wtorek, 22 sierpnia 2017 r.

Kuchnia

Fasolka szparagowa po grecku i prowansalsku

Dodano: 16 czerwca 2010, 09:23

Z serem fetą. Prosta w przyrządzeniu, zaskakuje smakiem. Polecamy także fasolkę po prowansalsku.

Choć najlepsza jest z masłem i bułką tartą, to można przyrządzić ją na kilka sposobów. Oto sympatyczny przepis na fasolkę z greckim akcentem. Ser feta można zastąpić innymi gatunkami sera. Na przykład serem pleśniowym.

Fasolka po grecku

Składniki:
1 kg fasolki szparagowej, 20 dag sera feta, 4 - 5 ząbków czosnku, 3 łyżki oliwy z oliwek, 4 czubate łyżki posiekanej zielonej pietruszki, sól.


Wykonanie:
Poobcinać końcówki fasolkom. Do rondla wlać oliwę, wycisnąć przez praskę czosnek i lekko podsmażyć.
Wrzucić fasolkę szparagową, podlać szklanką wody. Dusić pod przykryciem 10 minut.

Kiedy woda odparuje, posolić i posypać zieloną pietruszką. Dodać pokruszoną fetę i zapiec.
Grecka fasolka oblepiona czosnkiem z pietruszką z kawałkami lekko podtopionej fety to prawdziwy rarytas. Pyszna solo, dobrze sprawdzi się do mięsa.

Fasolka po prowansalsku

Składniki:
Pół kg fasolki szparagowej, trzy czwarte łyżeczki soli, jedna czwarta łyżeczki pieprzu, 4 łyżki oliwy z oliwek, garść kaparów, 1 ząbek czosnku, pół pęczka natki pietruszki, zielona cebulka.
Wykonanie:
Fasolkę wrzucić do garnka. Dodać sól i świeżo zmielony pieprz. Gotować, aż zmięknie. Rozgrzać na patelni oliwę, dodać kapary i roztarty czosnek. Jak się zeszklą, ugotowaną fasolkę. Wymieszać, podgrzać, posypać posiekaną natką i zieloną cebulką.
Można urozmaicić serem żółtym.
Czytaj więcej o:
(0) komentarzy

Skomentuj

avatar
Komentujesz jako Gość (Zaloguj się)

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:

Ostatnie komentarze

Na razie brak komentarzy, Twój może być pierwszy.

Pozostałe informacje

Alarm 24
Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!