czwartek, 19 października 2017 r.

Kuchnia

Czas na gęsinę

  Edytuj ten wpis
Autor: sz

 (Czasnagesine.pl)
(Czasnagesine.pl)

11 listopada w polskich restauracjach ruszy kolejna akcja "Czas na gęsinę”, w ramach której restauratorzy wprowadzą do karty potrawy z tym smakowitym mięsem. Na zachętę podajemy przepis Artura Moroza na "Eskalopki z piersi gęsiej serwowane z gruszką, borówką i rissotto z dynią”.

Składniki: 2 piersi gęsie, 2 łyżki mąki, 100 ml oliwy, 100 g masła, 200 g ryżu do rissotto (najlepiej arborio, vialone lub bomba), 150 g dyni (doskonała będzie dynia hokkaido), 400 ml bulionu drobiowego, 4 gruszki, żurawina, sól i pieprz.

Wykonanie: obie piersi pokroić na 8 eskalopków wzdłuż włókien, następnie lekko rozbić, posolić i popieprzyć, obtoczyć w mące. Smażyć na oliwie około 3-4 minuty z każdej strony. Serwować z rissotto z dynią, żurawiną i smażonymi na maśle gruszkami.

Formularz zgłoszeniowy dla restauracji, które chcą włączyć się do akcji, znajdziecie na stronie: czasnagesine.pl – zapraszamy.

  Edytuj ten wpis
Czytaj więcej o:
joa
(1) komentarzy

Skomentuj

avatar
Komentujesz jako Gość (Zaloguj się)

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:

Ostatnie komentarze

joa
joa (19 października 2013 o 21:29) 0
Zaloguj się, aby oddać głos

gdzie można kupić gęsie mięso?

Rozwiń
Zobacz wszystkie komentarze (1)

Pozostałe informacje

Alarm 24
Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!