wtorek, 12 grudnia 2017 r.

Kuchnia

Grzyby: Suszenie, solenie, marynowanie. Instrukcja obsługi

Autor: SZ

Suszenie to najprostszy sposób konserwacji grzybów. Do suszenia nadają się borowiki, podgrzybki, koźlarze, gąski, opieńki i kanie. Do suszenia nie nadają się maślaki.

Grzyby do suszenia nawleka się na nici i suszy na słońcu, strychu, nad piecem. Lub układa na sitach. Grzyby można suszyć w piekarniku. 

Zaczynamy suszenie od 40 do 50 stopni, następnie podwyższamy temperaturę do 60 - 70 stopni Celsjusza. Dobry susz jest jasny, aromatyczny, kruchy.

Suszone grzyby przechowujemy w szklanych słojach lub dobrze zamkniętych puszkach.

Solenie

Najlepsze do solenia są kurki i gąski, ale każdy grzyb solony będzie dobry. Także rydze, które na Lubelszczyźnie występują bardzo rzadko. Grzyby muszą być młode, jędrne, nie za duże. Solimy tylko kapelusze - z wyjątkiem borowików i kurek.

Dobrze opłukane grzyby obgotowujemy w osolonej wodzie (3 dag soli na 1 litr wody), dodając niewielką ilość kwasku cytrynowego.

Po odcedzeniu i przemyciu zimną wodą układamy kapelusze rurkami lub blaszkami do góry. Naczynie z grzybami zalewamy schłodzoną zalewą o stężeniu 15-20 procent soli. Grzyby w naczyniu należy obciążyć, ubytki solanki uzupełniać.

Solone grzyby moczymy przez 12 godzin i używamy jak świeże.

Marynowanie

To najczęstszy sposób konserwacji grzybów.

Umyte grzyby trzeba obgotować w osolonej wodzie. Po odcedzeniu, przelaniu zimną wodą układamy grzyby w słoikach i zalewamy 5 % zalewą octową z dodatkiem ulubionych przypraw.

Grzyby marynowane wytrzymują rok. Najsmaczniejsze są marynowane rydze, borowiki, podgrzybki, maślaki, koźlarze, gąski i opieńki.

Czytaj więcej o: grzyby suszenie grzybów
Gość
(1) komentarzy

Skomentuj

avatar
Komentujesz jako Gość (Zaloguj się)

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:

Ostatnie komentarze

Gość
Gość (12 października 2015 o 16:24) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
Do suszenia nie nadają się maślaki. Do suszenia nadają się ...... gąski, opieńki.. Trochę to nie jest tak.Maślaki bardzo nadają się do suszenia.Robię tak od wielu lat.Należy je obrać ze skórki,pkroić na odpowiedniej wielkości paski i suszyć.Po odpowiednim suszeniu grzyby są białe,pachnące i aromatyczne po ugotowaniu.Natomiast gąski i opieńki PRZEDE wszystkim nadają się "do octu" czyli do marynaty,Szkoda tych grzybków suszyć,a marynowane smakują lepiej. Od dawna marynuję gąski i opieńki i naprawdę smakują wyśmienicie
Rozwiń
Zobacz wszystkie komentarze (1)

Pozostałe informacje

Alarm 24
Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!