poniedziałek, 21 sierpnia 2017 r.

Kuchnia

Cymes albo smak Kazimierza

Dodano: 18 listopada 2009, 09:40

Matzerbrajt podawało się z marmoladą lub cynamonem. Ziemniaczane placki lateks z sokiem. Pierogi kreplach w zupie. Gęsie pipki z chałką i surówką z tartej rzepy. Kuchnia w przedwojennym Kazimierzu pachniała cebulą, cynamonem i bajglami, których zapach unosił się nad rynkiem. Dziś tradycje tamtej smacznej kuchni pielęgnuje Robert Sulkiewicz.

Matzerbrajt

Składniki:
1 paczka macy, 1 szklanka mleka, 2 jajka, pół kostki masła, sól, cukier.


Wykonanie:
Najpierw trzeba macę pokruszyć na kawałki zalać gorąca wodą, tak by powstał rodzaj ciasta. Następnie zmiksować jajka i mleko. Pogniecioną i namoczoną macę dodać do zmiksowanych jaj. Doprawić szczyptą soli.


Na patelni z roztopionym masłem usmażyć omletową masę z obu stron. Aż się zetnie. Powstały placek należy obsmażyć z obu stron na złoto. Następnie kroić na kawałki. Jak tort.
Matzerbrajt podaje się z cukrem, marmoladą lub cynamonem. Ponieważ w sklepach można kupić mace o pikantnych, ziołowych smakach – możecie na bazie oryginalnego przepisu poeksperymentować.

Cymes

To bardzo znana potrawa z marchwi. Na słodko. Może być samodzielną przekąską, może być pysznym deserem.


Składniki:
60 dag marchwi, 15 dag rodzynek, 10 dag cukru, 10 dag miodu, cynamon na smak.


Wykonanie:
Marchew oczyścić, umyć, obrać i pokroić w kostkę. Ugotować w wodzie z dodatkiem cukru. Kiedy marchew będzie "al dente” dodać rodzynki i miód.
Ugotować do miękkości, odparować, aż potrawa będzie gęsta. Doprawić cynamonem.

Bajgle

Żydowskie precle pachniały w całym Kazimierzu. Są bardzo smaczne, ich wykonanie jest proste. Warto spróbować tego słynnego przysmaku.


Składniki:
150 g mąki, 10 g masła roślinnego, sól , 2 g drożdży, jajko, gruba sól na posypkę.


Wykonanie:
Rozprowadzić drożdże w wodzie. Rozrobić ciasto razem z drożdżami i schować w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Podzielić ciasto na osiem kawałków. Uformować wałeczki. Zwijać po dwa, zrobić kółka i wrzucać na wrzątek.
Gotować, aż wypłyną na wierzch. Wyjąć łyżką cedzakową, ułożyć na posmarowanej olejem blasze i posypać grubą solą. Piec do zrumienienia.
Czytaj więcej o:
(0) komentarzy

Skomentuj

avatar
Komentujesz jako Gość (Zaloguj się)

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:

Ostatnie komentarze

Na razie brak komentarzy, Twój może być pierwszy.

Pozostałe informacje

Alarm 24
Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!