piątek, 18 sierpnia 2017 r.

Kuchnia

Cukinia na topie

Dodano: 21 sierpnia 2008, 13:24

Jest zdrowa, smaczna i można z niej ugotować tani obiad.

Razem z Magdą Fijałkowską z Radia Lublin zrobiliśmy w moim ogrodzie super danie. Cukinię z boczkiem i makaronem.
Czy wiecie, jak smakowita jest zupa z cukinii?


Najpierw należy rzucić na masło 1 posiekaną cebulę. Gdy się lekko zezłoci zalać 1 l bulionu warzywnego. Dodać listek laurowy i 3 ziarnka ziela angielskiego. Po 10 minutach wrzucić 3 ziemniaki pokrojone w kostkę. Na maśle podsmażyć 3 małe cukinie pokrojone w plastry. Następnie młodą kalarepkę pokrojoną w kostkę. Razem z cukinią wrzucić do garnka i zupa gotowa. Doprawcie ją solą, pieprzem i posiekaną bazylią.

Cukinia z boczkiem i makaronem

Składniki:
3 małe cukinie, 0,5 kg makaronu w trzech kolorach, 25 dag wędzonego boczku, główka czosnku, sól, pieprz.
Wykonanie:
Cukinię zrobiliśmy w żeliwnym garnku, wiszącym nad ogniskiem. Ale można ją zrobić na kuchni.
Najpierw trzeba ugotować makaron w osolonej wodzie. Warto dodać łyżeczkę oliwy, wtedy nie będzie się kleił. Oraz wrzucić główkę czosnku w łupinach. W tym czasie należy pokroić boczek w drobną kostkę. A cukinię w grubą. To wszystko.


Po odcedzeniu makaronu i postawieniu garnka na ogniu wrzuciliśmy boczek. Po 5 minutach skwierczał rozkosznie. To odpowiedni moment, żeby wrzucić cukinię. Dusimy ją bardzo krótko, tak, żeby była chrupiąca. Dorzucamy makaron, jeszcze 2 minuty i gotowe. Pożywne, syte i tanie danie.

Placuszki z cukinii

Cukinię zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Posyp solą i odstaw na pół godziny. Odciśnij sok, przełóż do miski, wymieszaj z bułką tartą, jajami i przyprawami. Zrób małe kotleciki, smaż na złoty kolor.
Podawaj z jogurtem czosnkowym.

Gotuj z Suliszem w Radiu Lublin

W każdy piątek od 8 do 10. Razem z Magdaleną Fijałkowską serwujemy smaczne przepisy, konkursy i cenne nagrody. Ksiązki, zaproszenia do restauracji i kosz smakołyków. Audycję wspierają Piotr Bikont i Robert Makłowicz.
Czytaj więcej o:
mala
jola
(2) komentarzy

Skomentuj

avatar
Komentujesz jako Gość (Zaloguj się)

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:

Ostatnie komentarze

mala
mala (23 sierpnia 2009 o 16:51) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
Ja dodałam jeszcze cebuli. też pycha
Rozwiń
jola
jola (29 sierpnia 2008 o 17:45) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
Placuszki pycha.
Rozwiń
Zobacz wszystkie komentarze (2)

Pozostałe informacje

Alarm 24
Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!