piątek, 15 grudnia 2017 r.

Kuchnia

Chcesz mieć Krecika? To dobrze trafiłeś. Krecik już się cieszy, że będzie Twój!

  Edytuj ten wpis
Dodano: 14 stycznia 2010, 18:23

Wystarczy, że w komentarzu pod tekstem wpiszesz przepis na potrawę z kuchni czeskiej lub słowackiej. Wśród autorów najciekawszych przepisów rozlosujemy siedem Krecików, które niczego się nie boją. Ale to jeszcze nie wszystko. Do każdego Krecika dodamy pamiątkowy kubek.

Krecik to klasyka. To jedna z najstarszych bajek o przygodach dzielnego Krecika. Krecik ma mnóstwo przyjaciół, jest dzielny, wyciąga z tarapatów i zachowuje pogodę ducha. Mamy do rozdania super maskotki Krecika. Jak zostać właścicielem Krecika?

To proste. W komentarzu pod tekstem wpisz przepis na potrawę z kuchni czeskiej lub słowackiej. Wśród autorów najciekawszych przepisów rozlosujemy siedem maskotek: dzielnych Krecików. Do Krecika dodamy pamiątkowy kubek. Zapraszamy do zabawy.

Aby spróbować prawdziwej kuchni Wojaka Szwejka najlepiej wybrać się na zimowy wypoczynek do Czech lub Słowacji. Domy wakacyjne i apartamenty w najlepszych narciarskich kurortach można rezerwować na stronie www.belvilla.pl – to dzięki tej firmie mamy dla was Kreciki.

Gulasz dobrego wojaka Szwejka

Szwejk rzekł do Palivca: "Mam pięć piw i jeden rogalik z parówkami. Teraz daj mi jeszcze jedną śliwowicę, bo już muszę iść, jako, że jestem aresztowany”.

Czechy kojarzą się ze Szwejkiem. Szwejk z gospodą "Pod kielichem”. Co jadł Szwejk? – Wojsko jadło na kolację gulasz z ziemniakami – pisze Jaroslav Haąek.


Jak zrobić gulasz Szwejka?
Składniki:
80 dag wołowiny bez kości, 1 szklanka bulionu, 3 cebule, 4 wątróbki, 4 plastry szynki, 2 łyżki smalcu, 2 łyżki mąki, 2 ząbki czosnku, kminek, majeranek, 1 łyżka słodkiej papryki, sól i cukier do smaku.


Wykonanie:
Na smalcu podsmażyć cebulę. Włożyć pokrojoną wołowinę, wsypać kminek i paprykę, podlać bulionem, dusić, aż mięso będzie miękkie. Dodać czosnek, majeranek, pokrojone w plasterki wątróbki. Zaprawić zasmażką z mąki, dodać cukier na smak. Na samym końcu pokrojoną szynkę.


Czekamy na przepisy:)
  Edytuj ten wpis
Czytaj więcej o:
mirek
amorek
amorek
(26) komentarzy

Skomentuj

avatar
Komentujesz jako Gość (Zaloguj się)

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:

Ostatnie komentarze

mirek
mirek (5 lutego 2010 o 13:53) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
Bramboraky


800 g ziemniaków, 4 łyżki mleka, 200 g mąki, 250 g wędzonki, 4 ząbki czosnku, 2 jajka, sól, 2 łyżeczki majeranku, pieprz, smalec do smażenia, liście sałaty i natka pietruszki do przybrania.

Ziemniaki umyć, obrać i utrzeć. Wodę odlać. Czosnek obrać, poszatkować lub pokroić na cienkie plasterki. Mleko podgrzać i wlać do utartych ziemniaków. Następnie dodać mąkę, pokrojoną w drobną kostkę wędzonkę, jajka i czosnek. Dokładnie wymieszać. Doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Jeśli ciasto jest za rzadkie dodać mąki, jeśli za gęste dolać trochę mleka. Na patelni podgrzać tłuszcz. Nakładać ciasto łyżką, smażyć z obu stron do uzyskania złotego koloru. Sałatę i natkę pietruszki opłukać i osuszyć i przybrać nimi półmisek. Na tak przygotowany półmisek wyłożyć bramboráky.
Rozwiń
amorek
amorek (5 lutego 2010 o 13:47) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
Vanilkove rohlicky - oryginalny czeski przepis


1 duża kostka miękkiego masła (250 g)

1/2 szklanki cukru

2 szklanki przesianej mąki

1 szklanka zmielonych lub posiekanych, obranych migdałów

1 opakowanie cukru waniliowego lub 1 łyżeczka aromatu waniliowego

1/2 łyżeczki soli

cukier puder do posypania


Masło utrzeć z cukrem na lekką, puszysta masę. Dodawać mąkę, po 1/2 szklanki na jeden raz i mieszać dalej. Dodawać kolejno migdały, cukier/ aromat waniliowy i sól. Z ciasta uformować kulę, owinąć przezroczysta folia i włożyć do lodówki na godzinę.

Po schłodzeniu odrywać z kuli kawałki ciasta wielkości orzecha włoskiego. Rolować na grubość ok 1 cm i zaginać brzegi, formując rożki.

Nagrzać piekarnik do temp. 200 stopni. Blachę wyłożyć pergaminem, lekko posmarowanym masłem. Układać rożki w odległości min. 1 cm od siebie (podczas pieczenia lekko się rozpływają). Piec ok. 15 min., aż się lekko zarumienia.
Rohlicky wystudzić, oprószyć cukrem pudrem.
Rozwiń
amorek
amorek (5 lutego 2010 o 13:45) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
Topielec - ciasto dojrzewające w wodzie

2 szklanki mąki
1/2 kostki masła
2 jajka
1/3 szklanki mleka
1/2 szklanki cukru
5 dag drożdży
1 cukier waniliowy


Podgrzej mleko, wkrusz drożdże. Wsyp łyżeczkę cukru, wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce. Rozczyn jest gotowy, gdy się wyraźnie wzburzy. Przesiej mąkę, zrób w niej dołek, do środka wbij jajka, wlej rozczyn i stopione przestudzone masło. Mieszaj, aż składniki się połączą. Następnie wyrób ciasto ręką, aby stało się jednolite.
Ciasto włóż do garnka o pojemności 3-4 litrów i zalej zimną wodą (garnek powinien być pełen wody). Po 15 minutach ciasto wypłynie na wierzch. Podtrzymując je ręką, zlej wodę i dokładnie osącz ciasto. Zrób w nim wgłębienie, wsyp cukier i cukier waniliowy, ponownie dokładnie wyrób. Przełóż do natłuszczonej formy keksowej, piecz 40 minut w temp. 180°C.
Ciasto jest gotowe, jeśli wbity w nie patyczek jest suchy po wyjęciu. Ostudzone ciasto polukruj lub posyp cukrem pudrem
Rozwiń
amorek
amorek (5 lutego 2010 o 11:04) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
Trochę przypomina mi czasy przedszkolne, gdzie serwowana była kasza z syropem truskawkowym

SOOJI HALVA (DESER Z KASZY MANNEJ)

1 szklanka kaszy manny, 10 kardamonu, 1 szklanka cukru, 2 szklanki wody, 150 g masła roślinnego, szczypta soli, do dekoracji: rodzynki, nerkowce, migdaly

Roztopić masło w patelni. Dodać kasze manna i gotować na małym ogniu stale mieszając dopóki kasza nie stanie się jasno brązowa i zacznie wydobywać się przyjemny aromat. Dodaj wodę. Dodaj cukier, sol i gotuj na małym ogniu stale mieszając przez 5-7 minut aż kasza osiągnie gęstą konsystencję. Przełóż do szklanego naczynia i udekoruj rodzynkami, migdałami i nerkowcami.
Rozwiń
mirek
mirek (5 lutego 2010 o 10:52) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
Pstrąg w liściach kapusty

2 pstrągi
4 duże liście młodej kapusty lub kapusty włoskiej
3 ziemniaki
2 ząbki czosnku
2 listki laurowe
4 gałązki koperku
sól
pieprz

Boczniaki w śmietanie:
30 dag boczniaków lub grzybów leśnych
1 cebula
2 ząbki czosnku
1/4 szklanki śmietany (22-proc.)
1/2 szklanki wytrawnego białego wina
2 łyżki oleju
sól
pieprz

Pstrągi spraw, opłucz, osusz, posól i popieprz. W każdą rybę włóż 1 listek laurowy, 2 gałązki koperku i zgnieciony ząbek czosnku. Liście kapusty sparz i osącz. Każdą rybę zawiń w 2 liście kapusty i ułóż w brytfannie. Ziemniaki obierz i opłucz, posól. Każdy zawiń w folię aluminiową, ułóż obok ryby. Piecz 40 minut w temp. 180-200°C. Boczniaki oczyść, pokrój w paski i usmaż na oleju z dodatkiem czosnku i posiekanej cebuli. Duś 5-7 minut na wolnym ogniu, wlej śmietanę i wino, duś jeszcze 10 minut. Ryby podawaj z ziemniakami i duszonymi boczniakami
Rozwiń
Zobacz wszystkie komentarze (26)

Pozostałe informacje

Alarm 24
Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!