Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

29 października 2017 r.
10:57

Pomysł na flaki. Po francusku, turecku i po urzędowsku

5 4 A A

Za wielkim przebojem kuchni PRL stoi polska i światowa tradycja. W Polsce zajadał się nimi król Władysław Jagiełło. W Europie Wilhelm Zdobywca. Flaki triumfują w kuchni austriackiej, czeskiej, francuskiej, niemieckiej i włoskiej

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Wbrew utartemu przekonaniu, flaki robi się z żołądków wołowych. To wersja podstawowa. Smakowite danie można przyrządzić także z żołądków cielęcych oraz żołądków jelenia, daniela czy łosia. Kto nie je mięsa, żołądki zastępuje boczniakiem. Flaki z boczniaka do złudzenia przypominają te klasyczne.

Podstawowym surowcem są żołądki. Należy je oczyścić, trzy razy wypłukać, obgotować, wylać wodę. Tak przygotowane flaki gotuje się w bulionie z dodatkiem wołowiny lub wędzonki. Można dodać trochę marchewki na smak. Ważne są przyprawy: pieprz, gałka muszkatołowa, imbir i czerwona papryka. Słynne flaki warszawskie podaje się z pulpetami ze szpiku kostnego. Do zamojskich na smak idą grzyby. Do piaseckich wspomniane masło z bułką tartą.

Flaki po francusku

Składniki: 2 kg żołądków wołowych, gicz cielęca, 10 dag łoju nerkowego, 3 renety, 2 cebule, 2 pory, 2 marchewki, goździki, gałka muszkatołowa, 5 ząbków czosnku, sól, pieprz, 1 litr cydru, bukiet ziół ( pietruszka, tymianek, bazylia, rozmaryn, trybulka).

Wykonanie: dokładnie umyte, obgotowane żołądki doprawić solą z pieprzem. Dno żaroodpornego naczynia wyłożyć kawałkami renety, posiekaną cebulą, porami i marchewką. Na wierzch wyłożyć flaki, gicz cielęcą, posiekany łój nerkowy. Posypać goździkami, gałką, czosnkiem, nakryć bukietem ziół. Zalać cydrem i wodą. Piekarnik nagrzać do 150 stopni Celsjusza. Piec przez całą noc.

Bułgarskie flaki (szkembe czorba) gotuje się z mlekiem. Są ostre, pikantne i wielce smakowite. Mleko od krowy można zamienić na mleko kokosowe. Czeskie flaki (dršťková polévka) przypominają klasyczne polskie. Różnica tkwi w przyprawach. Dużo czerwonej papryki oraz dużo kminku ziemia postać rzeczy.

W kuchni tureckiej flaki (İşkembe Çorbas) to potrawa narodowa. Doprawia się je cytryną, czosnkiem i octem.

Jagiełło gustował we flakach

Co jedzono na królewskim dworze? - Pewne informacje o pokarmach na stole królewskim mamy dzięki zachowanym rachunkom dworu. Jako przykład możemy przytoczyć spisy produktów używanych do przyrządzania posiłków na dworze Jadwigi i Jagiełły. Jadano tam raki, mięsa pieczone, smażone i gotowane - wołowinę, wieprzowinę, baraninę, drób - kury i gęsi, cietrzewie i przepiórki, czasem nadziewane, np. gruszkami, chleb przede wszystkim razowy, ale i taki z otrębami oraz pieczywo białe - bułki, rogale, obwarzanki. Podawano też flaki, rodzaj bigosu (kapustę słodką lub kiszoną z wieprzowiną), galarety z mięs i ryb - mówi dr Grażyna Jakimińska, były kierownik Muzeum Historii Miasta i wicedyrektor Muzeum Lubelskiego.

O flakach pisze Zygmunt Gloger w Encyklopedii Staropolskiej: „Flaki, ulubiona od wieków w Polsce potrawa, podawana dawniej nawet na ucztach pańskich, bez której dotąd w wielu okolicach nie może się obejść uczta weselna u ludu”. Gloger dodaje, że w domach szlacheckich na Podlasiu jadano flaki z imbirem i obalanką. Czyli kiszką nadzianą kaszą jęczmienną.

Flaki po polsku. Przepis z XVIII wieku

„Nim się flaki gotować będą, w kilkunastu je wodach jak najczyściej chędożyć i płukać będziesz, wycierając je grochowinami. To wszystko dziś na jutro zrobisz. Tak oporządzone w wodzie przez noc całą leżeć mogą. Rano w świeżej wodzie je nastawisz, której solić przy nastawieniu takowych nie trzeba, bo gdybyś je posolił, to flaki twarde mieć będziesz. Nakładź pietruszki, selerów i niech się tak gotują godzin sześć przynajmniej. Kiszki z flakami razem jak najczęściej wymyte przerżnij, wymyj na nowo i tylcem noża wychędóż jak najczęściej.

Weź potym kaszy surowej jakiego bądź gatunku na miskę, posól ją, weź do niej koperku lub majeranku, lub też pietruszki zielonej albo szczypiorku, pokraj to drobno, z kaszą wymieszaj i tym nadziej kiszkę. W flakach lub w rondlu osobnym [gotuj – przyp. wyd.] godzin trzy przynajmniej. Gdy już flaki ugotowane będą, wyjmij je, aby ostygły, pokraj podług woli, i pokrajane włóż w rondel. Wlej na nie rosołu od sztuki mięsa warzochwiów kilka, korzonków pietruszczanych drobniuteńko nakraj, także trochę kopru lub natki pietruszczanej.

Weź masła dobre pół funta, ugnieć go z dobrą łyżką mąki, to wszystko warsztami kładź między flaki; i tak znowu niech się dobre pół godziny gotują. Często je mięszać i przewracać potrzeba. Gdy zobaczysz, że już dosyć mają, wyłóż na półmisek. Kiszkę pokrajaną lub w całości połóż, opieprz, posól i z pietruszki zielonej natką lub koprem drobno usiekanym, a osobno ugotowanym, posypawszy, wydasz. 

Jeżeli chcesz dać flaki z rzepą, to najprzód pokrajawszy rzepę, ugotujesz ją w rosole, a gdy już będzie ugotowana, to ją na sitko, przecedziwszy, ułożysz, włożysz do flaków i z temi znowu zagotujesz. Toż samo masz zachować, gdy zechcesz dać flaki z kapustą włoską lub słodką - taki przepis podaje prof. Jerzy Dumanowski z Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu.

Flaki z Głuska i Piask

Oto autentyczny przepis, którym posługiwali się bracia Stanisław i Ryszard Sieczkarze. Pierwszy prowadził restaurację w Głusku, drugi w Piaskach.

Składniki: 2,5 kg flaków wołowych, 20 dag selera, 15 dag pietruszki, 5 dag pora, 20 dag cebuli, 50 dag kości wołowych, 10 dag tłuszczu mieszanego, 5 dag mąki, 4 dag soli, 1 g majeranku, 1 g pieprzu, 1 g papryki, 3 dag maggi, 2 g imbiru, 5 dag masła, 5 dag podpuszczkowego sera tylżyckiego.

Wykonanie: kości opłukać, porąbać, zalać niedużą ilością wody, dodać przyprawy, ugotować esencjonalny wywar i odcedzić. Flaki dokładnie oczyścić, kilkakrotnie przepłukać, zagotować, odcedzić. Zalać powtórnie zimną wodą i przygotowanym wywarem i gotować od miękkości 4 godziny. Jarzyny oczyścić, opłukać, pokroić w paski, zalać małą ilością wody i udusić. Ugotowane flaki odcedzić i pokrajać w paski.

Na tłuszczu lekko zrumienić mąkę, rozprowadzić wywarem z flaków, dodając go tyle, żeby sos ważył 1.60 kg. Do sosu dodać uduszone jarzyny, pokrajane flaki, wymieszać, przyprawić i zagotować. Flaki porcjować, skrapiając każdą porcję ze zrumienioną bułką tartą i posypując tartym serem. Podawać z pulpetami, knedlami ziemniaczanymi, ziemniakami, pieczywem pszennym.

Flaki po urzędowsku

Na finał flaki po urzędowsku. To coś więcej niż słynna przekąska na gorąco. Przyrządzone na delikatnym rosole z kaczki, obficie okraszone prawdziwkami, doprawione całą gamą przypraw z orientalnym imbirem - są dowodem ciągłości wspaniałej staropolskiej kuchni.

Składniki: 1 kg flaków wołowych, 1 kg grzybów leśnych (prawdziwki, podgrzybki ), szklanka kaszy jaglanej, 3 cebule, 3 marchewki, seler, pietruszka, lubczyk, sól, pieprz, papryka, ziele angielskie, imbir, gałka muszkatołowa, majeranek, olej, masło, około 4 do 5 litrów rosołu z kaczki.

Wykonanie: flaki trzykrotnie obgotować, w czwartej wodzie ugotować do miękkości i odcedzić. Na kaczce ugotować rosół z warzywami. Cebulę zeszklić na oleju z masłem. Dodać pokrojone grzyby i razem dusić. Kaszę opłukać. Flaki, grzyby, kaszę, przyprawy dodać do rosołu i gotować do miękkości kaszy około pół godziny. Dosmakować solą, pieprzem. Należy mieszać, aby potrawa się nie przypaliła. (Autor: Otylia Gałat, Urzędów)

Czytaj więcej o:

Komentarze 4

Najlepsze · Najnowsze
Avatar
ewew / 29 października 2017 o 20:36
undefined napisał:
Mylisz się - masturbacja to nie seks francuski. Seks francuski to coś zupełnie innego. Ale nie przejmuj się, kiedyś może spróbujesz.
 a kto ci pieprzył, że miłość francuska (seks po francusku)  to masturbacja
Avatar
Gość / 29 października 2017 o 18:26
Mylisz się - masturbacja to nie seks francuski. Seks francuski to coś zupełnie innego. Ale nie przejmuj się, kiedyś może spróbujesz.
Avatar
Gość / 29 października 2017 o 15:54
ja nie jem flaków
Avatar
Gość / 29 października 2017 o 13:23
ja po francusku to uprawiam ale seks, po to aby nie naklepać bachorów
Avatar
ewew / 29 października 2017 o 20:36
undefined napisał:
Mylisz się - masturbacja to nie seks francuski. Seks francuski to coś zupełnie innego. Ale nie przejmuj się, kiedyś może spróbujesz.
 a kto ci pieprzył, że miłość francuska (seks po francusku)  to masturbacja
Avatar
Gość / 29 października 2017 o 18:26
Mylisz się - masturbacja to nie seks francuski. Seks francuski to coś zupełnie innego. Ale nie przejmuj się, kiedyś może spróbujesz.
Avatar
Gość / 29 października 2017 o 15:54
ja nie jem flaków
Avatar
Gość / 29 października 2017 o 13:23
ja po francusku to uprawiam ale seks, po to aby nie naklepać bachorów

Skomentuj

Komentujesz jako Gość
Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:
Twój komentarz został dodany

Pozostałe informacje

Pierwsza strona Dziennika Wschodniego z 25 kwietnia 2018 r.

Pierwsza strona Dziennika Wschodniego z 25 kwietnia 2018 r. 0 0

Liga Mistrzów. Szalony mecz na Anfield

Liga Mistrzów. Szalony mecz na Anfield 1 0

Siedem bramek padło w meczu pomiędzy Liverpoolem, a AS Romą w pierwszym meczu półfinałowym Ligi Mistrzów. „The Reds” prowadzili w pewnym momencie 5:0, ale w końcówce goście zmniejszyli rozmiary porażki

Święto miłośników czytania. Trwa Festiwal Książki w Puławach [wideo]
film

Święto miłośników czytania. Trwa Festiwal Książki w Puławach [wideo] 1 0

15. Festiwal Książki w Puławach rozpoczął koncert zespołu Plateau oraz spotkania autorskie z Michałem Szulimem i Marzeną Filipczak. Przed nami kolejne - z Anną Brzezińską, plakacistą Dawidem Ryskim i Beatą Gołaszewską, bohaterką książki "Ambasadorowa".

Plac zabaw, kolejka tyrolska i tor rowerowy powstaną w Lublinie. Inwestycja centrum handlowego
galeria

Plac zabaw, kolejka tyrolska i tor rowerowy powstaną w Lublinie. Inwestycja centrum handlowego 25 2

Ślizgawki, zjeżdżalnie, hamaki, mini kolejka tyrolska, park do ćwiczeń oraz tor rowerowy – to tylko niektóre atrakcje, które znajdą się w dwóch strefach zabawy i wypoczynku, które powstaną przy centrum handlowym SKENDE Shopping w Lublinie.

Walka o głosy seniorów rozpoczęta. Obietnice PO w Puławach
galeria
film

Walka o głosy seniorów rozpoczęta. Obietnice PO w Puławach 5 25

Rozwój geriatrii, unettowienie emerytur, darmowe badania dla 60-latków, urlop wytchnieniowy, czy zniżki na leki - to część programu "Polska Seniora", o którym we wtorek w Puławach opowiadały posłanki Platformy Obywatelskiej.

Sprzęt z serduszkiem ciągle spływa. Komu pomogła WOŚP w Białej Podlaskiej?

Sprzęt z serduszkiem ciągle spływa. Komu pomogła WOŚP w Białej Podlaskiej? 0 4

Sprzęt za ponad 2 mln zł otrzymał szpital w Białej Podlaskiej na przestrzeni ubiegłego i tego roku od Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy. Trafił on do Ośrodka Opieki Medycznej Domowy Szpital oraz na oddziały neonatologiczny i dziecięcy.

Przedszkolaki na medal. Duży i złoty! Paraolimpiada w Lublinie [zdjęcia]
galeria

Przedszkolaki na medal. Duży i złoty! Paraolimpiada w Lublinie [zdjęcia] 0 0

III Paraolimpiada Przedszkolaków organizowana przez Przedszkole Integracyjnego nr 39 w Lublinie zgromadziła maluchy z 14 ośrodków na całej Lubelszczyźnie. Zawodnicy reprezentowali m.in. Lublin, Łęczną i Krasnystaw.

Ta pułapka udaje samicę. Kiedy samiec dostaje się do środka nie ma już dla niego ratunku
galeria

Ta pułapka udaje samicę. Kiedy samiec dostaje się do środka nie ma już dla niego ratunku 17 2

We wtorek zaczęła się nowa wojna ze szkodnikiem niszczącym lubelskie kasztanowce. Na większą skalę stosowane będą w tym roku pułapki feromonowe „udające” samicę. Zwabione nimi samce czeka, ostatnie w ich życiu rozczarowanie. Dzięki tej metodzie mniej będzie postronnych ofiar wśród innych owadów.

"Państwo musi zachować ciągłość". Monika Jaruzelska w Lublinie o ustawie degradacyjnej
galeria
film

"Państwo musi zachować ciągłość". Monika Jaruzelska w Lublinie o ustawie degradacyjnej 0 26

Wejście w życie ustawy degradacyjnej byłoby bardzo niebezpiecznym zjawiskiem. Państwo musi zachować pewną ciągłość - powiedziała w Lublinie Monika Jaruzelska, córka generała Wojciecha Jaruzelskiego.

Roboty drogowe w Lublinie. Duże utrudnienia na dwóch ważnych ulicach

Roboty drogowe w Lublinie. Duże utrudnienia na dwóch ważnych ulicach 6 2

Nie doszło do zapowiadanego na wtorek zamknięcia przejazdu przed Bramą Krakowską. Bariery na Lubartowskiej oraz Królewskiej mają być ustawione w środę około południa.

Koncert zespołu L.Stadt w Radiu Lublin
27 kwietnia 2018, 19:00

Koncert zespołu L.Stadt w Radiu Lublin 1 0

Co Gdzie Kiedy. W piątek, 27 kwietnia o godz. 19 w siedzibie Radia Lublin (ul. Obrońców Pokoju 2) wystąpi grupa L.Stadt.

Rząd i przedstawiciele części środowiska osób niepełnosprawnych podpisali porozumienie
film

Rząd i przedstawiciele części środowiska osób niepełnosprawnych podpisali porozumienie 1 10

Rząd i przedstawiciele części środowiska osób niepełnosprawnych podpisali porozumienie. Zawiera ono między innymi zobowiązanie rządu do podniesienia wysokości renty socjalnej.

Górnik Łęczna - Chrobry Głogów 2:1. Pierwsza wygrana od września

Górnik Łęczna - Chrobry Głogów 2:1. Pierwsza wygrana od września 10 2

Kibice Górnika długo musieli czekać na ten moment, ale wreszcie się doczekali. We wtorek zielono-czarni pokonali na swoim boisku Chrobrego Głogów 2:1. To pierwsza wygrana łęcznian od... 23 września 2017 roku

Prezydent Etiopii obejrzy puławskie Azoty

Prezydent Etiopii obejrzy puławskie Azoty 29 6

W środę prezydent Demokratycznej Republiki Etiopii Mulatu Teshome Wurtu i jego małżonka odwiedzą Zakłady Azotowe „Puławy”. To szansa za pogłębienie współpracy gospodarczej i handlowej.

Kolejna ekshumacja ofiary katastrofy smoleńskiej. Sekcja w Lublinie

Kolejna ekshumacja ofiary katastrofy smoleńskiej. Sekcja w Lublinie 0 4

W nocy z poniedziałku na wtorek odbyła się ekshumacja kolejnej ofiary katastrofy smoleńskiej Joanny Agackiej-Indeckiej, byłej prezes Naczelnej Rady Adwokackiej. Ciało zostało we wtorek przewiezione do Zakładu Medycyny Sądowej Uniwersytetu Medycznego w Lublinie.

ALARM24

Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium
Rozumiem

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej informacji w naszej polityce prywatności.