środa, 18 października 2017 r.

Kuchnia

Co ma gęś do św. Marcina?

  Edytuj ten wpis
Dodano: 16 listopada 2014, 15:15

Do 30 listopada trwa w Polsce akcja Gęsina na św. Marcina. W wybranych restauracjach możecie zjeść potrawy z gęsi. Ale można także gęś kupić i zrobić sobie w domu.

Co ma gęś do św. Marcina? Żołnierza, który został świętym? Ma i to dużo. Marcin najpierw został pustelnikiem. Zasłynął z cnotliwego życia. Gdy zmarł biskup Tours, Marcin został wybrany jego następcą. Wedle legenda nie chciał przyjąć tego urzędu i schował się do klasztornej szopy, w której chowano gęsi. A te swoim gęganiem zdradziły jego kryjówkę... Marcin został biskupem. A potem świętym oraz patronem żołnierzy i podróżników. A także opiekunem jesiennych zapasów. W dzień św. Marcina - na pamiątkę tamtych wydarzeń - podaje się tłustą gęś, polaną aromatycznym sosem.

Co ma św. Marcin do Lublina?

W Zemborzycach znajduje się kościół pod wezwaniem św. Marcina z Tours. Pierwsza parafia powstała tu po roku 1394, kościół zapewne był drewniany, w XVI wieku dobudowano do niego murowaną zakrystię z kryptami.

Dziś w dzwonnicy wisi gotycki dzwon, w zakrystii znajduje się wczesnobarokowa chrzcielnica. Niestety, nie ma już gotyckiego kielicha, przekazanego do Muzeum Diecezjalnego, następnie skradzionego. Za to w ołtarzu głównym znajduje się obraz ze św. Marcinem z Tours.

Ostatnio, podczas obchodów 650 lecia lokacji Zemborzyc podano gęś świętomarcińską pod kilkoma postaciami. A gęś po zemborzycku ma zostać wpisana na listę produktów tradycyjnych Gminy Konopnica.

3 razy gęś

W listopadzie w 70 restauracjach całej Polski serwuje się gęsinę.
W naszym regionie tylko trzy restauracje przystąpiły do akcji Gęsina na św. Marcina. W tym żydowska restauracja Mandragora.

- Hodowla gęsi była specjalnością Żydów już od średniowiecza, stały się one nieodłącznym elementem krajobrazu każdego sztetł. Przyrządza się z nich mnóstwo ciekawych potraw, z których koronną jest gęś pieczona, najcenniejsza ozdoba szabatowego stołu - napisał Piotr Bikont w swej książce "Kuchnia żydowska Balbiny Przepiórko”.

W Mandragorze zjecie smalec z gęsi na żydowskiej chałce, gęsie pipki, pasztet na bajglu, rosół z farelkami, czulent z gęsiny i słynną Gęś Bajnisia na cymesie, serwowaną z tłuszczykiem gęsim i chałką.
- Przepis dostałam od Piotra Pleskaczyńskiego, właściciela nieistniejącej już restauracji Szeroka 28 - mówi Izabela Kozłowska-Dechnik.

W restauracji 16 stołów w Lublinie zjecie carrpacio z gęsi, gęsie żołądki w sosie, makaron razowy z gęsiną, pierś z gęsi sous vide z puree z dyni, sosem jagodowym z rozmarynem i salsefią. Ostatnie danie wygląda imponująco.

W kazimierskiej restauracji "Kuchnia i wino” zjecie carpaccio z gęsi z gruszką (przepyszne) oraz gęsią nogę z blinami owsianymi, czerwoną kapustą i jesiennymi owocami.

Dobry krupnik na gęsinie i gęś faszerowaną przez cały rok mają w karcie restauracja Gęsia Szyja w Chełmie (według przepisu Magdy Gessler) oraz Zajazd Marta w Pułankowicach (w sosie śmietanowym z kluskami śląskimi i zasmażanymi buraczkami).

Marynowana pierś z gęsi

W listopadzie gęsinę można kupić w promocji w wielu sklepach. To okazja, żeby przypomnieć sobie smak wspaniałego mięsa obecnego w polskiej kuchni od wieków, często przedkładanego ponad dziczyznę.

Do największych przysmaków należy pierś z gęsi marynowana, pokrojona w cienkie plastry i podana na sałacie. Na stronie www.gesina.pl, poświęconej akcji, znajdziecie wiele ciekawych przepisów, my polecamy fantastyczny przepis Adama Chrzą-stowskiego na marynowaną pierś gęsi.

SKŁADNIKI: 250 g piersi gęsiej ze skórą, łyżka soli, 2 łyżki cukru, 3 łyżki suszonych płatków róży, 100 g suszonych moreli, ½ gwiazdki anyżu, 2 goździki, 1 cm kłącza imbiru, 200 ml białego wina, świeże płatki róży jadalnej, trybuła, natka pietruszki.

WYKONANIE: sól, cukier i suszone płatki róży zblenderuj i natrzyj tym pierś gęsi. Zawiń w folię spożywczą i odstaw na 7 dni do lodówki. Pierś osącz i wysmaż skórę, wytapiając z niej tłuszcz, następnie zamroź.
Zagotuj wino z korzeniami i dodaj morele. Gotuj na wolnym ogniu 10 minut i odstaw do ostygnięcia. Osącz morele a kompot przecedź. Morele pokrój w julienne i wymieszaj z listkami trybuły i natki pietruszki. W głębokim talerzu ułóż kopczyk moreli, na tym płatki pokrojonej cienko piersi, a przed podaniem polej niewielką ilością kompotu.

Gęś domowa według Modesta Amaro

SKŁADNIKI:1 gęś, pory, wędzone śliwki, sól morska w płatkach.

WYKONANIE: gęś, ok. 5-6 kg wstawić do gęsiarki lub na blachę do pieczenia, wyjąć podroby i włożyć do środka drobno posiekanego pora i suszone bądź wędzone śliwki. Nastawić piekarnik na 90°C i piec bez przerwy przez 5 godzin. Wyjąć z piekarnika, następnie postawić gęś pionowo szeroką częścią piersi w dół, zawinąć w folię aluminiową i odczekać 30 minut. Nagrzać piekarnik do 220 stopni i wstawić gęś na blasze na 20 minut. Alternatywnie pokroić na porcje i obsmażyć na patelni na złoty kolor od strony skóry. Doprawić solą morską w płatkach.

www.gesina.pl
To strona akcji Gęsina na św. Marcina. Znajdziecie tu wykaz restauracji rekomendowanych przez Slow Food Polska oraz bardzo ciekawe przepisy, według których możecie przygotować gęsinę w domu
  Edytuj ten wpis
Czytaj więcej o: kuchnia przepisy
(0) komentarzy

Skomentuj

avatar
Komentujesz jako Gość (Zaloguj się)

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:

Ostatnie komentarze

Na razie brak komentarzy, Twój może być pierwszy.

Pozostałe informacje

Alarm 24
Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!