czwartek, 23 marca 2017 r.

Kuchnia

Faszerowane bakłażany

Dodano: 27 grudnia 2005, 12:17

Znakomita przekąska na gorąco. Malowniczo prezentuje się na talerzu.

Składniki

4 bakłażany, 4 pomidory, 2 cebule, 4 ząbki czosnku, sól, pieprz, oregano, oliwa.

Wykonanie:

Bakłażany umyć. Po odcięciu końcówek nożem o długim ostrzu wydrążyć środek. Posolić w środku i zostawić, żeby puściły sok. Po kwadransie opłukać. W ten sposób pozbawimy bakłażany goryczki. Wycięty miąższ posolić, po kwadransie opłukać. Zeszklić na oliwie razem z cebulą pokrojoną w kostkę, pokrojonymi pomidorami bez skórki i pestek. Doprawić roztartym czosnkiem i przyprawami. Dusić 10 minut.
Przygotowanym farszem napełniać bakłażany. Kto lubi, może posypać je startym żółtym serem. Wstawić do wysmarowanego masłem żaroodpornego naczynia i zapiec.
Podawać w przerwie między zupą a drugim daniem dla zaostrzenia apetytu. Lub jako dodatek do mięs.
Czytaj więcej o:
(0) komentarzy

Skomentuj

avatar
Komentujesz jako Gość (Zaloguj się)

Ostatnie komentarze

Na razie brak komentarzy, Twój może być pierwszy.

Pozostałe informacje

24-26 marca
komentarze (0)0
polubienia (1)1
23-03-2017

24-26 marca

Alarm 24