czwartek, 19 października 2017 r.

Kuchnia

Gnudi. Włoskie kopytka ze szpinaku z masłem szałwiowym

  Edytuj ten wpis
Dodano: 3 kwietnia 2011, 10:33
Autor: (SZ)

Na specjalnej deseczce robi się na kluseczkach wzorki (sxc)
Na specjalnej deseczce robi się na kluseczkach wzorki (sxc)

Delikatniejsze od gnocchi, przygotowane z serem ricotta oraz odrobiną parmezanu i bardzo szybkie w wykonaniu, sprawią przyjemność całej rodzinie.

Składniki:

40 dag sera ricotta, 25 dag szpinaku, 2 jajka, 3 łyżki startego parmezanu, 5 dag mąki pszennej, 10 dag masła, 16 listków szałwii, 1 łyżka octu balsamicznego, gałka muszkatołowa, sól, pieprz.

Wykonanie:

Zblanszować liście szpinaku, osączyć, osuszyć i posiekać.

W misce połączyć szpinak, ser ricotta, jaja, parmezan, sól, pieprz, gałkę. Stopniowo dodawać mąkę. Wstawić do lodówki.

Zwilżyć dłonie wodą. Ze schłodzonej masy formować podłużne lub okrągłe kluski. Obtaczać w mące i gotować we wrzącej, osolone wodzie aż do wypłynięcia.

W rondelku rozpuścić masło, wrzucić listki szałwii, dusić minutę, uważając, żeby nie spalić masła. Zdjąć z ognia, dodać ocet balsamiczny na smak.

Polać gnudi masłem szałwiowym, posypać parmezanem.
  Edytuj ten wpis
Czytaj więcej o:
(0) komentarzy

Skomentuj

avatar
Komentujesz jako Gość (Zaloguj się)

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:

Ostatnie komentarze

Na razie brak komentarzy, Twój może być pierwszy.

Pozostałe informacje

Alarm 24
Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!