środa, 13 grudnia 2017 r.

Kuchnia

Idzie mróz: Polewka żołnierska

  Edytuj ten wpis
Dodano: 3 stycznia 2010, 11:27

Zwana też ułańską. Bardzo prosta zupa na skwarkach z boczku, czerstwym chlebie i suszonych grzybach. Tak dobra jak zalewajka, żur czy grochówka. A może nawet jeszcze lepsza.

Składniki

1,5 l wody, 2 łyżki smalcu ze skwarkami z boczku, 1 plaster paprykowej słoniny, 4 suszone kapelusze borowików, 3 kromki czerstwego żytniego chleba, 1 duża cebula, 4 jajka na twardo, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, natka pietruszki.

Wykonanie

Namoczyć grzyby na noc. W garnku zagotować wodę, dodać 1 łyżkę smalcu ze skwarkami z boczku, następnie wodę spod grzybów.

Na patelni rozpuścić łyżkę smalcu ze skwarkami, zeszklić posiekaną cebulę, dodać pokruszony chleb, podsmażyć, jak się zrumieni dodać do zupy.

Dodać grzyby pokrojone w paski, słoninę pokrojoną w drobną kostkę, doprawić solą z pieprzem, potem gałką, gotować kilka minut. Do miski włożyć po dwie połówki jajka na twardo, zalać polewką, posypać posiekaną natką pietruszki.
  Edytuj ten wpis
Czytaj więcej o:
(0) komentarzy

Skomentuj

avatar
Komentujesz jako Gość (Zaloguj się)

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:

Ostatnie komentarze

Na razie brak komentarzy, Twój może być pierwszy.

Pozostałe informacje

Alarm 24
Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!