czwartek, 17 sierpnia 2017 r.

Kuchnia

Hit: Ciasto marchewkowe

Dodano: 8 listopada 2009, 21:40

Zwane też marchewkowcem lub piernikiem z marchwi. Ciasto marchewkowe jest na topie. Jak za ciastami nie przepadam, to marchewkowiec jest wyjątkiem.

Składniki

30 dag mąki
17 dag cukru
20 dag marchewki
3 jaja
3 dag masła
50 ml oleju
15 g sody oczyszczonej
sól
przyprawa do piernika
tłuszcz do formy
proszek do pieczenia.

Wykonanie

Najpierw trzeba obrać marchewkę i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Następnie mąkę przesiać, wymieszać ze szczyptą soli, łyżeczką sody, łyżeczką proszku do pieczenia oraz 2 łyżeczkami przyprawy do piernika.

2 dag cukru zrumienić na karmel, rozpuścić w 2 łyżkach gorącej wody i ostudzić.
Masło stopić, schłodzić i wymieszać z olejem. Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę i ubijając dalej stopniowo dodawać olej z masłem. Do utartych żółtek dodawać po łyżce mąki i utartej marchewki, na koniec połączyć z ubitą pianą.

2 małe keksówki wysmarować tłuszczem, obsypać tartą bułką, nałożyć ciasto, wyrównać powierzchnię. Nagrzać piekarnik do 170 stopni C. i piec około 40 do 50 minut. Pod koniec nakłuć ciasto patyczkiem – jeśli będzie suchy – ciasto jest gotowe.

Żeby marchewkowiec był jeszcze bardziej smaczny, warto dodać 10 dag mąki żytniej do 20 dag pszennej.
Czytaj więcej o:
(0) komentarzy

Skomentuj

avatar
Komentujesz jako Gość (Zaloguj się)

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:

Ostatnie komentarze

Na razie brak komentarzy, Twój może być pierwszy.

Pozostałe informacje

Alarm 24
Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!