wtorek, 17 października 2017 r.

Kuchnia

Gryczane fantazje. Festiwal Kaszy Gryczaki w Janowie Lubelskim coraz lepszy

Dodano: 21 sierpnia 2016, 08:19
Autor: (sz)

Rewelacyjne sery zagrodowe, dziesiątki gryczaków na zimno i gorąco, słodycze z kaszy gryczanej warte najlepszej cukierni. Festiwal Kaszy Gryczaki w Janowie Lubelskim jest jak wino, im starszy, tym lepszy.

Na tegorocznej, XIV już edycji na terenie Parku Misztalec po raz kolejny otworzyły się regionalne zagrody smaku z pirogami gryczanymi, pierogami z kaszą, ciastami na bazie kaszy, serami zagrodowymi. Smakowitym hitem okazał się wędzony karp od Tomka Figury z Potoka Wielkiego. W smaku podobny do karpia z kopciuchy – bardziej soczysty z kawałkiem gryczaka smakował nad podziw.

Sery

Podczas festiwalu odbył się kolejny konkurs na potrawy regionalne. Dane nam było oceniać kilkadziesiąt dań i nalewek. Najpierw o daniach. Najciekawsze były sery. Od podsuszanych twarogów, przez świetne sery białe i żółte w oliwie i ziołach, po wędzone oscypki.

Sery z roku na rok są coraz ciekawsze. Babcine gomółki zaczynają przekształcać się w najlepsze sery zagrodowe, które dojrzewając pokazują pełnię smaku. Sery są obtaczane w lokalnych przyprawach i ziołach, zioła dodawane są do mleka, coś pięknego. Najciekawszym serem był biały wędzony dojrzewający. Wędzony 11 godzin w dymie z drzew owocowych. Brawo.

Super Gryczak

Zaszczytny tytuł Super Gryczaka dostały czekoladowe praliny nadziewane farszem gryczanym. Do konkursu zgłoszono kilka gryczanych „Rafaello” – to słodycze godne dobrej cukierni.
Inwencja pań, które przygotowały torty, ciasta i ciasteczka z kaszy gryczanej – zaskoczyła nas fantazją i odwagą połączeń.

Były ciasta na słodko i na ostro, z żurawiną i bez. Były super deseru do herbaty i kawy. Idealna kolekcja do nalewek na żurawinie i nie tylko.

Nalewki i rosolisy

Poziom nalewek także idzie w górę. Pojawiły się ciekawe rosolisy. Dużo wytrawnych żurawinówek, dobre nalewki ziołowe, dereniówki i wiśniówki.

Wprawdzie nie było ekstremalnych nalewek (w ostatnich latach świetna nalewka na kurkach i na kaszy gryczanej) – ale rekompensowały to wyborne miętówki i nalewki sosnowe, nalewki różane i z czeremchy, lecznicze na kalinie.

(0) komentarzy

Skomentuj

avatar
Komentujesz jako Gość (Zaloguj się)

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:

Ostatnie komentarze

Na razie brak komentarzy, Twój może być pierwszy.

Pozostałe informacje

Alarm 24
Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!