niedziela, 20 sierpnia 2017 r.

Kuchnia

Dobre ryby: Kergulena na topie


Ta niewielka rybka pływa w oceanie na głębokości 700 metrów. Najlepiej czuje się w pobliżu Antarktydy. Ma niezwykle smaczne mięso, zupełnie niedocenione w Polsce.

Składniki

Pół kg mrożonej kerguleny
1 cytryna
2 łyżki mąki
2 łyżki masła
sól
pieprz
oliwa
trochę posiekanej pietruszki.

Wykonanie

Małe kerguleny robimy w całości, większe kroimy na porcje. Po opłukaniu należy je posolić, posypać pieprzem, obtoczyć w mące i obsmażyć na oliwie.

Po trzech minutach dodać masło, niech odchodzi na patelni. Na półmisku posypać pietruszką, podać z ósemkami cytryn.

Co do kerguleny?
Rybka jest tak dobra, że najlepiej smakuje sama.
Czytaj więcej o:
pniok Rzeszowski
(1) komentarzy

Skomentuj

avatar
Komentujesz jako Gość (Zaloguj się)

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:

Ostatnie komentarze

pniok Rzeszowski
pniok Rzeszowski (14 czerwca 2013 o 05:35) 0
Zaloguj się, aby oddać głos

Zadna z ryb morskich mi, zonie i moim dzieciom nigdy tak nie smakowala, jak kergulena.

To tylko pstrag ale zlapany samemu w gorskim potoku w Bieszczadach moze tak smakowac. Jako mlodociany turysta lowilismy w latach 60-tych w Bieszczadzkich potokach jelce ktore pieklismy na patykach nad ogniskiem i ten smak niepowtarzalny dawala nam wlasnie Kergulena smazona na maselku.

Rozwiń
Zobacz wszystkie komentarze (1)

Pozostałe informacje

Alarm 24
Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!