wtorek, 16 stycznia 2018 r.

Kuchnia

Delikatny, dojrzewający. Zobacz łatwy przepis na świąteczny schab

Dodano: 8 grudnia 2017, 13:19

W książce „Kuchnia Lubelska” znajdziecie autentyczne, regionalne przepisy. Takie jak świąteczny schab. Delikatny, dojrzewający, kruchy, w smaku przypomina plaster szynki parmeńskiej.

Schab jest chudym i dość suchym mięsem. Stąd bardzo dobrze nadaje się na wędlinę. I od tego chciałbym zacząć. Zamiast kupować w sklepach schab parzony, gotowany czy staropolski, który jest nastrzykiwany solanką, żeby zwiększył swoją wagę, zawiera polepszacze, konserwanty i co najwyżej 50 proc. mięsa – lepiej zrobić sobie schab na wędlinę samemu.

Najlepiej kupić schab w małym sklepie lub lokalnego dostawcy niż w dyskontowej promocji. Jak już schab kupimy, należy oczyścić go z błon, umyć, osuszyć, natrzeć solą, pieprzem i ulubioną przyprawą, skropić oliwą i schować do lodówki na 12 godzin.

Następnie schab zalać zimną wodą, dodać listek laurowy, ziele angielskie, kilka ziaren pieprzu, trochę soli i gotować pół godziny. Dodać parę kropli maggi, gotować do miękkości. Schab wyciągnąć, osuszyć i schować do lodówki.

Schab z dnia na dzień dojrzewa i jest coraz lepszy. Pokrojony w plasterki jest pyszny.

Książkę z tymi i wieloma innymi przepisami z kuchni lubelskiej można zdobyć tylko w supermarketach Aldik.

Więcej informacji o książce można znaleźć na stronie www.kulinarnapodroz.pl.

Czytaj więcej o: kuchnia
Użytkownik niezarejestrowany
(1) komentarzy

Skomentuj

avatar
Komentujesz jako Gość (Zaloguj się)

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:

Ostatnie komentarze

Gość
Gość (8 grudnia 2017 o 16:13) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
asf w natarciu ,bedziecie mieli głupcy zaraz lokalnego dostawce jak mu zdjecie teraz zrobicie,za rok bedziecie żreć tylko przemysłowy syf ,nikt z małych nie zostanie na rynku
Rozwiń
Zobacz wszystkie komentarze (1)

Pozostałe informacje

Alarm 24
Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!