czwartek, 17 sierpnia 2017 r.

Kuchnia

Co warto zjeść w lubelskich restauracjach?

Dodano: 14 czerwca 2015, 17:28

Szaszłyk, golonka, a może jagnięcina? Podpowiadamy na co warto się wybrać do lubelskich restauracji.

Gdzie na szaszłyk

Gdzie udać się w poszukiwaniu dobrego szaszłyka? W szaszłykach rządzą Ormianie. W barze Anuszik na Czechowie zjecie szaszłyki z mielonego mięsa z rusztu opalanego drewnem. W piątek możecie trafić na szaszłyk z ryby. Coś wspaniałego. Ormiańskie szaszłyki podają także restauracje Armenia i Jazzve - ta ostatnia ma klimatyczny ogródek i piec opalany drewnem. A do szaszłyka wino z owoców granatu.

Golonka w Czarciej Łapie

Najbardziej znaną golonką w Lublinie jest golonka według Kazimierza Grześkowiaka, podawana w restauracji Hades Szeroka na Starym Mieście. Do wywaru, w której golonki się gotują, Kazimierz Grześkowiak dodawał wódki i sosu sojowego.

Powoli na pierwsze miejsce wysuwa się golonka, którą przyrządzają kucharze w Czarciej Łapie. Jej sekretem jest marynata, skład warzyw, w których mięso się gotuje i dobór składników na talerzu. Być może kucharze przyrządzają ją techniką sous vide - w każdym razie rozpływa się w ustach.

Rewolucja w Old Pubie

Old Pub, najstarsza restauracja na Starym Mieście ma nowego właściciela - to Dorota Otachel, kiedyś szefowa kuchni w Old Pubie, przed którą ukląkł Robert Makłowicz (za pielmienie), później prawa ręka Magdy Gessler w Warszawie i szefowa kuchni w Zajeździe Vincentów. Nowy-stary Old Pub się zmienia. Ceny poszły w dół, w karcie są nowe potrawy. Zostały doskonałe steki w niższej cenie. Nowością jest ceberek jagnięcy. Delikatna jagnięcina z rusztu podana z kiścią grillowanych pomidorków koktajlowych. Trzymamy kciuki.

Czytaj więcej o: Lublin restauracja
Gość
Gość
Gość
(10) komentarzy

Skomentuj

avatar
Komentujesz jako Gość (Zaloguj się)

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:

Ostatnie komentarze

Gość
Gość (15 czerwca 2015 o 08:04) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
co ten baran pisze najlepsze szaszłyki sa w Grill Barze przy przy Botaniku.
Rozwiń
Gość
Gość (15 czerwca 2015 o 06:58) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
Najlepsze szaszłyki sa w Grill Barze przy ul. Zdrojowej przy Botaniku. Kiedyś byl wjazd od Tysiaclecia, teraz niestety trzeba od Willowej sie pokręcic.
Rozwiń
Gość
Gość (15 czerwca 2015 o 02:44) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
Ciąg dalszy promocji baru Anuszik w wykonaniu Pana Sulisza
Rozwiń
Gość
Gość (14 czerwca 2015 o 20:22) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
Jadamy tylko tam, gdzie jest duży ruch. Mamy pewność że jest rotacja i produkty są na bieżąco kupowane. Co za tym idzie - świeże. Na trasie stołujemy się gdzie stołują się kierowcy tirów - mamy gwarancje świeżości, ilości oraz przystępnych cen. Pamiętajmy że ładnie podane i drogo nie jest gwarancją jakości i świeżości.
Rozwiń
Gość
Gość (14 czerwca 2015 o 20:00) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
Panu Suliszowi to już dziękuje za reklamę lokali :) Po jego recenzjach dwa razy naciąłem się na wychwalane przez niego restauracje gdy na miejscu okazało się ze potrawy bez smaku i zapachu za to z odpowiednia ceną nie adekwatna do jakości . Więcej nigdy nie skorzystam z rekomendacji Pana Sulisza :(
Rozwiń
Zobacz wszystkie komentarze (10)

Pozostałe informacje

18-20 sierpnia
komentarze (0)0
polubienia (1)1
17-08-2017

18-20 sierpnia

Alarm 24
Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!