sobota, 23 września 2017 r.

Kuchnia

Good Chef 2017: Oto najlepsi szefowie kuchni w woj. lubelskim

Dodano: 15 września 2017, 17:03

Tomasz Mielniczuk z restauracji Eco w hotelu Agit wygrał 2 edycję konkursu Good Chef 2017. Zdobył także tytuł Szefa Kuchni Regionalnej. Drugie miejsce zajął Wojciech Truk z Chapter One, a trzecie: Piotr Huszcz z restauracji Hotelu Piano.

Do konkursu organizowanego przez Europejski Festiwal Smaku kapituła nominowała 9 szefów kuchni: Grzegorz Barwiński IBB Grand Hotel Lublinianka, Mateusz Białkowski 7 Życzeń, Piotr Huszcz Hotel Piano, Adrian Kubecki Hotel Victoria, Tomasz Mielniczuk Hotel Agit, Piotr Nojczewski Viva la pizza, Jakub Piętowski 2 Pi Er, Wojciech Truk Chapter One, Tadeusz Węcławik Restauracja Koncertowa.

W tym roku Partnerem konkursu było Euro-Toques Polska. W kapitule, która oceniała potrawy przygotowane na bazie mięsa z wieprzowiny rasy puławskiej pracowali: Stefan Unterkircher (Włochy), Wolfgang Menge (Niemcy), Jacek Czarecki, sędzia VIP oraz szefowie związani z Euro-Toques Polska: Sebastian Humski, Andrzej Jackowiak oraz Marcin Soból. Przewodniczył obradom Jean Bos, ale dań nie oceniał, ponieważ zwycięzca pracuje w Hotelu Agit.

40 punktów

Tytuł Good Chef 2017 zdobył Tomasz Mielniczuk. – Wygrał bardzo wysoko, różnicą 40 punktów – mówi Jean Bos. – Bardzo dziękuję. To dla mnie wielkie wyróżnienie – mówi skromnie Mielniczuk.

Co zdecydowało o tym, że dostał także tytuł Szef Kuchni Regionalnej? – Najlepiej dobrał regionalne składniki do mięsa z wieprzowiny puławskiej – dodaje Bos. Mielniczuk pochodzi z Chełma, ma wielki sentyment do regionalnej kuchni Lubelszczyzny.

Wojciech Truk, absolwent Szkół Lider w Lublinie, pracował z Andrea Camastra, włoskim wizjonerem w restauracji Senses w Warszawie. Camastra uczy swoich wychowanków, że nowoczesna kuchnia polska opiera się na świeżej, sezonowej, lokalnej kuchni.

Truk zajął drugie miejsce, zdobył także tytuł Kulinarny Talent Roku. – To piekielnie zdolny, młody człowiek – mówi Andrzej Rudziński ze Szkół Lider, wychowawca Wojtka.

Teraz Wojciech Truk pracuje w restauracji Chapter One by Piotr Kwiatosz, gdzie niezwykle kreatywnie interpretuje regionalne dania z Lubelszczyzny.

Puchar Polski

Podium uzupełnia Piotr Huszcz, szef kuchni restauracji Hotelu Piano w Lublinie. To chyba najbardziej utytułowany szef w Lublinie, zwycięzca wielu ogólnopolskich konkursów kulinarnych. Specjalizuje się w nowoczesnej interpretacji tradycyjnych dań, ceni kuchnię kresową i robi najlepsze bliny w Lublinie. Jest także wielkim admiratorem dań z mięsa świnki rasy puławskiej.

– To prawdziwy talent – dodaje Bos.

Obecność jurorów z prestiżowej organizacji Euro-Toques Polska oznacza, że zainteresowali się lubelskim konkursem - Potwierdzam, za rok przyjadą jeszcze raz i podejmą decyzję, czy lubelski konkurs zostanie nominowany do Kulinarnego Pucharu Polski.

Użytkownik niezarejestrowany
Użytkownik niezarejestrowany
(2) komentarzy

Skomentuj

avatar
Komentujesz jako Gość (Zaloguj się)

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:

Ostatnie komentarze

Gość
Gość (15 września 2017 o 17:48) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
Ale siara.
Rozwiń
Gość
Gość (15 września 2017 o 17:37) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
Im grubszy tym lepszy.
Rozwiń
Zobacz wszystkie komentarze (2)

Pozostałe informacje

Alarm 24
Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!