poniedziałek, 21 sierpnia 2017 r.

Kuchnia

Grill na weekend

Dodano: 15 lipca 2010, 12:13

Kiełbasa, kaszanka i karczek? A może pstrąg lub karp? Cukinia czy bakłażan? A może boczniaki lub pierogi? Możliwości jest wiele. Oto nasze podpowiedzi.

Dobrze zamarynowane mięso, wysoka temperatura i krótki czas grillowania to gwarancja pysznych i zdrowych potraw. Dużo zależy od grilla.

Najlepszy jest kulisty z zamykaną pokrywą. Można w nim grillować, wędzić i piec na specjalnej patelni. W sprzedaży pojawiły się nawet kamienie do pizzy, które kładzie się na ruszt i w ciągu kilku minut można upiec pizzę. Przy zakupie grilla warto zainwestować w droższe urządzenie z powłoką ceramiczną – które wystarczy na lata.

Jak dobrze rozpalić grilla?

Warto grillować na węglu drzewnym. Kiedy go kupujecie, zwrócicie uwagę na wielkość brył: Im grubsze, tym lepsze, bo łatwiej uzyskać z nich odpowiedni żar.

Odradzam specjalne brykiety ze sprasowanego miału drzewnego. Żeby ułatwić rozpalanie, producenci nasączają je chemikaliami, które zmieniają smak potraw.


Najlepiej do rozpalania używać bezwonnego oleju parafinowego, ponieważ inne środki (denaturat) mogą pozostawić po sobie przykry zapach. Dobrze sprawiają się w tej roli wysuszone szczapki drzewa liściastego.

W czym marynować mięso?

Trzymanie mięsa w aromatycznej zalewie służy poprawie jego smaku, ma działanie konserwujące, a przede wszystkim sprawia, że mięso robi się kruche i soczyste.


Najlepiej marynować mięso w marynacie z wina lub octu zagotowanego z wodą, do której dodajemy warzywa, cebulę, sok z cytryny, rozkruszone jagody jałowca oraz przyprawy. Następnie w mleku lub musztardzie. Oraz w mieszance sosu sojowego, wódki i przypraw.

Żeberka z grilla

1 kg chudych żeberek wieprzowych, sól i świeżo zmielony pieprz.
Marynata: 2 ząbki czosnku, 1 łyżka cukru pudru, 4 łyżki sosu sojowego, 1 łyżka keczupu, 2 łyżki oleju, 1 łyżeczka utartego imbiru szczypta goździków, kieliszek żubrówki.


Wykonanie:
Na dzień przed grillowaniem przygotować marynatę. Żeberka umyć, pokroić na kawałki, posolić, posypać pieprzem. Połączyć składniki marynaty posmarować żeberka. Wstawić na noc do lodówki.
Następnego dnia zawinąć w srebrną folię i upiec na grillu.

Wołowina z grilla

Składniki:
Po 20 dag steku wołowego na osobę, 30 ml oleju, sól, pieprz.
Na marynatę:
1 mała cebula, kieliszek czerwonego wytrawnego wina, 20 ml oleju, 1 listek laurowy, 10 ziaren pieprzu, ćwierć łyżeczki tymianku.


Wykonanie:
Z podanych składników przygotować marynatę. Mięso zalać i odstawić w chłodne miejsce na 12 godzin. Po wyjęciu z marynaty mięso natrzeć grubo mielonym pieprzem i ułożyć na rozgrzanym grillu. Piec po 7 minut z każdej strony. Posolić po usmażeniu. Na wierzchu ułożyć cebulę wyjętą z marynaty. Podawać z grillowanymi kartofelkami i talerzem surówek.

Szaszłyki z grilla

Składniki:
0,5 kg boczku wędzonego, 0,5 kg mięsa wieprzowego, 8 cebul. Na marynatę: 0,25 szklanki oliwy, 3 łyżeczki musztardy, 3 łyżki miodu, przyprawa do grilla.


Wykonanie:
Mięso wieprzowe pokroić na kawałki, podsmażyć na oleju z odrobiną soli i ostudzić. Boczek pokroić na grubsze plastry, cebulę w talarki. Nabijać składniki na patyczki. Piec, smarując marynatą.
Podawać z ogórkami małosolnymi.
Smacznego.

Piwo i grill

Uczeni z Japonii przetestowali 24 gatunki piwa, białe i czerwone wina, brandy i japońską sake. Sprawdzali, co najlepiej chroni nasz organizm przed substancjami sprzyjającymi powstawaniu raka, które powstają podczas smażenia, pieczenia i duszenia. Spośród wszystkich badanych trunków najlepiej zabezpiecza piwo.
Czytaj więcej o:
(0) komentarzy

Skomentuj

avatar
Komentujesz jako Gość (Zaloguj się)

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:

Ostatnie komentarze

Na razie brak komentarzy, Twój może być pierwszy.

Pozostałe informacje

Alarm 24
Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!