sobota, 19 sierpnia 2017 r.

Kuchnia

Hit. Bomby różanieckie

Dodano: 27 sierpnia 2010, 12:17
Autor: (SZ)

Rewelacyjne pyzy, krojone na pół i obsmażane.

Składniki:
50 dag ziemniaków gotowanych, 50 dag ziemniaków surowych, 10 łyżek. mąki ziemniaczanej, 1 jajko, pól łyżki soli.


Na nadzienie:
30 dag ziemniaków gotowanych, 30 dag sera białego, cebula, sól, pieprz, olej.


Wykonanie:
Ugotowane ziemniaki przepuścić przez maszynkę, a surowe zetrzeć na tarce jak na placki ziemniaczane i odcisnąć przez gazę. Ziemniaki połączyć ze sobą, dodając mąkę, jajka, sól. Wyrobić na jednolitą masę.
Zrobić farsz. Ugotowane ziemniaki przepuścić przez maszynkę. Dodajemy biały ser, podsmażoną cebulę, doprawić solą i pieprzem.


Z ciasta odrywać kawałki, nadziewać farszem serowym i formować bomby (maczając ręce w zimnej wodzie, aby uzyskać ładny kształt. Gotować w lekko osolonej wodzie z dodatkiem oliwy.
Najlepsze są z wody. Ale można je wystudzić, przekroić na pół, obsmażyć z dodatkiem skwarek i podać ze śmietaną.
Czytaj więcej o:
(0) komentarzy

Skomentuj

avatar
Komentujesz jako Gość (Zaloguj się)

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:

Ostatnie komentarze

Na razie brak komentarzy, Twój może być pierwszy.

Pozostałe informacje

Alarm 24
Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!