czwartek, 27 lipca 2017 r.

Kuchnia

Faszerowane bakłażany

Dodano: 27 grudnia 2005, 12:17

Znakomita przekąska na gorąco. Malowniczo prezentuje się na talerzu.

Składniki

4 bakłażany, 4 pomidory, 2 cebule, 4 ząbki czosnku, sól, pieprz, oregano, oliwa.

Wykonanie:

Bakłażany umyć. Po odcięciu końcówek nożem o długim ostrzu wydrążyć środek. Posolić w środku i zostawić, żeby puściły sok. Po kwadransie opłukać. W ten sposób pozbawimy bakłażany goryczki. Wycięty miąższ posolić, po kwadransie opłukać. Zeszklić na oliwie razem z cebulą pokrojoną w kostkę, pokrojonymi pomidorami bez skórki i pestek. Doprawić roztartym czosnkiem i przyprawami. Dusić 10 minut.
Przygotowanym farszem napełniać bakłażany. Kto lubi, może posypać je startym żółtym serem. Wstawić do wysmarowanego masłem żaroodpornego naczynia i zapiec.
Podawać w przerwie między zupą a drugim daniem dla zaostrzenia apetytu. Lub jako dodatek do mięs.
Czytaj więcej o:
(0) komentarzy

Skomentuj

avatar
Komentujesz jako Gość (Zaloguj się)

Ostatnie komentarze

Na razie brak komentarzy, Twój może być pierwszy.

Pozostałe informacje

Alarm 24
Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!