niedziela, 19 listopada 2017 r.

Kuchnia

Czas na wiosenne gotowanie

  Edytuj ten wpis
Dodano: 23 marca 2014, 07:30

Agnieszka Filiks, szefowa restauracji Siwy Dym w Celejowie i zdobywczyni "Złotej Łyżki Dziennika Wschodniego na wiosnę zdecydowanie zmienia kartę w restauracji i w domu.

- Wiosna już wita się z nami w ogrodach. W pąkach drzew, pędach ziół i kwiatach zaklęta jest moc natury. Świeżymi listkami kurdybanka już możecie podrasować twarożek. Jeśli dodacie do tego młode listki pokrzywy, już macie danie młodości - mówi Agnieszka Filiks. Dojenie brzozy To już ostatni moment, żeby pozyskać sok z brzozy. Zawiera cenne witaminy i mikroelementy. W medycynie ludowej sok z brzozy ma działać profilaktycznie, a w dodatku jest smaczny. Taki sok można kupić w sklepach z naturalną żywnością. Ale ten, pozyskany przez nas w lesie, jest cenniejszy i zdrowszy. Warto wiedzieć, że jeśli zrobimy to tak, jak należy - nie wpłynie to na zdrowie samego drzewa. Jak to się robi? Sposoby są dwa. Jeden to wywiercenie otworu, włożenie rurki, przez którą do naczynia ścieka sok. Sposób drugi to ucięcie sekatorem gałęzi rosnącej do góry i włożenie jej do butelki, przymocowanej do drzewa. W pierwszym przypadku należy po zakończeniu "dojenia” brzozy - zatkać nawiercony otwór kołkiem brzozowym i zastosować maść ogrodniczą. Warto wiedzieć, że pachnące pąki brzozy, mogą być przyprawą, możemy nimi posypać twarożek. Robimy pesto I śniadanie, i obiad, i kolację możecie podrasować dziko rosnącymi roślinami. Są pyszne, zdobią potrawy, mają w sobie organiczną siłę natury. - Wiosenne menu otwiera u mnie młoda pokrzywa. Młode listki zaparzam jak herbatę, posiekane dodaję do sałatek. I czekam na listki mniszka lekarskiego - mówi Agnieszka Filiks. Same listki dodane do sałatki zastępują rukolę. Możemy z nich zrobić smaczne, wegetariańskie pesto. Składniki: 2 szklanki młodych listków mniszka, 1 szklanka listków szczawiu, po łyżce uprażonych ziaren słonecznika, dyni i orzeszków arachidowych, 2 ząbki czosnku, oliwa, sok z cytryny, sól. Wykonanie: listki mniszka i szczawiu wypłukać, zalać zimną wodą. Po 10 minutach odsączyć, wrzucić do blendera, dodać czosnek, słonecznik, dynię i orzeszki. Miksować, wlewając oliwę. Doprawić solą. Kto lubi, może dodać pieprz. Podawać z jajkiem na twardo, z twarożkiem, do kanapek i z makaronem. Dzika mięta, polna lebioda To kolejny "chwast”, z którego możecie robić doskonałe i zdrowe herbatki. W stosunku do mięty sklepowej ma mocny, ciekawszy smak. Pamiętajcie, że dziką miętę możecie dodawać do jogurtów, dresingów oraz sosu do jagnięciny i baraniny. Bardzo smaczne są także młode listki lebiody, które możecie przyrządzić jak szpinak. Albo przygotować bardzo smaczne, wiosenne pierogi. Składniki: młode liście lebiody, czosnek, koper, szczypior, jajko, śmietana, sól, pieprz, masło, tarta bułka, ciasto na pierogi. Wykonanie: młode liście lebiody obgotować. Na maśle udusić szczypiorek, dodać koperek i świeżo posiekany czosnek, następnie posiekaną lebiodę. Dołożyć bułkę tartą, jajko oraz śmietanę, sól i pieprz do smaku, smażyć aż do ścięcia jajka. Powstałym farszem nadziewać ciasto, zlepić pierogi, gotować w osolonym wrzątku. Skromny mniszek Na wiosnę liście mniszka lekarskiego zawierają mannitol, substancję używaną w leczeniu wysokiego ciśnienia i słabego serca. Herbata z korzeni (też jadalne) i liści mniszka lekarskiego najbardziej smakuje na wiosnę. W sałatkach mniszek oczyszcza organizm z toksyn. Jak zrobić taką herbatę? Należy zagotować 250 ml wody, dodać 2 łyżki stołowe oczyszczonego i posiekanego świeżego korzenia mniszka lekarskiego. Doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z ognia, dodać 2 łyżki stołowe świeżo zebranych liści.
  Edytuj ten wpis
Czytaj więcej o: brzoza pesto
(0) komentarzy

Skomentuj

avatar
Komentujesz jako Gość (Zaloguj się)

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:

Ostatnie komentarze

Na razie brak komentarzy, Twój może być pierwszy.

Pozostałe informacje

Alarm 24
Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!