piątek, 24 listopada 2017 r.

Kuchnia

Co by tu zrobić z boczniaka? Tarta grzybowa

  Edytuj ten wpis

Takie boczniaki rosną sobie w Uniszowicach. Co można zrobić z boczniaka? Na przykład pyszną tartę grzybową.

Składniki

1 opakowanie zamrożonego ciasta francuskiego
50 dag boczniaków
15 dag pieczarek
2 cebule
3 łyżki masła
3 łyżki śmietany
tarta bułka
sól
pieprz.

Wykonanie

Ciasto rozmrozić i rozwałkować. Formę posmarować masłem i posypać tartą bułką. Wyłożyć ciasto, zawinąć brzegi, zapiec.

Na maśle zeszklić posiekaną cebulę, dodać pokrojone boczniaki i pieczarki, dusić 10 minut, doprawić solą z pieprzem, dodać śmietanę, dusić 5 minut.

Nałożyć na przestudzone ciasto, piec 20 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
  Edytuj ten wpis
Czytaj więcej o:
Papryczka
(1) komentarzy

Skomentuj

avatar
Komentujesz jako Gość (Zaloguj się)

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:

Ostatnie komentarze

Papryczka
Papryczka (14 października 2009 o 20:40) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
Z grzybami można na różne sposoby, ale najbardziej zapamiętałam smak maminego białego sosu z grzybów przyniesionych z poranną rosą w niedzielę. Lepiej , jeśli są różne, bo potrawa zyskuje na smaku i wyglądzie. Wystarczy ok. 20 dkg (oczywiście może być więcej, jeśli lubimy na gęsto). Grzybki dokładnie czyścimy, myjemy, duże kroimy na mniejsze kawałki, następnie obgotowujemy w dużej ilości lekko posolonej i zakwaszonej wody około 5 minut, odcedzamy. Uparciuchy mogą sobie jeszcze raz pogotować dla pewności. W międzyczasie gotujemy wywar warzywny lub rosołowy (ok. 1l. lub trochę więcej), należy dać pokrojone w kosteczkę warzywa: marchewkę, pietruszkę ,pora, selera, cebulkę oraz przyprawy: liść laurowy, parę ziarenek ziela angielskiego, pieprz ziołowy i naturalny biały i trochę soli . Wszystkiego nie za dużo, zawsze można doprawić na końcu. Do wywaru wrzucamy gotowane grzyby i gotujemy parę minut, aby smaki i aromaty się przegryzły. Następnie roztrzepujemy duży kubek gęstej, kwaśnej śmietany z 1-2 łyżkami mąki (może być nieco więcej, jeśli lubimy gęste sosy, ja wolę lżejszą wersję), 1 łyżeczką startego chrzanu, solą i kilkoma łyżkami wywaru i wlewamy do grzybów, cały czas dokładnie mieszając, aby składniki się połączyły. Teraz już tylko doprawiamy do smaku,dodajemy pokrojoną natkę pietruszki.
Podajemy z gotowanymi ziemniakami, dokładnie ugniecionymi z 1 łyżką masła i odrobiną śmietany lub mleka. Obficie posypujemy zieleniną - posiekanym koperkiem, szczypiorkiem (bardzo dobrze pasuje zajęczy czosnek), natką.
Pachnie ogrodem i lasem.
Rozwiń
Zobacz wszystkie komentarze (1)

Pozostałe informacje

Alarm 24
Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!