc Kultury 2024: Neurony Miasta ożywią Lublin
galeria

Noc Kultury 2024: Neurony Miasta ożywią Lublin

Tegoroczna, 18. już edycja festiwalu Nocy Kultury odbędzie się w nocy z soboty na niedzielę 1 i 2 czerwca. Poznaliśmy program tej imprezy. Będą się na niego składały projekty zgłoszone w otwartym naborze oraz wydarzenia specjalne Warsztatów Kultury.

Marta Wcisło jedynką z Lubelskiego do Europarlamentu. Dwójka dla Krzysztofa Grabczuka

Marta Wcisło jedynką z Lubelskiego do Europarlamentu. Dwójka dla Krzysztofa Grabczuka

Platforma Obywatelska przedstawiła swoich kandydatów do europarlamentu. Wśród nich jest Borys Budka, Dariusz Joński oraz lubelska posłanka, Marta Wcisło.

Bakterie coli w popularnym tatarze

Bakterie coli w popularnym tatarze

Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie dotyczące obecności bakterii Escherichia coli w partii tatara wołowego łukowskiej firmy

Kawa. Fakty i mity
WIDEO
film

Kawa. Fakty i mity

Wokół kawy narosło wiele mitów. Z pomocą dietetyka Macieja Pokarowskiego postanowiliśmy sprawdzić co z nich jest prawdą, a co nie.

ALARM24

Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium